Ухвала
від 13.07.2022 по справі 214/2808/21
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 214/2808/21

провадження № 2/388/15/2022

УХВАЛА

14.07.2022м. Долинська

Долинський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого - судді Кнурова О.А.,

секретар судового засідання Кіцану Г.Я.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють вимог щодо предмета спору: П`ята криворізька державна нотаріальна контора Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), приватний нотаріус Криворізького міського нотаріального округу Дніпропетровської області Величко С.О., про визнання заповіту недійсним,

за участю:

представника позивача ОСОБА_3 ,

представника відповідача ОСОБА_4 ,

встановив:

позивач ОСОБА_1 звернувся досуду зпозовом довідповідача ОСОБА_2 ,треті особи,які незаявляють вимогщодо предметаспору:П`ята криворізькадержавна нотаріальнаконтора Південно-Східногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції(м.Дніпро),приватний нотаріусКриворізького міськогонотаріального округуДніпропетровської області Величко С.О., у якому (позові) просив:

- визнати недійсним заповіт ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , складений на користь ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 від 20.10.2015, посвідчений приватним нотаріусом Криворізького міського нотаріального округу Дніпропетровської області Величко С.О., зареєстрований в реєстрі нотаріальних дій за № 107;

- стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 понесені судові витрати в розмірі 1022,00 грн. сплаченого судового збору та 15000 грн. витрати на професійну правничу допомогу.

Ухвалою від 08.09.2021 зазначену позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за вказаним позовом. Розгляд справи постановлено здійснювати за правилами загального позовного провадження. Розпочато підготовче провадження у справі. Призначено підготовче судове засідання з повідомленням (викликом) учасників справи.

Від представника позивача до суду надійшли клопотання про витребування доказів, зареєстровані у суді 16.02.2022 за вх. № 1157/22 та № 1158/22, в яких останній просив:

- витребування у приватного нотаріуса Криворізького районного нотаріального округу м. Кривий Ріг Дніпропетровської області Тищенко Олександра Івановича за адресою: 50000, проспект Миру 2а міста Кривого Рогу, Дніпропетровської області нотаріальну справу від 27.02.2015 за реєстром № 1022 про складання заповіту за життя ОСОБА_5 на користь ОСОБА_6 своєї онуки, ІНФОРМАЦІЯ_3 , для приєднання до матеріалів цивільної справи № 214/2808/21, як докази по суті спору та в подальшому проведення посмертної судової психіатричної експертизи;

- витребування з Міністерство юстиції України державного нотаріального архіву в Дніпропетровської області ЄДПОУ 36841051 за адресою: 50036, м. Кривий Ріг, вул. Льотчиків буд. 36-а Дніпропетровської області нотаріальну справу від 20.10.2015 за реєстром № 107 про складання заповіту за життя ОСОБА_5 на користь ОСОБА_2 , для приєднання до матеріалів цивільної справи № 214/2808/21, як докази по суті спору та в подальшому проведення посмертної судової психіатричної експертизи.

У судовому засіданні представник позивача підтримав клопотання просив їх задовольнити.

Представник відповідача у судовому засіданні не заперечував проти задоволення клопотань представника позивача про витребування доказів.

Заслухавши думки представників сторін, вивчивши доводи клопотань представника позивача про витребування доказів та матеріали справи у порядку її підготовки до судового розгляду суд дійшов висновків про таке.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Відповідно до ч. 3 ст. 12, ч. 1, ч. 5 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Відтак, обравши відповідний спосіб захисту сторона у справі відповідно до умов ст. 12 ЦПК України зобов`язана довести правову та фактичну підставу своїх вимог чи заперечень.

Враховуючи положення ч. 2 ст. 77 ЦПК України, предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях (ч. 6 ст. 81 ЦПК України).

Доказами у розумінні ч. 1 ст. 76 ЦПК України, є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до положень ст. 264 ЦПК України, суд, ухвалюючи судове рішення, зобов`язаний встановити, зокрема, чи мали місце обставини (факти), якими обґрунтовувались вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються.

Відповідно до ч. 3 ст. 84 ЦПК України у разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Предметом позовуу ційсправі євимоги позивачапровизнати недійснимзаповітускладеного ОСОБА_5 , заведену спадкову справу після смерті якої та нотаріальну справу про зазначений вище заповіт представник позивача і клопоче перед судом.

Враховуючи вищевикладене та беручи до уваги те, що витребування вищезазначених доказів необхідно для повного та всебічного розгляду справи, прийняття по справі справедливого, обґрунтованого рішення, при цьому позивач не має можливості самостійно надати зазначені докази, оскільки джерела цих доказів перебувають у володінні державного нотаріального архіву та приватного нотаріуса, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення зазначених клопотань, на підставі чого, слід витребувати відповідні докази у приватного нотаріуса Криворізького районного нотаріального округу м. Кривий Ріг Дніпропетровської області Тищенко Олександра Івановича та державного нотаріального архіву в Дніпропетровської області, попередивши про обов`язок надати витребувані докази чи повідомити протягом п`яти днів з дня вручення копії даної ухвали про обставини, які перешкоджають їх наданню. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені Цивільним процесуальним кодексом України (ч. 8 ст. 84 ЦПК України).

Керуючись статтями 81, 83, 84, 258-261 ЦПК України, -

постановив:

клопотання представника позивача про витребування доказів задовольнити.

Витребувати у приватного нотаріуса Криворізького районного нотаріального округу м. Кривий Ріг Дніпропетровської області Тищенко Олександра Івановича (місцезнаходження: проспект Миру, 2а, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська обл., 50000) нотаріальну справу від 27.02.2015 за реєстром № 1022 про складання заповіту за життя ОСОБА_5 на користь онуки - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Витребування у державного нотаріального архіву в Дніпропетровської області (місцезнаходження відокремленого структурного підрозділу Криворізької філії: вул. Льотчиків буд. 36-а, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська обл., 50036, ЄДПОУ 36841051) нотаріальну справу від 20.10.2015 за реєстром № 107 про складання заповіту за життя ОСОБА_5 на користь ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Надати приватному нотаріусу Криворізького районного нотаріального округу м. Кривий Ріг Дніпропетровської області Тищенко О.І. та державного нотаріального архіву в Дніпропетровської області строк для надання витребуваних судом доказів, а саме десять робочих днів з дня отримання копії цієї ухвали шляхом подання доказів супровідним листом до Долинського районного суду Кіровоградської області (вул. Нова, 110, м. Долинська, Кропивницький район, Кіровоградська обл.).

Роз`яснити, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлений строк, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти календарних днів з дня отримання копії ухвали.

Попередити приватного нотаріуса Криворізького районного нотаріального округу м. Кривий Ріг Дніпропетровської області Тищенко О.І. та відповідальних осіб державного нотаріального архіву в Дніпропетровської області, що у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені Цивільним процесуальним кодексом України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя О.А. Кнуров

Дата ухвалення рішення13.07.2022
Оприлюднено19.07.2022
Номер документу105276298
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —214/2808/21

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Кнуров О. А.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Кнуров О. А.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Кнуров О. А.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Кнуров О. А.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Кнуров О. А.

Ухвала від 02.02.2023

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Кнуров О. А.

Ухвала від 16.08.2022

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Кнуров О. А.

Ухвала від 13.07.2022

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Кнуров О. А.

Ухвала від 13.07.2022

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Кнуров О. А.

Ухвала від 21.12.2021

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Кнуров О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні