Ухвала
від 21.07.2022 по справі 203/9/21
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА

Справа № 203/9/21

Провадження № 2/209/84/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 липня 2022 року м. Кам`янське

Дніпровський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області в складі: головуючого судді Решетник Т.О.,

за участю помічника судді, яка за дорученням судді виконує обов`язки секретаря судового засідання - Шаповал А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання експерта по цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» до ОСОБА_1 , про стягнення заборгованості за кредитним договором,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Дніпровського районного суду м.Дніпродзержинська Дніпропетровської області знаходиться зазначена цивільна справа.

Ухвалою суду від 16.11.2021 року було задоволено клопотання представника відповідача - адвоката Редько С.М., про призначення судової почеркознавчої експертизи. Провадження у справі було зупинено до отримання висновку експерта.

04.04.2022 року судом зареєстровано клопотання судового експерта Дробот О.А. про надання додаткових матеріалів, до отримання яких проведення експертизи призупинено (а.с. 145-146), матеріали цивільної справи № 203/9/21 повернуті до суду.

Ухвалою суду від 14.04.2022 року провадження у справі було поновлено (а.с. 149).

Листом від 18.04.2022 року сторонам по справі було надіслано копію клопотання судового експерта про надання додаткових матеріалів для проведення експертизи.

09.05.2022 року на адресу суду від Дніпропетровського науково-дослідницького експертно-криміналістичного центру надійшло повідомлення про неможливість проведення судової експертизи. На обґрунтування повідомлення зазначено, що для вирішення запитань, поставлених перед судовим експертом, відповідно 6 статті 72 ЦПК України (наданих документів недостатньо для вирішення запитань поставлених перед судовим експертом, надані Вами вільні зразки підпису ОСОБА_1 є експериментальними зразками) на адресу органу, який призначив судову експертизу, 15.03.2022 року було направлено клопотання № СЕ-19/104-21/60 ж- ПЧ (за вих. 19/104-7/7/1-270 ж) про надання: вільних зразків почерку та підпису ОСОБА_1 за 2012-2014 роки у оригіналах різних документів: за місцем робіт (автобіографії, особистому листку з обліку кадрів, договорах, заявах, анкетах, накладних та ін.), за місцем проживання (договорах на комунальні послуги, прибутково-видаткових ордерах, квитанціях та ін.), записниках, блокнотах, чорнових записах - на 10-15 документах з рукописними записами, на 10-15 документах з підписами.

Ухвалою суду від 23.05.2022 року судом було витребувано від ТОВ "ВКП "Горизонт" оригінали документів (автобіографії, особистому листку з обліку кадрів, договорах, заявах, анкетах, накладних та ін.) за місцем роботи ОСОБА_1 у 2014 році, а також витребувано від КП Кам`янської міської ради «Кам`янська теплопостачальна компанія», ТОВ "Дніпропетровськгаз збут", КП "Кам`янський міськводоканал" оригінали документів (договори на споживання комунальних послуг, прибутково-видаткових ордерах, квитанціях, заяви тощо) укладені з ОСОБА_1 .

Представник позивача Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» в судове засідання не з`явився, 14.06.2022 надав суду клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином.

Представник відповідача ОСОБА_1 - адвокат Редько С.М. в судове засідання не з`явився, надав суду заяву в якій у відповідь на виконання клопотання експерта надав документи виконані ОСОБА_1 у 2012 2014 роках, а саме:

?Оригінал Акту перевірки відключення стану на об`єкті споживача від 22.09.2020 на 1 аркуші;

?Оригінал Акту опломбування водомірного вузла споживача від 03.08.2012 на 1 аркуші;

?Копія Акту прийняття виконаних робіт по заміні демонтажу газових приладів з фото додатком, всього на 2 аркушах;

?Копія Акту № 1260 первинної, повторної перевірки та прочищення димових і вентиляційних каналів комунально-побутових об`єктів, житлових та громадських будинків від 20.10.2015 з фото додатком, всього на 3 аркушах;

?Копія Довідки служби з експлуатації газового обладнання від 03.12.2015 на 1 аркуші;

?Копія Довідки повторного інструктажу за адресою АДРЕСА_1 , на 1 аркуші;

?Оригінали недатованих особистих записів ОСОБА_1 всього на 8 аркушах.

Надані представником відповідача вищезазначені документи були оглянуті в судовому засіданні, описані та поміщені в конверт як додаток до цивільної справи № 203/9/21 для використання судовим експертом при виконанні ухвали суду від 16.11.2021 року по даній справі.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до пункту 2 частини шостоїстатті 72 ЦПК України, експерт має право: заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

Відповідно до ч. 1-3ст. 107 ЦПК України, матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи. Експерт не має права з власної ініціативи збирати матеріали для проведення експертизи, розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв`язку з проведенням експертизи, або повідомляти будь-кому, крім суду та учасника справи, на замовлення якого проводилася експертиза, про її результати. Призначений судом експерт не має права спілкуватися з учасниками судового процесу поза межами судового засідання, крім випадків вчинення інших дій, безпосередньо пов`язаних із проведенням експертизи.

Відповідно допункту 1«Інструкції пропризначення тапроведення судовихекспертиз таекспертних досліджень»затвердженої наказомМіністерства юстиціїУкраїни від8жовтня 1998року №53/5,об`єктом почеркознавчоїекспертизи єпочерковий матеріал,в якомувідображені ознакипочерку певноїособи утому обсязі,в якомуїх можнавиявити длявирішення поставленихзавдань. Для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів. Для проведення досліджень орган (особа), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), повинен(на) надати експерту вільні, умовно-вільні та експериментальні зразки почерку (цифрових записів, підпису) особи, яка підлягає ідентифікації. Експериментальні зразки почерку та (або) підпису це ті, що виконані за завданням органу (особи), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), у зв`язку з призначенням такої експертизи.Відбирати експериментальні зразки почерку необхідно у два етапи. На першому етапі особа, почерк якої підлягає ідентифікації, виконує текст за тематикою, близькою до досліджувального об`єкта, у звичних умовах (сидячи за столом, із звичним приладдям письма, при денному освітленні). На другому етапі зразки відбираються під диктовку тексту, аналогічного за змістом тому, що досліджується, або спеціально складеного тексту, який містить фрази, слова і цифри, узяті з рукописного тексту, що досліджується. На цьому етапі зразки відбираються в умовах, що максимально наближаються до тих, у яких виконувався рукописний текст, що досліджується, тобто в тій самій позі (лежачи, стоячи тощо), таким самим приладдям письма та на папері того самого виду (за розміром, лінуванням, характером поверхні тощо), що й документ, який досліджується. Якщо буде помічено, що той, хто пише, намагається змінити свій почерк, темп диктовки слід прискорити. Експериментальні зразки посвідчуються органом (особою), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта). У посвідчувальному написі зазначаються прізвище, ім`я та по батькові виконавця, а також особливості зразка (написані лівою рукою, спеціальним шрифтом тощо).

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках - призначення судом експертизи.

Відповідно до п. 9 ч.1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених:- пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

Вирішив клопотання судового експерта, та приймаючи до уваги, що для встановлення обставин, які мають значення для справи необхідні спеціальні знання, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання судового експерта, надіслати експертам Дніпропетровському науково - дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (49033 м. Дніпро, тупик Будівельний, буд.1) надані представником відповідача документи, та відібрані від відповідача ОСОБА_1 експериментальні зразки підпису разом із матеріалами цивільної справи для продовження проведення призначеної 16.11.2021 року судової почеркознавчої експертизи.

Відповідно до п. 5 ч. 1ст. 252 ЦПК Українипровадження у справі зупинити до отримання висновку експерта.

Керуючись ст. ст.103,104,252,253,260-261 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання судового експерта Дробот О.А. про надання додаткових матеріалів, необхідних для виконання експертизи по цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» до ОСОБА_1 , про стягнення заборгованості за кредитним договором - задовольнити.

Надати в розпорядження судового експерта надані відповідачем ОСОБА_1 експериментальні зразки підпису.

Надати в розпорядження судового експерта надані представником відповідача ОСОБА_1 адвокатом Редько С.М. вільні зразки почерку, цифрових записів та підпису ОСОБА_1 , що знаходяться в документах, а саме:

?Оригінал Акту перевірки відключення стану на об`єкті споживача від 22.09.2020 на 1 аркуші;

?Оригінал Акту опломбування водомірного вузла споживача від 03.08.2012 на 1 аркуші;

?Копія Акту прийняття виконаних робіт по заміні демонтажу газових приладів з фото додатком, всього на 2 аркушах;

?Копія Акту № 1260 первинної, повторної перевірки та прочищення димових і вентиляційних каналів комунально-побутових об`єктів, житлових та громадських будинків від 20.10.2015 з фото додатком, всього на 3 аркушах;

?Копія Довідки служби з експлуатації газового обладнання від 03.12.2015 на 1 аркуші;

?Копія Довідки повторного інструктажу за адресою АДРЕСА_1 , на 1 аркуші;

?Оригінали недатованих особистих записів ОСОБА_1 всього на 8 аркушах.

Для продовження проведення призначеної 16.11.2021 року судової почеркознавчої експертизи, надіслати експертам Дніпропетровському науково-дослідного експертно- криміналістичного центру МВС України (49033 м. Дніпро, тупик Будівельний,буд.1), матеріали цивільної справи № 203/9/21 та витребувані за клопотанням судового експерта документи разом із експериментальними зразками підпису ОСОБА_1 на 10 аркушах.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Витрати за проведення експертизи покласти на ОСОБА_1 .

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення через Дніпровський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області до Дніпровського апеляційного суду.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://dn.dp.court.gov.ua/

Суддя Т.О. Решетник

СудДніпровський районний суд м.Дніпродзержинська
Дата ухвалення рішення21.07.2022
Оприлюднено27.07.2022
Номер документу105406817
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них позики, кредиту, банківського вкладу, з них

Судовий реєстр по справі —203/9/21

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Решетник Т. О.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Решетник Т. О.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Решетник Т. О.

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Решетник Т. О.

Ухвала від 12.05.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Решетник Т. О.

Ухвала від 09.12.2022

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Решетник Т. О.

Ухвала від 20.10.2022

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Решетник Т. О.

Ухвала від 21.07.2022

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Решетник Т. О.

Ухвала від 22.05.2022

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Решетник Т. О.

Ухвала від 13.04.2022

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Решетник Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні