Ухвала
від 26.07.2022 по справі 331/1442/22
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Провадження № 1-кс/331/668/2022

Справа № 331/1442/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 липня 2022 року м. Запоріжжя

Слідчий суддяЖовтневого районногосуду м.Запоріжжя ОСОБА_1 ,за участю:секретаря ОСОБА_2 ,прокурора ОСОБА_3 ,слідчого ОСОБА_4 ,захисника ОСОБА_5 , розглянувши клопотання слідчого 1-го відділення слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області ОСОБА_4 , погоджене з заступником керівника Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_6 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22022080000000054 від 11.03.2022 р., за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України, відносно підозрюваного ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий 1-го відділення СВ УСБУ в Запорізькій області ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22022080000000054 від 11.03.2022 р., за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України, відносно підозрюваного ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , погодженим з заступником керівника Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_6 .

В клопотанні органу досудового розслідування зазначено, що громадянин України ОСОБА_7 не пізніше 26.02.2022 (більш точна дата та час органом досудового розслідування не встановлені), знаходячись на тимчасово окуповані території с. Велика Білозерка, Василівського району, Запорізької області будучи керівником та фактичним власником сільськогосподарського виробничого кооперативу «Росія» (код ЄДРПОУ 00849286, юридична адреса: Запорізька область, Василівський район, с. Велика Білозерка, вул. Центральна, 359) (далі - СВК «Росія»), маючи вільний доступ до приміщень, документації, техніки та паливно-мастильних матеріалів зазначеного підприємства, діючи умисно, всупереч вимог діючого законодавства України, надав допомогу збройним формуванням держави-агресора російської федерації у веденні бойових дій проти ЗС України та інших військових формувань, утворених відповідно до законодавства України, а саме добровільно забезпечив пальним військову техніку збройних формувань держави-агресора рф, які у період з 26.02.2022 по 27.02.2022 знаходились на території с. Велика Білозерка, Василівського району, Запорізької області.

В подальшому ОСОБА_7 , здійснюючи свою протиправну діяльність в інтересах держави-агресора та з метою підтримання окупації частини території Запорізької області і зокрема с. Велика Білозерка у період часу з 22.03.2022, дійшовши згоди щодо співробітництва із невстановленим під час досудового розслідування особами, з числа збройних формувань держави-агресора рф, а саме командиром підрозділу позивний « ІНФОРМАЦІЯ_2 », сприяв збройним формуванням рф у веденні бойових дій проти ЗС України та інших військових формувань, утворених відповідно до закону, шляхом забезпечення військовослужбовців збройних формувань держави-агресора рф провіантом, паливно-мастильними матеріалами, матеріально-технічною та інформаційною допомогою до 01.06.2022, доки ОСОБА_7 не було затримано співробітниками УСБУ в Запорізькій області.

Окрім цього, у невстановлений в ході досудового розслідування час, але не раніше 28.03.2022 ОСОБА_7 , перебуваючи на території с. Велика Білозерка, Василівського району, Запорізької області, діючи умисно, на виконання свого злочинного умислу із сприяння військовослужбовцям збройних формувань держави-агресора рф у веденні бойових дій проти підрозділів ЗС України, використовуючи повноваження керівника СВК «Росія», на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності, недоторканності та обороноздатності України добровільно надав представнику збройних формувань держави-агресора рф позивний «Скала», фортифікаційні споруди з метою оснащення дорожнього укріпленого контрольно-пропускного пункту (КПП) із військовою охороною (далі - блок-пост) біля АДРЕСА_1 на перехресті доріг АДРЕСА_2 та АДРЕСА_3 ).

Вказаний блок-пост представниками зс рф та ДНР побудували та використовують: для охорони вказаного перехрестя доріг АДРЕСА_2 для здійснення контролю за рухом транспорту й людей, їх перевірки виявлення представників ЗС України та їх затримки, для запобігання отриманню представниками ЗС України поповнення та боєприпасів на інших напрямках бойових дій, а також недопущення здійснення ЗС України диверсій та підривної діяльності в тилу окупаційної влади рф.

01.06.2022 о «22» годині «31» хвилин слідчим СВ Управління СБ України в Запорізькій області в порядку ст. 208 КПК України, складено протокол про затримання відповідно до якого, громадянина України ОСОБА_7 було фактично затримано о «20» годині «30» хвилин 01.06.2022.

У ході здійснення досудового розслідування проведено ряд слідчих, процесуальних дій, спрямованих на всебічне, повне та неупереджене дослідження обставин кримінального провадження, у якому підозрюється ОСОБА_7 , а саме:

- допитано у якості свідків громадян України ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та ОСОБА_14 , які безпосередньо надають викривальні покази щодо злочинної діяльність ОСОБА_7 у вигляді надання допомоги та матеріальних ресурсів збройним формуванням держави-агресора російської федерації;

- протоколами за результатами проведення негласних слідчих (розшукових) дій, якими задокументовано причетність ОСОБА_7 до інкримінованого йому кримінального правопорушення;

- інші слідчі процесуальні дії.

Строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні закінчується 02.08.2022.

Відповідно до п. 4 ч. З ст. 219 КПК України строк досудового розслідування з дня повідомлення особи про підозру повинно бути закінчене протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 КПК України якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування неможливо закінчити у строк, зазначений у п. 4 ч. З ст. 219 КПК України, такий строк може бути продовжений у межах строків, встановлених п. п. 2, 3 ч. 4 ст. 219 КПК України:

1) до трьох місяців - керівником місцевої прокуратури, керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступником Генерального прокурора;

2) до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора;

3) до дванадцяти місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим із Генеральним прокурором чи його заступником.

Відповідно до ст. 12 КК України, злочин передбачений ч. 2 ст. 111 КК України, є особливо тяжким злочином.

Згідно із ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 КПК України, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

На даний час у вказаному кримінальному провадженні органом досудового розслідування, з моменту повідомлення підозри особі продовжується збирання доказів, шляхом проведення слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, триває проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Таким чином, проведення слідчих (розшукових) та процесуальних дій у передбачений законом строк, тобто до 02.08.2022 не виявляється за можливим внаслідок необхідності проведення інших слідчих (розшукових) дій, які необхідні для завершення досудового розслідування та мають вагоме значення для встановлення об`єктивної істини у вказаному кримінальному провадженні, а саме:

1. Допитати повне коло свідків, що можуть дати показання, які мають значення для досудового розслідування кримінального провадження;

2. Допитати свідків відносно інформації, отриманої в результаті проведення комплексу заходів, передбачених главою 21 КПК України

3. Провести інші слідчі (розшукові) дії у кримінальному провадженні, необхідність у яких може виникнути під час здійснення досудового розслідування;

4. Повідомити підозрюваного ОСОБА_7 та його захисника про завершення досудового розслідування та ознайомити з матеріалами кримінального провадження;

5. Скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування кримінального провадження.

Обставинам, що перешкоджали здійснити заплановані у провадженні слідчі дії, спрямовані на встановлення всіх обставин вчинення зазначених злочинів, були: не допитано всіх ймовірних свідків, яким можуть бути відомі обставини вчинення ОСОБА_7 кримінального правопорушення внаслідок тимчасової окупації частини Запорізької області, де такі свідки фактично проживають, направлено постанова про доручення проведення слідчих (розшукових) дій на території, яка знаходиться під юрисдикцією іншого органу досудового розслідування, з метою допиту свідка ОСОБА_15 , який на даний момент фактично перебуває на території м. Івано-Франківськ відносно можливої причетності ОСОБА_7 до викрадення ОСОБА_16 представниками зф держави-агресора рф, не отримано тимчасовий доступ до речей і документів оператора стільникового зв`язку, а саме відомостей про вхідні та вихідні з`єднання номеру мобільного телефону, який перебуває у власності військовослужбовця зс рф із позивним « ОСОБА_17 », не досліджено в повному обсязі обставини факту передачі паливно-мастильних матеріалів, фортифікаційних споруд та інформаційної допомоги ОСОБА_7 представниками зф держави-агресора рф.

Беручи до уваги, що для виконання запланованого обсягу слідчих (розшукових) та процесуальних дій необхідний час, в двомісячний строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні спливає 02.08.2022, виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування до 4 (чотирьох) місяців.

Виконання запланованих слідчих (розшукових) дій дасть можливість встановити об`єктивну істину у кримінальному провадженні та отримати докази, які будуть підтверджувати або спростовувати причетність конкретної особи до вчинення вказаного злочину. Проведення даних слідчих (розшукових) та процесуальних дій потребує часу, а строк досудового розслідування, що залишився, не достатній для їх виконання.

На підставі викладеного, слідчий просить слідчого суддю продовжити строк досудового розслідування кримінального провадження №22022080000000054 від 11.03.2022,за підозрою ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,до чотирьохмісяців,тобто до 02.10.2022року.

25 липня 2022 року підозрюваному та його захиснику вручено клопотання про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженню № 22022080000000054від 11.03.2022р., та матеріали, якими обґрунтовується необхідність його продовження. ОСОБА_7 відмовився підписувати клопотання.

Слідчий та прокурор, кожен в окремості, в судовому засіданні клопотання підтримали та просили суд його задовольнити.

Підозрюваний та його захисник, кожен в окремості, в судовому засіданні проти клопотання заперечували.

Слідчий суддя, перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши додані докази, заслухавши пояснення учасників кримінального провадження, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно ч. 1 ст. 28 КПК України, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Відповідно до п. 2 ч. 3 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 2 абзацу третього частини першої ст. 219 цього Кодексу, він може бути продовжений в межах строків, встановлених пунктами 2 та 3 частини другої ст. 219 цього Кодексу до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником регіональної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора.

Згідно частини 1 ст. 295-1 КПК України у випадках, передбачених ст. 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Зважаючи, що матеріалами клопотання підтверджується вагомість наявних доказів для підозри у вчиненні ОСОБА_7 , кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України, однак завершення досудового розслідування до 02.08.2022 року об`єктивно неможливе, оскільки необхідно провести та завершити ряд слідчих дій, зокрема:

1. Допитати повне коло свідків, що можуть дати показання, які мають значення для досудового розслідування кримінального провадження;

2. Допитати свідків відносно інформації, отриманої в результаті проведення комплексу заходів, передбачених главою 21 КПК України

3. Провести інші слідчі (розшукові) дії у кримінальному провадженні, необхідність у яких може виникнути під час здійснення досудового розслідування;

4. Повідомити підозрюваного ОСОБА_7 та його захисника про завершення досудового розслідування та ознайомити з матеріалами кримінального провадження;

5. Скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування кримінального провадження.

Таким чином, строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22022080000000054 від 11.03.2022 р., за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України, відносно підозрюваного ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , слід продовжити до чотирьох місяців, тобто до 02 жовтня 2022 року.

За таких обставин, клопотання слідчого 1-го відділення слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженню № 22022080000000054 від 11.03.2022 р., є доведеним та обґрунтованим, у зв`язку з чим підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 294-295-1, 372, 376 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого 1-го відділення слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області ОСОБА_18 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженню № 22022080000000054 від 11.03.2022 р., за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України, відносно підозрюваного ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22022080000000054 від 11.03.2022 р., за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України, відносно підозрюваного ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до чотирьох місяців, тобто до 02 жовтня 2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.07.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105408316
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22022080000000054 від 11.03.2022 р., за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України, відносно підозрюваного ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1

Судовий реєстр по справі —331/1442/22

Ухвала від 11.09.2022

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Тютюник М. С.

Ухвала від 11.09.2022

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Тютюник М. С.

Ухвала від 26.07.2022

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Ухвала від 26.07.2022

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Ухвала від 04.07.2022

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Тютюник М. С.

Ухвала від 03.06.2022

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Ухвала від 03.06.2022

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні