Ухвала
від 29.07.2022 по справі 686/13245/22
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/13245/22

Провадження № 1-кс/686/6743/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 липня 2022 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання cлідчого ВРОТЗ СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 12022240000000028 від 17.01.2022 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст. 361, ч. 2 ст. 332 КК України, ч.3 ст.358 КК України,

встановив:

29.07.2022 року слідчий ВРОТЗ СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду про надання дозволу на проведення обшуку за місцем здійснення практики лікаря ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в приміщені кабінету № НОМЕР_1 КНП «Багатопрофільна центральна районна лікарня» Слобідко-Кульчівецької сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, за адресою АДРЕСА_1 , яке на праві комунальної власності у розмірі 1/1 частки належить Слобідсько-Кульчієвецькій сільській раді Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, з метою відшукання та вилучення мобільних терміналів, сім-карток операторів мобільного зв`язку, якими користується лікар ОСОБА_4 для зайняття протиправною діяльністю, інформації, що знаходиться у накопичувачі робочого комп`ютера лікаря ОСОБА_4 , що містить відомості про списання вакцин від Коронавірусної хвороби COVID-19, інформації про осіб, яким оформлені сертифікати про вакцинацію лікарем ОСОБА_4 в період з 30.05.2022 по 01.07.2022 включно, банківських карток, номери рахунків яких використовувалися для перерахування коштів у якості неправомірної вигоди, документів про банківські рахунки та операції, квитанцій, чеків, журналів, блокнотів, чорнових записів, що містять інформацію про несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що група осіб, за попередньою змовою, на території Хмельницької області, вчиняють несанкціоноване втручання в роботу електронної системи охорони здоров`я eHealth, що призвело до підробки інформації, під час дії воєнного стану.

Крім цього встановлено, що група осіб, за попередньою змовою, на території Хмельницької області, займається організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України.

Також в ході розслідування встановлено, що група осіб, за попередньою змовою, на території Хмельницької області, вчинили підробку документу.

В ході досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, за результатами проведення слідчих дій, комплексу негласних слідчих (розшукових) дій, а також за інформацією УСР в Хмельницькій області ДСР НП України встановлено, що на території Хмельницької області діє злочинна група, члени якої здійснюють внесення до електронної системи охорони здоров`я eHealth недостовірної інформації про вакцинацію від Коронавірусної хвороби 2019 (далі - COVID-19), підробляють документи, зокрема COVID-сертифікати, а також організовують незаконне переправлення осіб через державний кордон України.

На переконання органу досудового розслідування, фактичним організатором вказаної злочинної групи являється мешканець міста Кам`янець-Подільський Хмельницької області ОСОБА_5 , який будучи професійним фотографом (працює у фотостудії, що розташована у приміщенні АДРЕСА_2 ) вступивши у попередню злочинну змову із рядом осіб, які об`єднані єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи, створив та координує діяльність стійкого об`єднання для вчинення кримінальних правопорушень, пов`язаних з несанкціонованим втручанням в роботу автоматизованих систем, підробленням документів та незаконним переправленням осіб через державний кордон України.

Встановлено, що членами вказаної злочинної групи являються мешканці міста Кам`янець-Подільський ОСОБА_6 та його донька ОСОБА_7 , відповідальні за пошук осіб, яким необхідно отримати COVID-сертифікат, без проведення вакцинації від COVID-19, а також лікар КНП «Багатопрофільна центральна районна лікарня» Слобідко-Кульчівецької сільської ради Кам`янець-Подільської районну Хмельницької області ОСОБА_4 , яка безпосередньо вносить недостовірну інформацію до системи охорони здоров`я eHealth, що в подальшому забезпечує отримання особою COVID-сертифікату про вакцинацію.

Встановлено, що на протязі травня-липня 2022 року лікарем ОСОБА_4 незаконно внесено завідомо неправдиву інформацію до системи охорони здоров`я eHealth про нібито проведення першої та другої вакцинацій від COVID-19 двох жителів м. Хмельницького, які фактично не проводились. Внаслідок внесення вказаної завідомо неправдивої інформації до системи охорони здоров`я eHealth зазначені двоє жителів м. Хмельницького отримали COVID-сертифікати.

Факти отримання вказаними мешканцями м. Хмельницького COVID-сертифікатів, без проведення вакцинацій, підтверджуються їх показами в яких останні вказують на ОСОБА_7 , ОСОБА_6 та ОСОБА_5 як осіб, які за грошову винагороду вирішили питання щодо отримання вказаних сертифікатів. Також покази зазначених свідків підтверджуються результатами оглядів їх особистих мобільних телефонів у додатках яких наявна інформація про спілкування із даними особами з приводу отримання COVID-сертифікатів, без проведення вакцинації, а також наявні такі сертифікати у застосунку «ДІЯ».

Також встановлено, що вказаними особами виготовлено підроблений документ «Міжнародне свідоцтво про вакцинацію/профілактику», який через компанію «Нова Пошта» надіслано одному із зазначених мешканців м. Хмельницького.

Крім того, у ході оперативного супроводу у вказаному кримінальному провадженні, проведенням заходів, в тому числі методом особистого пошуку, встановлено, що ОСОБА_5 , з метою особистого незаконного збагачення, користуючись введеним на території України воєнним станом, вступивши у злочинну змову із ОСОБА_6 , налагодили злочинну схему із незаконного переправлення осіб через державний кордон України, за грошову винагороду.

Відомо, що ОСОБА_6 особисто здійснює пошук осіб, які мають намір виїхати за межі України, при цьому оминаючи встановлені обмеження, які введенні у зв`язку із воєнним станом, а ОСОБА_5 використовуючи можливості фотостудії, організовує виготовлення підроблених документів для перетину державного кордону України.

Крім того встановлено, що ОСОБА_6 відповідає за безпосереднє транспортування осіб з підробленими документами через державний кордон України.

Відомості про незаконну діяльність вказаних осіб, щодо організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, підтверджуються показами жителя м. Хмельницького, який неодноразово спілкувався з ОСОБА_6 щодо можливості перетину державного кордону, а також інформацією здобутою в ході проведення негласних слідчих дій.

За позицією слідчого, до вчинення вищевказаних злочинів причетна ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_3 , а також за адресою: АДРЕСА_4 . здійснює свою практику в КНП «Багатопрофільна центральна районна лікарня» Слобідко-Кульчівецької сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 02004829 (адреса: АДРЕСА_1), у кабінеті № НОМЕР_1.

Відповідно до відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно будівлі Центральної районної лікарні за адресою АДРЕСА_1, на праві комунальної власності у розмірі 1/1 частки належать Слобідсько-Кульчієвецькій сільській раді Кам`янець-Подільського району Хмельницької області.

У судовому засіданні слідчий підтримав подане клопотання, просив його задовольнити.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши додані до клопотання матеріали, слідчий суддя дійшов такого висновку.

Згідно із ч.2 ст.223 КПК України підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Відповідно до змісту статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться (зареєстрований) орган досудового розслідування як юридична особа.

Дослідивши обставини, зазначені у клопотанні слідчий суддя вважає, що здобутої органом досудового розслідування інформації достатньо для прийняття рішення про необхідність надання дозволу на проведення обшуку у приміщені кабінету № НОМЕР_1, будівлі КНП "Багатопрофільна центральна районна лікарня" Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області за адресою: АДРЕСА_1, яка на праві комунальної власності у розмірі належить Слобідсько-Кульчієвецькій сільській раді Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, за місцем здійснення практики лікаря ОСОБА_4

Про можливу причетність ОСОБА_4 до вчинення кримінального правопорушення свідчать матеріали кримінального провадження № 12022240000000028 від 17.01.2022 р., зокрема долучені до клопотання протоколи допиту свідка ОСОБА_8 від 21.05.2022, протокол додаткового допиту свідка ОСОБА_8 від 14.06.2022 протоколи огляду від 21.05.2022.

Системний аналіз норм КПК України дає підстави для висновку, що застосування до ухвал слідчого судді про надання дозволу на обшук положень, які регламентують загальні вимоги щодо судового рішення суду першої інстанції в кримінальному провадженні, можливо лише з врахуванням особливостей стадії досудового розслідування, яка є відмінною від судового розгляду.

При цьому нормами КПК України не передбачено обов`язку слідчого судді перелічувати всі обставини кримінального провадження і викладати в ухвалі про надання дозволу на обшук усі відомі і встановлені відомості.

Слідчий до клопотання додав копії документів, які дають можливість слідчому судді дійти до переконання про те, що ОСОБА_9 може користуватися кабінетом № НОМЕР_1, будівлі КНП "Багатопрофільна центральна районна лікарня" Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області за адресою: АДРЕСА_1, та у ньому можуть знаходитися відшукувані речі.

З огляду на викладене, клопотання слідчого є обґрунтованим.

Велика Палата Верховного Суду 14 червня 2018 року у справі № 11-386сап18 звернула увагу, що вмотивованість ухвали слідчого судді про дозвіл на проведення обшуку житла чи іншого володіння особи повинна бути в межах, які не розкривають таємницю досудового розслідування, зокрема в ній повинні бути наведені аргументи, що переконали суддю у задоволенні чи відхиленні такого клопотання.

У п. 80 рішення Європейського суду з прав людини від 02 грудня 2010 року у справі «Ратушна проти України» зазначено, що наведення більш детальної інформації в постанові про проведення обшуку щодо оперативно-розшукових заходів та їх результатів могло правильно вважатися невиправданим з огляду на дуже ранню стадію розслідування та, зокрема, той факт, що деякі суттєві докази ще мали бути виявлені.

Не оцінюючи надані докази на підтвердження вини ОСОБА_4 , у вчиненні кримінального правопорушення, слідчий суддя, з огляду на обставини, зазначені у клопотанні та озвучені в судовому засіданні слідчим, приходить до висновку, що органом досудового розслідування зібрано достатньо відомостей, які б давали підстави вважати, що вказані у клопотанні речі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні і можуть знаходитися за вказаною адресою.

Враховуючи характер кримінального правопорушення, розслідування по якому проводиться, для забезпечення повноти та неупередженості розслідування, у зв`язку відсутністю можливості відшукати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження, оскільки суб`єкт вчинення злочину у випадку обізнаності про здійснення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, усвідомлюючи наслідки, з метою уникнення кримінальної відповідальності, може знищити окремі речі і документи перелічені у клопотанні, що також вказує на існування реальної загрози досягненню мети досудового розслідування, слідчий суддя вважає доведеним те,що обшук у даному випадку є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

За таких обставин, клопотання слідчого відповідає вимогам статті 234 КПК України.

З огляду на наведене, клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.110, 234, 235 КПК України, слідчий суддя -

постановив:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчим, уповноваженим на здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні №12022240000000028 на проведення обшуку за місцем здійснення практики лікаря ОСОБА_4 у приміщені кабінету № НОМЕР_1, будівлі КНП "Багатопрофільна центральна районна лікарня" Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області за адресою: АДРЕСА_1, яка на праві комунальної власності належить Слобідсько-Кульчієвецькій сільській раді Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, з метою виявлення і вилучення мобільних терміналів, сім-карток операторів мобільного зв`язку,якими користується лікар ОСОБА_4 для зайняття протиправною діяльністю, інформації, що знаходиться у накопичувачі робочого комп`ютера лікаря ОСОБА_4 , що містить відомості про списання, використання вакцин від коронавірусної хвороби COVID-19, інформацію про осіб,яким оформлені сертифікати про вакцинацію лікарем ОСОБА_4 в період з 30.05.2022 по 01.07.2022, банківських карток, номери рахунків яких використовувалися для перерахування коштів у якості неправомірної вигоди, документів про банківські рахунки та операції, квитанцій, чеків, журналів, блокнотів, чорнових записів, що містять інформацію про несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем.

Ухвала діє по 28 серпня 2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення29.07.2022
Оприлюднено31.07.2023
Номер документу105487025
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 12022240000000028 від 17.01.2022 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст. 361, ч. 2 ст. 332 КК України, ч.3 ст.358 КК України

Судовий реєстр по справі —686/13245/22

Ухвала від 06.01.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 06.01.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 06.01.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 06.01.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 08.12.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 08.12.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 08.12.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 08.12.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 14.11.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 14.11.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні