Рішення
від 02.08.2022 по справі 580/5010/21
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 серпня 2022 року справа № 580/5010/21

м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді - Білоноженко М.А., розглянувши у письмовому порядку за правилами загального позовного провадження адміністративну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Індастріал Трейд" до Головного управління ДПС у Черкаській області про визнання протиправними та скасування ППР,

ВСТАНОВИВ:

16.07.2021р. до Черкаського окружного адміністративного суду звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю "Індастріал Трейд" (далі - позивач) з позовною заявою до Головного управління ДПС у Черкаській області (далі - відповідач), в якій просить:

- визнати протиправним та скасувати податкові повідомлення-рішення Головного управління ДПС у Черкаській області від 07.06.2021 року: - №4712, (форми «Р»), №4713 (форм «Р»), №4711/2300070110 (форми «ПС»).

В обґрунтування позовних вимог, представником позивача зазначено, що за результатами документальної планової виїздної перевірки, відповідачем складено Акт №2915/23-00-07-0105/38164057 від 19.04.2021р., в якому встановлено порушення позивачем податкового законодавства, встановлено заниження податку на прибуток, податку на додану вартість, у зв`язку із чим прийнято оскаржувані ППР, яким позивачу збільшено суми податкових зобов`язань, з податку на додану вартість та податку на прибуток та з визначенням суми штрафних (фінансових) санкцій в розмірі. Представник позивача звертає увагу, на необгрунтованість висновків Акту перевірки, вважає необгрунтованими доводи відповідача щодо відсутності реальності здійснення досліджених господарських операцій та зазначає, що наявні договори позивача із контрагентами, акти здачі-приймання робіт (надання послуг), видаткові накладні та рахунки є доказами того, що господарські операції були реальними і прямо вказують на те, що має місце фактичний рух активів або зміна у капіталі чи зобов`язаннях платника податків у зв`язку з його господарською діяльністю. Позивач зазначає, що з урахуванням відсутності спростування презумпції правомірності договору на рівні закону або судового рішення, не можливості учасників цивільних відносин на рівні того чи іншого договору здійснювати його кваліфікацію як недійсного (нікчемного чи оспорюваного), можна вважати їх чинними на момент судового розгляду, а добросовісний платник податків не має зазнавати негативних наслідків через порушення з боку його контрагента.

Щодо повідомлення про об`єкти оподаткування позивач вказав, що наведені в акті перевірки об`єкти, з якими контролюючий орган пов`язує необхідність подання повідомлення за формою №20-ОПП, використовувалися позивачем у господарській діяльності на підставі договорів оренди, у зв`язку з чим за цими договорами у позивача не виникає обов`язку щодо сплати податків, оскільки означені об`єкти належать на праві власності іншим юридичним та фізичним особам. Крім того зазначив, що норми Податкового кодексу України не встановлюють строки подання повідомлення за формою №20-ОПП, що, на думку позивача, виключає одну з необхідних складових для притягнення особи до відповідальності згідно п. 117.1 ст. 117 ПК України. Посилання відповідача на строки, встановлені наказом МФ України "Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів" №1588 від 09.12.2011 вважає помилковим, оскільки санкція статті 117 ПК України передбачає відповідальність за порушення строків, встановлених виключно кодексом. Позивач також вказав, що аналіз Акту перевірки свідчить про невідповідність його загальної та описової частини вимогам, встановленим у Порядку №727, адже він не містить доказів порушення позивачем податкового законодавства та належних доказів, які б підтверджували таке порушення.

Ухвалою Черкаського окружного адміністративного суду від 21.07.2021р. прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження в адміністративній справі. Розгляд справи ухвалено проводити в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

20.08.2022р., до суду від представника відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому просив відмовити у задоволенні позову у повному обсязі. Представник зазначив, що в ході проведення перевірки не підтверджено реальність здійснення господарських операцій з придбання запчастин та послуг, в зв`язку з встановленням невідповідності (дефектності) в первинних бухгалтерських документах; невідповідності (дефектності) зазначених в договорі рахунків, актах наданих послуг та платіжних дорученнях на дату укладання договорів, актів наданих послуг не було відкрито в установі банку; відсутності документального підтвердження перевезення запчастин; відсутності здійснення господарських операцій з поставки запчастин по ланцюгу постачання; наявних складених і отриманих узагальнених податкових інформацій відсутність постачальників за юридичною адресою; не надання підтверджуючих документів на запити податкових органів; відсутня достатня чисельність персоналу для поставки товару та надання послуг у відповідні строки; відсутність виробничих, складських приміщень, транспортних засобів; відсутній рух зобов`язань чи власного капіталу у процесі здійснення господарської операції; відсутні фізичні, технічні та технологічні можливості до вчинення задекларованих господарських операцій; неможливість здійснення операцій з відповідною кількістю певного товару та надання послуг у відповідні строки; відсутності документального підтвердження на отримані послуги (рекламних послуг, абонентського юридичного обслуговування, оренди складських приміщень, сприянню підписанню договорів); наявність Ухвали від 28.08.2020 року Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська щодо директора ТОВ "Ойл Рам Торг"; наявність у системі співставлення документально не підтвердженого завищення податкового кредиту на суму ПДВ - 87,1 тис. грн. (в тому числі по ризикових постачальниках на 29,1 тис. грн.), та належність контрагентів позивача до категорії ризикових суб`єктів господарювання (наявність складених узагальнених податкових інформацій) на загальну суму

Відповідач вказує, що операції з придбання запасних частин з контрагентами позивача не мають реального змісту (є безтоварними) з огляду на встановлену відсутність у контрагентів трудових ресурсів, необхідних для провадження господарської діяльності; відомості про наявні основні засоби відсутні; відсутність реального походження товарів за даними ЄРПН, податкової звітності контрагентів; дефектність первинної документації (неможливо ідентифікувати посадових осіб, які підписували акти приймання-передачі послуг реклами; відсутні дані про довіреність на отримання товару у видаткових накладних); відсутні будь-які докази доставки запасних частин, в т.ч. ТТН, що унеможливлює підтвердження транспортування запасних частин від вищевказаних контрагентів.

Крім того, відповідачем встановлено несвоєчасне подання повідомлення про об`єкти оподаткування або об`єкти, пов`язані з оподаткуванням, за формою №20-ОПП та зазначено, що неподання позивачем до податкового органу за місцем реєстрації повідомлення про об`єкти оподаткування або об`єкти, пов`язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (орендовані приміщення) за формою №20-ОПП свідчить про порушення останнім норм ПК України.

30.08.2021р. позивачем подано до суду відповідь на відзив, в якій вказав про необгрунтованість доводів відзиву відповідача з підстав, вказаних у позові. Крім того, зазначив, що відповідач стверджує про порушення норм податкового законодавства, однак, жодними матеріалами такі обставини не підтверджені, навпаки, відповідно до укладених договорів, актів здачі-приймання робіт та видаткових накладних, збоку позивача, не мало місце порушення норм податкового законодавства. Позивач вказує, що відповідно до наданих договорів, Актів здачі-приймання робіт (надання послуг), рахунків та видаткових накладних перелік, контрагенти виконали свої зобов`язання за вказаними договорами, а позивач прийняв роботу за цими договорами, які відображені у податковому та бухгалтерському обліку позивача. Щодо правовідносин з ТОВ «ОЙЛ РАМ ТОРГ», вказано, що обставина перебування директора підприємства під домашнім арештом жодним чином не стосується позивача, натомість відповідач, при винесенні ППР, не вказали про порушення податкового законодавства при здійснення господарських операцій між позивачем та ТОВ «Ойл Рам Торг», в зв`язку із чим вважає невстановленим порушення податкового законодавства щодо господарських операцій з даним контрагентом. Звернуто увагу, що посилання на податкову інформацію не слід брати до уваги, оскільки Податковий кодекс України не ставить право платника ПДВ на податковий кредит в залежність від дій або бездіяльності його контрагентів, якщо контрагенти не виконали свого зобов`язання по сплаті податку до бюджету, це тягне відповідальність та негативні наслідки саме для цих осіб. Вказано, що законодавством України не передбачається обов`язку платників податків одержувачів товарів вимагати від контрагентів-постачальників будь-яких відомостей щодо повноти сплати ними податків за окремою операцією придбання товарів, відомостей щодо третіх осіб (постачальників у ланцюгу), перевіряти додержання чи порушення ними законодавчих приписів, а також наявність у цих контрагентів умов для належного здійснення господарської діяльно

Ухвалою суду від 24.12.2021р. здійснено перехід у розгляді справи, зі спрощеного у загальне позовне провадження та розпочато підготовче провадження, продовжено строк проведення підготовчого провадження та призначено підготовче засідання на 19.01.2022р. Чергове підготовче засідання призначено на 01.08.2022р. У судовому засіданні 01.08.2022р. Закінчено підготовче провадження та здійснено перехід до розгляду справи по суті, оголошено перерву у розгляді справи по суті до 03.08.2022р.

До суду від представника позивача та представника відповідача надійшли заяви про розгляд справи за їх відсутності, 01.08.2022р. та 02.08.2022р. відповідно.

Відповідно до ч.9 ст. 205 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Згідно з частиною 4 статті 229 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі під час розгляду справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч.3 ст. 194 КАС України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження на підставі наявних у суду матеріалів.

З урахуванням зазначеного, беручи до уваги, що з клопотанням про розгляд справи звернулись всі учасники справи, відсутності перешкод для розгляду справи, суд доходить висновку про доцільність розгляду даної справи у письмовому порядку.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Індастріал Трейд" взято на податковий облік в органах державної податкової служби 26.03.2012р., перебуває на обліку в ГУ ДПС у Черкаській області.

Основним видом діяльності позивача є Код КВЕД 45.31 Оптова торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів.

На підставі наказу Головного управління ДПС у Черкаській області від 24.02.2021р. №319-п проведено документальну планову виїзну перевірку Товариства з обмеженою відповідальністю "Індастріал Трейд", з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 01.01.2018р. по 31.12.2020р.

За результатами зазначеної перевірки Товариства з обмеженою відповідальністю "Індастріал Трейд", Головним управлінням ДПС у Черкаській області складено Акт №2915/23-00-07-0305/38164057 від 19.04.2021р. (далі - Акт перевірки), в якому, зокрема, встановлено порушення ТОВ "Індастріал Трейд":

1. Вимог п. 44. 1 ст.44, п. 134.1. ст. 134 Податкового кодексу України, ст. 9 Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні, п.2.1 і 2 Положення про документальне забезпечення записів бухгалтерського обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України, п.8 Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 Загальні вимоги до фінансової звітності, п.3.2, п.3.10, п.3.12 р.ІІІ Наказу №433, п.7 Стандарту №15, п.5Стандарту №11, п.7, п.17, п. 18 Положення бухгалтерського обліку 16 "Витрати", затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 1999 року №318, зареєстрованим у Міністерстві 19 січня 2000 року за №27/4248, п.23. Положення (стандарт) бухгалтерського про фінансові результати», затвердженим наказом Міністерства фінансів України 1999 року №87, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21.06.1999 року №397/3690, в результаті чого занижено податок на прибуток на загальну суму 471392 грн., в тому числі за 2018 рік, на суму 29919 грн., 2019 рік на суму 154733 грн., 2020 рік на суму 286740 грн., з них за І квартал 2020 року на суму 29340 грн., півріччя 2020 року на суму 173340 грн., три квартали 2020 року суму 281340 грн.;

2. вимог п. 198.1, п.198.2, п. 198.3. п. 198.6 ст.198, ст. 201.10. ст. 201 Податкового кодексу України, п.6 розділу III Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України 29.01.2016р. №21, в результаті чого занижено податок на додану вартість на загальну суму 237769 грн., в т.ч. за січень 2018 року на 17321 грн., за лютий 2018р. на 14728 грн., березень 2018 на 1194 грн., червень 2019р. на 35471 грн., липень 2019р. на 9216 грн., жовтень 2019р. на 53797 грн., листопад 2019р. на 40109 грн., грудень 2019 року на 33333 грн., лютий 2020р. на 6745 грн., березень 2020р. на 25855 грн.;

3. Вимог п.51.1. ст.51 та пп. 176.2 «б» п.176.2 ст.176 Податкового кодексу України, в результаті чого подано Податкові розрахунки за формою №1-ДФ з неповними даними за 3 та 4 квартал 2020 року;

4. Вимог п. 57.3 ст. 57 Податкового кодексу України, в результаті чого несвоєчасно сплачено грошові зобов`язання в сумі 340,00 грн. по ППР ГУ ДФС у Черкаській області від 30.03.2018 №0002881405;

5. Вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України, абз. 1 п. 8.4, п.8.5 розд. VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом фінансів України від 09.12.2011 №1588, в результаті чого несвоєчасно подано 9 повідомлень про об`єкти оподаткування або об`єкти, пов`язані з оподаткуванням або через які проводиться діяльність, за формою №20-ОПП.

07.06.2021р. Головним управлінням ДПС у Черкаській області, на підставі встановлених у Акті №2915/23-00-07-0305/38164057 від 19.04.2021р. порушень, прийнято податкові повідомлення-рішення:

-форми «Р» №4712, яким ТОВ "Індастріал Трейд" визначено суми податкових зобов`язань, а саме збільшено суму податкових зобов`язань з податку на прибуток приватних підприємств на суму 471392 грн. та визначено штрафні (фінансові) санкціі в розмірі 46163 грн.;

-форми «Р» №4713, яким ТОВ "Індастріал Трейд" визначено суми податкових зобов`язань, а саме збільшено суму податкових зобов`язань з податку на додану вартість на суму 237769 грн. та визначено штрафні (фінансові) санкції в розмірі 59442 грн.;

- форми «ПС» №4711/2300070110, яким ТОВ "Індастріал Трейд", за несвоєчасне подання 9-ти повідомлень про об`єкти оподаткування або об`єкти, пов`язані з оподаткуванням або через які проводиться діяльність, за формою №20-ОПП, визначено штрафні (фінансові) санкції в розмірі 9180 грн..

Позивач, вважаючи протиправними прийняті податкові повідомлення-рішення, звернувся з даним позовом до суду, за захистом порушених прав та інтересів зі сторони суб`єкта владних повноважень.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, суд зазначає наступне.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов`язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов`язки їх посадових осіб під час адміністрування податків, а також відповідальність за порушення податкового законодавства регулюються Податковим кодексом України від 02.12.2010р. №2755-VI (далі ПК України).

Як визначено підпунктом 14.1.36 пункту 14.1 статті 14 ПК України господарська діяльність - це діяльність особи, що пов`язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами.

Відповідно до вимог пп. 14.1.181 п. 14.1 ст. 14 ПК України, податковий кредит - сума, на яку платник податку на додану вартість має право зменшити податкове зобов`язання звітного (податкового) періоду.

Згідно з п. 44.1 ст. 44 ПК України для цілей оподаткування платники податків зобов`язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов`язаних з визначенням об`єктів оподаткування та/або податкових зобов`язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов`язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Відповідно до пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 ПК України, об`єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Згідно з п. 135.1 ст. 135 ПК України, базою оподаткування є грошове вираження об`єкту оподаткування, визначеного згідно із ст. 134 ПК України з урахуванням положень.

У відповідності до вимог п. 198.1 ст. 198 ПК України, до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг.

Відповідно до вимог п. 198.2 ст. 198 ПК України, датою віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше: дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг; дата отримання платником податку товарів/послуг.

Згідно з вимогами п. 198.3 ст. 198 ПК України, податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ст. 193 ПК України, протягом такого звітного періоду у зв`язку з: придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг; придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті.

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Пунктом 198.6 ст. 198 ПК України передбачено що не відносяться до податкового кредиту суми податку сплаченого (нарахованого) у зв`язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені податковими накладними або оформленні з порушенням вимог чи не підтвердженні митними деклараціями п. 201.11 ст. 201 ПК України.

Пунктом 201.10 ст. 201 ПК України передбачено що порушення порядку заповнення податкової накладної не дає права покупцю на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов`язку включення суми податку на додану вартість, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов`язань за відповідний звітний період.

Статтею 2 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-ХІV (далі - Закон №996-ХІV) визначено, що його дія поширюється на всіх юридичних осіб створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно - правових форм власності.

Виходячи з вимог п. 2 ст. 3 Закону №996-ХІV, бухгалтерський облік є обов`язковим видом обліку, який ведеться підприємством. Фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку.

Статтею 9 Закону №996-ХІV встановлено вимоги до первинних документів, які є підставою для бухгалтерського та податкового обліку.

Згідно з даною нормою, підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій.

Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення.

Дія контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

Такі первинні документи повинні мати обов`язкові реквізити: назву документа (форми); дату і місце складання; назву підприємства, від імені якого складено документи; зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

У відповідності до статті 1 Закону №996-XIV господарська операція це дія або подія, яка викликає зміни в структурі активів та зобов`язань, власному капіталі підприємства.

Судом, з аналізу вказаних положень вбачається, що правові наслідки у вигляді виникнення у покупця права на формування відповідних сум податкових вигод (витрат та податкового кредиту) виникають за наявності сукупності таких обставин та підстав, зокрема: фактичного (реального) здійснення оподатковуваних операцій та їх документального підтвердження сукупністю юридично значимих (дійсних) первинних та інших документів, які зазвичай супроводжують операції певного виду; наявності у сторін спеціальної податкової правосуб`єктності та належним чином складеної податкової накладної; ділової мети, розумних економічних причин для здійснення операції й подальшого використання придбаного товару (робіт, послуг) у межах господарської діяльності платника.

Наслідки для податкового обліку створює лише фактичний рух активів, що є обов`язковою умовою для формування податкових вигод.

Недоведеність наявності вказаних умов позбавляє первинні документи юридичної значимості для цілей формування податкових вигод, а покупця - права на їх формування та відображення у бухгалтерському та податковому обліку.

Також суд враховує висновки викладені Верховним Судом у постанові від 26.06.2020р. у справі №813/2429/15, відповідно до яких, наявність формально оформлених (складених) первинних документів та/або сплати грошових коштів не може слугувати підставою для формування даних податкового обліку за відсутності факту придбання відповідного активу.

Вимоги частин четвертої та п`ятої статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України зобов`язують суд до активної ролі в судовому процесі, в тому числі до офіційного з`ясування всіх обставин справи і у відповідних випадках до витребування тих доказів, яких, на думку суду, не вистачає для належного встановлення обставин у справі, що розглядається.

Предметом доказування є обставини, якими обґрунтовуються позовні вимоги чи заперечення або які мають інше значення для вирішення справи та які належить установити при ухваленні судового рішення.

Реальність, зокрема, потребує з`ясування того факту, чи справді відповідні роботи та послуги отримано від указаних у первинних документах контрагентів. Для цього варто встановити, за яких обставин і в який спосіб налагоджено господарські зв`язки між позивачем та його задекларованими постачальниками, хто персонально брав у цьому участь.

При вирішенні даного спору по суті, суд зазначає наступне.

Судом встановлено, що позивач протягом перевіряємого періоду мав аналогічні взаємовідносини та обставини по придбанню послуг реклами з наступними контрагентами:

- ТОВ «Терсон» на загальну суму - 100500 грн. у тому числі ПДВ 16750 грн.;

- ТОВ «Компанія» Нефеліум» на загальну суму - 100000,00 грн., у тому числі ПДВ 16667 грн.;

- TOB «Інмарт-Технос» на загальну суму - 181000,00 грн., у тому числі ПДВ 30166,67 грн.;

- ТОВ «Овертрейд Компані» на загальну суму - 780000 грн. у тому числі ПДВ 130000,0 грн.;

- ТОВ «Платина ЮК» (код ЄДРПОУ 41337357) на загальну суму - 1400000 грн.;

- ТОВ «Транспортна Компанія «Євротранссервіс» послуг реклами на загальну суму - 30000 грн.

Досліджуючи господарські правовідносини позивача з ТОВ «Терсон» суд встановив наступне.

В ході перевірки контролюючим органом встановлено відображення у бухгалтерському та податковому обліку ТОВ "Індастріал Трейд" отримання від ТОВ «Терсон» (код ЄДРПОУ 42932455) послуг реклами на загальну суму - 100500 грн. у тому числі ПДВ 16750 грн.

Між ТОВ Терсон (виконавець) та ТОВ "Індастріал Трейд" (Замовник) укладено договір про надання рекламних послуг №20190523 від 23.05.2019 року.

Відповідно до п. 1.1 розділу 1 «Предмет Договору»: Виконавець приймає на себе зобов`язання надати рекламні послуги (надалі за текстом - Послуги), а замовник зобов`язується прийняти належним чином послуги та сплатити їх вартість.

Згідно п.1.2 розділу 1 Договору: Загальний перелік Послуг, що можуть надаватися Виконавцем, включає наступні Послуги:

-виготовлення рекламних брошур ТМ «INDUSTRIAL»;

-розповсюдження друкованої реклами ТМ «INDUSTRIAL» проумотерами на вулиці і в приміщеннях (Торгових центрів);

-поширення друкованої реклами ТМ «INDUSTRIAL» за допомогою поштової розсилки по поштовим скринькам житлових будинків.

Пунктом 2.9. вказаного Договору передбачено, що Виконавець надає Замовнику Акт надання послуг та фото звіт про надані Послуги. Фотозвіт надається в електронному вигляді.

Договір та Додаток №1 укладено у м. Київ, містить юридичні адреси, реквізити сторін та банківські реквізити, а саме:

-виконавець ТОВ «Терсон», юридична адреса 40009, Сумська обл., м. Суми, Ковпаківський р-н, вул. Іллінська, буд.2, ІПН 429324518199, код 42932455, п/р НОМЕР_1 в ПАТ АБ «Укргазбанк» МФО 320478.

Суд встановив, що у ході перевірки, контролюючим органом, відповідно до відомостей АІС «Податковий блок» ДПС України, встановлено, що розрахунковий рахунок ТОВ «Терсон» № НОМЕР_1 в ПАТ АБ «Укргазбанк» було відкрито 03.07.2019р. Вказана обставина свідчить, що на дату укладання договору, розрахунковий рахунок, який зазначений у реквізитах від Виконавця - ТОВ «Терсон», ще не було відкрито в установі банку.

В межах договору про надання рекламних послуг від 23.05.2019р. №20190523 ТОВ «Терсон» документально оформлено наступні акти здачі - приймання робіт (надання послуг) на користь ТОВ "Індастріал Трейд", а саме:

- №485 від 27.06.2019р. - послуги реклами, кількість - 1, усього з ПДВ -52500,00 грн., сума ПДВ -8750,00грн.;

- №485 від 27.06.2019р. - послуги реклами, кількість - 1, усього з ПДВ - 30000,00грн., сума ПДВ - 5000,00;

- №486 від 27.06.2019р. - послуги реклами, кількість - 1, усього з ПДВ 18000,00 грн., сума ПДВ -3000,00 грн.

У відповідності до наданих до перевірки актів здачі - приймання робіт (надання послуг), ТОВ «Терсон» надало послуги реклами ТОВ "Індастріал Трейд" на загальну суму 100500,00 грн., в т. ч.: ПДВ 16750,00 грн.

Суд встановив, що ані під час перевірки (на запит ГУ ДПС у Черкаській області «Про надання інформації» від 26.03.2020 №б/н), а ні під час розгляду справи в суді, не надано документального підтвердження виконання рекламних послуг в повному обсязі, а саме фото звіту про надані рекламні послуги (що передбачено п.2.9 Договору №20190523 від 23.05.2019р.), адресну програму (з зазначенням адреси приміщень (Торгових центрів), адресів поштових скриньок житлових будинів, та переліку назв вулиць міст де розповсюджувалася друкована реклама), звіти про виготовлені рекламні брошури.

Під час перевірки встановлено, що у відповідності до баз даних, які містяться в Системі «Податковий блок» ДПС України, ТОВ «Терсон», код за ЄДРПОУ 42932455, Сумська область, Ковпаківський район м.Суми вул.Іллінська, буд.2, зареєстровано Виконавчим комітетом Сумської міської ради від 05.04.2019 року за №16321020000016427, основний вид діяльності - неспеціалізована оптова торгівля.

Індивідуальний податковий номер платника ПДВ429324518199, зареєстровано платником ПДВ 01.05.2019 року свідоцтво ПДВ №200460384, статус платника ПДВ -анульовано за рішенням контролюючого органу -31.07.2020р.

ТОВ «Терсон», у червні 2019 року документально придбано наступні різноманітні товари - цукерки, мармелад, драже, сосиски, котлети, сардельки, крила, баличок, філе куряче та ін. Проте, ТОВ «Терсон», у червні 2019 року документально реалізовано відмінні товари від придбаних та надавало послуги, які потребують значних трудових затрат та спеціальних знань (шкаф, фарба, транспортно екпедеційні послуги, олівець, кавун, капуста, морква, сир, цибуля, послуги з ведення бухгалтерського обліку, піддони, рекламні послуги, монтажні роботи та інше).

Суд зазначає, що реалізація ТОВ «Терсон» відмінних від придбаних товарів може свідчити про здійснення ТОВ «Терсон» діяльності з метою штучного формування суб`єктами господарювання витрат та податкового кредиту, без реального здійснення господарських операцій.

Крім того, судом із матеріалів перевірки, встановлено, що ТОВ «Терсон» не подано до податкового органу:

-повідомлення про прийняття працівників на роботу;

- звіт 1-ДФ за II квартали 2019 року;

- звіти про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (форма Д4) за червень 2019 року.

Вказані обставини свідчать про відсутність офіційно прийнятих працівників на роботу, трудових ресурсів для здійснення фінансово- господарської діяльності.

За даними системи «Податковий блок» «Податковий блок» ДПС України встановлено, що у ТОВ «Терсон» відсутні будь-які основні засоби як власні так і орендовані та об`єкти оподаткування для надання послуг.

Аналізуючи фінансово-господарську діяльність ТОВ «Терсон» з 01.06.2019р. (з дати здійснення фінансово господарських взаємовідносин) по дату реєстрації Акту перевірки, контролюючим органом виявлено, що товариство реєструвало податкові накладні та подавало фінансову звітність лише за червень 2019 року. Останню податкову звітність подано до контролюючого органу у липні 2019 року. Розрахунковий рахунок НОМЕР_1 в ПАТ АБ «Укргазбанк» через який здійснювалися розрахункові операції з ТОВ «Терсон» було закрито 03.11.2019 року.

Відповідно до Єдиного державного реєстру судових рішень ухвала від 30.10.2019р. по справі №757/57720/19 проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12015000000000461, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.07.2015 за фактом встановлено, що група осіб в період 2018-2019 років на території м. Києва, Харківської та Донецької областей, створила «транзитно-конвертаційну групу» з підконтрольних суб`єктів підприємницької діяльності, з метою використання реквізитів підприємств та їх розрахункових рахунків у злочинних схемах зі створення штучної видимості законності здійснення фінансово-господарських операцій та безпідставного формування податкового кредиту з податку на додану вартість та витрат з податку на прибуток суб`єктам господарювання реального сектору економіки. До складу суб`єктів господарської діяльності входить ТОВ «Терсон», діяльність яких полягає в наданні протиправних послуг ряду суб`єктів господарювання реального сектору, метою яких є легалізація (відмивання) грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, підроблення первинних фінансово-господарських документів щодо безтоварних операції з продажу (придбання) товарів, виконання робіт, надання послуг, тощо, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч. З ст. 212 КК України.

Як зазначалось вище, для підтвердження даних податкового обліку можуть братися до уваги лише ті первинні документи, які складені в разі фактичного здійснення господарської операції.

Враховуючи викладене, суд доходить висновку, що під час розгляду справи не підтверджено реальність здійснення господарських операцій, документально оформлених між ТОВ Терсон та ТОВ "Індастріал Трейд" за червень 2019 на загальну суму 100500 грн., в тому числі ПДВ 16750 грн. з придбання рекламних послуг.

Досліджуючи господарські правовідносини позивача з ТОВ Компанія» Нефеліум суд встановив наступне.

В ході перевірки контролюючим органом встановлено відображення у бухгалтерському та податковому обліку ТОВ Індастріал Трейд придбання у ТОВ Компанія Нефеліум (код ЄДРПОУ 42682689) послуг реклами на загальну суму - 100000,00 грн. у тому числі ПДВ 16667 грн.

Між ТОВ Компанія Нефеліум (виконавець) та ТОВ "Індастріал Трейд" (Замовник) укладено договір про надання рекламних послуг №20190527 від 27.05.2019 року.

Відповідно до п. 1.1 розділу 1 «Предмет Договору»: Виконавець приймає на себе зобов`язання надати рекламні послуги (надалі за текстом - Послуги), а замовник зобов`язується прийняти належним чином послуги та сплатити їх вартість.

Згідно п.1.2 розділу 1 Договору: Загальний перелік Послуг, що можуть надаватися Виконавцем, включає наступні Послуги:

-виготовлення рекламних брошур ТМ «INDUSTRIAL»;

-розповсюдження друкованої реклами ТМ «INDUSTRIAL» проумотерами на вулиці і в приміщеннях (Торгових центрів);

-поширення друкованої реклами ТМ «INDUSTRIAL» за допомогою поштової розсилки по поштовим скринькам житлових будинків.

Пунктом 2.9. вказаного Договору передбачено, що протягом 5-ти робочих днів з моменту закінчення надання послуг, виконавець надає замовнику Акт надання послуг та фото звіт про надані Послуги. Фотозвіт надається в електронному вигляді.

В межах договору про надання рекламних послуг від 27.05.2019р. №20190527 ТОВ Компанія Нефеліум документально оформлено наступні акти здачі - приймання робіт (надання послуг) на користь ТОВ "Індастріал Трейд", а саме:

- №548 від 27.06.2019р. - послуги реклами, кількість - 1, усього з ПДВ -100 000,00 грн., сума ПДВ -16666,67грн.;

У відповідності до наданих до перевірки актів здачі - приймання робіт (надання послуг), ТОВ Компанія Нефеліум надало послуги реклами ТОВ "Індастріал Трейд" на загальну суму 100 000,00 грн., в т. ч.: ПДВ 16666,67 грн.

Судом встановлено, що в Акті здачі - приймання робіт (надання послуг) містяться реквізити Виконавця, підписано від Виконавця ТОВ Нефеліум - А.В.Моргаль. та скріплено печаткою ТОВ Компанія Нефеліум, тобто встановлено невідповідність назви підприємства що вказана в акті здачі - приймання робіт (надання послуг) з відтиском назви підприємства на печатці.

Суд встановив, що ані під час перевірки (на запит ГУ ДПС у Черкаській області «Про надання інформації» від 26.03.2020 №б/н), а ні під час розгляду справи в суді, не надано документального підтвердження виконання рекламних послуг в повному обсязі, а саме фото звіту про надані рекламні послуги (що передбачено п.2.9 Договору №20190573 від 27.05.2019р.), адресну програму (з зазначенням адрес приміщень (Торгових центрів), адрес поштових скриньок житлових будинків, та переліку назв вулиць міст де розповсюджувалася друкована реклама), звіти про виготовлені рекламні брошури.

Під час перевірки встановлено, що у відповідності до баз даних, які містяться в Системі «Податковий блок» ДПС України, ТОВ Компанія Нефеліум, код за ЄДРПОУ 38164057, Сумська область, Заріченський район вул.Г.Кондратєва, буд.6, зареєстровано Виконавчим комітетом Сумської міської ради від 08.12.2018 року, основний вид діяльності - неспеціалізована оптова торгівля.

Індивідуальний податковий номер платника ПДВ426826818196, зареєстровано платником ПДВ 01.01.2019 року свідоцтво ПДВ №200441921, статус платника ПДВ -анульовано за рішенням контролюючого органу -31.07.2020р.

ТОВ Компанія Нефеліум, у червні 2019 року документально придбано наступні різноманітні товари - сосиску, сардельки, гомілки, балик, монтажні роботи, вантажне розвантажувальні роботи ,піддон, відеокамера, кабель, плата детокцїї, труба,лист, швелер та ін. Проте, ТОВ Компанія Нефеліум, у червні 2019 року документально реалізовано відмінні товари від придбаних та надавало послуги, які потребують значних трудових затрат та спеціальних знань (труба, горох, капуста, кабель, кукурудза, картопля, морква,мята, перець вишня, рекламні послуги та інше).

Суд зазначає, що реалізація ТОВ Компанія Нефеліум відмінних від придбаних товарів може свідчити про здійснення ТОВ Компанія Нефеліум діяльності з метою штучного формування суб`єктами господарювання витрат та податкового кредиту, без реального здійснення господарських операцій.

Крім того, судом із матеріалів перевірки, встановлено, що ТОВ Компанія Нефеліум не подано до податкового органу:

- звіт 1-ДФ за II квартали 2019 року;

- звіти про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (форма Д4) за червень 2019 року.

Вказані обставини свідчать про відсутність офіційно прийнятих працівників на роботу, трудових ресурсів для здійснення фінансово- господарської діяльності.

За даними системи «Податковий блок» «Податковий блок» ДПС України встановлено, що у ТОВ Компанія Нефеліум відсутні будь-які основні засоби як власні так і орендовані та об`єкти оподаткування для надання послуг.

Аналізуючи фінансово-господарську діяльність ТОВ Компанія Нефеліум з 01.06.2019р. (з дати здійснення фінансово господарських взаємовідносин) по дату реєстрації Акту перевірки, контролюючим органом виявлено, що товариство реєструвало податкові накладні та подавало фінансову звітність лише за період з квітня по червень 2019 року. Останню податкову звітність подано до контролюючого органу у червні 2019 року.

Відповідно до Єдиного державного реєстру судових рішень ухвала від 30.10.2019р. по справі №757/57720/19 проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12015000000000461, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.07.2015 за фактом встановлено, що група осіб в період 2018-2019 років на території м. Києва, Харківської та Донецької областей, створила «транзитно-конвертаційну групу» з підконтрольних суб`єктів підприємницької діяльності, з метою використання реквізитів підприємств та їх розрахункових рахунків у злочинних схемах зі створення штучної видимості законності здійснення фінансово-господарських операцій та безпідставного формування податкового кредиту з податку на додану вартість та витрат з податку на прибуток суб`єктам господарювання реального сектору економіки. До складу суб`єктів господарської діяльності входить ТОВ Компанія Нефеліум, діяльність яких полягає в наданні протиправних послуг ряду суб`єктів господарювання реального сектору, метою яких є легалізація (відмивання) грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, підроблення первинних фінансово-господарських документів щодо безтоварних операції з продажу (придбання) товарів, виконання робіт, надання послуг, тощо, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 212 КК України.

Враховуючи викладене, суд доходить висновку, що під час розгляду справи не підтверджено реальність здійснення господарських операцій, документально оформлених між ТОВ Компанія Нефеліум та ТОВ "Індастріал Трейд" за червень 2019 на загальну суму 100000 грн., в тому числі ПДВ 16666,67 грн. з придбання рекламних послуг.

Досліджуючи господарські правовідносини позивача з TOB Інмарт-Технос суд встановив наступне.

В ході перевірки контролюючим органом встановлено відображення у бухгалтерському та податковому обліку ТОВ "Індастріал Трейд" отримання від TOB Інмарт-Технос (код ЄДРПОУ 42682689) послуг реклами на загальну суму - 181000,00 грн. у тому числі ПДВ 30166,67 грн.

Між TOB Інмарт-Технос (виконавець) та ТОВ "Індастріал Трейд" (Замовник) укладено договір про надання рекламних послуг №20190922 від 22.09.2019 року.

Відповідно до п. 1.1 розділу 1 «Предмет Договору»: Виконавець приймає на себе зобов`язання надати рекламні послуги (надалі за текстом - Послуги), а замовник зобов`язується прийняти належним чином послуги та сплатити їх вартість.

Згідно п.1.2 розділу 1 Договору: Загальний перелік Послуг, що можуть надаватися Виконавцем, включає наступні Послуги:

-виготовлення рекламних брошур ТМ «INDUSTRIAL»;

-розповсюдження друкованої реклами ТМ «INDUSTRIAL» проумотерами на вулиці і в приміщеннях (Торгових центрів);

-поширення друкованої реклами ТМ «INDUSTRIAL» за допомогою поштової розсилки по поштовим скринькам житлових будинків.

Пунктом 2.9. вказаного Договору передбачено, що протягом 5 робочих днів з моменту закінчення надання послуг, Виконавець надає Замовнику Акт надання послуг та фото звіт про надані Послуги. Фотозвіт надається в електронному вигляді.

Договір та Додаток №1 укладено у м.Київ, містить юридичні адреси, реквізити Сторін та банківські реквізити, а саме:

- Виконавець TOB Інмарт-Технос, юридична адреса 87515 Донецька область, м. Маріуполь, Центральний район, вул. Митрополитська, буд.4, ІПН 431391605819, код 43139169. т р НОМЕР_2 в ПАТ АБ «Укргазбанк» МФО 320478.

Суд встановив, що у ході перевірки, контролюючим органом, відповідно до відомостей АІС «Податковий блок» ДПС України, встановлено, що розрахунковий рахунок TOB Інмарт-Технос № НОМЕР_2 в ПАТ АБ «Укргазбанк» було відкрито 29.10.2019р. Вказана обставина свідчить, що на дату укладання договору, розрахунковий рахунок, який зазначений у реквізитах від Виконавця - TOB Інмарт-Технос, ще не було відкрито в установі банку.

В межах договору про надання рекламних послуг №20190922 від 22.09.2019 року TOB Інмарт-Технос документально оформлено наступні акти здачі - приймання робіт (надання послуг) на користь ТОВ "Індастріал Трейд", а саме:

- №955 від 28.10.2019р. - послуги реклами, кількість - 1, усього з ПДВ -181000,00 грн., сума ПДВ -30166,67грн.

У відповідності до наданих до перевірки актів здачі - приймання робіт (надання послуг), TOB Інмарт-Технос надало послуги реклами ТОВ "Індастріал Трейд" на загальну суму 181000,00 грн., в т. ч.: ПДВ - 30166,67 грн.

Суд встановив, що ані під час перевірки (на запит ГУ ДПС у Черкаській області «Про надання інформації» від 26.03.2020 №б/н), а ні під час розгляду справи в суді, не надано документального підтвердження виконання рекламних послуг в повному обсязі, а саме фото звіту про надані рекламні послуги (що передбачено п.2.9 Договору №20190922 від 22.09.2019 року), адресну програму (з зазначенням адреси приміщень (Торгових центрів), адресів поштових скриньок житлових будинів, та переліку назв вулиць міст де розповсюджувалася друкована реклама), звіти про виготовлені рекламних брошур.

Під час перевірки встановлено, що у відповідності до баз даних, які містяться в Системі «Податковий блок» ДПС України, TOB Інмарт-Технос, код за ЄДРПОУ 43139169, зареєстровано 29.07.2019р. №1274102000001762140041200 юридичний департамент Маріупольської міської ради, основний вид діяльності - діяльність посередників у торгівлі деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічними виробами.

Індивідуальний податковий номер платника ПДВ431391605819, зареєстровано платником ПДВ 01.09.2019 року свідоцтво ПДВ №200475646, статус платника ПДВ -анульовано за рішенням контролюючого органу -19.01.2021р.

TOB Інмарт-Технос у жовтні 2019 року документально придбано наступні різноманітні товари сосиску, сардельки, гомілки, балик, монтажні роботи, вантажно розвантажувальні роботи,піддон, відеокамера, кабель, плата детокції, труба,лист, швелер та ін. Проте, TOB Інмарт-Технос, у жовтні 2019 року документально реалізовано відмінні товари від придбаних та надавало послуги, які потребують значних трудових затрат та спеціальних знань (труба, горох, капуста, кабель, кукурудза, картопля, морква,мята, перець вишня, рекламні послуги та інше).

Суд зазначає, що реалізація TOB Інмарт-Технос відмінних від придбаних товарів може свідчити про здійснення TOB Інмарт-Технос діяльності з метою штучного формування суб`єктами господарювання витрат та податкового кредиту, без реального здійснення господарських операцій.

Крім того, судом із матеріалів перевірки, встановлено, що ТОВ «Терсон» не подано до податкового органу:

- звіт 1-ДФ за II квартали 2019 року;

- звіти про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (форма Д4) за червень 2019 року.

Вказані обставини свідчать про відсутність офіційно прийнятих працівників на роботу, трудових ресурсів для здійснення фінансово- господарської діяльності.

За даними системи «Податковий блок» «Податковий блок» ДПС України встановлено, що у ТОВ «Терсон» відсутні будь-які основні засоби як власні так і орендовані та об`єкти оподаткування для надання послуг.

Аналізуючи фінансово-господарську діяльність TOB Інмарт-Технос з 01.10.2019р. (з дати здійснення фінансово господарських взаємовідносин) по дату реєстрації Акту перевірки, контролюючим органом виявлено, що товариство реєструвало податкові накладні та подавало фінансову звітність лише за період з жовтня по грудень 2019 року. Останню податкову звітність подано до контролюючого органу у грудні 2019 року.

Враховуючи викладене, суд доходить висновку, що під час розгляду справи не підтверджено реальність здійснення господарських операцій, документально оформлених між ТОВ Терсон та ТОВ "Індастріал Трейд" за жовтень 2019 на загальну суму 181000 грн., в тому числі ПДВ 30166,67 грн. з придбання рекламних послуг.

Досліджуючи господарські правовідносини позивача з ТОВ Овертрейд Компані суд встановив наступне.

В ході перевірки контролюючим органом встановлено відображення у бухгалтерському та податковому обліку ТОВ "Індастріал Трейд" отримання від ТОВ Овертрейд Компані (код ЄДРПОУ 41566334) послуг реклами на загальну суму - 380000,00 грн. у тому числі ПДВ 130000 грн.

Між ТОВ Овертрейд Компані (виконавець) та ТОВ "Індастріал Трейд" (Замовник) укладено договір про надання рекламних послуг №20191022 від 22.10.2019 року.

Відповідно до п. 1.1 розділу 1 «Предмет Договору»: Виконавець приймає на себе зобов`язання надати рекламні послуги (надалі за текстом - Послуги), а замовник зобов`язується прийняти належним чином послуги та сплатити їх вартість.

Згідно п.1.2 розділу 1 Договору: Загальний перелік Послуг, що можуть надаватися Виконавцем, включає наступні Послуги:

-виготовлення рекламних брошур ТМ «INDUSTRIAL»;

-розповсюдження друкованої реклами ТМ «INDUSTRIAL» проумотерами на вулиці і в приміщеннях (Торгових центрів);

-поширення друкованої реклами ТМ «INDUSTRIAL» за допомогою поштової розсилки по поштовим скринькам житлових будинків.

Пунктом 2.9. вказаного Договору передбачено, що протягом 5 робочих днів з моменту закінчення надання послуг, Виконавець надає Замовнику Акт надання послуг та фото звіт про надані Послуги. Фотозвіт надається в електронному вигляді.

Договір та Додаток №1 укладено у м.Київ, містить юридичні адреси, реквізити Сторін та банківські реквізити, а саме:

- Виконавець ТОВ Овертрейд Компані, юридична адреса 79032 Львівська область, м.м.Львів, Личдківський р-н, вул.Пасічника, буд.93, ІПН 415663313077, код 41566334, п/р НОМЕР_3 в ПАТ «ЮНЕКС БАНК» МФО 322539.

Суд встановив, що у ході перевірки, контролюючим органом, відповідно до відомостей АІС «Податковий блок» ДПС України, встановлено, що розрахунковий рахунок ТОВ Овертрейд Компані № НОМЕР_4 в ПАТ «ЮНЕКС БАНК» було відкрито 12.12.2019 року. Вказана обставина свідчить, що на дату укладання договору, розрахунковий рахунок, який зазначений у реквізитах від Виконавця - ТОВ Овертрейд Компані, ще не було відкрито в установі банку.

В межах договору про надання рекламних послуг №20191022 від 22.10.2019 року ТОВ Овертрейд Компані документально оформлено наступні акти здачі - приймання робіт (надання послуг) на користь ТОВ "Індастріал Трейд", а саме:

- №1051 від 28.11.2019р. - послуги реклами, кількість - 1, усього з ПДВ -180000,00 грн., сума ПДВ -30000грн.;

- №1191 від 12.12.2019р. - послуги реклами, кількість - 1, усього з ПДВ -200000,00 грн., сума ПДВ -33333,00грн.;

У відповідності до наданих до перевірки актів здачі - приймання робіт (надання послуг), ТОВ Овертрейд Компані надало послуги реклами ТОВ "Індастріал Трейд" на загальну суму 380000,00 грн., в т. ч.: ПДВ 63333,33 грн.

В Актах здачі - приймання робіт (надання послуг) не вказано місце укладення.

Суд встановив, що ані під час перевірки (на запит ГУ ДПС у Черкаській області «Про надання інформації» від 06.04.2021 №б/н), а ні під час розгляду справи в суді, не надано документального підтвердження виконання рекламних послуг в повному обсязі, а саме фото звіту про надані рекламні послуги (що передбачено п.2.9 Договору №20191022 від 22.10.2019 року), адресну програму (з зазначенням адреси приміщень (Торгових центрів), адрес поштових скриньок житлових будинків, та переліку назв вулиць міст де розповсюджувалася друкована реклама), звіти про виготовлені рекламних брошур.

Крім того, на запит контролюючого органу, ТОВ "Індастріал Трейд", не надано пояснень та документального підтвердження зв`язку отриманих від ТОВ Овертрейд Компані послуг з господарською діяльністю товариства, зокрема:

-необхідності отримання даних послуг від ТОВ Овертрейд Компані;

-що результати робіт з отримання рекламних послуг призвело до збільшення продажів

запасних частин.

Під час перевірки встановлено, що у відповідності до баз даних, які містяться в Системі «Податковий блок» ДПС України, ТОВ Овертрейд Компані, код за ЄДРПОУ 41566334, зареєстровано 05.09.2017 №14151020000042484 управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради, основний вид діяльності - діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту.

Індивідуальний податковий номер платника 415663313077, зареєстровано платником ПДВ 01.10.2017 року свідоцтво ПДВ № 200368711, статус платника ПДВ - анульовано за рішенням контролюючого органу 24.12.2020.

Крім того, судом із матеріалів перевірки, встановлено, що ТОВ Овертрейд Компані відповідно до звіту 1-ДФ за IV квартали 2019 року та звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (форма Д4) за листопад, грудень 2019 року, кількість працівників склала - 4 особи.

При цьому, суд врахував, що відповідно до таблиці №1 (додаток №1 до Договору №20191022 від 22.10.2019), зміст послуг складає:

- місто - Одеса, кількість рекламних матеріалів - 800, період надання послуг по 30.11.2019, вартість послуг з ПДВ - 60000,00грн.;

- місто - Львів, кількість рекламних матеріалів - 800, період надання послуг по 30.11.2019. вартість послуг з ПДВ - 60000,00грн.;

- місто - Чернігів, кількість рекламних матеріалів - 400, період надання послуг по 30.11.2019, вартість послуг з ПДВ - 30000,00грн.;

- місто - Харків, кількість рекламних матеріалів - 400, період надання послуг по 30.11.2019, вартість послуг з ПДВ - 30000,00грн.;

- місто - Київ, кількість рекламних матеріалів - 800, період надання послуг по 31.12.2019, вартість послуг з ПДВ - 60000,00грн.;

- місто - Житомир, кількість рекламних матеріалів 800, період надання послуг по 31.12.2019, вартість послуг з ПДВ 50000,00грн.;

- місто - Дніпро, кількість рекламних матеріалів - 400, період надання послуг по 31.12.2019, вартість послуг з ПДВ - 30000,00грн.;

- місто - Кропивницький, кількість рекламних матеріалів 400, період надання послуг по 31.12.2019, вартість послуг з ПДВ - 30000,00грн.;

- місто - Вінниця, кількість рекламних матеріалів 400, період надання послуг по 31.12.2019, вартість послуг з ПДВ - 30000,00грн.

Наявність 4 працівників у ТОВ Овертрейд Компані у період виконання послуг, згідно зазначеного Договору (листопад- грудень 2019) у співставленні із заявленим обсягом робіт у різних містах України, на переконання суду свідчить про незначну кількість трудових ресурсів для здійснення заявленого обсягу господарської діяльності.

За даними системи «Податковий блок» «Податковий блок» ДПС України встановлено, що у ТОВ Овертрейд Компані відсутні будь-які основні засоби як власні так і орендовані та об`єкти оподаткування для надання послуг.

Крім того, суд встановив, що ТОВ Овертрейд Компані у листопаді, грудні 2019 року документально придбано наступні різноманітні товари мило, крем для рук, шампунь, мінеральна вода, мило господарське, бритва, папка, рідке мило, туалетна вода та ін. Проте, ТОВ Овертрейд Компані, у вказаному періоді документально реалізовано відмінні послуги від придбаних товарів та надавало послуги, які потребують значних трудових затрат та спеціальних знань кваліфікованих працівників (Комплексне дослідження ринку, перевірка на вірус, профілактика системних блоків, адмініструванні поштового серверу, Аудит мережевого обладнання та інше).

Встановлені обставини, на переконання суду можуть свідчити про здійснення TOB ТОВ Овертрейд Компані діяльності з метою штучного формування суб`єктами господарювання витрат та податкового кредиту, без реального здійснення господарських операцій.

Аналізуючи господарські відносини між TOB ТОВ Овертрейд Компані та позивачем у жовтні-грудні 2019 року, суд доходить висновку, що під час розгляду справи не підтверджено реальність здійснення господарських операцій, документально оформлених між TOB ТОВ Овертрейд Компані та ТОВ "Індастріал Трейд" за листопад 2019 року на загальну суму 180000 грн., в тому числі ПДВ 30000,00 грн., за грудень 2019 року на загальну суму 200000 грн., в тому числі ПДВ 33333,33 грн. з придбання рекламних послуг.

Досліджуючи господарські правовідносини позивача з ТОВ Платина ЮК суд встановив наступне.

В ході перевірки контролюючим органом встановлено відображення у бухгалтерському та податковому обліку ТОВ "Індастріал Трейд" отримання від ТОВ Платина ЮК (код ЄДРПОУ 41337357 ) послуг реклами на загальну суму - 1 400 000 грн.

Між ТОВ Платина ЮК (виконавець) та ТОВ "Індастріал Трейд" (Замовник) укладено договір про надання рекламних послуг №20200302 від 02.03.2020 року.

Відповідно до п. 1.1 розділу 1 «Предмет Договору»: Виконавець приймає на себе зобов`язання надати рекламні послуги (надалі за текстом - Послуги), а замовник зобов`язується прийняти належним чином послуги та сплатити їх вартість.

Згідно п.1.2 розділу 1 Договору: Загальний перелік Послуг, що можуть надаватися Виконавцем, включає наступні Послуги:

-виготовлення рекламних брошур ТМ «INDUSTRIAL»;

-розповсюдження друкованої реклами ТМ «INDUSTRIAL» проумотерами на вулиці і в приміщеннях (Торгових центрів);

-поширення друкованої реклами ТМ «INDUSTRIAL» за допомогою поштової розсилки по поштовим скринькам житлових будинків.

Пунктом 2.9. вказаного Договору передбачено, що Виконавець надає Замовнику Акт надання послуг та фото звіт про надані Послуги. Фотозвіт надається в електронному вигляді.

Договір та Додаток №1 укладено у м. Київ, містить юридичні адреси, реквізити сторін та банківські реквізити, а саме:

-виконавець ТОВ Платина ЮК, юридична адреса 03169, м.Київ, вул. Лугова, 63 код 41337357 п/р НОМЕР_5 в ГУ по м. Києву в АТ Ощадбанк МФО 322669.

Суд встановив, що у ході перевірки, контролюючим органом, відповідно до відомостей АІС «Податковий блок» ДПС України, встановлено, що розрахунковий рахунок ТОВ Платина ЮК НОМЕР_5 в ГУ по м. Києву в АТ Ощадбанк було відкрито 29.03.2021р. Вказана обставина свідчить, що на дату укладання договору, розрахунковий рахунок, який зазначений у реквізитах від Виконавця - ТОВ Платина ЮК, ще не було відкрито в установі банку.

В межах договору про надання рекламних послуг від №20200302 від 02.03.2020 року ТОВ Платина ЮК, документально оформлено наступні акти здачі - приймання робіт (надання послуг) на користь ТОВ "Індастріал Трейд", а саме:

- №221 від 30.04.2020р. - послуги реклами, кількість - 1, усього з ПДВ -250000 грн.,

- №238 від 31.05.2020р. - послуги реклами, кількість - 1, усього з ПДВ - 250000грн.,

- №246 від 30.06.2020р. - послуги реклами, кількість - 1, усього з ПДВ 300000 грн.,

- №254 від 31.07.2020р. - послуги реклами, кількість - 1, усього з ПДВ 235000 грн.,

- №268 від 31.08.2020р. - послуги реклами, кількість - 1, усього з ПДВ 220000 грн.,

- №281 від 30.09.2020р. - послуги реклами, кількість - 1, усього з ПДВ 145000 грн.,

У відповідності до наданих до перевірки актів здачі - приймання робіт (надання послуг), ТОВ Платина ЮК надало послуги реклами ТОВ "Індастріал Трейд" на загальну суму 1400 000,00 грн., без ПДВ.

Суд встановив, що ані під час перевірки (на запит ГУ ДПС у Черкаській області «Про надання інформації» від 06.04.2021 №б/н), а ні під час розгляду справи в суді, не надано документального підтвердження виконання рекламних послуг в повному обсязі, а саме фото звіту про надані рекламні послуги (що передбачено п.2.9 Договору №20200302 від 02.03.2020), адресну програму (з зазначенням адреси приміщень (Торгових центрів), адрес поштових скриньок житлових будинків, та переліку назв вулиць міст де розповсюджувалася друкована реклама), звіти про виготовлені рекламні брошури.

Крім того, на запит контролюючого органу, ТОВ "Індастріал Трейд", не надано пояснень та документального підтвердження зв`язку отриманих від ТОВ Платина ЮКпослуг з господарською діяльністю товариства, зокрема:

-необхідності отримання даних послуг від ТОВ Платина ЮК;

-що результати робіт з отримання рекламних послуг призвело до збільшення продажів

запасних частин.

Крім того, судом із матеріалів перевірки, встановлено, що ТОВ Платина ЮК не подано до податкового органу:

-повідомлення про прийняття працівників на роботу;

- звіт 1-ДФ за II IV квартали 2020 року;

- звіти про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (форма Д4) за квітень-вересень 2020 року.

Вказані обставини свідчать про відсутність офіційно прийнятих працівників на роботу, трудових ресурсів для здійснення фінансово- господарської діяльності.

За даними системи «Податковий блок» «Податковий блок» ДПС України встановлено, що у ТОВ «Терсон» відсутні будь-які основні засоби як власні так і орендовані та об`єкти оподаткування для надання послуг.

Аналізуючи фінансово-господарську діяльність ТОВ Платина ЮК з 02.03.2020р. (з дати здійснення фінансово господарських взаємовідносин) по дату реєстрації Акту перевірки, контролюючим органом виявлено, що товариство не подавало до контролюючого органу жодної фінансової та податкової звітності за період з 01.03.2020р. по 30.09.2020р.

Враховуючи викладене, суд доходить висновку, що під час розгляду справи не підтверджено реальність здійснення господарських операцій, документально оформлених між ТОВ Платина ЮК та ТОВ "Індастріал Трейд" на суму витрат за півріччя 2020 року на суму -800 000 грн., за три квартали 2020 року на суму 140 000 грн., за 2020 рік на загальну суму 1 400 000 грн. з придбання рекламних послуг.

Досліджуючи господарські правовідносини позивача з ТОВ Транспортна Компанія Євротранссервіс суд встановив наступне.

В ході перевірки контролюючим органом встановлено відображення у бухгалтерському та податковому обліку ТОВ Індастріал Трейд придбання у ТОВ Транспортна Компанія Євротранссервіс (код ЄДРПОУ 39411462) послуг реклами на загальну суму - 30000,00 грн.

Між ТОВ Транспортна Компанія Євротранссервіс (виконавець) та ТОВ "Індастріал Трейд" (Замовник) укладено договір про надання рекламних послуг №20201029 від 29.10.2020 року.

Відповідно до п. 1.1 розділу 1 «Предмет Договору»: Виконавець приймає на себе зобов`язання надати рекламні послуги (надалі за текстом - Послуги), а замовник зобов`язується прийняти належним чином послуги та сплатити їх вартість.

Згідно п.1.2 розділу 1 Договору: Загальний перелік Послуг, що можуть надаватися Виконавцем, включає наступні Послуги:

-виготовлення рекламних брошур ТМ «INDUSTRIAL»;

-розповсюдження друкованої реклами ТМ «INDUSTRIAL» проумотерами на вулиці і в приміщеннях (Торгових центрів);

-поширення друкованої реклами ТМ «INDUSTRIAL» за допомогою поштової розсилки по поштовим скринькам житлових будинків.

Пунктом 2.9. вказаного Договору передбачено, що протягом 5-ти робочих днів з моменту закінчення надання послуг, виконавець надає замовнику Акт надання послуг та фото звіт про надані Послуги. Фотозвіт надається в електронному вигляді.

Договір та Додаток №1 укладено у м. Київ, містить юридичні адреси, реквізити сторін та банківські реквізити, а саме:

-виконавець ТОВ Транспортна Компанія Євротранссервіс , юридична адреса: 04210, м. Київ, Оболонський район, вул. Дибенка, буд.7, код 39411462, п/р НОМЕР_6 в АТ КБ «Приватбанк» МФО 326610.

В межах договору про надання рекламних послуг від №20201029 від 29.10.2020 року ТОВ Транспортна Компанія Євротранссервіс документально оформлено наступні акти здачі - приймання робіт (надання послуг) на користь ТОВ "Індастріал Трейд", а саме:

- №958Р від 31.12.2020р. - послуги реклами, кількість - 1, усього з ПДВ -30 000,00 грн.

У відповідності до наданих до перевірки актів здачі - приймання робіт (надання послуг), ТОВ Транспортна Компанія Євротранссервіс надало послуги реклами ТОВ "Індастріал Трейд" на загальну суму 30 000,00 грн.

Суд встановив, що ані під час перевірки (на запит ГУ ДПС у Черкаській області «Про надання інформації» від 06.04.2021р. №б/н), а ні під час розгляду справи в суді, не надано документального підтвердження виконання рекламних послуг в повному обсязі, а саме фото звіту про надані рекламні послуги (що передбачено п.2.9 Договору №20201029 від 29.10.2020р.), адресну програму (з зазначенням адрес приміщень (Торгових центрів), адрес поштових скриньок житлових будинків, та переліку назв вулиць міст де розповсюджувалася друкована реклама), звіти про виготовлені рекламні брошури.

Крім того, на запит контролюючого органу, ТОВ "Індастріал Трейд", не надано пояснень та документального підтвердження зв`язку отриманих від ТОВ Транспортна Компанія Євротранссервіс послуг з господарською діяльністю товариства, зокрема:

-необхідності отримання даних послуг від ТОВ Транспортна Компанія Євротранссервіс;

-що результати робіт з отримання рекламних послуг призвело до збільшення продажів

запасних частин.

Крім того, судом із матеріалів перевірки, встановлено, що ТОВ Транспортна Компанія Євротранссервіс не подано до податкового органу:

- звіт 1-ДФ за IV квартали 2020 року;

- звіти про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (форма Д4) за квітень-вересень 2020 року.

Вказані обставини свідчать про відсутність офіційно прийнятих працівників на роботу, трудових ресурсів для здійснення фінансово- господарської діяльності.

За даними системи «Податковий блок» «Податковий блок» ДПС України встановлено, що у ТОВ Транспортна Компанія Євротранссервіс відсутні будь-які основні засоби як власні так і орендовані та об`єкти оподаткування для надання послуг.

Аналізуючи фінансово-господарську діяльність ТОВ Транспортна Компанія Євротранссервіс з 29.10.2020р. (з дати здійснення фінансово господарських взаємовідносин) по дату реєстрації Акту перевірки, контролюючим органом виявлено, що товариство не подавало жодної фінансової та податкової звітності.

Враховуючи викладене, суд доходить висновку, що під час розгляду справи не підтверджено реальність здійснення господарських операцій, документально оформлених між ТОВ Транспортна Компанія Євротранссервіс та ТОВ "Індастріал Трейд" на суму витрат за 2020 рік - 30000 грн., з придбання рекламних послуг.

Здійснюючи аналіз досліджених господарських правовідносин позивача із названими контрагнетами, суд зазначає, що з приписи ст. 198 ПК України та Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» вказують на те, що правові наслідки у вигляді виникнення у покупця права на формування відповідних сум податкових вигод (витрат та податкового кредиту) виникають за наявності сукупності таких обставин та підстав, зокрема: фактичного (реального) здійснення оподатковуваних операцій та їх документального підтвердження сукупністю юридично значимих (дійсних) первинних та інших документів, які зазвичай супроводжують операції певного виду; наявності у сторін спеціальної податкової правосуб`єктності та належним чином складеної податкової накладної; ділової мети, розумних економічних причин для здійснення операції й подальшого використання придбаного товару (робіт, послуг) у межах господарської діяльності платника.

Наслідки для податкового обліку створює лише фактичний рух активів, що є обов`язковою умовою для формування податкових вигод.

Недоведеність наявності вказаних умов позбавляє первинні документи юридичної значимості для цілей формування податкових вигод, а покупця - права на їх формування та відображення у бухгалтерському та податковому обліку.

Також суд враховує висновки викладені Верховним Судом у постанові від 26.06.2020р. у справі №813/2429/15, відповідно до яких, наявність формально оформлених (складених) первинних документів та/або сплати грошових коштів не може слугувати підставою для формування даних податкового обліку за відсутності факту придбання відповідного активу.

Статтею 1 Закону України від 16 липня 1999 року №996-XIV Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні (далі - Закон №996) встановлено, що первинний документ -документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення.

Згідно ч.1,2 ст. 9 Закону №996 підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

Первинні та зведені облікові документи можуть бути складені на паперових або машинних носіях і повинні мати такі обов`язкові реквізити: назву документа (форми); дату і місце складання; назву підприємства, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Отже, будь-які документи (у тому числі договори, накладні, рахунки тощо) мають силу первинних документів лише в разі фактичного здійснення господарської операції.

Якщо ж фактичного здійснення господарської операції не було, відповідні документи не можуть вважатися первинними документами для цілей ведення податкового обліку навіть за наявності всіх формальних реквізитів таких документів, що передбачені чинним законодавством.

З урахуванням викладеного для підтвердження даних податкового обліку можуть братися до уваги лише ті первинні документи, які складені в разі фактичного здійснення господарської операції.

Таким чином, визначальною ознакою господарської операції є те, що вона повинна спричиняти реальні зміни майнового стану платника податків.

Слід зазначити, що договір не є первинним обліковим документом для цілей бухгалтерського обліку.

Відповідно до ч.1 статті 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Отже, договір свідчить лише про намір виконати дії (операції) в майбутньому, а не про їх фактичне виконання. Відповідно до вищенаведеного визначення господарська операція пов`язана не з фактом підписання договору, а з фактом руху активів платника податків та руху його капіталу.

Вимога щодо реальних змін майнового стану платника податків як обов`язкова ознака господарської операції кореспондує з нормами Податкового кодексу.

В актах виконаних робіт, складених контрагентами позивача, зміст господарських операцій зазначено лише загальними фразами: - послуги реклами. В той ж час, в наданих до перевірки актах виконаних робіт, не вказано повний зміст та суть наданих послуг реклами, не зазначено переліку назв вулиць міст де роздавалася рекламна продукція, адрес приміщень (Торгових центрів), адрес поштових скриньок житлових будинків, де розповсюджувалася друкована реклама.

З урахуванням зазначеного, надані до перевірки акти надання послуг складені з порушенням вимог ст. 9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16.07.99 №996, мають формальний характер, у зв`язку із чим не можуть вважатися первинними бухгалтерськими документами у розумінні Закону №996 та відповідно не підтверджують понесені товариством витрати.

Підсумовуючи наведене, суд зазначає, що аналіз правовідносин позивача із ТОВ «Терсон», ТОВ «Компанія» Нефеліум», TOB «Інмарт-Технос», ТОВ «Овертрейд Компані», ТОВ «Платина ЮК», ТОВ «Транспортна Компанія «Євротранссервіс» дає підстави для висновку про не підтвердженість реальності здійснення господарських операцій з придбання рекламних послуг, що документально оформлені між позивачем та названими контрагентами.

Відповідно до п. 134.1 ПК України, розрахунок об`єкта оподаткування податком на прибуток відбувається на підставі даних бухгалтерського обліку шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до раціональних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень цього розділу III ПКУ к Податок на прибуток підприємств».

Згідно п.8 Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 27.02.2013 року №73, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 28.02.2013р. за №336/22868, у звіті про фінансові результати розкривається інформація про доходи, витрати, (Прибутки і збитки, інший сукупний дохід та сукупний дохід підприємства за звітний період.

Відповідно до п.3.2 роз.ІІІ Наказу Міністерства фінансів України від 28.03.2013р. №433 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо заповнення форм фінансової звітності» (далі - Наказ №433) у звіті про фінансові результати наводяться доходи і витрати, які виповідають критеріям, визначеним в національних положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку.

Згідно п. 3.12. Наказу №433 у статті "Витрати на збут відображаються витрати на утримання підрозділів, що займаються збутом продукції (товарів), рекламу, доставку продукції споживачам тощо.

Відповідно до п.17 Стандарту №16 витрати, пов`язані з операційною діяльністю, які не включаються до собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг), поділяються на адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати.

Відповідно до п.18 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 "Витрати, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 1999 року №318, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 19 січня 2000 року за №27/4248, до витрат на збут включають такі витрати, пов`язані з реалізацією (збутом) продукції (товарів, робіт, послуг). До складу витрат на збут у торговельних організаціях включаються витрати обігу, за зинятком витрат, наведених у пунктах 18, 20 і 27 цього Положення (стандарту).

Відповідно до п.23. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 року №87, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21.06.1999 року за №397/3690 у статті статті "Витрати на збут" відображаються витрати підприємства, пов`язані з реалізацією продукції (товарів) - витрати на утримання підрозділів, що займаються збутом продукції, рекламу, доставку продукції споживачам тощо.

Суд зазначає, що ТОВ "Індастріал Трейд", відобразивши по Дт 93 «Витрати на збут» документально відображені послуги реклами в бухгалтерському обліку, порушило вимоги п. 1.2 Положення про документальне забезпечення записів в бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 №88, оскільки, записи в облікових регістрах проводяться на підставі первинних документів, створених відповідно до вимог цього положення.

На підставі вищевикладеного, беручи до уваги встановлену не підтвердженість реальності фінансово - господарських операцій позивача із зазначеними вище контрагентами, суд доходить висновку про обгрунтованість висновків контролюючого органу про завищення позивачем витрат на збут на загальну суму 2 064 583 грн. та як наслідок про правомірність ППР від 07.06.2021р. №4712.

Щодо правомірності ППР від 07.06.2021р. №4713, суд зазначає наступне.

Суд встановив, що позивачем було відображено в бухгалтерському та податковому обліку взаємовідносини по придбанню запасних частин з наступними контрагентами:

-TOB «Торн 2014» (код ЄДРПОУ 39412199) товару (запасні частини в асортименті) за лютий 2018 року на загальну суму-81110,29грн. у тому числі ПДВ 13518,38 грн.;

-ТОВ «ЛБР-ЮГ» (код ЄДРПОУ 39452823) товару (запасні частини в асортименті) за січень - березень 2018 року на загальну суму - 118352,49грн. у тому числі ПДВ 19725,42 грн.;

-ТОВ «Асдем» (код ЄДРПОУ 42110814) товару (запасні частини в асортименті) за липень 2019 року на загальну суму - 55294,46грн. у тому числі ПДВ 9215,74 грн.;

- ТОВ «Фортіз ЛТД» (код ЄДРПОУ 42888511) товару (запасні частини в асортименті) за травень 2019 року на загальну суму - 12323,62грн. у тому числі ПДВ 2053,94 грн.;

-TOB «Iнмарт-Tехнос» (код ЄДРПОУ 43139169) товару (запасні частини в асортименті) за жовтень-листопад 2019 року на загальну суму - 116020,19грн. у тому числі ПДВ 19336,70 грн.;

-ТОВ «Едайс-Солюшнс» (код ЄДРПОУ 43101926) товару (запасні частини в асортиментна жовтень 2019 року на загальну суму - 86412,16грн. у тому числі ПДВ 14402,03 грн.;

-ТОВ «Адога Універс» (код ЄДРПОУ 43275261) товару (запасні частини в асортименті) за березень 2020 року на загальну суму - 83283,52грн. у тому числі ПДВ 13880,59 гри.;

-ТОВ «Партнер Імпульс» (код ЄДРПОУ 42854456) товару (запасні частини в асортименті) за січень 2020 року на загальну суму - 112311,60грн. у тому числі ПДВ 18718,58 грн.

Досліджуючи господарські правовідносини позивача з TOB Торн 2014 суд встановив наступне.

В ході перевірки контролюючим органом встановлено відображення у бухгалтерському та податковому обліку ТОВ "Індастріал Трейд" отримання від TOB Торн 2014 (код ЄДРПОУ 39412199) товару (запасні частини в асортименті) за лютий 2018 року на загальну суму 81110,29 грн. у тому числі ПДВ 13518,38 грн.

Між TOB Торн 2014 (постачальник) та ТОВ Індастріал Трейд (Покупець) укладено договір поставки №20180202 від 02.02.2018 року.

Відповідно до п. 1.1 розділу 1 Предмет договору, Постачальник зобов`язується протягом дії даного Договору поставляти Покупцю запасні частини для вантажних автомобілів та напівпричепів (причепів), автохімію, мастила (оливи), шини, супутні товари для автотранспорту тощо (далі за текстом «товар» за його замовленнями окремими партіями, за цінами, в асортименті (за номенклатурою) та кількості, що остаточно погоджуються сторонами в накладних або додатках до цього Договору, які є невід`ємною частиною даного Договору, а Покупець зобов`язується приймати товар та оплачувати його на встановлених Договором умовах.

Відповідно до п.6.1 розділу 6 Договору поставка товару здійснюється постачальником товару на склад покупця на підставі видаткової накладної.

В межах договору поставки №20180202 від 02.02.2018р., TOB Торн 2014 документально оформлено на користь ТОВ Індастріал Трейд видаткову накладну - №0000523 від 02.02.2018р. У відповідності до наданої до перевірки видаткової накладної, TOB Торн 2014 поставив товар ТОВ Індастріал Трейд за лютий 2018 року на загальну суму 81110,29 грн., в т. ч. ПДВ 13518,38 грн. (Форсунка паливна електрична - 5 шт., ціна без ПДВ - 9387,27 грн., сума без ПДВ -46936,35 грн., Диск гальмівний задній, Ресора передня поперечна металева, Суппорт задній лівий, шайба редуктора заднього, Втулка ресори передньої, Рмк супорта гальмівного кришка супорта пластмасова, Трубка водяна, Рідина антифриз, Радіатор в зборі, Супорт гальмівний передній правий, Супорт гальмівний передній лівий).

Суд встановив, що ані під час перевірки (на запит ГУ ДПС у Черкаській області «Про надання копій документів» від 26.03.2021 №б/н), а ні під час розгляду справи в суді, не надано документального підтвердження транспортування, доставки, чи іншого способу перевезення товару (запасних частин) від TOB Торн 2014 на користь ТОВ Індастріал Трейд, відповідно до зазначених умов поставки товару в розділі 6 Договору поставки №20180202 від 02.02.2018 року.

Згідно Акту перевірки встановлено, що товариством позивача в бухгалтерському обліку здійснені записи: Дт 28 «Товари» Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» на суму 67591,91грн., Дт 6441,6442 «Податковий кредит» Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» на суму 13518,38 грн.

У відповідності до баз даних, які містяться в Системі «Податковий блок» ДПС України, TOB Торн 2014, код за ЄДРПОУ 39412199, 54002, м. Миколаїв, вул. Мала Морська, буд. 108, (станом на 19.04.2021 р. адреса - 54030 Миколаївська обл. Центральний вул. Потьомкінська буд. 42), зареєстровано Миколаївською міською радою від 25.09.2014 року за №15221020000030611, основний вид діяльності -надання інших допоміжних комерційних послуг.

Індивідуальний податковий номер платника ПДВ №394121914039 (діяло до 29.07.2020),№394121914041 (діяло до 11.05.2019), зареєстровано платником ПДВ 01.07.2017 року свідоцтво ПДВ №200344012, що діяло до 11.05.2019, статус платника ПДВ - анульовано за рішенням контролюючого органу -11.05.2019 у зв`язку з наданням декларацій про відсутність поставок та свідоцтво ПДВ від 01.07.2019 № 200468468, що діяло до 29.07.2020, статус платника ПДВ - анульовано за рішенням контролюючого органу - 29.07.2020 у зв`язку з ненадання декларацій протягом року.

Крім того, встановлено, що TOB Торн 2014 не подано до податкового органу:

- повідомлення про прийняття працівників на роботу за IV квартал 2017 року, І-ІІ квартали 2018 року;

- звіт 1-ДФ за IV квартал 2017 року, І-ІІ квартали 2018 року;

- звіти про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (форма Д4) за лютий 2018 року (до лютого 2018 жодного разу не надано),

Вказані обставини свідчать про відсутність офіційно прийнятих працівників на роботу, трудових ресурсів для здійснення фінансово- господарської діяльності.

Відповідно до фінансового звіту суб`єкта малого підприємництва (вх. від 22.02.2018 №9299027464) станом на 31.12.2017 року рахується:

- основні засоби - 0,00 тис.грн.;

- запаси на кінець періоду - 6796,4 тис.грн. (відсутні власні або орендовані складські приміщення, неможливо встановити місцезнаходження ТМЦ та підтвердити їх наявність);

- інші необоротні активи - 0,00 тис.грн.

Перевіркою також встановлено, що звіти, які містять в собі показники відносно основних фондів, інформація про об`єкти оподаткування або об`єкти, пов`язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність відповідно до форми 20-ОПП, інформація щодо земельних ресурсів, інформація щодо власних транспортних засобів не надавались.

Вказані обставини свідчать про відсутність на підприємстві основних засобів та інших необоротних активів, необхідних для здійснення господарської діяльності. Крім того, за даними ЄРПН не встановлено придбання послуг з оренди основних засобів у сторонніх організацій з метою використання у власній господарській діяльності.

За даними системи «Податковий блок» ДПС України встановлено, що у TOB Торн 2014 відсутні будь-які основні засоби як власні так і орендовані та об`єкти оподаткування для надання послуг.

Також, відповідно до отриманої від Головного управління ДФС у Миколаївській області від 28.03.2018р. №249/14-29-14-08/39412199 результатів опрацювання зібраної податкової інформації щодо TOB Торн 2014 (код ЄДРПОУ 39412199) за звітний період декларування ПДВ жовтень - грудень 2017 року, січень- березень 2018 року (станом на 28.03.2018) згідно якої: (Витяг з податкової інформації:

«Згідно службової записки ОУ ГУ ДФС у Миколаївській області від 19.03.2018 №629/14-29-21-11: TOB Торн 2014 (код ЄДРПОУ 39412199) не встановлено за податковою адресою.

Враховуючи, що підприємство не знаходиться за податковою адресою, на підприємстві відсутні трудові ресурси (не подає звіт за формою 1-ДФ), відсутність залучення інших сторонніх організацій, не можливо проаналізувати господарську діяльність з придбання та реалізації товарів/послуг без первинних документів та пояснень підприємства, а саме: можливість надання послуг з оренди вантажних автомобілей, яких саме послуг та яким транспортом були здійсненні операції з реалізації вищенаведених послуг, можливість роботи (маш/год) в задекларованих обсягах наявними транспортними засобами, тощо.

Будь-яка інформація щодо зберігання товарів, наявності складських приміщень, транспортних засобів, інструментів тощо відсутня.

Проведеним аналізом фінансово-господарської діяльності ТОВ Індастріал Трейд та його контрагента-постачальника, виявлено що придбання товару у TOB Торн 2014 носить разовий характер.

При цьому, за результатами аналізу даних Єдиного реєстру податкових накладних за період за лютий 2018р. TOB Торн 2014 (код ЄДРПОУ 39412199) закуповує інструменти з недорогоцінних металів для свердління, свердла для дрилі, вироби з чорних металів, насіння соняшника, мандарини, банани тощо. Проте, TOB Торн 2014, у лютому 2018 року документально реалізовано відмінні товари від придбаних та надавало послуги, які потребують значних трудових затрат та спеціальних знань (реалізує товари: паяльники, викрутки, шліф машинки, насоси, болти, компресор двоциліндровий, коронки алмазні по кераміці, ключі, та надає послуги: електромонтажні роботи, розробка та верстка internet сайту, організація (підготовка та проведення) корпоративного заходу, організація харчування заходу тощо).

Встановлені обставини на переконання суду можуть свідчити про те, що TOB Торн 2014 реалізує продукцію невідомого походження і відмінну від придбаної та надає послуги при відсутності трудових ресурсів та відсутності основних засобів (власних чи орендованих), здійснювало діяльність, спрямовану на здійснення операцій, пов`язаних з наданням податкової вигоди третім особам з метою штучного формування податкового кредиту по ланцюгу поставки.

Аналізуючи фінансово-господарську діяльність TOB Торн 2014 з 01.02.2018 (з дати здійснення фінансово господарських взаємовідносин) по дату реєстрації Акту перевірки, встановлено, що товариство реєструвало податкові накладні та подавало фінансову звітність лише по ПДВ. Останню податкову звітність подано до контролюючого органу у червні 2019 року, більше не звітувалось. Розрахунковий рахунок НОМЕР_7 в ПАТ "БАНК ВОСТОК", через який здійснювалися розрахункові операції TOB Торн 2014 було закрито 26.06.2019 року.

Враховуючи викладене, суд доходить висновку, що під час розгляду справи не підтверджено реальність здійснення господарських операцій, документально оформлених між TOB Торн 2014 та ТОВ "Індастріал Трейд" за лютий 2018 року на загальну суму 81110,29 грн., в тому числі ПДВ 13518,38 грн. з придбання запасних частин в асортименті.

Досліджуючи господарські правовідносини позивача з ТОВ ЛБР-ЮГ суд встановив наступне.

В ході перевірки контролюючим органом встановлено відображення у бухгалтерському та податковому обліку ТОВ "Індастріал Трейд" отримання від ТОВ ЛБР-ЮГ (код ЄДРПОУ 39452823) товару (запасні частини в асортименті) за січень-березень 2018 року на загальну суму - 118352,49грн. у тому числі ПДВ 19725,42 грн.

Між ТОВ ЛБР-ЮГ (постачальник) та ТОВ Індастріал Трейд (Покупець) укладено договір поставки №15112017 від 15.11.2017 року.

Відповідно до п. 1.1 розділу 1 Предмет договору, Постачальник зобов`язується протягом дії даного Договору поставляти Покупцю запасні частини для вантажних автомобілів та напівпричепів (причепів), автохімію, мастила (оливи), шини, супутні товари для автотранспорту тощо (далі за текстом «товар» за його замовленнями окремими партіями, за цінами, в асортименті (за номенклатурою) та кількості, що остаточно погоджуються сторонами в накладних або додатках до цього Договору, які є невід`ємною частиною даного Договору, а Покупець зобов`язується приймати товар та оплачувати його на встановлених Договором умовах.

Відповідно до пп.6.1-6.3 розділу 6 Договору Поставка здійснюється само вивозом товару Покупцем зі складу Постачальника протягом 5 (п`яти) робочих днів з дати зарахування на поточний рахунок. Постачальник може здійснити доставку товару Покупцю своїми транспортними засобами. Сторони можуть в додатках до цього Договору визначити інший порядок поставки товару.

В межах договору поставки №15112017 від 15.11.2017р., ТОВ ЛБР-ЮГ документально оформлено на користь ТОВ Індастріал Трейд видаткові накладні, зокрема:

- №0002 від 02.01.2018р. ( (Прокладка кришки двигуна -1 шт., Фільтр ADBLUE -1 шт., Фільтр ADBLUE -1 шт., Ремінь кліновий-1 шт., Амортизатор підвіски задній-2 шт., Відбійник ресори гумовий-2 шт., Торсіон правий-1 шт., Диск гальмівний-1 шт.).

- №0003 від 02.01.2018р. (форсунка паливна електична 6шт.).

- №0006 від 04.01.2018р. (паливний насос низького тиску-1 шт., фільтр масляний-1 шт., Гайка задньої ступиці-1 шт., Прокладка кришки клапанів-1 шт., Прокладка піддону-1 шт., Фільтр паливний-1 шт.).

- №009542 від 16.02.2018р. (заглушка пильника гумова-12 шт., кронштейн-1 шт., підшипник ступиці передньої-1 шт., підшипник кульковий-3 шт., сальник передньої ступиці-1 шт., сайлентблоки ресори-1 шт., амортизатор масляний 1 шт., хрестовина рульового валу 1 шт., амортизатор сидіння 1 шт., амортизатор масляний 1 шт.,);

- №009792 від 01.03.2018р. (Шланг підйому кабіни - 2 шт., Ремкомплект суппорта манжети- 2 шт., Ліхтар задній правий- 1 шт., Амортизатор кабіни передній- 1 шт., Прокладка кришки клапанів- 2 шт.).

У відповідності до наданих до перевірки видаткових накладних, ТОВ ЛБР-ЮГ поставив товар ТОВ Індастріал Трейд на загальну суму 118352,49 грн. у тому числі ПДВ 19725,42 грн., а саме: за січень 2018 на загальну суму 103928,65грн. у т.ч. ПДВ- 17321,45 грн., за лютий 2018 на загальну суму 7262,64 грн. у т.ч. ПДВ- 1210,44 грн., за березень 2018 на загальну суму - 7161,20 грн. у т.ч. ПДВ- 1193,53 грн.

Суд встановив, що ані під час перевірки (на запит ГУ ДПС у Черкаській області «Про надання копій документів» від 26.03.2021 №б/н), а ні під час розгляду справи в суді, не надано документального підтвердження транспортування, доставки, чи іншого способу перевезення товару (запасних частин) від ТОВ ЛБР-ЮГ на користь ТОВ Індастріал Трейд, відповідно до зазначених умов поставки товару в розділі 6 Договору поставки №15112017 від 15.11.2017р.

Згідно Акту перевірки встановлено, що товариством позивача в бухгалтерському обліку здійснені записи: Дт 28 «Товари» Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» на суму 98627,10грн., Дт 6441,6442 «Податковий кредит» Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» на суму 19725,42 грн.

У відповідності до баз даних, які містяться в Системі «Податковий блок» ДПС України, ТОВ ЛБР-ЮГ, код за ЄДРПОУ 39452823, 54002, м.Миколаїв, вул. Мала морська, буд. 108 станом на 19.04.2021 р. адреса - 54030 Миколаївська обл. Центральний вул. Потьомкінська буд. 42), зареєстровано Миколаївською міською радою від 22.10.2014 року за №15221020000030716. основний вид діяльності -посередництво в розміщенні реклами в засобах масової інформації.

Індивідуальний податковий номер платника ПДВ №394528214035 (діяло до 28.07.2020). №394528214048 (діяло до 08.04.2019), зареєстровано платником ПДВ 01.07.2017 року свідоцтво ПДВ № 200344017, що діяло до 08.04.2019, статус платника ПДВ - анульовано за рішенням контролюючого органу - 08.04.2019 у зв`язку з надання декларацій про відсутність поставок та свідоцтво ПДВ від 01.07.2019 №200468466, що діяло до 28.07.2020, статус платника ПДВ -анульовано за рішенням контролюючого органу - 28.07.2020 у зв`язку з ненадання декларацій протягом року.

Крім того, встановлено, що ТОВ ЛБР-ЮГ не подано до податкового органу:

- повідомлення про прийняття працівників на роботу з моменту реєстрації по І квартал 2018 року;

- звіт 1-ДФ з моменту реєстрації по І квартал 2018 року;

- звіти про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (форма Д4) з моменту реєстрації по І квартал 2018 року.

Вказані обставини свідчать про відсутність офіційно прийнятих працівників на роботу, трудових ресурсів для здійснення фінансово- господарської діяльності.

Відповідно до фінансового звіту суб`єкта малого підприємництва за 2017 рік (вх. від 24.02.2018р. №9299103730) - основні засоби - 0,00 тис.грн.; відсутні власні або орендовані складські приміщення, неможливо встановити місцезнаходження ТМЦ та підтвердити їх наявність);

Перевіркою також встановлено, що звіти, які містять в собі показники відносно основних фондів, інформація про об`єкти оподаткування або об`єкти, пов`язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність відповідно до форми 20-ОПП, інформація щодо земельних ресурсів, інформація щодо власних транспортних засобів не надавались.

Вказані обставини свідчать про відсутність на підприємстві основних засобів та інших необоротних активів, необхідних для здійснення господарської діяльності. Крім того, за даними ЄРПН не встановлено придбання послуг з оренди основних засобів у сторонніх організацій з метою використання у власній господарській діяльності.

За даними системи «Податковий блок» ДПС України встановлено, що у ТОВ ЛБР-ЮГ відсутні будь-які основні засоби як власні так і орендовані та об`єкти оподаткування для надання послуг.

Також, відповідно до отриманої від Головного управління ДФС у Миколаївській області від 29.03.2018р. №253/14-29-14-08/39452823 результатів опрацювання зібраної податкової інформації щодо ТОВ ЛБР-ЮГ за звітний період декларування ПДВ, грудень 2017 року -березень 2018 року, згідно якої: (Витяг з податкової інформації:

«Згідно службової записки ОУ ГУ ДФС у Миколаївській області від 19.03.2018 №632/14-29-21-11: ТОВ ЛБР-ЮГ не встановлено за податковою адресою

Проведеним аналізом фінансово-господарської діяльності ТОВ Індастріал Трейд та його контрагента-постачальника, виявлено що придбання товару у ТОВ ЛБР-ЮГ носить разовий характер.

При цьому, за результатами аналізу даних Єдиного реєстру податкових накладних за період за січень-березень 2018р. ТОВ ЛБР-ЮГ закуповує частини до інструментів ручних з вмонтованим неелектричним двигуном, ізолятори електричні, керамічні, без металевих деталей, вали колінчасті з чорних металів, вироби з чорних металів, електричні апарати для дугового зварювання металів, частково автоматичні, зварювальні апарати інверторного типу, частини до інструментів ручних з вмонтованим неелектричним двигуном, шланги, фітинги, грани, клапани, вентилі сантехнічні для радіаторів центрального опалення, сітки абразивні будівельні, запасні частини до компресорів, зубчасті колеса, інструменти змінні для свердління з робочою частиною з штучного алмазу, коронка по граніту, газ скраплений. Проте, ТОВ ЛБР-ЮГ, у січні-березні 2018 року документально реалізовано відмінні товари від придбаних (реалізує товари: сири, колбаси, зварювальні полуавтоматичні апарати, цукор, вершки, рис, желатин, автозапчастини).

За даними системи «Податковий блок» ДПС України підсистеми «автоматизованого спіставлення» наявна розбіжність між декларуванням податкових зобов`язань та податкового кредиту між контрагентами, а саме ТОВ ЛБР-ЮГ не задекларовано суму податкових зобов`язань за березень 2018 року на загальну суму 7161,20 грн, у т.ч. ПДВ 1193,53 грн., а ТОВ Індастріал Трейд задекларовано суму податкового кредиту за березень 2018 року на загальну сум} 7161,20 грн. у т.ч. ПДВ 1193,53 грн., розбіжність становить на загальну суму 7161,20 грн. у т.ч. ПДВ 1193.53 грн.

Встановлені обставини на переконання суду можуть свідчити про те, що ТОВ ЛБР-ЮГ реалізує продукцію невідомого походження і відмінну від придбаної та надає послуги при відсутності трудових ресурсів та відсутності основних засобів (власних чи орендованих), здійснювало діяльність, спрямовану на здійснення операцій, пов`язаних з наданням податкової вигоди третім особам з метою штучного формування податкового кредиту по ланцюгу поставки.

Аналізуючи фінансово-господарську діяльність ТОВ ЛБР-ЮГ з 01.01.2018 (з дати здійснення фінансово господарських взаємовідносин) по дату реєстрації Акту перевірки, встановлено, що товариство реєструвало податкові накладні та подавало фінансову звітність лише по ПДВ. Останню податкову звітність подано до контролюючого органу у травні 2019 року, більше не звітується. Розрахунковий рахунок 26009010520318 в ПАТ "БАНК ВОСТОК", через який здійсненювалися розрахункові операції ТОВ ЛБР-ЮГ було закрито 05.08.2019 року.

Враховуючи викладене, суд доходить висновку, що під час розгляду справи не підтверджено реальність здійснення господарських операцій, документально оформлених між ТОВ ЛБР-ЮГ та ТОВ "Індастріал Трейд" за січень-березень 2018 року на загальну суму 118352,49 грн., в тому числі ПДВ 19725,42 грн., з придбання запасних частин в асортименті.

Досліджуючи господарські правовідносини позивача з ТОВ Асдем (код ЄДРПОУ 42110814) суд встановив наступне.

В ході перевірки контролюючим органом встановлено відображення у бухгалтерському та податковому обліку ТОВ "Індастріал Трейд" отримання від ТОВ Асдем товару (запасні частини в асортименті) за липень 2019 року на загальну суму - 55294,46грн. у тому числі ПДВ 9215,74 грн.

Між ТОВ Асдем (постачальник) та ТОВ Індастріал Трейд (Покупець) укладено договір поставки №20190603 від 03.06.2019 року.

Відповідно до п. 1.1 розділу 1 Предмет договору, Постачальник зобов`язується протягом дії даного Договору поставляти Покупцю запасні частини для вантажних автомобілів та напівпричепів (причепів), автохімію, мастила (оливи), шини, супутні товари для автотранспорту тощо (далі за текстом «товар» за його замовленнями окремими партіями, за цінами, в асортименті (за номенклатурою) та кількості, що остаточно погоджуються сторонами в накладних або додатках до цього Договору, які є невід`ємною частиною даного Договору, а Покупець зобов`язується приймати товар та оплачувати його на встановлених Договором умовах.

Відповідно до п.6.1 розділу 6 Договору поставка товару здійснюється постачальником товару на склад покупця на підставі видаткової накладної.

Суд встановив, що у ході перевірки, контролюючим органом, відповідно до відомостей АІС «Податковий блок» ДПС України, встановлено, що розрахунковий рахунок ТОВ Асдем № НОМЕР_8 в ПАТ АБ «Укргазбанк» було відкрито лише 10.07.2019р. Вказана обставина свідчить, що на дату укладання договору, розрахунковий рахунок, який зазначений у реквізитах від Виконавця - ТОВ Асдем, ще не було відкрито в установі банку.

В межах договору поставки №20190603 від 03.06.2019р., ТОВ Асдем документально оформлено на користь ТОВ Індастріал Трейд видаткову накладну:

- №8254 від 01.07.2019р. (Бичі - 18 шт., Бичі- 18 шт., Лампа R10W 24V 10 шт., Лампа R5W 24V - 10 шт.).

У відповідності до наданої до перевірки видаткової накладної, ТОВ Асдем поставив товар ТОВ Індастріал Трейд на загальну суму 55294,46грн. у тому числі ПДВ 9215,74 грн.

Суд встановив, що ані під час перевірки (на запит ГУ ДПС у Черкаській області «Про надання копій документів» від 26.03.2021 №б/н), а ні під час розгляду справи в суді, не надано документального підтвердження транспортування, доставки, чи іншого способу перевезення товару (запасних частин) від ТОВ Асдем на користь ТОВ Індастріал Трейд, відповідно до зазначених умов поставки товару в розділі 6 Договору поставки №20190603 від 03.06.2019р.

Згідно Акту перевірки встановлено, що товариством позивача в бухгалтерському обліку здійснені записи: Дт 28 «Товари» Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» на суму 46078,72грн., Дт 6441,6442 «Податковий кредит» Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» на суму 9215,74 грн.

У відповідності до баз даних, які містяться в Системі «Податковий блок» ДПС України, ТОВ Асдем, основний вид діяльності -неспеціалізована оптова торгівля.

Свідоцтво ПДВ №200398017, що діяло до 29.09.2020, статус платника ПДВ - анульовано за рішенням контролюючого органу - 29.09.2020 у зв`язку із відсутністю поставок та ненаданням декларацій.

Крім того, встановлено, що ТОВ Асдем не подано до податкового органу:

- повідомлення про прийняття працівників на роботу за липень 2019 року;

- звіт 1-ДФ за ІІІ квартал 2019 року;

- звіти про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (форма Д4) за липень 2019 року поданого, згідно якого працювало у штаті 0 осіб, працювало за цивільно-правовими договорами 0 осіб.

Вказані обставини свідчать про відсутність офіційно прийнятих працівників на роботу, трудових ресурсів для здійснення фінансово- господарської діяльності.

Перевіркою також встановлено, що звіти, які містять в собі показники відносно основних фондів, інформація щодо земельних ресурсів, інформація щодо власних транспортних засобів не надавались.

Вказані обставини свідчать про відсутність на підприємстві основних засобів та інших необоротних активів, необхідних для здійснення господарської діяльності. Крім того, за даними ЄРПН не встановлено придбання послуг з оренди основних засобів у сторонніх організацій з метою використання у власній господарській діяльності.

Також, відповідно до отриманої від Головного управління ДПС у Закарпатській області від 09.12.2019р. №4/07-16-12-01 результатів опрацювання зібраної податкової інформації щодо ТОВ Асдем за звітний період декларування ПДВ липень 2019 року -серпень 2019 року, згідно якої: (Витяг з податкової інформації:

Згідно листа бід оперативного управління ГУ ДФС у Закарпацькій області від 05.12.2019 №1435/7/07-16-21-06-00: ТОВ «АСДЕМ» (код ЄДРПОУ 42110814) не встановлено за податковою адресою.

Проведеним аналізом фінансово-господарської діяльності ТОВ Індастріал Трейд та його контрагента-постачальника, виявлено що придбання товару у ТОВ Асдем носить разовий характер.

При цьому, за результатами аналізу даних Єдиного реєстру податкових накладних за період за липень 2019р. ТОВ Асдем закуповує: чай, каву, напої, продовольчі продукти, вантажні автомобілі, текстиль, тощо. Проте, ТОВ Асдем, у липні 2019 року документально реалізовано відмінні товари від придбаних (реалізує товари: продукти харчування, зернові, вироби із заліза, апарати, овочі, фрукти, автозапчастини).

За даними системи «Податковий блок» ДПС України підсистеми «автоматизованого спіставлення» наявна розбіжність між декларуванням податкових зобов`язань та податкового кредиту між контрагентами, а саме ТОВ Асдем не задекларовано суму податкових зобов`язань за липень 2019 року на загальну суму 55294,46 грн. у т.ч. ПДВ 9215,74 грн., а м задекларовано суму податкового кредиту за липень 2019 року на загальну суму 55294,46 грн. у т.ч. ПДВ 9215,74 грн., розбіжність становить на загальну суму 55294,46 грн. у г.ч. ПДВ 9215,74 грн.

Встановлені обставини на переконання суду можуть свідчити про те, що ТОВ Асдем реалізує продукцію невідомого походження і відмінну від придбаної та надає послуги при відсутності трудових ресурсів та відсутності основних засобів (власних чи орендованих), здійснювало діяльність, спрямовану на здійснення операцій, пов`язаних з наданням податкової вигоди третім особам з метою штучного формування податкового кредиту по ланцюгу поставки.

Аналізуючи фінансово-господарську діяльність ТОВ Асдем з 01.07.2019р. (з дати здійснення фінансово господарських взаємовідносин) по дату реєстрації Акту перевірки, встановлено, що товариство реєструвало податкові накладні та не подавало фінансову звітність. Останню податкову звітність подано до контролюючого органу за жовтень 2019 року, більше не звітується. Розрахунковий рахунок НОМЕР_8 в ПАТ АБ «Укргазбанк», через який здійснювалися розрахункові операції ТОВ Асдем було закрито 03.11.2019 року.

Враховуючи викладене, суд доходить висновку, що під час розгляду справи не підтверджено реальність здійснення господарських операцій, документально оформлених між ТОВ Асдем та ТОВ "Індастріал Трейд" за липень 2019 року на загальну суму 55294,46грн. у тому числі ПДВ 9215,74 грн., з придбання запасних частин в асортименті.

Досліджуючи господарські правовідносини позивача з ТОВ Фортіз ЛТД (код ЄДРПОУ 42888511) суд встановив наступне.

В ході перевірки контролюючим органом встановлено відображення у бухгалтерському та податковому обліку ТОВ "Індастріал Трейд" отримання від ТОВ Фортіз ЛТД товару (запасні частини в асортименті) за травень 2019 року на загальну суму - 12323,62грн. у тому числі ПДВ 2053,94 грн.;

Між ТОВ Фортіз ЛТД (постачальник) та ТОВ Індастріал Трейд (Покупець) укладено договір поставки №20190417 від 17.04.2019 року.

Відповідно до п. 1.1 розділу 1 Предмет договору, Постачальник зобов`язується протягом дії даного Договору поставляти Покупцю запасні частини для вантажних автомобілів та напівпричепів (причепів), автохімію, мастила (оливи), шини, супутні товари для автотранспорту тощо (далі за текстом «товар» за його замовленнями окремими партіями, за цінами, в асортименті (за номенклатурою) та кількості, що остаточно погоджуються сторонами в накладних або додатках до цього Договору, які є невід`ємною частиною даного Договору, а Покупець зобов`язується приймати товар та оплачувати його на встановлених Договором умовах.

Відповідно до пп.6.1-6.3 розділу 6 Договору Поставка здійснюється само вивозом товару Покупцем зі складу Постачальника протягом 5 (п`яти) робочих днів з дати зарахування на поточний рахунок. Постачальник може здійснити доставку товару Покупцю своїми транспортними засобами. Сторони можуть в додатках до цього Договору визначити інший порядок поставки товару.

Суд встановив, що у ході перевірки, контролюючим органом, відповідно до відомостей АІС «Податковий блок» ДПС України, встановлено, що розрахунковий рахунок ТОВ Фортіз ЛТД НОМЕР_9 в ПАТ АБ «Укргазбанк» було відкрито лише 15.05.2019р. Вказана обставина свідчить, що на дату укладання договору, розрахунковий рахунок, який зазначений у реквізитах від Виконавця - ТОВ Фортіз ЛТД, ще не було відкрито в установі банку.

Договір поставки скріплені підписами та печатками обох сторін: від ТОВ Фортіз ЛТД - директор - М.А.Апалькова, від ТОВ Індастріал Трейд Пахович Л.І.

Проте за даними, які містяться у АІС Податковий блок ДПС України, та згідно поданого ТОВ Фортіз ЛТД повідомлення про прийняття працівника на роботу від 25.04.2019р. №15725, в якому зазначено, що дата видання наказу, розпорядження про прийняття на роботу ОСОБА_1 від 20.04.2019р. Та початку роботи становить з 26.04.2019.

Вказані обставини свідчать, що на дату укладання договору поставки №20190417 від 17.04.2019 року, в якому зазначено директора - Апалькової М.А. ще не було офіційно прийнято на роботу її як посадову особу ТОВ Фортіз ЛТД, а отже вона не могла і не мала законних підстав здійснювати підпис договору поставки №20190417 від 17.04.2019 року з ТОВ Індастріал Трейд.

Судом встановлено, що в межах договору поставки №20190417 від 17.04.2019р., ТОВ Фортіз ЛТД документально оформлено на користь ТОВ Індастріал Трейд видаткову накладну:

- №2578 від 16.05.2019р. (Клапан запобіжний 4-х контур. - 1 шт., Стрічка з`єднанувальна обжимна кріплення бака- 1 шт., Наконечник шаровий- 1 шт., Фільтр повітряний- 1 шт., Наконечник тяги рульової- 1 шт., Рмк супорта приводний механізм зірочка- 1 шт., Прокладки компресора к-т- 1 шт.).

У відповідності до наданої до перевірки видаткової накладної, ТОВ Фортіз ЛТД поставив товар ТОВ Індастріал Трейд на загальну суму 12323,62грн. у тому числі ПДВ 2053,94 грн.

Суд встановив, що ані під час перевірки (на запит ГУ ДПС у Черкаській області «Про надання копій документів» від 26.03.2021 №б/н), а ні під час розгляду справи в суді, не надано документального підтвердження транспортування, доставки, чи іншого способу перевезення товару (запасних частин) від ТОВ Фортіз ЛТД на користь ТОВ Індастріал Трейд, відповідно до зазначених умов поставки товару в розділі 6 Договору поставки №20190417 від 17.04.2019

Згідно Акту перевірки встановлено, що товариством позивача в бухгалтерському обліку здійснені записи: Дт 28 «Товари» Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» на суму 10269,68, Дт 6441,6442 «Податковий кредит» Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» на суму 2053,94 грн.

У відповідності до баз даних, які містяться в Системі «Податковий блок» ДПС України, ТОВ Фортіз ЛТД, код за ЄДРПОУ 42888511, адреса - 61020, Харківська область, м.Харків, Новобаварський р-н, вул. Китаєнка, буд. 1, зареєстровано департаментом реєстранії Харківської ямської ради зід 15.03.2019 року за № 14801020000080276, основний вид діяльності -Спеціалізована оптова торгівля.

Індивідуальний податковий номер платника ПДВ №428885120351 (діяв до 17.08.2020), зареєстровано платником ПДВ 01.05.2019 року свідоцтво ПДВ №200456924, що діяло до 17.08.2020, статус платника ПДВ - анульовано за рішенням контролюючого органу 17.08.2020, у зв`язку з ненадання декларацій протягом року.

Крім того, встановлено, що ТОВ Фортіз ЛТД не подано до податкового органу:

- повідомлення про прийняття працівників на роботу за травень 2019 року крім директора;

-звіт 1-ДФ за ІІ квартал 2019 року (жодного разу не надано);

- інформація про основні засоби відсутня у зв`язку з неподанням відповідної податкової та фінансової звітності;

-звіти про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (форма Д4) за травень 2019 року (жодного разу не надано).

Вказані обставини свідчать про відсутність офіційно прийнятих працівників на роботу, трудових ресурсів для здійснення фінансово- господарської діяльності.

Перевіркою також встановлено, що звіти, які містять в собі показники відносно основних фондів, інформація про об`єкти оподаткування або об`єкти, пов`язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність відповідно до форми 20-ОПП, інформація щодо земельних ресурсів, інформація щодо власних транспортних засобів не надавались.

Вказані обставини свідчать про відсутність на підприємстві основних засобів та інших необоротних активів, необхідних для здійснення господарської діяльності. Крім того, за даними ЄРПН не встановлено придбання послуг з оренди основних засобів у сторонніх організацій з метою використання у власній господарській діяльності.

Також відповідно до отриманих від Головного управління ДПС у Харківській області від 18.05.2020 року №329/20-40-14-05-11-11/42888511 та від 24.10.2019 року №36/20-40-56-04-06/42888511 результатів опрацювання зібраної податкової інформації щодо ТОВ Фортіз ЛТД (код ЄДРПОУ 42888511) за звітний період декларування ПДВ травень 2019 року згідно витягу з податкової інформації:

«Узагальнену податкову інформацію складено у зв`язку з відсутністю платника податків за місцезнаходженням. Факт відсутності ТОВ Фортіз ЛТД за місцезнаходженням засвідчено службовою запискою оперативного управління ГУ ДФС у Харківській обіасті від 12.02.2020 № 648/7/20-40-21-05-04.

Проведеним аналізом фінансово-господарської діяльності ТОВ Індастріал Трейд та його контрагента-постачальника, виявлено що придбання товару у ТОВ Фортіз ЛТД носить разовий характер.

При цьому, за результатами аналізу даних Єдиного реєстру податкових накладних за період за травень 2019р. ТОВ Фортіз ЛТД закуповує: овочі (помідори-наомі н-с. свіжі, Баличок-окорочок в/к (уп.газ 1,2кг) ТМ Бащинський, Сосиски, Гомілка куряча Гриль охол, Цибуля свіжа, моцарела Чизарре" тощо). Автомобіль легковий Peugeot 3008, Автомобіль легковий Peugeot 308, Автомобіль легковий Peugeot 5008, Автомобіль легковий OPEL ZAFIRA, Автомобіль легковий toyota, aвтомобіль легковий CITROEN BERLINGO.KMD, 70.КМ01 Підставка під склопакет KMD. 70.КМ04, кутник вирівнюючий тощо. Проте, ТОВ Фортіз ЛТД, у травні 2019 року документально реалізовано відмінні товари від придбаних (реалізує товари: овочі (капуста Пекінська, квасоля червона, салат-латук лолло россо, Петрушка тощо), Кашкет чоловічий формений, Труба ду 15х2,5, кутник 50х50, Наконечник шаровий, запчастини, тощо).

Встановлені обставини на переконання суду можуть свідчити про те, що ТОВ Фортіз ЛТД реалізує продукцію невідомого походження і відмінну від придбаної та надає послуги при відсутності трудових ресурсів та відсутності основних засобів (власних чи орендованих), здійснювало діяльність, спрямовану на здійснення операцій, пов`язаних з наданням податкової вигоди третім особам з метою штучного формування податкового кредиту по ланцюгу поставки.

Аналізуючи фінансово-господарську діяльність ТОВ Фортіз ЛТД з 01.05.2019р. (з дати здійснення фінансово господарських взаємовідносин) по дату реєстрації Акту перевірки, встановлено, що товариство реєструвало податкові накладні та подавало податкову звітність лише за травень -червень 2019 року. Останню податкову звітність подано до контролюючого органу за червень 2019 року, більше не звітується. Розрахунковий рахунок НОМЕР_9 в ПАТ АБ «Укргазбанк», через який здійснювалися розрахункові операції ТОВ Фортіз ЛТД було закрито 03.11.2019 року.

Враховуючи викладене, суд доходить висновку, що під час розгляду справи не підтверджено реальність здійснення господарських операцій, документально оформлених між ТОВ Фортіз ЛТД та ТОВ "Індастріал Трейд" за травень 2019 року на загальну суму 12323,62грн. у тому числі ПДВ 2053,94 грн., з придбання запасних частин в асортименті.

Досліджуючи господарські правовідносини позивача з TOB Iнмарт-Tехнос (код ЄДРПОУ 43139169) суд встановив наступне.

В ході перевірки контролюючим органом встановлено відображення у бухгалтерському та податковому обліку ТОВ "Індастріал Трейд" отримання від TOB Iнмарт-Tехнос товару (запасні частини в асортименті) за жовтень-листопад 2019 року на загальну суму - 116020,19грн. у тому числі ПДВ 19336,70 грн.;

Між TOB Iнмарт-Tехнос (постачальник) та ТОВ Індастріал Трейд (Покупець) укладено договір поставки №20190903 від 03.09.2019 року.

Відповідно до п. 1.1 розділу 1 Предмет договору, Постачальник зобов`язується протягом дії даного Договору поставляти Покупцю запасні частини для вантажних автомобілів та напівпричепів (причепів), автохімію, мастила (оливи), шини, супутні товари для автотранспорту тощо (далі за текстом «товар» за його замовленнями окремими партіями, за цінами, в асортименті (за номенклатурою) та кількості, що остаточно погоджуються сторонами в накладних або додатках до цього Договору, які є невід`ємною частиною даного Договору, а Покупець зобов`язується приймати товар та оплачувати його на встановлених Договором умовах.

Відповідно до пп.6.1-6.3 розділу 6 Договору Поставка здійснюється само вивозом товару Покупцем зі складу Постачальника протягом 5 (п`яти) робочих днів з дати зарахування на поточний рахунок. Постачальник може здійснити доставку товару Покупцю своїми транспортними засобами. Сторони можуть в додатках до цього Договору визначити інший порядок поставки товару.

Судом встановлено, що в межах договору поставки №20190903 від 03.09.2019 року, TOB Iнмарт-Tехнос документально оформлено на користь ТОВ Індастріал Трейд наступні видаткові накладні:

- №1029 від 01.10.2019р. (втулка 92mm шліцева - 1 шт., Фільтр масляний- 1 шт., Вилка- 1 шт., Кришка ступиці- 1 шт., Стрічка з`єднувальна обжимна кріплення бака- 2 шт., Стрічка з`єднувальна обжимна кріплення бака- 1 шт., Прокладка гумова- 2 шт., Вилка- 2 шт., РМК тяги променевої центральний- 1 шт., Ротор- 1 шт.);

- №1451 від 16.11.2019р. (Блок управління електронний - шт., Колодки гальмівні WVА 29017 - 1 шт.);

- №1454 від 16.11.2019р. (Датчик рівня рідини- 1 шт., Датчик 4-хтктурного клапану- 1 шт., Реле- 1 шт., Корпус- 2 шт., Форсунка паливна електрична- 1 шт.)

У відповідності до наданих до перевірки видаткових накладних, TOB Iнмарт-Tехнос поставив товар ТОВ Індастріал Трейд за жовтень-листопад 2019 року на загальну суму - 116020,19грн. у тому числі ПДВ 19336,70 грн., у тому числі за жовтень 2019р. на загальну суму 55368,01грн. у тому числі ПДВ 9228 грн., та за листопад 2019р. на загальну суму 60652,18грн. у тому числі ПДВ 10108,70 грн.

У видаткових накладних містяться реквізити Постачальника та Покупця (назва, адреса та розрахунковий рахунок НОМЕР_10 в ПАТ АБ Укргазбанк, який було відкрито лише 29.10.2019 року).

Вказана обставина свідчить, що на дату укладання договору, розрахунковий рахунок, який зазначений у реквізитах від Постачальника - TOB Iнмарт-Tехнос, ще не було відкрито в установі банку.

Суд встановив, що ані під час перевірки (на запит ГУ ДПС у Черкаській області «Про надання копій документів» від 26.03.2021 №б/н), а ні під час розгляду справи в суді, не надано документального підтвердження транспортування, доставки, чи іншого способу перевезення товару (запасних частин) від TOB Iнмарт-Tехнос на користь ТОВ Індастріал Трейд, відповідно до зазначених умов поставки товару в розділі 6 Договору поставки №20190903 від 03.09.2019 року.

Згідно Акту перевірки встановлено, що товариством позивача в бухгалтерському обліку здійснені записи: Дт 28 «Товари» Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» на суму 96683,49, Дт 6441,6442 «Податковий кредит» Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» на суму 19336,70 грн.

У відповідності до баз даних, які містяться в Системі «Податковий блок» ДПС України, TOB Iнмарт-Tехнос, код за ЄДРПОУ 43139169, адреса - 87515, Донецька область, м.Маріуполь, Центральний район, вул. Митрополитська, буд. 4, зареєстровано юридичний департамент Маріупольської міської ради від 29.07.2019р.; основний вид діяльності - діяльність посередників у тортівлі деревиною, матеріалами та санітарно-технічними виробами.

Індивідуальний податковий номер платника ПДВ №431391605819 (діяв до 19.01.2021), зареєстровано платником ПДВ 01.09.2019 року свідоцтво ПДВ №200475646, що діяло до 19.01.2021, статус платника ПДВ - анульовано за рішенням контролюючого органу 19.01.2021, у зв`язку з ненадання декларацій протягом року.

Крім того, встановлено, що TOB Iнмарт-Tехнос не подано до податкового органу:

- повідомлення про прийняття працівників на роботу за жовтень-листопад 2019 року;

-звіт 1-ДФ за ІІ квартал 2019 року (жодного разу не надано);

- інформація про основні засоби відсутня у зв`язку з неподанням відповідної податкової та фінансової звітності;

-звіти про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (форма Д4) за жовтень-листопад 2019 року (жодного разу не надано).

Вказані обставини свідчать про відсутність офіційно прийнятих працівників на роботу, трудових ресурсів для здійснення фінансово- господарської діяльності.

Перевіркою також встановлено, що звіти, які містять в собі показники відносно основних фондів, інформація про об`єкти оподаткування або об`єкти, пов`язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність відповідно до форми 20-ОПП, інформація щодо земельних ресурсів, інформація щодо власних транспортних засобів не надавались.

Вказані обставини свідчать про відсутність на підприємстві основних засобів та інших необоротних активів, необхідних для здійснення господарської діяльності. Крім того, за даними ЄРПН не встановлено придбання послуг з оренди основних засобів у сторонніх організацій з метою використання у власній господарській діяльності.

Також відповідно до отриманих від Головного управління ДПС у Донецькій області від 03.07.2020 № 000621/05-99-05-16/43139169 та від 13.02.2020№71/05-99-54-04/43139169 результатів опрацювання зібраної податкової інформації щодо TOB Iнмарт-Tехнос (код ЄДРПОУ 43139169) за звітний період декларування ПДВ жовтень-грудень 2019 року згідно Витягу з податкової інформації від 03.07.2020 № 000621/05-99-05-16/43139169 Згідно листа ОУ ГУ ДФС у Донецькій області від 29.04.2020 №2738/7/05-97-03-13 знаходження TOB Iнмарт-Tехнос (код за ЄДРПОУ 43139169) за податковою адресою не встановлено.

Проведеним аналізом фінансово-господарської діяльності ТОВ Індастріал Трейд та його контрагента-постачальника, виявлено що придбання товару у TOB Iнмарт-Tехнос носить разовий характер.

При цьому, за результатами аналізу даних Єдиного реєстру податкових накладних за період за жовтень-листопад 2019 року TOB Iнмарт-Tехнос (код ЄДРПОУ 43139169) закуповує: Сосиски, ковбаси, котлети, шинка, нагетси, автомобілі, тягач сидельний, напівпричипи, тощо. Проте, TOB Iнмарт-Tехнос, документально реалізовано відмінні товари від придбаних (реалізує товари: овочі, фрукти, метал, роботи з виготовлення деталей- Опора ARK-TV-42-100, послуги з оформлення, роздрукування та копіювання проектної документації, різні матеріали, тощо.

Встановлені обставини на переконання суду можуть свідчити про те, що TOB Iнмарт-Tехнос реалізує продукцію невідомого походження і відмінну від придбаної та надає послуги при відсутності трудових ресурсів та відсутності основних засобів (власних чи орендованих), здійснювало діяльність, спрямовану на здійснення операцій, пов`язаних з наданням податкової вигоди третім особам з метою штучного формування податкового кредиту по ланцюгу поставки.

Аналізуючи фінансово-господарську діяльність TOB Iнмарт-Tехнос з 01.10.2019р. (з дати здійснення фінансово господарських взаємовідносин) по дату реєстрації Акту перевірки, встановлено, що товариство реєструвало податкові накладні та подавало податкову звітність лише за жовтень-листопад 2019. Останню податкову звітність подано до контролюючого органу за листопад 2019 року, більше не звітується.

Враховуючи викладене, суд доходить висновку, що під час розгляду справи не підтверджено реальність здійснення господарських операцій, документально оформлених між TOB Iнмарт-Tехнос та ТОВ "Індастріал Трейд" за жовтень-листопад 2019 року на загальну суму - 116020,19грн. у тому числі ПДВ 19336,70 грн., з придбання запасних частин в асортименті.

Досліджуючи господарські правовідносини позивача з Едайс-Солюшнс (код ЄДРПОУ 43101926) суд встановив наступне.

В ході перевірки контролюючим органом встановлено відображення у бухгалтерському та податковому обліку ТОВ "Індастріал Трейд" отримання від ТОВ Едайс-Солюшнс товару (запасні частини в асортименті) за жовтень 2019 року на загальну суму - 86412,16грн. у тому числі ПДВ 14402,03 грн.

Між ТОВ Едайс-Солюшнс (постачальник) та ТОВ Індастріал Трейд (Покупець) укладено договір поставки №20190918 від 18.09.2019 року.

Відповідно до п. 1.1 розділу 1 Предмет договору, Постачальник зобов`язується протягом дії даного Договору поставляти Покупцю запасні частини для вантажних автомобілів та напівпричепів (причепів), автохімію, мастила (оливи), шини, супутні товари для автотранспорту тощо (далі за текстом «товар» за його замовленнями окремими партіями, за цінами, в асортименті (за номенклатурою) та кількості, що остаточно погоджуються сторонами в накладних або додатках до цього Договору, які є невід`ємною частиною даного Договору, а Покупець зобов`язується приймати товар та оплачувати його на встановлених Договором умовах.

Відповідно до пп.6.1-6.3 розділу 6 Договору - Постачальник здійснює доставку товару Покупцю своїми транспортними засобами. Поставка товару може здійснюватись самовивозом. Сторони можуть в додатках до цього Договору визначити інший порядок поставки товару.

Суд встановив, що у ході перевірки, контролюючим органом, відповідно до відомостей АІС «Податковий блок» ДПС України, встановлено, що розрахунковий рахунок ТОВ Едайс-Солюшнс № НОМЕР_11 в ПАТ АБ «Укргазбанк» не було відкрито взагалі. Вказана обставина свідчить, що на дату укладання договору, розрахунковий рахунок, який зазначений у реквізитах від постачальника -ТОВ Едайс-Солюшнс, ще не було відкрито в установі банку.

Судом встановлено, що в межах договору поставки №20190918 від 18.09.2019 року, ТОВ Едайс-Солюшнс документально оформлено на користь ТОВ Індастріал Трейд наступну видаткову накладну:

- №11154 від 16.10.2019р. (Напівшків варіатора - 1 шт., Вал розподільчий- 1 шт., Наконечник рульової тяги правий- 1 шт., Наконечник рульової тяги лівий- 1 шт., Напівшків варіатора- 3 шт.

У відповідності до наданих до перевірки видаткових накладних, ТОВ Едайс-Солюшнс поставив товар ТОВ Індастріал Трейд за жовтень 2019 року на загальну суму - 86412,16грн. у тому числі ПДВ 14402,03 грн.

Суд встановив, що ані під час перевірки (на запит ГУ ДПС у Черкаській області «Про надання копій документів» від 26.03.2021 №б/н), а ні під час розгляду справи в суді, не надано документального підтвердження транспортування, доставки, чи іншого способу перевезення товару (запасних частин) від ТОВ Едайс-Солюшнс на користь ТОВ Індастріал Трейд, відповідно до зазначених умов поставки товару в розділі 6 Договору поставки №20190918 від 18.09.2019 року.

Згідно Акту перевірки встановлено, що товариством позивача в бухгалтерському обліку здійснені записи: Дт 28 «Товари» Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» на суму 72010,13, Дт 6441,6442 «Податковий кредит» Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» на суму 14402,03 грн.

У відповідності до баз даних, які містяться в Системі «Податковий блок» ДПС України, ТОВ Едайс-Солюшнс, код за ЄДРПОУ 43101926, адреса - 87515, Донецька область, м.Маріуполь, Центральний район, п-т. Миру, буд. 69, зареєстровано юридичний департамент Маріупольської .міської ради від 09.07.2019 року за № 12741020000017392, основний вид діяльності - неспеціалізована оптова торгівля.

Індивідуальний податковий номер платника ПДВ № 431019205818 (діяв до 19.01.2021), зареєстровано платником ПДВ 01.08.2019 року свідоцтво ПДВ № 200473206, що діяло до 19.01.2021, статист платника ПДВ - анульовано за рішенням контролюючого органу - 19.01.2021 у зв`язку з ненадання декларацій протягом року.

Крім того, встановлено, що ТОВ Едайс-Солюшнс не подано до податкового органу:

- повідомлення про прийняття працівників на роботу за жовтень 2019 року (жодного разу не надано);

-звіт 1-ДФ за ІІ квартал 2019 року (жодного разу не надано);

- інформація про основні засоби відсутня у зв`язку з неподанням відповідної податкової та фінансової звітності;

-звіти про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (форма Д4) за жовтень 2019 року (жодного разу не надано).

Вказані обставини свідчать про відсутність офіційно прийнятих працівників на роботу, трудових ресурсів для здійснення фінансово- господарської діяльності.

Перевіркою також встановлено, що звіти, які містять в собі показники відносно основних фондів, інформація про об`єкти оподаткування або об`єкти, пов`язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність відповідно до форми 20-ОПП, інформація щодо земельних ресурсів, інформація щодо власних транспортних засобів не надавались.

Вказані обставини свідчать про відсутність на підприємстві основних засобів та інших необоротних активів, необхідних для здійснення господарської діяльності. Крім того, за даними ЄРПН не встановлено придбання послуг з оренди основних засобів у сторонніх організацій з метою використання у власній господарській діяльності.

Також відповідно до отриманих від Головного управління ДПС у Донецькій області від 06.04.2020 №150/05-99-05-14/43101926 результатів опрацювання зібраної податкової інформації щодо ТОВ Едайс-Солюшнс за звітний період декларування ПДВ жовтень-грудень 2019 року згідно Витягу з податкової інформації Згідно листа ОУ ГУ ДФС у Донецькій області від 17.02.2020 №857/7/05-99-21-09, ТОВ Едайс-Солюшнс не знаходиться за податковою адресою.

Проведеним аналізом фінансово-господарської діяльності ТОВ Індастріал Трейд та його контрагента-постачальника, виявлено що придбання товару у ТОВ Едайс-Солюшнс носить разовий характер.

При цьому, за результатами аналізу даних Єдиного реєстру податкових накладних за період за жовтень 2019 року ТОВ Едайс-Солюшнс документально реалізовано товари та послуги за номенклатурою, відмінною від номенклатури документально оформленого попереднього придбання.

Встановлені обставини можуть свідчити про те, що ТОВ Едайс-Солюшнс реалізує продукцію невідомого походження і відмінну від придбаної та надає послуги при відсутності трудових ресурсів та відсутності основних засобів (власних чи орендованих), здійснювало діяльність, спрямовану на здійснення операцій, пов`язаних з наданням податкової вигоди третім особам з метою штучного формування податкового кредиту по ланцюгу поставки.

Аналізуючи фінансово-господарську діяльність ТОВ Едайс-Солюшнс з 01.10.2019р. (з дати здійснення фінансово господарських взаємовідносин) по дату реєстрації Акту перевірки, встановлено, що товариство реєструвало податкові накладні та подавало податкову звітність лише за жовтень-листопад 2019 і вона має статус історія подання (до відома). Останню податкову звітність подано до контролюючого органу за листопад 2019 року, більше не звітується. Розрахунковий рахунок НОМЕР_12 в ПАТ

АБ «Укргазбанк, через який здійснювалися розрахункові операції ТОВ Едайс-Солюшнс закрито 21.02.2020 року.

Враховуючи викладене, суд доходить висновку, що під час розгляду справи не підтверджено реальність здійснення господарських операцій, документально оформлених між ТОВ Едайс-Солюшнс та ТОВ "Індастріал Трейд" за жовтень 2019 року на загальну суму - 86412,16грн. у тому числі ПДВ 14402,03 грн., з придбання запасних частин в асортименті.

Досліджуючи господарські правовідносини позивача з ТОВ Адога Універс (код ЄДРПОУ 43275261)(код ЄДРПОУ 43101926) суд встановив наступне.

В ході перевірки контролюючим органом встановлено відображення у бухгалтерському та податковому обліку ТОВ "Індастріал Трейд" отримання від ТОВ Адога Універс товару (запасні частини в асортименті) за березень 2020 року на загальну суму - 83283,52грн. у тому числі ПДВ 13880,59 грн.

Між ТОВ Адога Універс (постачальник) та ТОВ Індастріал Трейд (Покупець) укладено договір поставки №20200130 від 30.01.2020 року.

Відповідно до п. 1.1 розділу 1 Предмет договору, Постачальник зобов`язується протягом дії даного Договору поставляти Покупцю запасні частини для вантажних автомобілів та напівпричепів (причепів), автохімію, мастила (оливи), шини, супутні товари для автотранспорту тощо (далі за текстом «товар» за його замовленнями окремими партіями, за цінами, в асортименті (за номенклатурою) та кількості, що остаточно погоджуються сторонами в накладних або додатках до цього Договору, які є невід`ємною частиною даного Договору, а Покупець зобов`язується приймати товар та оплачувати його на встановлених Договором умовах.

Відповідно до п.6.1-6.3 розділу 6 Договору поставка товару здійснюється постачальником товару на склад покупця на підставі видаткової накладної. Постачальник може здійснити поставку товару Покупцю за додаткову оплату. Сторони можуть в додатках до цього Договору визначити інший порядок поставки товару.

Суд встановив, що у ході перевірки, контролюючим органом, відповідно до відомостей АІС «Податковий блок» ДПС України, встановлено, що розрахунковий рахунок ТОВ Адога Універс НОМЕР_13 в ПАТ АБ «Укргазбанк» було відкрито 18.02.2020. Вказана обставина свідчить, що на дату укладання договору, розрахунковий рахунок, який зазначений у реквізитах від постачальника -ТОВ Адога Універс, ще не було відкрито в установі банку.

Крім того, відповідно до відомостей АІС «Податковий блок» ДПС України та згідно поданої ТОВ Адога Універс Заяви про приєднання до договору про визнання електронних документів від 14.02.2020 №9026367114 змінено керівника та засновника на ОСОБА_2 , код РНОКПП НОМЕР_14 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Вказані обставини свідчать, що на дату укладання договору поставки №20200130 від 30.01.2020 року, в якому зазначено директора - Гостева О.А., останній не мав правових підстав здійснювати підпис договору поставки №20200130 від 30.01.2020 року з ТОВ Індастріал Трейд.

Судом встановлено, що в межах договору поставки №20200130 від 30.01.2020 року, ТОВ Адога Універс документально оформлено на користь ТОВ Індастріал Трейд наступну видаткову накладну:

- №586 від 02.03.2020р. (направляюча клапана випусного, фільтр паливний, приводний вал, ролик зсувної двері середн., колодки гальмівні, ущільнення, кільце, демифер, болт кріплення, ролик зсувної двері верх., хрестовина, фільтр паливний, яблуко навіски, муфта, кільце, прокладка, кільце, вал, рама, ремінь генератора, фільтр повітряний, фільт паливний сенератор, кільце, прокладка, фільтр, сонник).

У відповідності до наданих до перевірки видаткових накладних, ТОВ Адога Універс поставив товар ТОВ Індастріал Трейд за березень 2020 року на загальну суму - 83283,52грн. у тому числі ПДВ 13880,59 грн.

Суд встановив, що ані під час перевірки (на запит ГУ ДПС у Черкаській області «Про надання копій документів» від 26.03.2021 №б/н), а ні під час розгляду справи в суді, не надано документального підтвердження транспортування, доставки, чи іншого способу перевезення товару (запасних частин) від ТОВ Адога Універс на користь ТОВ Індастріал Трейд, відповідно до зазначених умов поставки товару в розділі 6 Договору поставки №20200130 від 30.01.2020 року.

Згідно Акту перевірки встановлено, що товариством позивача в бухгалтерському обліку здійснені записи: Дт 28 «Товари» Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» на суму 69402,93 грн., Дт 6441,6442 «Податковий кредит» Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» на суму 13880,59 грн.

У відповідності до баз даних, які містяться в Системі «Податковий блок» ДПС України, ТОВ Адога Універс, основний вид діяльності - оптова торгівля м`ясом і м`ясними продуктами

Індивідуальний податковий номер платника ПДВ № 432752605816, зареєстровано платником ПДВ 01.11.2019 року свідоцтво ПДВ №200486932.

Також відповідно до отримананої від ГУ ДФС у Сумській області від 16.04.2020 №28/18-28-04-01-23 узагальненої податкової інформації щодо ТОВ Адога Універс, код ЄДРПОУ 43275261 за звітний період декларування ПДВ грудень 2019 року - квітень 2020 року з питань проведення фінансово-господарських операцій з контрагентами покупцями та контрагентами постачальниками в частині формування податкового кредиту та податкового зобов`язання витягу з якої: Податкова адреса платника податків: Україна, 87515, Донецька обл., м. Маріуполь. Центральний р-н, вул. Митрополитська, буд. 4. 02.03.2020р. змінено місцезнаходження на: Україна, 40016, Сумська обл., м. Суми Зарічний р-н, пл. Пришибська, буд. 15. 13.03.2020р. змінено місцезнаходження на: Україна, 69002, Запорізька обл., м. Запоріжжя, Олександрівський р-н, вул. Олександрівська, буд. 84. 02.04.2020 р. змінено місцезнаходження на: Україна, 25014, Кіровоградська обл., м. Кропивницький. Фортечний р-н, вул. Роднакова, буд. 86, кв. (офіс) 104. Згідно інформації оперативного управління ГУ ДФС у Кіровоградській області (від 03.04.2020 р. №9/7/11-97-03-08-09) зазначений платник не знаходиться за місцем реєстрації та відсутні ознаки ведення ним господарської діяльності. ...У зв`язку з відсутністю платника за місцезнаходженням, відсутністю первинної документації та враховуючи наявну податкову інформацію з ITC «Податковий Блок», ЄРПН, інформацію оперативного підрозділу, не можливо підтвердити реальність здійснення господарських операцій з придбання і реалізації товарів/послуг ТОВ «Адога Універс», код ЄДРПОУ 432 75261 протягом грудня 2019р. - квітня 2020р..

Проведеним аналізом фінансово-господарської діяльності ТОВ Індастріал Трейд та його контрагента-постачальника, виявлено що придбання товару у ТОВ Адога Універс носить разовий характер.

При цьому, за результатами аналізу даних Єдиного реєстру податкових накладних за період за березень 2020 року ТОВ Адога Універс документально реалізовано товари та послуги за номенклатурою, відмінною від номенклатури документально оформленого попереднього придбання, відповідно до податкових накладних

Встановлені обставини можуть свідчити про те, що ТОВ Адога Універс реалізує продукцію невідомого походження і відмінну від придбаної та надає послуги при відсутності трудових ресурсів та відсутності основних засобів (власних чи орендованих), здійснювало діяльність, спрямовану на здійснення операцій, пов`язаних з наданням податкової вигоди третім особам з метою штучного формування податкового кредиту по ланцюгу поставки.

Аналізуючи фінансово-господарську діяльність ТОВ Адога Універс з 30.01.2020р. (з дати здійснення фінансово господарських взаємовідносин) по дату реєстрації Акту перевірки, встановлено, що товариство реєструвало податкові накладні та подавало податкову звітність, проте згідно даних ЄРПН протягом березня 2020 року податкову накладну ТОВ Адога Універс зупинено на підставі п.201.16 ст. 201 ПК України. Останню податкову звітність подано до контролюючого органу за грудень 2020 року. Розрахунковий рахунок НОМЕР_13 в ПАТ АБ «Укргазбанк, через який здійснювалися розрахункові операції ТОВ Адога Універс закрито 26.05.2020 року.

Враховуючи викладене, суд доходить висновку, що під час розгляду справи не підтверджено реальність здійснення господарських операцій, документально оформлених між ТОВ Адога Універс та ТОВ "Індастріал Трейд" за березень 2020 року на загальну суму - 83283,52грн. у тому числі ПДВ 13880,59 грн.., з придбання запасних частин в асортименті.

Досліджуючи господарські правовідносини позивача з ТОВ Партнер Імпульс (код ЄДРПОУ 42854456) суд встановив наступне.

В ході перевірки контролюючим органом встановлено відображення у бухгалтерському та податковому обліку ТОВ "Індастріал Трейд" отримання від ТОВ Партнер Імпульс товару (запасні частини в асортименті) за січень 2020 року на загальну суму - 112311,60грн. у тому числі ПДВ 18718,58 грн.

Між ТОВ Партнер Імпульс (постачальник) та ТОВ Індастріал Трейд (Покупець) укладено договір поставки №20191217 від 17.12.2019 року.

Відповідно до п. 1.1 розділу 1 Предмет договору, Постачальник зобов`язується протягом дії даного Договору поставляти Покупцю запасні частини для вантажних автомобілів та напівпричепів (причепів), автохімію, мастила (оливи), шини, супутні товари для автотранспорту тощо (далі за текстом «товар» за його замовленнями окремими партіями, за цінами, в асортименті (за номенклатурою) та кількості, що остаточно погоджуються сторонами в накладних або додатках до цього Договору, які є невід`ємною частиною даного Договору, а Покупець зобов`язується приймати товар та оплачувати його на встановлених Договором умовах.

Відповідно до п.6.1-6.3 розділу 6 Договору - поставка товару здійснюється постачальником товару на склад покупця на підставі видаткової накладної. Постачальник може здійснити поставку товару Покупцю за додаткову оплату. Сторони можуть в додатках до цього Договору визначити інший порядок поставки товару.

Суд встановив, що у ході перевірки, контролюючим органом, відповідно до відомостей АІС «Податковий блок» ДПС України, встановлено, що розрахунковий рахунок ТОВ Партнер Імпульс НОМЕР_15 в АО КБ «Приватбанк» не було відкрито взагалі. Вказана обставина свідчить, що на дату укладання договору, розрахунковий рахунок, який зазначений у реквізитах від постачальника -ТОВ Партнер Імпульс, ще не було відкрито в установі банку.

Судом встановлено, що в межах договору поставки №20191217 від 17.12.2019 року, ТОВ Партнер Імпульс документально оформлено на користь ТОВ Індастріал Трейд наступну видаткову накладну:

- №254 від 31.01.2020р. (зірочка, Рмк циліндра гальмівного, Втулка, Шайба, Ущільнення, Фільтр моторної оливи, Кронштейн, Гайка, Втулка, Ущільнення, Шайба, Шайба, Вісь переднього мосту, Фільтр, Фільтр моторної оливи, Кільце стопорне, Прокладка, Втулка-шарнір циліндра штанги, Кільце, Шпіндель, Палець, Пас, Ролик обвідний, Перемикач, Кільце, Шайба, К-т втулок, Шайба в ходову, Фільтр гідравліки, Пневмоз`єднання без клапана М22 жовте, Хрестовина, Підніжка ліва, Ричаг гідравліки, Підшипник, Кришка, Фільтр, Фільтр кондиціонера, Кільце, Подушка, Болт, Кільце, Пружина тарілчаста, Датчик обертів, Бугель передній, Ущільнення, Втулка направляюча, Діод, Клапан, Соленоїд.

У відповідності до наданої до перевірки видаткової накладної, ТОВ Партнер Імпульс поставив товар ТОВ Індастріал Трейд за січень 2020 року на загальну суму - 112311,60грн. у тому числі ПДВ 18718,58 грн.

Суд встановив, що ані під час перевірки (на запит ГУ ДПС у Черкаській області «Про надання копій документів» від 26.03.2021 №б/н), а ні під час розгляду справи в суді, не надано документального підтвердження транспортування, доставки, чи іншого способу перевезення товару (запасних частин) від ТОВ Партнер Імпульс на користь ТОВ Індастріал Трейд, відповідно до зазначених умов поставки товару в розділі 6 Договору поставки №20191217 від 17.12.2019 року.

Згідно Акту перевірки встановлено, що товариством позивача в бухгалтерському обліку здійснені записи: Дт 28 «Товари» Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» на суму 93593,02, Дт 6441,6442 «Податковий кредит» Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» на суму 18718,58 грн.

У відповідності до баз даних, які містяться в Системі «Податковий блок» ДПС України, ТОВ Партнер Імпульс, код за ЄДРПОУ 42854456, адреса - 69002, Запорізька область, м.Запоріжжя, Олександрівський район, п-т Соборний, буд.63, зареєстровано Кропивницькою міською радою від 01.03.2019 року за № 12741020000016716, основний вид діяльності - оптова торгівля напоями.

Індивідуальний податковий номер платника ПДВ № 428544505816, зареєстровано платником ПДЗ 01.04.2019 року свідоцтво ПДВ № 200454077, що діяло до 28.04.2020, статус платника ПДВ - анульовано за рішенням контролюючого органу - 28.04.2020 у зв`язку з ненадання декларацій протягом року.

Перевіркою також встановлено, що звіти, які містять в собі показники відносно основних фондів, інформація щодо земельних ресурсів, інформація щодо власних транспортних засобів не надавались.

Вказані обставини свідчать про відсутність на підприємстві основних засобів та інших необоротних активів, необхідних для здійснення господарської діяльності. Крім того, за даними ЄРПН не встановлено придбання послуг з оренди основних засобів у сторонніх організацій з метою використання у власній господарській діяльності.

Також відповідно до отриманих від Головного управління ДПС у Кіровоградській області від 28.04.2020 №58/11-28-04-01-11/42854456 узагальненої податкової інформації щодо ТОВ Партнер Імпульс, код ЄДРПОУ 42854456 за звітний період декларування ПДВ квітень 2019 р. - березень 2020 р.з питань проведення фінансово - господарських операцій з контрагентами-постачальниками та з контрагентами-покупцями й правомірності складання, реєстрації в ЄРПН податкових накладних, виписаних на адресу контргентів також при визначенні сум податкових зобов`язань і податкового кредиту згідно витягу з якої: Оперативним управлінням ГУ ДФС у Кіровоградській області 03.04.2020р. Встановелно, що ТОВ Партнер Імпульс відсутнє за юридичною адресою (лист оперативного управління ГУ ДФС у Кіровоградській області від 03.04.2020 №99/7/11-97-03-08-09). ТОВ Партнер Імпульс 29.08.2019р. включено до переліку ризикових платників (Протокол засідання комісії ГУ ДФС у Донецькій області, яка приймає рішення про реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН або відмову в такій реєстрації ) та 05.02.2020 віднесено до категорії ризикових платників (Протокол засідання комісії ГУ ДПС у Донецькій області, яка приймає рішення про реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН або відмову в такій реєстрації від 05.02.2020 року №96802). Встановлено: - нереальність продажу ідентифікованого товару/послуг. ТОВ Партнер Імпульс (42854456) у квітні 2019 року - березні 2020 року складає та реєструє в ЄРПН податкові накладні на постачання термоплівки (9612101000). валиків (9603409000), меблів (9403609000, 9401300000), манометрів (90262080000), термометрів (9025192090). респіраторів (9020000000), окулярів (9004109100), шнеків (8428), заклепок витяжних(8308), труб (8307), картону коробкового (4808), брусів та дощок (4409), олії соєвої (1507), інших товарів, різноманітних послуг, які підприємством не придбавались. Також, придбавались деякі товари у кількості меншої, ніж було реалізовано (наприклад, окуляри захисні (9004) придбано 55 шт., п

Згідно даних ЄРПН відсутнє отримання супутніх послуг необхідних для здійснення господарської діяльності.

Платником, з 01.04.2019 по 27.04.2020 року подано звітність по ПДВ лише за вересень 2019 року. За решту періодів податкові декларації з податку на додану вартість не подано.

Проведеним аналізом фінансово-господарської діяльності ТОВ Індастріал Трейд та його контрагента-постачальника, виявлено що придбання товару у ТОВ Партнер Імпульс носить разовий характер.

При цьому, за результатами аналізу даних Єдиного реєстру податкових накладних за період за січень 2019 року ТОВ Партнер Імпульс документально реалізовано товари та послуги за номенклатурою, відмінною від номенклатури документально оформленого попереднього придбання, відповідно до податкових накладних.

За даними системи «Податковий блок» ДПС України підсистеми «автоматизованого спіставлення» наявна розбіжність між декларуванням податкових зобов`язань та податкового кредиту між контрагентами, а саме ТОВ Партнер Імпульс не задекларовано суму податкових зобов`язань за січень 2019 року на загальну суму - 112311,60грн. у тому числі ПДВ 18718,58 грн., а ТОВ Індастріал Трейд задекларовано суму податкового кредиту за січень 2019 року на загальну суму - 112311,60грн. у тому числі ПДВ 18718,58 грн., розбіжність становить на загальну суму 112311,60грн. у тому числі ПДВ 18718,58 грн.,

Встановлені обставини можуть свідчити про те, що ТОВ Партнер Імпульс реалізує продукцію невідомого походження і відмінну від придбаної та надає послуги при відсутності трудових ресурсів та відсутності основних засобів (власних чи орендованих), здійснювало діяльність, спрямовану на здійснення операцій, пов`язаних з наданням податкової вигоди третім особам з метою штучного формування податкового кредиту по ланцюгу поставки.

Аналізуючи фінансово-господарську діяльність ТОВ Партнер Імпульс з 30.01.2020р. (з дати здійснення фінансово господарських взаємовідносин) по дату реєстрації Акту перевірки, встановлено, що товариство реєструвало податкові накладні та подавало податкову звітність лише за березень-квітень 2020 року. Останню податкову звітність подано до контролюючого органу за квітень 2020 року. Розрахунковий рахунок НОМЕР_15 в АО КБ «Приватбанк», який зазначений у видатковій накладній та договору, у установі банку не було відкрито взагалі.

Враховуючи викладене, суд доходить висновку, що під час розгляду справи не підтверджено реальність здійснення господарських операцій, документально оформлених між ТОВ Партнер Імпульс та ТОВ "Індастріал Трейд" за січень 2020 року на загальну суму - 112311,60грн. у тому числі ПДВ 18718,58 грн., з придбання запасних частин в асортименті.

Підсумовуючи аналіз досліджених господарських правовідносин позивача із названими контрагентами, суд зазначає, що з приписи ст. 198 ПК України та Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» вказують на те, що правові наслідки у вигляді виникнення у покупця права на формування відповідних сум податкових вигод (витрат та податкового кредиту) виникають за наявності сукупності таких обставин та підстав, зокрема: фактичного (реального) здійснення оподатковуваних операцій та їх документального підтвердження сукупністю юридично значимих (дійсних) первинних та інших документів, які зазвичай супроводжують операції певного виду; наявності у сторін спеціальної податкової правосуб`єктності та належним чином складеної податкової накладної; ділової мети, розумних економічних причин для здійснення операції й подальшого використання придбаного товару (робіт, послуг) у межах господарської діяльності платника.

Наслідки для податкового обліку створює лише фактичний рух активів, що є обов`язковою умовою для формування податкових вигод.

Недоведеність наявності вказаних умов позбавляє первинні документи юридичної значимості для цілей формування податкових вигод, а покупця - права на їх формування та відображення у бухгалтерському та податковому обліку.

Також суд враховує висновки викладені Верховним Судом у постанові від 26.06.2020р. у справі №813/2429/15, відповідно до яких, наявність формально оформлених (складених) первинних документів та/або сплати грошових коштів не може слугувати підставою для формування даних податкового обліку за відсутності факту придбання відповідного активу.

Відповідно до п.44.1 ст.44 ПК України, для цілей оподаткування платники податків зобов`язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов`язаних з визначенням об`єктів оподаткування та/або податкових зобов`язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов`язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Статтею 1 Закону України від 16 липня 1999 року №996-XIV Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні (далі - Закон №996) встановлено, що первинний документ -документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення.

Згідно ч.1,2 ст. 9 Закону №996 підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

Первинні та зведені облікові документи можуть бути складені на паперових або машинних носіях і повинні мати такі обов`язкові реквізити: назву документа (форми); дату і місце складання; назву підприємства, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Отже, будь-які документи (у тому числі договори, накладні, рахунки тощо) мають силу первинних документів лише в разі фактичного здійснення господарської операції.

Якщо ж фактичного здійснення господарської операції не було, відповідні документи не можуть вважатися первинними документами для цілей ведення податкового обліку навіть за наявності всіх формальних реквізитів таких документів, що передбачені чинним законодавством.

З урахуванням викладеного для підтвердження даних податкового обліку можуть братися до уваги лише ті первинні документи, які складені в разі фактичного здійснення господарської операції.

Таким чином, визначальною ознакою господарської операції є те, що вона повинна спричиняти реальні зміни майнового стану платника податків.

Якщо ж фактичного здійснення господарської операції не було, відповідні документи не можуть вважатися первинними документами для цілей ведення бухгалтерського обліку навіть за наявності всіх формальних реквізитів таких документів, що передбачені чинним законодавством. З урахуванням викладеного для підтвердження даних бухгалтерського обліку можуть братися до уваги лише ті первинні документи, які складені в разі фактичного здійснення господарської операції.

Судом взято до уваги висновок Верховного Суду викладеного в Постанові від 21.05.2021 р. у справі №460/408/19, відповідно до якого ст. 83 ПК України визначено перелік матеріалів, які є підставами для висновків посадових осіб контролюючих органів під час проведення перевірок, серед яких, нарівні з документами, визначеними цим Кодексом, є податкова інформація (п.п. 83.1.1. та 83.1.2 цієї статті).

Правила збору, отримання, обробки та використання податкової інформації встановлені нормами ст. 72-74 ПК України. Так, згідно з п. 74.3 ст. 74 ПК зібрана податкова інформація та результати її опрацювання використовуються для виконання покладених на контролюючі органи функцій та завдань, а також центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, для формування та реалізації єдиної державної податкової та митної політики.

Обставин, які б свідчили, що використана контролюючим органом податкова інформація під час перевірки позивача зібрана (отримана) чи використана з порушенням статей 72-74 ПК, судом не встановлено.

У відповідності з частиною першою ст. 72 КАС доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Підсумовуючи наведене, суд зазначає, що аналіз правовідносин позивача із TOB «Торн 2014», ТОВ «ЛБР-ЮГ», ТОВ «Асдем», ТОВ «Фортіз ЛТД», TOB «Iнмарт-Tехнос», ТОВ «Едайс-Солюшнс», ТОВ «Адога Універс», ТОВ «Партнер Імпульс» дає підстави для висновку про не підтвердженість реальності здійснення господарських операцій з придбання запасних частин в асортименті, що документально оформлені між позивачем та названими контрагентами з огляду на те, що надані позивачем до перевірки та до суду документи мають ознаки формальних, таких, що не підтверджують заявлений обсяг поставленого товару та понесених позивачем витрат, не відповідають дійсним обставинам та таких, що не підтверджують факти реального здійснення господарських операцій (з огляду на вище встановлені обставини - відсутність у зазначених суб`єктів підприємницької діяльності трудових ресурсів, необхідних для провадження господарської діяльності; відсутність відомостей про наявні основні засоби, відсутність реального встановлення походження товарів за даними ЄРПН, податкової звітності контрагентів; відсутність будь-яких доказів доставки запасних частин, в т.ч. ТТН, що унеможливлює підтвердження транспортування запасних частин від вищевказаних контрагентів).

Позивач в обгрунтування позову зокрема зазначив, що податкову інформацію не слід брати до уваги, оскільки Податковий кодекс України не ставить право платника ПДВ на податковий кредит в залежність від дій або бездіяльності його контрагентів, та звернув увагу, що у разі, якщо контрагенти не виконали свого зобов`язання по сплаті податку до бюджету, це тягне відповідальність та негативні наслідки саме для цих осіб.

Надаючи оцінку вказаним посиланням, суд зазначає, що право на віднесення позивачем сум до податкового кредиту, що відображена ним у бухгалтерському та податковому обліку, залежить від наявності належно оформлених первинних документів, за наявності фактичного здійснення господарської операції. Натомість, суд зазначає, що як встановлено під час розгляду даної справи, реальність здійснення господарських операцій з придбання запасних частин та послуг реклами, що документально оформлені між позивачем залишилась не підтвердженою, у зв`язку із чим доводи представника позивача суд вважає не обгрунтованими.

Згідно норм п. 198.3 ст. 198 ПК України, податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, але не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу, та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 цього Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв`язку, зокрема, з придбанням або виготовленням товарів та наданням послуг.

Відповідно до п. 198.6 ст. 198 ПК України, не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв`язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних податковими накладними/розрахунками коригування до таких податкових накладних чи не підтверджені митними деклараціями (тимчасовими, додатковими та іншими видами митних декларацій, за якими сплачуються суми податку до бюджету при ввезенні товарів на митну територію України), іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статті 201 цього Кодексу.

На підставі вищевикладеного, беручи до уваги встановлену не підтвердженість реальності фінансово - господарських операцій позивача із зазначеними вище контрагентами, суд доходить висновку про обгрунтованість висновків контролюючого органу про завищення позивачем податкового кредиту на загальну суму 237769 грн. та як наслідок про правомірність ППР від 07.06.2021р. №4713.

Щодо правомірності ППР від 07.06.2021р. №4711/2300070110, суд зазначає наступне.

Перевіркою встановлено, що у періоді з 01.01.2018 по 31.12.2020 ТОВ Індастріал Трейд орендував основні засоби, згідно договорів оренди, а саме:

- згідно договору оренди від 07.11.2019 № 0711/19, ТОВ Індастріал Трейд орендує офісне приміщення за адресою 02099 м. Київ, вул. Зрошувальна, 11 у ТОВ Спеціалізоване Автотранспортне підприємство 1003, код ЄДРПОУ 05415102. Термін дії договору до 31.12.2021 року.;

- згідно договору оренди від 07.11.2019р. № 0711/19, ТОВ Індастріал Трейд орендує складське приміщення за адресою 02099 м. Київ, вул. Зрошувальна, 11 у ТОВ Спеціалізоване Автотранспортне підприємство 1003, код ЄДРПОУ 05415102. Термін дії договору до 31.12.2021 року.;

- згідно договору від 10.08.2018 № 18081001, ТОВ Індастріал Трейд придбав Автомобіль АУДІ A3 Limousine SPECIAL куз № НОМЕР_16 у ТОВ "АУДІ-ЦЕНТР КИЇВ", код ЄДРПОУ 33443216;

- згідно договору лізингу від 25.12.2014 №3520-01/12/14-Н ТОВ Індастріал Трейд придбав у лізинг Автомобіль Fiat у ТОВ "УЛФ Український лізинговий фонд ", код ЄДРПОУ 37859096. Останній платіж лізинговий від 03.01.2018;

- згідно договору оренди від 15.08.2019 № 00019041 ТОВ Індастріал Трейд придбав у лізинг Автомобіль VW Polo sedan Comfortline у TOB " Порте Лізинг Україна ", код ЄДРПОУ 35571472. Видаткова накладна від 30.08.2019 №009302;

- згідно додаткової угоди №3 від 02.01.2019 до договору оренди від 01.07.2017 №01/07/2014, ТОВ Індастріал Трейд орендує складське приміщення за адресою м. Жашків, вулиця Перемоги, буд. 4 у ТОВ "Жашків-Райагробуд ", код ЄДРПОУ 37934974. Термін дії договору до 31.12.2021 року;

- згідно договору оренди від 30.01.2019 № 20190130, ТОВ Індастріал Трейд орендує складське приміщення м. Київ, вул. Ризька буд.73-б у Приватне підприємство "Трансбуд", код ЄДРПОУ 25387425. Термін дії договору до 31.12.2020 року.;

- згідно договору від 01.03.2019 №20190301, ТОВ Індастріал Трейд користується автомобілем Mercedes-Benz ML 250 CDI, отриманого від ОСОБА_3 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_17 . Термін дії договору до 31.12.2021 року;

- згідно договору від 05.01.2017 №2 (з автоматичною пролонгацією), ТОВ Індастріал Трейд протягом перевіряємого періоду з 01.01.2018 р. по 31.12.2020 користується автомобілем Subaru Forester, від ОСОБА_4 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_18 . Термін дії договору до 31.12.2021 року.

Перевіркою встановлено, що ТОВ Індастріал Трейд несвоєчасно подано 9 повідомлень про вищевказані об`єкти оподаткування або об`єкти, пов`язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою №20-ОПП №9316437820.

Відповідно до п.63.3 ст.63 ПК України, платник податків зобов`язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об`єкти оподаткування і об`єкти, пов`язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку.

Для здійснення податкового контролю застосовується Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Міністерства фінансів України 09.12.2011 року №1588 (із змінами та доповненнями (далі Порядок №1588).

Згідно з п. 8.1 Порядку №1588, платник податків зобов`язаний повідомляти про об`єкти оподаткування та об`єкти, пов`язані з оподаткуванням до контролюючих органів за основним місцем обліку.

За положеннями п.8.2. Порядку №1588 об`єктами оподаткування і об`єктами, пов`язаними з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (далі об`єкти оподаткування), є майно та дії, у зв`язку з якими у платника податків виникають обов`язки щодо сплати податків та зборів.

Згідно абз. 1 п. 8.4 розд. VIII Порядку №1588, повідомлення про об`єкти оподаткування або об`єкти, пов`язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою №20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Аналіз п. 8.4 розд. VIII Порядку №1588 вказує на обов`язок платника податків подати до контролюючого органу протягом 10 робочих днів з дати оформлення договору купівлі-продажу, оренди чи іншого документа на право володіння, користування або розпорядження об`єктом оподаткування повідомлення про об`єкти оподаткування, пов`язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою №20-ОПП.

Згідно підпункту 16.1.7 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України платник податків зобов`язаний подавати контролюючим органам інформацію в порядку, у строки та в обсягах, встановлених податковим законодавством.

Відповідно до пункту 117.1 ст. 117 ПК України передбачено, що неподання у строки та у випадках, передбачених цим Кодексом, заяв або документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрація змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі, неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складання податкової звітності, відповідно до вимог встановлених цим Кодексом, тягнуть за собою накладання штрафу, на юридичних осіб, - 1020 гривень.

Як вбачається із підстав позову, позивач не заперечує обставин несвоєчасності подачі ТОВ Індастріал Трейд 9-ти повідомлень про об`єкти оподаткування або об`єкти, пов`язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою №20-ОПП №9316437820. Натомість позивач звертає увагу, що повідомлення про об`єкти оподаткування не є тотожним заяві про взяття на облік, у зв`язку із чим вважає, що неповідомлення про об`єкти оподаткування за формою 20-ОПП не є підставою для відповідальності згідно п. 117.1 ст. 117 ПК України.

Надаючи оцінку вказаним посиланням позивача суд зазначає, що основною метою запровадження форми 20-ОПП є отримання від платників податків інформації про всі наявні в них об`єкти майна, їх місцезнаходження, переміщення та стан, у якому вони фактично перебувають (використовуються, тимчасово не використовуються, не використовуються тощо).

В свою чергу, неподання позивачем до податкового органу за місцем реєстрації повідомлення про об`єкти оподаткування або об`єкти, пов`язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою №20-ОПП свідчить про порушення позивачем підпункту 16.1.7 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України.

При цьому, суд врахував висновки Верховного Суду, висловлені у постанові від 03.06.2021р. у справі №640/7244/19, відповідно до яких, неподання позивачем до податкового органу за місцем реєстрації повідомлення про об`єкти оподаткування або об`єкти, пов`язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (орендовані приміщення) за формою №20-ОПП свідчить про порушення останнім норм ПК України та як наслідок про правомірність застосування відповідачем на підставі підпункту 54.3.3 пункту 54.3 статті 54 і пункту 117.1 статті 117 ПК України штрафних санкцій до позивача.

З урахуванням зазначеного, суд доходить висновку про правомірність ППР від 07.06.2021р. №4711/2300070110.

Згідно частини 2 статті 77 КАС України, в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

З урахуванням зазначеного, суд, на підставі наданих доказів в їх сукупності, системного аналізу положень законодавства України, приходить до висновку, що відповідачем доведено правомірність прийняття оскаржуваного рішення, з огляду на що в задоволенні позовних вимог належить відмовити.

У відповідності до положень ст. 139 КАС України, судові витрати, зі сплати судового збору розподілу не належать.

Керуючись ст.ст. 6, 9, 14, 241-246, 255, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

У задоволенні адміністративного позову відмовити повністю.

Копію рішення направити учасникам справи.

Рішення набирає законної сили відповідно до статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 293, 295-297 Кодексу адміністративного судочинства України через суд першої інстанції до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з урахуванням підпункту 15.5 пункту 15 частини 1 Розділу VII Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Марина БІЛОНОЖЕНКО

Дата ухвалення рішення02.08.2022
Оприлюднено08.08.2022
Номер документу105575207
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування ППР

Судовий реєстр по справі —580/5010/21

Ухвала від 22.04.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Анжеліка БАБИЧ

Повістка від 16.04.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Анжеліка БАБИЧ

Ухвала від 22.03.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Анжеліка БАБИЧ

Постанова від 05.03.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Хохуляк В.В.

Ухвала від 04.03.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Хохуляк В.В.

Ухвала від 22.12.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Хохуляк В.В.

Постанова від 08.11.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Пилипенко Олена Євгеніївна

Постанова від 08.11.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Пилипенко Олена Євгеніївна

Ухвала від 07.11.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Пилипенко Олена Євгеніївна

Ухвала від 24.10.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Пилипенко Олена Євгеніївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні