Ухвала
від 01.08.2022 по справі 280/3025/22
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

02 серпня 2022 року Справа № 280/3025/22 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Семененко М.О., розглянувши клопотання представника відповідача про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору у справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держпраці у Запорізькій області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії, визнання протиправним та скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Запорізького окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовом ОСОБА_1 (далі також позивач) до Головного управління Держпраці у Запорізькій області (далі також відповідач) про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії, визнання протиправним та скасування рішення.

Ухвалою суду від 03.06.2022 відкрито провадження у справі, призначено справу до судового розгляду по суті за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи.

Представник відповідача разом з відзивом подав клопотання, в якому просить залучити Запорізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної допомоги до участі в справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, оскільки вважає, що рішення у даній справі може вплинути на його права та обов`язки.

Вирішуючи клопотання, суд виходить з того, що відповідно до частини 2 статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Частинами 4, 5 статті 49 КАС України визначено, що у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Отже, необхідність залучення до участі в справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, обумовлена тим, що рішення суду, яке буде прийнято за результатами розгляду справи по суті заявлених позовних вимог, може вплинути на права, свободи, інтереси та/або обов`язки такої особи.

По суті клопотання представник відповідача обґрунтовує необхідність залучення Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, тим, що позивач обґрунтовує свої позовні вимоги, посилаючись на порушення процедури звільнення Запорізьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної допомоги. Зазначені обставини не стосуються перевірки проведеної Головним управлінням Держпраці у запорізькій області, тож відповідач не наділений повноваженнями надавати оцінку діям інших органів.

Суд критично оцінює такі доводи представника відповідача та зазначає, що позивач в даній справі оспорює протиправність індивідуального акту - Рішення Головного управління Держпраці у Запорізькій області від 13.12.2021 р. № 08/02.8-06/12350 про розгляд звернення за № РЄ-13369802 від 17.11.2021 р. (Р-1407-УГЛ) та заяви №Р-1422 від 19.11.2021, який позивач вважає протиправним, та з метою захисту порушеного права просить суд зобов`язати відповідача вчинити певні дії.

Враховуючи, що спірні правовідносини виникли між позивачем та Головним управління Держпраці у Запорізькій області, а обраний позивачем спосіб захисту порушеного права спрямований на зобов`язання вчинити певні дії саме Головне управління Держпраці у Запорізькій області, суд дійшов висновку, що наведені представником відповідача обставини не доводять, яким чином рішення суду в даній справі може вплинути на права та обов`язки Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги.

На підставі викладеного, в задоволенні клопотання представника відповідача про залучення до участі в справі Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору необхідно відмовити.

Керуючись ст.ст. 49, 241, 243, 248, 256 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання представника Головного управління Держпраці у Запорізькій області про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - відмовити.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя М.О. Семененко

Дата ухвалення рішення01.08.2022
Оприлюднено09.08.2022
Номер документу105602468
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо звільнення з публічної служби

Судовий реєстр по справі —280/3025/22

Ухвала від 16.05.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

Ухвала від 15.02.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

Ухвала від 09.01.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

Ухвала від 01.08.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Семененко Марина Олександрівна

Рішення від 01.08.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Семененко Марина Олександрівна

Ухвала від 02.06.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Семененко Марина Олександрівна

Ухвала від 16.05.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Семененко Марина Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні