Ухвала
від 05.08.2022 по справі 361/5051/20
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 361/5051/20

Провадження № 1-кс/361/678/22

05.08.2022

У Х В А Л А

05 серпня 2022 року м. Бровари

Слідчий суддя Броварського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , із участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання прокурора Броварської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 , у кримінальномупровадженні внесеногодо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань за № 42020111130000090 від 17.04.2020,за ознакамикримінального правопорушенняпередбаченого статті 236Кримінального кодексуУкраїни, про тимчасовий доступ до речей і документів,

в с т а н о в и в:

Слідчий,за погодженнямз прокуроромв порядкустатті 40КПК України,звернувся дослідчого суддіБроварського міськрайонногосуду Київськоїобласті зклопотання протимчасовий доступдо документів,а саме: договору про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, укладеного між ІНФОРМАЦІЯ_1 з КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » по об`єкту будівництва житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 ; 2) документів, що стали підставою для укладення вищевказаного договору (технічні умови на приєднання; погоджений робочий проект; акти з приєднання (врізки) до систем централізованого водопостачання та водовідведення) - з можливістю зробити їх копії, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_2 ).

Вказане клопотання обґрунтоване тим, що слідчим відділом Броварського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, відомості про яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № № 42020111130000090 від 17.04.2020,за ознакамикримінального правопорушенняпередбаченого статті 236Кримінального кодексуУкраїни.

Нагляд за досудовим розслідуванням у формі процесуального керівництва у вказаному кримінальному провадженні здійснюється Броварською окружною прокуратурою Київської області.

Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні здійснюється за фактом порушення правил екологічної безпеки під час експлуатації каналізаційно-очисних споруд комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_2 , що спричинило екологічне забруднення значних територій та інші тяжкі наслідки.

Встановлено, що водовідведення з міста Бровари Броварського району Київської області здійснюється на каналізаційно-очисні споруди, які знаходяться на балансі у КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та розташовані на земельній ділянці з кадастровим номером 3221284400:03:001:0027, площею 12,5 га, яка на праві постійного користування перебуває у зазначеного комунального підприємства.

В результаті господарської діяльності КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в частині приймання на очистку стічних вод, їх очищення на каналізаційно-очисних спорудах, скидах зворотних вод - протягом тривалого періоду відбувається значний негативний вплив на навколишнє природне середовище та здоров`я людей.

При цьому, основною причиною неефективної роботи каналізаційно-очисних споруд КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » є їх недостатня потужність порівняно з об`ємом стічних вод, які надходять на очистку.

Вищевказані обставини підтверджується зібраними в ході досудового розслідування доказами.

Враховуючи викладене, в органу досудового розслідування наявні підстави вважати, що невстановлені досудовим розслідуванням особи порушили правила екологічної безпеки під час експлуатації очисних споруд м. Бровари розташованих на землях Броварського району Київської області, чим спричинили екологічне забруднення значних територій та інші тяжкі наслідки, тобто вчинили кримінальне правопорушення (злочин), передбачене ст. 236 КК України.

Згідно відкритих даних інформації ІНФОРМАЦІЯ_1 є замовником будівництва житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 (сертифікат готовності ІУ123210715730 від 28.08.2021).

Враховуючи викладене, прокурором у провадженні, в порядку ч. 2 ст. 93 КПК України, на адресу ІНФОРМАЦІЯ_1 скеровано запит за №52-2760 вих.-22 від 14.07.2022 про надання у строк до 22.07.2022 до окружної прокуратури по об`єкту будівництва житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 (сертифікат готовності ІУ123210715730 від 28.08.2021): завіреної копії договору про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, укладеного з КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 »; завіреної копії документів, що стали підставою для укладення вищевказаного договору (технічні умови на приєднання; погоджений робочий проект; акти з приєднання (врізки) до систем централізованого водопостачання та водовідведення).

Вищевказаний запит прокурора зареєстровано у відділі документообігу та звернень громадян Центру обслуговування « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ІНФОРМАЦІЯ_4 18.07.2022.

При цьому, 27.07.2022 до окружної прокуратури надійшла відповідь про відмову у наданні запитуваних документів з посиланням на положення статті 159 КПК України.

З огляду на вищевикладене, вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи, а саме: договору про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, укладеного між ІНФОРМАЦІЯ_1 з КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » по об`єкту будівництва житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 ; документи, що стали підставою для укладення вищевказаного договору (технічні умови на приєднання; погоджений робочий проект; акти з приєднання (врізки) до систем централізованого водопостачання та водовідведення) мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, у зв`язку з чим, необхідно отримати тимчасовий доступ до них з метою встановлення відомостей про обставини вчиненого кримінального правопорушення (злочину), та виявлення та фіксації додаткових доказів вчиненого кримінального правопорушення (злочину).

Прокурор подав до суду заяву в якій просить проводити судове засідання без його участі, подане клопотання підтримав, з підстав зазначених у клопотанні та просив його задовольнити.

Розгляд вказаного клопотання проводився без участі уповноваженого представника у володінні якого знаходяться речі та документи.

Згідно з частиною 4 статті 163 КПК України неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Згідно частини 4 статті 107 КПК України фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів кримінального провадження, не здійснювалось, у зв`язку з неприбуттям у судове засідання осіб, які беруть участь у судовому провадженні.

Ознайомившись із клопотанням, доданими до нього документами, слідчим суддею встановлено наступне.

Слідчим відділом Броварського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, відомості про яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № № 42020111130000090 від 17.04.2020,за ознакамикримінального правопорушенняпередбаченого статті 236Кримінального кодексуУкраїни.

Нагляд за досудовим розслідуванням у формі процесуального керівництва у вказаному кримінальному провадженні здійснюється Броварською окружною прокуратурою Київської області.

Відповідно до статті 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до пунктів частин 5, 6 статті 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Вивчивши зміст клопотання та додані до нього документи, оцінивши потреби досудового розслідування, які виправдовують такий ступінь втручання у права та свободи осіб, у власності яких знаходиться інформація, слідчий суддя вважає, що клопотання прокурора підлягає задоволенню, оскільки стороною провадження не доведено наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення документів.

Слідчий суддя вважає, що тимчасовий доступ до речей і документів особи, що знаходяться у володінні такої особи не тягне негативних наслідків, передбачених пунктом 10 частини 1 статті 309 КПК України, оригінали документів необхідні органу досудового розслідування для виконання завдань кримінального провадження.

На підставі викладеного, керуючись статтями 131, 132, 159, 160, 163-166, 372, 376, 395 КПК України,

п о с т а н о в и в :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, а саме : 1) договору про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, укладеного між ІНФОРМАЦІЯ_1 з КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » по об`єкту будівництва житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 ; 2) документів, що стали підставою для укладення вищевказаного договору (технічні умови на приєднання; погоджений робочий проект; акти з приєднання (врізки) до систем централізованого водопостачання та водовідведення) - з можливістю зробити їх копії, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_2 ) прокурорам та слідчим у кримінальному провадженні, а саме: прокурорам Броварської окружної прокуратури Київської області: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , заступнику начальника відділення розслідування злочинів загально-кримінальної спрямованості слідчого відділу Броварського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_13 , начальнику відділення розслідування злочинів у сфері службової та господарської діяльності слідчого відділу Броварського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_14 , старшому слідчому слідчого відділу Броварського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_15 , слідчим слідчого відділу Броварського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_16 , ОСОБА_17 .

Строк дії ухвали 1 (один) місяць, починаючи з 05 серпня 2022 року по 05 вересня 2022 року включно.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннямКримінально-процесуальногокодексуУкраїни з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів (частина 1 статті 166 КПК України).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення05.08.2022
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу105616049
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —361/5051/20

Ухвала від 16.10.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Глиняний Віктор Петрович

Ухвала від 08.08.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Фрич Тетяна Вікторівна

Ухвала від 30.05.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Кагановська Тетяна Володимирівна

Ухвала від 10.05.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Мельник Володимир Васильович

Ухвала від 28.04.2023

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Ухвала від 26.04.2023

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Ухвала від 26.04.2023

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Ухвала від 12.04.2023

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сіренко Н. С.

Ухвала від 12.04.2023

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сіренко Н. С.

Ухвала від 06.04.2023

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сіренко Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні