Ухвала
від 26.08.2022 по справі 202/4555/22
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/4555/22

Провадження № 1-кс/202/3699/2022

У Х В А Л А

Іменем України

26 серпня 2022 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4 ,

захисника, адвоката ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Дніпрі клопотання слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_6 , погоджене з прокурором відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 про продовження строку застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Дніпропетровська, громадянина України, маючого середньо-спеціальну освіту, неодруженого, маючого на утриманні малолітню дитину, волонтера благодійної організації «Благодійний фонд «ЕКВІЛІБРІУМ», зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_6 про продовження строку застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно ОСОБА_4 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченогоч.3 ст. 201-2 КК України.

В обґрунтування поданого клопотання слідчий зазначив, що у невстановлений досудовим розслідуванням точний час, у ОСОБА_7 , ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , які є волонтерами благодійної організації «благодійного фонду «ЕКВІЛІБРІУМ», виник спільний злочинний план, направлений на незаконне збагачення шляхом продажу гуманітарного вантажу, а саме, предметів індивідуального захисту військових (у тому числі бронежилетів та бронеплит), які ввезено на територію України під видом гуманітарної допомоги, та подальший розподіл між собою отриманого прибутку.

Реалізовуючи спільний злочинний умисел, ОСОБА_4 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , перебуваючи у невстановленому місці, у невстановлений час, але не пізніше 27.06.2022 року, усвідомлюючи той факт, що гуманітарна допомога, яка перебуває у його розпорядженні, є цільовою адресною безоплатною допомогою, що надається із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні, які потребують її в тому числі і у зв`язку з підготовкою до збройного захисту держави та її захисту у разі збройної агресії або збройного конфлікту, і має спрямовуватися відповідно до обставин, об`єктивних потреб, згоди її отримувачів, діючи умисно, з корисливих мотивів, всупереч законодавству України та запровадженням воєнного стану на території України внаслідок агресії російської федерації, розпочали активні дії направлені на доведення свого злочинного плану до кінця.

Так, у період з травня по червень 2022 року, більш точну дату досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_4 ,реалізовуючи спільний злочинний план, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , керуючись корисливим мотивом, під приводом волонтерської діяльності благодійної організації «благодійного фонду «ЕКВІЛІБРІУМ» ЄДРПОУ 43241227, яка мала полягати у безоплатній передачі Збройним силам України та іншим військовим формуванням, створеним у відповідності до законодавства України, товарів індивідуального захисту, які отримали як гуманітарну допомогу від благодійного фонду «Міжнародний благодійний фонд «Наступний крок» («NEXT STEP UKRAINE» ЄРДПОУ 40299934), що є представником міжнародного благодійного фонду «NEXT STEP», вирішив продати 16 бронежилетів з броне пластинами. Одержувачем зазначеного товару гуманітарної допомоги повинен був стати ІНФОРМАЦІЯ_2 або інше військове формування.

24.05.2022року,більшточногочасу досудовимрозслідуваннямневстановлено,аленепізніше 17год.22хв.,зазначенібронежилетиу кількості16штук ОСОБА_8 передав ОСОБА_4 ум.Київ.Останнійчерезпоштову службу« ІНФОРМАЦІЯ_3 »у відділені№235тогождня переславсобіз АДРЕСА_3 , до відділення № 38 поштової служби « ІНФОРМАЦІЯ_3 », розташованого за адресою: АДРЕСА_4 . Після отримання ОСОБА_4 забрав вищевказані бронежилети у кількості 16 штук, перевіз та почав зберігати за місцем свого мешкання, а саме, за адресою: АДРЕСА_2 .

В подальшому ОСОБА_4 , за попередньою змовою із ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , керуючись корисливим мотивом та переслідуючи мету одержання спільного незаконного прибутку, діючи з корисливих мотивів, не зважаючи на обов`язок безоплатної передачі таких товарів ІНФОРМАЦІЯ_4 та іншим військовим формуванням, розпочали дії спрямовані на пошук покупців в м. Дніпро.

Діючи відповідно до спільного злочинного плану, ОСОБА_4 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 під виглядом законної господарської діяльності, зареєструвавши через мережу інтернет в месенжері «телеграм» свій телеграм-акаунт « ІНФОРМАЦІЯ_5 » з ніком « ОСОБА_9 », за допомогою якого у телеграм каналі « ІНФОРМАЦІЯ_6 » акаунт ( ІНФОРМАЦІЯ_7 ) розмістив оголошення про продаж бронежилетів стандарту НАТО з 4-м рівнем захисту по ціні 1000 доларів США за один комплект.

За допомогою даного оголошення ОСОБА_4 підшукав покупця товару ОСОБА_10 , з яким домовився про зустріч 27.06.2022 року у м. Дніпро для подальшого продажу йому вказаних бронежилетів за ціною 900 доларів США за 1 штуку.

27.06.2022 року, приблизно о 14 год. 00 хв., ОСОБА_4 зустрівся з приятелем покупця на ім`я ОСОБА_11 за адресою: АДРЕСА_5 , де продемонстрував останньому зразок бронежилета з броне-пластинами та повідомив, що має змогу продати 16 таких бронежилетів з броне пластинами марки «Migel Caballero».

У подальшому, 29.06.2022 року, ОСОБА_4 у вечірній час доби домовився з ОСОБА_10 здійснити продаж вищевказаного товару 30.06.2022 року за ціною 900 доларів США, або у гривні за курсом на момент продажу за 1 бронежелет з броне-пластинами, тим самим планував отримати прибуток на загальну суму 520 000 гривень. При цьому ОСОБА_4 достовірно розумів, що продає гуманітарну допомогу без підтверджуючих на те документів.

Продовжуючи реалізовувати злочинний умисел, спрямований на продаж гуманітарної допомоги з метою одержання прибутку ОСОБА_4 , діючи з корисливих мотивів, у відповідності до заздалегідь розробленого злочинного плану, 30.06.2022 року приблизно о 17 год. 30 хв., перебуваючи по вул. В`ячеслава Липинського, поряд з будинком № 12 в м. Дніпро, зустрівся з покупцем ОСОБА_10 для отримання обумовлених грошових коштів у розмірі 520 000 грн. за гуманітарний товар у вигляді 16 бронежилетів з броне пластинами марки «Migel Caballero».

В ході зустрічі з ОСОБА_10 , 30.06.2022 року о 17 год. 45 хв., ОСОБА_4 , перебуваючи за вищевказаною адресою, поруч з транспортним засобом марки «Lеxus RX 350», реєстраційний номер НОМЕР_1 , в багажнику якого знаходилась гуманітарна допомога у вигляді 16 бронежилетів з броне-пластинами марки «Migel Caballero», діючи з корисливих мотивів, не зважаючи на обов`язок безоплатної передачі даних бронежилетів ІНФОРМАЦІЯ_2 та іншим військовим формуванням, надав вимогу покупцю ОСОБА_10 про передачу йому грошових коштів за вищевказаний товар. Після чого ОСОБА_4 отримав від ОСОБА_10 незаконний прибуток за продаж товарів гуманітарної допомоги, у розмірі 520 000 гривень, внаслідок чого було отримано прибуток, котрий у 410 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та становить значний розмір.

30.06.2022 року ОСОБА_4 в порядку ст.ст. 276-278 КПК України повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.201-2 КК України.

02.07.2022 року ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м.Дніпропетровська застосовано до ОСОБА_4 ,підозрюваного увчиненні кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.3ст.201-2КК України,запобіжний західу виглядідомашнього арештуу нічнийперіод доби,а саме,в періодчасу з22.00год.по 06.00год.наступного дняз покладанням на підозрюваного обов`язків, передбачених ст.194 КПК України.

Ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 23.08.2022 року продовжено строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12022040000000295 від 29.06.2022 року за підозрою ОСОБА_4 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченогоч.3 ст.201-2 КК України, до шести місяців, тобто до 30 грудня 2022 року включно.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України, за котре законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п`яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна, що відповідно до ст. 12 КК України є тяжким злочином.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_4 у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення підтверджується, насамперед, протоколом допиту свідків ОСОБА_10 , ОСОБА_12 , протоколом огляду, протоколом огляду місця події, протоколами обшуків.

Досудовим розслідуванням встановлено наявні ризики, передбачені п.п. 1, 3, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України.Тому вобґрунтування застосуваннязапобіжного заходущодо підозрюваногопокладається необхідністьзапобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та суду, оскільки підозрюваний, розуміючи невідворотність покарання, може покинути (змінити) межі свого мешкання, без попередження слідчого/прокурора або суду; незаконно впливати на інших підозрюваних, свідків та понятих у кримінальному провадженні, що підтверджується тим, що ОСОБА_4 може вплинути на іншого підозрюваного, а саме, ОСОБА_7 , з яким має дружні стосунки, на підставі яких може його схилити до зміни раніше наданих показів, представника благодійного фонду «Міжнародний благодійний фонд «Наступний крок» («NEXT STEP UKRAINE» ЄРДПОУ 40299934), у якого ОСОБА_8 отримував гуманітарну допомогу у вигляді бронежилетів з броне-пластинами марки «Migel Caballero», понятих які були учасниками слідчих дій, та, у подальшому експертів, які будуть виконувати судові експертизи; вчиняти інші кримінальні правопорушення, оскільки підозрюваний є волонтером та має можливість доступу до гуманітарної допомоги, яка знаходиться у благодійної організації «благодійного фонду «ЕКВІЛІБРІУМ», що може спровокувати підозрюваного на нове вчинення злочину.

Враховуючи вищевказане, слідчий просив продовжити строк застосування запобіжного заходу у вигляді нічного домашнього арешту відносно ОСОБА_4 на два місяці з покладанням на останнього обов`язків, передбачених ст. 194 КПК України, а саме: прибувати за кожною вимогою слідчого, прокурора або суду; не відлучатися з міста у якому проживає без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця мешкання; здати на зберігання паспорт та інші документи, що дають право на виїзд за кордон.

У судовому засіданні прокурор підтримав клопотання та просив його задовольнити.

Під час розгляду клопотання підозрюваний заперечував проти задоволення клопотання.

Захисник підозрюваного, адвокат ОСОБА_5 , заперечував проти задоволення клопотання. Зазначив, що ризики, на які посилається прокурор, відсутні. Просив застосувати відносно підозрюваного запобіжний захід, не пов`язаний з домашнім арештом, у вигляді особистого зобов`язання.

Вислухавши учасників судового процесу, перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, кримінальне провадження №12022040000000295 від 29.06.2022 року, приходжу до наступних висновків.

Встановлено, що в провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області перебуває кримінальне провадження №12022040000000295 від 29.06.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 2012 КК України.

30.06.2022 року ОСОБА_4 в порядку ст.ст. 276-278 КПК України повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.201-2 КК України.

02.07.2022 року ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м.Дніпропетровська застосовано до ОСОБА_4 ,підозрюваного увчиненні кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.3ст.201-2КК України,запобіжний західу виглядідомашнього арештуу нічнийперіод доби,а саме,в періодчасу з22.00год.по 06.00год.наступного дняз покладанням на підозрюваного обов`язків, передбачених ст.194 КПК України.

Ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 23.08.2022 року продовжено строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12022040000000295 від 29.06.2022 року за підозрою ОСОБА_4 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченогоч.3 ст.201-2 КК України, до шести місяців, тобто до 30 грудня 2022 року включно.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_4 у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення підтверджується, насамперед, протоколом допиту свідків ОСОБА_10 , ОСОБА_12 , протоколом огляду, протоколом огляду місця події, протоколами обшуків.

Відповідно до ч. 6 ст. 181 КПК України строк дії ухвали слідчого судді про тримання особи під домашнім арештом не може перевищувати двох місяців. У разі необхідності строк тримання особи під домашнім арештом може бути продовжений за клопотанням прокурора в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу. Сукупний строк тримання особи під домашнім арештом під час досудового розслідування не може перевищувати шести місяців. По закінченню цього строку ухвала про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту припиняє свою дію і запобіжний захід вважається скасованим.

Вирішуючи питання про продовження дії запобіжного заходу, встановлено, що ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України, який згідно зі ст.12 КК України відносяться до тяжкого злочину, за котрий передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п`яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна; враховується, що він має постійне місце проживання, неодружений, має на утриманні малолітню дитину, є волонтером благодійної організації «Благодійний фонд «ЕКВІЛІБРІУМ».

Обставини по справі з часу застосування запобіжного заходу не змінились, а ризик переховування підозрюваного від органів досудового слідства та суду не зменшився, що у своїй сукупності свідчить про неможливість запобігання ним шляхом застосування до підозрюваного іншого запобіжного заходу, менш обтяжливого, ніж домашній арешт.

З урахування викладеного, вважаю можливим продовжити строк домашнього арешту відносно підозрюваного ОСОБА_4 на два місяці, в період часу з 22:00 год. по 06:00 год. наступного дня, з покладенням на нього обов`язків, передбачених ст. 194 КПК України.

Керуючись ст.ст. 176, 181, 194, 309 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_6 про продовження строку застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно ОСОБА_4 задовольнити.

Продовжити строк застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на два місяці.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_4 обов`язки:

- прибувати за кожною вимогою слідчого, прокурора або суду;

- не залишати місце проживання квартиру АДРЕСА_6 , в період часу з 22:00 год. по 06:00 год. наступного дня;

- не відлучатися з міста у якому проживає без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця мешкання;

- здати на зберігання паспорт та інші документи, що дають право на виїзд за кордон.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_6 .

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення26.08.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105979425
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —202/4555/22

Ухвала від 30.09.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 30.09.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 20.09.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 20.09.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 20.09.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 20.09.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 13.09.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 02.09.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 02.09.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 02.09.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні