Ухвала
від 01.09.2022 по справі 911/1278/20
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

02 вересня 2022 року

м. Київ

cправа № 911/1278/20

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Волковицька Н. О. - головуючий, Могил С. К., Случ О. В.,

розглянувши матеріали касаційної скарги Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк "Укргазбанк"

на рішення Господарського суду Київської області від 15.09.2021 та постанову Північного апеляційного господарського суду від 06.07.2022 у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Граніт мобіл переробка плюс"

до 1) Товариства з обмеженою відповідальністю "Плисецький гранітний кар`єр",

2) Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк "Укргазбанк",

третя особа - приватний виконавець виконавчого округу Київської області Говоров Павло Володимирович,

про визнання права власності та зняття арешту,

ВСТАНОВИВ:

16.08.2022 до Касаційного господарського суду надійшла касаційна скарга Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк "Укргазбанк" на рішення Господарського суду Київської області від 15.09.2021 та постанову Північного апеляційного господарського суду від 06.07.2022 у справі № 911/1278/20.

Подана касаційна скарга Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк "Укргазбанк" не відповідає вимогам статті 290 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) з огляду на таке.

За приписами частини першої статті 288 ГПК України касаційна скарга на судове рішення подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, що оскаржується, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст оскаржуваної постанови Північного апеляційного господарського суду від 06.07.2022 складено 13.07.2022, а тому останнім днем звернення з касаційною скаргою було 02.08.2022.

Касаційна скарга Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк "Укргазбанк" на постанову Північного апеляційного господарського суду від 06.07.2022 надіслана поштою 12.08.2022, що підтверджується поштовим конвертом, тобто з порушенням встановлено строку на касаційне оскарження.

Відповідно до частини другої статті 288 ГПК України учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Відповідно до вимог пункту 1 частини четвертої статті 290 ГПК України до касаційної скарги додаються докази, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваного рішення суду апеляційної інстанції, за наявності.

За змістом частини першої статті 119 ГПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Суд касаційної інстанції, у кожному конкретному випадку повинен, з урахуванням конкретних обставин пропуску строку, оцінки доводів щодо причин їх пропуску, зробити мотивований висновок щодо поважності чи неповажності причин пропуску такого строку.

Отже можливість поновлення пропущеного строку судом касаційної інстанції не є необмеженою, а вирішення цього питання пов`язується із наявністю поважних причин пропуску строку.

Однак, належних доказів в підтвердження дати вручення копії оскаржуваної постанови та поважності пропуску строку на касаційне оскарження скаржником додано не було. У поданій касаційній скарзі викладено клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження постанови Північного апеляційного господарського суду від 06.07.2022 у справі № 911/1278/20, яке обґрунтоване введенням на території України воєнного стану, у зв`язку з чим Торгово-промисловою палатою України засвідчено форс-мажорні обставин (обставин непереборної сили). Крім цього, заявником зазначено, що 25.07.2022 на його електронну адресу надійшла копія повного тексту оскаржуваної постанови, тому касаційна скарга подана в межах двадцятиденного строку з дня вручення цього рішення. Вказані обставини скаржник вважає поважними причинами пропуску встановленого строку касаційного оскарження та просить поновити його, зазначаючи, що оприлюднення судового рішення у Єдиному реєстрі судових рішень не скасовує обов`язок суду направити або видати його копію.

Суд вважає за необхідне зазначити, що як передбачено положеннями статей 42, 43 ГПК України учасники справи мають право ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень; а також повинні добросовісно користуватися процесуальними правами.

Сторони мають цікавитися станом відомих їм судових проваджень.

Європейський суд з прав людини у своєму рішенні від 03.04.2008 у справі "Пономарьов проти України", зазначив, що вирішення питання щодо поновлення строку на оскарження перебуває в межах дискреційних повноважень національних судів, однак такі повноваження не є необмеженими. Від судів вимагається вказувати підстави. Однією із таких підстав може бути, наприклад, неповідомлення сторін органами влади про прийняті рішення у їхній справі. Проте навіть тоді можливість поновлення не буде необмеженою, оскільки сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження.

Касаційну скаргу скаржник надіслав до суду касаційної інстанції з порушенням встановленого Кодексом строку на касаційне оскарження без належного обґрунтування причини пропуску процесуального строку.

Скаржником в обґрунтовання причини звернення з касаційною скаргою після спливу передбаченого строку на оскарження зазначеної постанови апеляційного господарського суду зазначено про отримання оскаржуваного рішення електронною поштою, та недотримання судом обов`язку направити його або вручити учасникам справи, якщо вони не були присутніми під час проголошення, а також про введення воєнного стану, проте доказів у підтвердження викладених підстав та поважності причин його пропуску не додано, тому сам лише факт ненадіслання або невручення оскаржуваної постанови не може вважатися поважною причиною пропуску цього строку.

При цьому доказів звернення з відповідною заявою до суду апеляційної інстанції про видачу копії оскаржуваного судового рішення з дня його оголошення скаржником не додано, попри те, що представник скаржника був присутній під час оголошення рішення в апеляційному суді. Інформація про стан судових справ є відкритою і кожна заінтересована особа може дізнатися про прийняті судом рішення, реалізувати свої права з дотриманням обов`язків.

Крім цього, Суд зазначає, що враховуючи те, що касаційну скаргу подано безпосередньо до Касаційного господарського суду, через відсутність матеріалів справи у колегії суддів немає можливості перевірити наявність доказів надсилання та вручення копії оскаржуваної постанови скаржникові.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом ( частина третя статті 13 ГПК України).

Оскільки скаржником в обґрунтування поважності причин пропуску строку касаційного оскарження через воєнний стан не додано відповідних доказів, доказів вручення оскаржуваного судового рішення, як і електронною поштою 25.07.2022, вказані підстави визнаються судом неповажним.

У відповідності до абзацу 3 частини третьої статті 292 ГПК України колегія суддів суду касаційної інстанції розглянула клопотання скаржника про поновлення строку на касаційне оскарження постанови Північного апеляційного господарського суду від 06.07.2022 у справі № 911/1278/20 та вважає викладені в його обґрунтування підстави такими, що не підтверджуються доказами, а тому не можуть бути визнані поважними.

Відповідно до положень частини третьої вищезазначеної статті касаційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 288 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, наведені нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення касаційної скарги без руху особа має право звернутися до суду касаційної інстанції із заявою про поновлення строку або навести інші підстави для поновлення строку.

Оскільки касаційну скаргу на постанову апеляційного суду у цій справі подано після закінчення строку встановленого для її подання та скаржником не подано доказів в підтвердження дати вручення оскаржуваного рішення та поважності пропуску строку касаційного оскарження, з огляду на що вказані підстави поновлення строку визнані судом неповажними, то така касаційна скарга підлягає залишенню без руху на підставі частини третьої статті 292 ГПК України.

За змістом частини другої статті 292 ГПК України у разі, якщо касаційна скарга оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 290 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу, про що суддею постановляється відповідна ухвала.

Відповідно до частини другої статті 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на викладене, касаційна скарга Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк "Укргазбанк" на рішення Господарського суду Київської області від 15.09.2021 та постанову Північного апеляційного господарського суду від 06.07.2022 у справі № 911/1278/20 підлягає залишенню без руху на підставі частин другої та третьої статті 292 ГПК України, із наданням скаржникові строку для усунення зазначених недоліків, шляхом надання суду відповідної заяви з наведенням інших підстав в підтвердження поважності причин пропуску строку на касаційне оскарження постанови з відповідними доказами, зокрема що підтверджують дату вручення копії оскаржуваного рішення суду апеляційної інстанції.

Керуючись статтями 174, 234, 287-290, 292 ГПК України, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

1. Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк "Укргазбанк" на рішення Господарського суду Київської області від 15.09.2021 та постанову Північного апеляційного господарського суду від 06.07.2022 у справі № 911/1278/20 залишити без руху та надати скаржнику строк для усунення їх недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення даної ухвали скаржникові.

2. Роз`яснити Публічному акціонерному товариству Акціонерний банк "Укргазбанк", що у разі невиконання у встановлений строк вимог цієї ухвали у відкритті касаційного провадження буде відмовлено на підставі положень пункту 4 частини першої статті 293 ГПК України.

3. Копію цієї ухвали надіслати скаржникові.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий Н. О. Волковицька

Судді С. К. Могил

О. В. Случ

СудКасаційний господарський суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення01.09.2022
Оприлюднено07.09.2022
Номер документу106078944
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/1278/20

Ухвала від 09.05.2023

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Катеринчук Лілія Йосипівна

Окрема думка від 05.04.2023

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Пільков Костянтин Миколайович

Постанова від 05.04.2023

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Катеринчук Лілія Йосипівна

Постанова від 05.04.2023

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Катеринчук Лілія Йосипівна

Ухвала від 15.02.2023

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Катеринчук Лілія Йосипівна

Ухвала від 14.12.2022

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Катеринчук Лілія Йосипівна

Ухвала від 30.11.2022

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Катеринчук Лілія Йосипівна

Ухвала від 01.11.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Волковицька Н.О.

Ухвала від 03.10.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Волковицька Н.О.

Ухвала від 01.09.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Волковицька Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні