Ухвала
від 07.09.2022 по справі 273/1990/21
БАРАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 273/1990/21

Провадження № 1-кп/273/21/22

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 вересня 2022 року Баранівський районний суд Житомирської області в складі: головуючого - судді ОСОБА_1 , при секретарі судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши в судовомузасіданні в залі суду N 4 в приміщенні Баранівського районного суду Житомирської області по кримінальному провадженню внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань №12021060530000537 від 12.08.2021 року відносно ОСОБА_3 обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.126-1 КК України заяву захисника обвинуваченого ОСОБА_3 , - адвоката ОСОБА_4 про відвід прокурору у справі - прокурору Новоград-Волинської окружної прокуратури ОСОБА_5 ,-

В С Т А Н О В И В :

Баранівським районним судом Житомирської області здійснюється судове провадження за обвинуваченням ОСОБА_3 обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.126-1 КК України.

В судовому засіданні захисник обвинуваченого ОСОБА_3 , - адвокат ОСОБА_4 , заявив відвід прокурору Новоград-Волинської окружної прокуратури ОСОБА_5 , мотивуючи заяву про відвід тим, що обвинувальний акт у даному кримінальному провадженні затверджений прокурором Новоград-Волинської окружної прокуратури ОСОБА_6 яка проводила нагляд за додерженням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва. Постановою заступника керівника окружної прокуратури ОСОБА_7 від 07 вересня 2021 року у даному кримінальному проваджені була змінена група прокурорів, зокрема винесена постанова про зміну групи прокурорів, якою до складу групи прокурорів включено прокурора Новоград-Волинської окружної прокуратури ОСОБА_5 , у зв`язку із складністю кримінального провадження. Вважає, що доручення керівництвом Новоград-Волинської окружної прокуратури Житомирської області на підтримання державного обвинувачення у кримінальному провадженні прокурору ОСОБА_5 , здійснюється з порушенням вимог ст. 37 КПК України, оскільки вказана норма містить вичерпний перелік обставин зміни одного прокурора на іншого.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 , підтримав заяву захисника ОСОБА_4 , про відвід прокурора. Потерпіла ОСОБА_8 , заперечила проти заяви про відвід прокурора.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_5 , просила у задоволенні заяви про відвід відмовити у зв`язку з її безпідставністю та необгрунтованістю, оскільки норми чинного КПК України не забороняють змінювати групу прокурорів та здійснювати процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях, в яких фігурантами є одні, й ті самі особи.

Суд, вислухавши пояснення учасників судового засідання, приходить до наступного висновку, що порядок розгляду і вирішення заяви про відвід охоплює: вислуховування пояснень особи, якій заявлено відвід, аналіз поданих матеріалів, що підтверджують наявність підстав. Тобто законодавець чітко передбачив, що заява про відвід повинна бути мотивованою і підтверджена

доказами, стороною захисту жодних доказів не додано, а тому суд не вбачає законних підстав для відводу прокурора.

Стаття 77 КПК Українив становлює вичерпний перелік підстав для відводу прокурору, які в даному випадку відсутні.

Частиною 5 статті 80 КПК України передбачено, що відвід повинен бути вмотивованим.

Так, обставини, на які посилається заявник (сторона захисту) у своїй заяві, не доводять упередженості та зацікавленості прокурора. В разі, якщо заявник вважає, що в діях прокурора є ознаки дисциплінарного проступку чи кримінального правопорушення, він вправі звертатися із відповідними зверненнями у порядку та спосіб, що визначені діючим законодавством.

За таких обставин, заявлений відвід не підлягає до задоволення, оскільки є безпідставний. На думку суду, вказані заявником обставини являються його суб`єктивною думкою і не є такими, що викликають сумнів в неупередженості прокурора чи його зацікавленості у результатах розгляду даного кримінального провадження.

Таким чином, суд вважає, що заявником на даній стадії кримінального провадження, в силу принципу змагальності сторін не доведено обґрунтованості заявленого відводу та не доведено упередженості прокурора Новогард-Волинської окружної прокуратури ОСОБА_5 , та як наслідок встановлено, що підстави, згідно із правилами КПК України, для відводу прокурора відсутні.

Керуючись ст. ст. 77, 80, 81, КПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Відмовити у задоволенні заяви захисника обвинуваченого ОСОБА_3 , адвоката ОСОБА_4 про відвід прокурора Новоград-Волинської окружної прокуратури ОСОБА_5 від кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № №12021060530000537 від 12.08.2021 року відносно ОСОБА_3 обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.126-1 КК України.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.09.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу106098715
СудочинствоКримінальне
Сутьвідвід прокурору у справі - прокурору Новоград-Волинської окружної прокуратури ОСОБА_5

Судовий реєстр по справі —273/1990/21

Ухвала від 25.12.2023

Кримінальне

Баранівський районний суд Житомирської області

Самойленко Л. М.

Ухвала від 16.06.2023

Кримінальне

Баранівський районний суд Житомирської області

Васильчук О. В.

Ухвала від 04.05.2023

Кримінальне

Баранівський районний суд Житомирської області

Васильчук О. В.

Ухвала від 07.09.2022

Кримінальне

Баранівський районний суд Житомирської області

Васильчук О. В.

Ухвала від 09.02.2022

Кримінальне

Баранівський районний суд Житомирської області

Васильчук О. В.

Ухвала від 20.09.2021

Кримінальне

Баранівський районний суд Житомирської області

Васильчук О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні