Ухвала
від 07.09.2022 по справі 291/1305/22
РУЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 291/1305/22

У К Р А Ї Н А

Ружинський районний суд Житомирської області

У Х В А Л А

08 вересня 2022 року

Суддя Ружинського районного суду Житомирської області Митюк О.В., ознайомившись з позовною заявою представника позивача ОСОБА_1 , який діє в інтересах позивача ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Ружинська державна нотаріальна контора Житмоирської області про розірвання договору довічного утримання, -

в с т а н о в и в:

Представник позивача Остапчук Ігор Валентинович, який діє в інтересах позивача ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Ружинська державна нотаріальна контора Житмоирської області про розірвання договору довічного утримання.

Вивчивши матеріали позовної заяви, вважаю, що позов слід залишити без руху та надати позивачу термін для усунення недоліків з наступних підстав.

Згідно ч. 1ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати ст. ст.175,177 ЦПК України.

Відповідно дост. 185 ЦПК України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, передбачених у ст.ст.175,177цьогоКодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху та надає строк для усунення її недоліків.

За п. 2 ч. 3 і ч. 6ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору.

Позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб викладені відповідною мовою (ч. 1ст. 177 ЦПК України).

Як вбачається із матеріалів справи, відповідач ОСОБА_3 проживає в Російській Федерації.

Відповідно до п. 6.7. Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої спільним Наказом Міністерства юстиції України та Державною судовою адміністрацією України 02 липня 2008 року №1092/5/54, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 02 липня 2008 року №573/15264, суд чи інший компетентний орган України надсилає доручення на підставі Конвенції про вручення до Центрального органу іноземної держави, визначеного запитуваною державою відповідно до статті 2 цієї Конвенції, напряму.

Згідно ст. 10 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах (укр/рос), запитувана установа юстиції здійснює вручення документів відповідно до порядку, що діє в її державі, якщо документи, що вручаються, написані на її мові або російською мовою або забезпечені завіреним перекладом на ці мови. В іншому випадку вона передає документи одержувачеві, якщо він згодний добровільно їх прийняти.

Позивачем не надано суду завіреного належним чином перекладу на російську мову копії всіх документів, що додаються до позовної заяви для відповідача, яка знаходиться на території Російської Федерації, як цього вимагають положення Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах.

Вказана обставина унеможливлює направлення окремого доручення про вручення документів відповідачу, яка знаходиться на території Російської Федерації для виклику ОСОБА_3 у судове засідання, оскільки Центрально- Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) не приймає для подальшого направлення документи, які складені без додержання вимог Конвенції про правову допомогу та правові відносини в цивільних, сімейних та кримінальних справах 1993 року.

Тому, представнику позивача необхідно надати позовну заяву з додатками із засвідченим нотаріально перекладом на російську мову для відповідача по справі - громадянина Російської Федерації ОСОБА_3 , яка мешкає на території АДРЕСА_1 .

Крім того в позовній заяві відсутня дата її подання.

При цьому, слід зазначити, що надання позивачу строку для усунення недоліків, слід розглядати не як перешкоджання доступу до правосуддя, а як дотримання чинного законодавства України та прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких не допустити судовий процес у безладний рух.

Європейський суд з прав людини в рішеннях від 20.05.2010 року у справі "Пелевін проти України" (Заява № 24402/02), від 30.05.2013 року у справі "Наталія Михайленко проти України"(Заява № 18389/03) зазначив, що право на доступ до суду не є абсолютним та може підлягати обмеженням, зокрема щодо умов прийнятності скарг; оскільки право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання державою, регулювання може змінюватися у часі та місці відповідно до потреб та ресурсів суспільства та окремих осіб.

Відповідно до ч. 1ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у і 177 цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на викладене, керуючись ст. ст.175,177,185 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

Позовну заяву представника позивача Остапчук Ігор Валентинович, який діє в інтересах позивача ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Ружинська державна нотаріальна контора Житмоирської області про розірвання договору довічного утримання - залишити без руху і надати представнику позивача строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Роз`яснити позивачу, що в разі їх не усунення позовна заява буде рахуватися неподаною і буде йому повернена.

Копію ухвали направити представнику позивача.

Ухвала оскарженню не підлягає

Суддя О. В. Митюк.

СудРужинський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення07.09.2022
Оприлюднено09.09.2022
Номер документу106123336
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них довічного утримання

Судовий реєстр по справі —291/1305/22

Рішення від 13.09.2023

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Рішення від 13.09.2023

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 16.11.2022

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 26.09.2022

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 07.09.2022

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні