Ухвала
від 26.09.2022 по справі 291/1305/22
РУЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 291/1305/22

У К Р А Ї Н А

Ружинський районний суд Житомирської області

У Х В А Л А

26 вересня 2022 року

Суддя Ружинського районного суду Житомирської області Митюк О.В., розглянувши матеріали позовної заяви

ОСОБА_1 , представника позивача ОСОБА_2

до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Ружинська державна нотаріальна контора Житомирської області

про розірвання договору довічного утримання,-

В С Т А Н О В И В:

Вказана позовна заява надійшла до суду 06.09.2022 року.

Ухвалою від 08.09.2022 року позовна заява була залишена без руху.

21.09.2022 року до суду надійшла позовна заява з виправленими недоліками.

Позовна заява відповідає вимогам, викладеним у ст.ст.175, 177 Цивільного процесуального кодексу України та справа підсудна Ружинському районному суду Житомирської області.

Представник позивача звернуася до суду з позовом до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Ружинська державна нотаріальна контора Житомирської області про розірвання договору довічного утримання на підставі ст.ст.744, 749,751,755,756 ЦК України, ст.ст.12,13,76,81,141,258,259,263,353,355 ЦПК України.

Справа буде розглядатися у порядку загального позовного провадження, з призначенням підготовчого засідання.

Відповідачу слід встановити строк для подання відзиву на позов, а третій особі, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору строк для надання пояснень.

Згідно позовної заяви відповідач ОСОБА_3 є громадянкою Російської Федерації та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч.1 ст. 80 Закону України «Про міжнародне приватне право», у разі якщо при розгляді справи з іноземним елементом у суду виникне необхідність у врученні документів або отриманні доказів, у проведенні окремих процесуальних дій за кордоном, суд може направити відповідне доручення компетентному органу іноземної держави в порядку, встановленому процесуальним законом України або міжнародним договором України.

За ч.1 ст.498 ЦПК України, у разі якщо в процесі розгляду справи суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, суд України може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Відповідно до ч.2 ст.498 ЦПК України, доручення суду України надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Згідно абзацу 2 п.8.2. Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України 27.06.2008 № 1092/5/54 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 02.07.2008 року за № 573/15264, розділу VIII «Особливості виконання Конвенції про правову допомогу та правові відносини в цивільних, сімейних та кримінальних справах 1993 року та Протоколу до неї 1997 року», у відносинах з Республікою Білорусь, Республікою Казахстан, Республікою Таджикистан, Республікою Вірменія, Російською Федерацією та Республікою Молдова статті Конвенції 1993 року, змінені Протоколом до неї 1997 року, застосовуються у редакції цього Протоколу.

В п. 8.4. даного розділу зазначено, що з урахуванням статті 17 Конвенції 1993 року в редакції Протоколу 1997 року доручення чи документи за результатами виконання доручень складаються російською мовою. У разі, якщо зазначені документи складені українською мовою, до них додаються засвідчені переклади російською мовою.

Відповідно до п.2.2 вищевказаної Інструкції, у разі надіслання судом України доручення для виконання за кордоном цивільна справа, у зв`язку з якою складається доручення, призначається до розгляду з урахуванням розумних строків пересилання документів та виконання направленого доручення за кордоном. У разі можливості судом України призначається дата наступного судового засідання, на яке може прибути особа, що викликається.

За вказаних обставин, з метою забезпечення розгляду даної справи слід направити судове доручення компетентному суду (органу) Російської Федерації про вручення відповідачу ОСОБА_3 копії позовної заяви та доданих до неї документів по даній справі, копії ухвали про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі, повідомлення про день судового розгляду, а також для відібрання від ОСОБА_3 письмових пояснень по суті спору (відзиву на позов), в яких вона має висловити свою позицію щодо визнання позову, або висловити заперечення проти позову у разі невизнання позову, або визнання його частково.

При цьому, враховуючи вимоги п.8 ч.1 ст.252, п.12 ч.1 ст.253 ЦПК України, вважаю за необхідне зупинити провадження у справі до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу Російської Федерації на судове доручення про надання правової допомоги.

Керуючись ст.187, 498 ЦПК України суддя,

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 , представника позивача ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Ружинська державна нотаріальна контора Житомирської області про розірвання договору довічного утримання прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Справу розглядати у порядку загального позовного провадження та призначити у справі підготовче засідання на 22.12.2022 року о 10 год, 00 хв. у залі судових засідань

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет - https://rg.zt.court.gov.ua/.

Доручити компетентному суду (органу) Російської Федерації відповідно до Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах 1993 року та Протоколу до неї 1997 року вручити відповідачу ОСОБА_3 копію позовної заяви та доданих до неї документів по даній справі, копію ухвали про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі, повідомлення про день судового розгляду, а також відібрати від ОСОБА_3 письмові пояснення по суті спору (відзив на позов), а саме:

- чи визнає вона позов повністю чи частково;

- якщо визнає частково або не визнає повністю, то з яких підстав та якими доказами вони підтверджуються;

- чи бажає долучити до справи докази. Якщо бажає, роз`яснити про можливість їх направлення безпосередньо до Ружинського районного суду Житомирської області.

У разі ненадходження до суду матеріалів виконання судового доручення до 22.12.2022 року, визначити резервну дату та час підготовчого судового засідання 08.02.2023 року о 10.00 год.

Надати третій особі, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Ружинській державній нотаріальній конторі Житомирської області строк для подання пояснень на позов протягом 15 днів з дня отримання копії ухвали, роз`яснивши при цьому, що до пояснень застосовуються правила, встановлені ч.ч.3- 6 ст.178 ЦПК України.

Зупинити провадження у справі до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу Російської Федерації на судове доручення про надання правової допомоги.

На ухвалу в частині зупинення провадження по справі може бути подана апеляційна скарга до Житомирського апеляційного суду через Ружинський районний суд Житомирської області або безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом 15 днів з дня складання ухвали. В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя О. В. Митюк.

Дата ухвалення рішення26.09.2022
Оприлюднено28.09.2022
Номер документу106441256
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них довічного утримання

Судовий реєстр по справі —291/1305/22

Рішення від 13.09.2023

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Рішення від 13.09.2023

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 16.11.2022

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 26.09.2022

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 07.09.2022

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні