Постанова
від 26.04.2010 по справі к25/32-10
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.04.2010 року Справа № К25/32-10

Дніпропетровський апел яційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Павлов ського П.П.

суддів Чус О.В. (доповідач), Швеця В.В.,

при секретарі судового зас ідання Резніченко С.Ю.

За участю представників ст орін:

від позивача : Аркіна Л.О ., довіреність № 01/11 від 11.01.10 р.,

від відповідача-1 : Стешен ко О.М.,довіреність № 25.01.10 р.,

від відповідача-2 : ОСОБА_4 , довіреність ВМК № 877623 від 26.04.0 9 р.,

від відповідача-3 : ОСОБА_5 , довіреність ВМО № 591889 від 11.12.09 р .,

від відповідача-4 : ОСОБА _5, довіреність № б/н від 21.12.09 р.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн і скарги ОСОБА_6 м. Дніпроп етровськ та ОСОБА_7 с. Кіро вське Дніпропетровської обл асті на рішення господарсько го суду Дніпропетровськї обл асті від 22.03.10р. по справі № К25/32-10

за позовом: Відкритого а кціонерного товариства “Зак ритий недиверсифікований ве нчурний корпоративний інвес тиційний фонд “Стратегічні і нвестиції” м. Одеса

до відповідача-1: Товари ства з обмеженою відповідаль ністю “Компанія з управління активами “Текком Ессет М енеджмент” м. Одеса

відповідача-2: ОСОБА_6 м. Д ніпропетровськ

відповідача-3 ОСОБА_7 с. К іровське Дніпропетровської області

відповідача-4 Товарис тва з обмеженою відповідальн істю “Лізинг - Консалт” м. Дніп ропетровськ

про переведення прав та обов' язків покупця за дого вором та визнання права влас ності

ВСТАНОВИВ:

В січні 2010 р Відкрите акціо нерне товариство “Закритий н едиверсифікований венчурни й корпоративний інвестиційн ий фонд “Стратегічні інвести ції” м. Одеса звернулося до го сподарського суду з позовом, в якому просило суд перевест и на нього права та обов' язк и покупця за договором купів лі-продажу частки в статутно му капіталі Товариства з обм еженою відповідальністю «Лі зинг - Консалт»від 26 вересня 2008 року, укладеного між ОСОБА _6 та ОСОБА_7, а також визн ати за ним право власності на частку в статутному капітал і Товариства з обмеженою від повідальністю «Лізинг - Конс алт»в розмірі 50 відсотків ст атутного капіталу.

Позовні вимоги мотивовані тим, що продаж частки ОСОБА _6 у статутному капіталі ТОВ «Лізинг-Консалт»в розмірі 50% статутного капіталу за догов ором купівлі-продаж від 26 вере сня 2008 року відбувся з порушен ням переважного права позива ча на купівлю зазначеної час тки, який також є учасником ТО В «Лізинг-Консалт», що є поруш енням п.8.2 статуту та ст.147 ЦК Укр аїни та є підставою для перев едення на позивача прав та об ов' язків покупця за договор ом купівлі-продажу від 26 верес ня 2008 року відповідно до вимог ст.362 ЦК України.

Рішенням господарського с уду у справі № К25/32-10 від 22 березн я 2010 року позовні вимоги задов олені, в позові до Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Компанія з управління акт ивами «Теком Ессет Менед жмент» відмовлено.

Приймаючи спірне рішення г осподарський суд виходив з т ого, що маючи намір здійснити відчуження належної йому ча стки в статутному капіталі Т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Лізинг-Консалт» ОСОБА_6 зобов' язаний був особисто направити всім уча сникам відповідну письмову оферту із зазначенням розмі ру частки, що пропонується до відчуження та вартості її пр одажу, або особисто під розпи с або цінним листом з повідом ленням про вручення. Натоміс ть відповідного повідомленн я позивач від ОСОБА_6, а ні п ід розпис, а ні цінним листом н е отримувало. Заява на адресу позивача відправлена не бул а, а її копія була вручена дире ктору ТОВ «Компанія з управл іння активами «Теком Ессет Менеджмент»Продіус О.Л. , який не мав достатнього обся гу повноважень для вчинення дій від імені позивача щодо в ідмови від переважного права купівлі зазначеної частки у статутному капіталі ТОВ «Лі зинг-Консалт», що відбулося п ід час проведення загальних зборів учасників ТОВ «Лізинг -Консалт»02 квітня 2009 року.

Не погодившись з зазначен им рішенням, ОСОБА_6 м. Дніп ропетровськ та ОСОБА_7 зв ернулися до Дніпропетровськ ого апеляційного господарсь кого суду з апеляційними ска ргами, в яких просять рішення суду першої інстанції від 22.03.1 0р. скасувати. В задоволенні по зову - відмовити.

Відзив на апеляційні скарг и подано не було.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, дослідивши доводи апеляційної скарги, м атеріали справи та перевірив ши відповідність оскаржуван ого рішення нормам діючого з аконодавства, колегія суддів вважає, що рішення суду першо ї інстанції підлягає скасува нню, а апеляційні скарги підл ягають задоволенню з наступн их підстав:

З матеріалів справи вбач ається, що 26 вересня 2008 року між ОСОБА_6 та ОСОБА_7 було укладено договір купівлі-пр одажу частки у статутному ка піталі ТОВ «Лізинг-Консалт»в розмірі 16600 грн. 00 коп., що станов ить 50 відсотків статутного ка піталу.

Відповідно до пункту 3 догов ору купівлі-продажу, частка, щ о відчужується, належала Про давцю (ОСОБА_6В.) на підстав і відомостей з державної реє страції Статуту ТОВ «Лізинг- Консалт», зареєстрованого ви конавчим комітетом Дніпропе тровської міської ради Дніпр опетровської області 04 червн я 2007 року, номер запису 12241050004019734. Ві дповідно до пункту 5 договору купівлі-продажу частки пере хід права власності на придб ану частку відбувається з мо менту здійснення відповідно ї державної реєстрації та вн есення змін до інформації Єд иного державного реєстру під приємств та організацій Укра їни.

Продавець зобов' язується на протязі восьми календарн их місяців звернутися до заг альних зборів учасників Това риства з метою узгодження вс іх питань по передачі частки в статутному капіталі Товар иства (зокрема про відмову ін ших учасників Товариства від свого пріоритетного права п ридбання даної долі, прийнят тя Покупця до складу учасник ів Товариства) та ініціювати здійснення відповідної держ авної реєстрації змін в ЄДРП ОУ (пункт 5.1 договору). Відповід но до пункту 7 договору купівл і-продажу частки цей договір набуває чинності з моменту й ого підписання окрім умов пе реходу права власності на до лю.

За змістом пункту 9 договор у купівлі-продажу частки, у ви падку невиконання продавцем пунктів 5.1 та 5.2 даного договор у, або у випадку, якщо хтось із учасників Товариства скорис тається своїм переважним пра вом придбання частки, Догові р вважається розірваним.

Відповідно до Статуту ТОВ « Лізинг-Консалт», зареєстрова ного виконавчим комітетом Дн іпропетровської міської рад и 04 червня 2007 року, номер запису 12241050004019734, учасниками товариства були ОСОБА_6, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, Відкрит е акціонерне товариство «Зак ритий недиверсифікований ве нчурний корпоративний інвес тиційний фонд «Стратегічні і нвестиції».

Статтею 7 Закону України «Пр о інститути спільного інвест ування (пайові та корпоратив ні інвестиційні фонди)»визна чено, що корпоративний інве стиційний фонд - це ІСІ, який с творюється у формі відкритог о акціонерного товариства і провадить виключно діяльніс ть із спільного інвестування .

Відповідно до статті 9 Закон у України «Про інститути спі льного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційн і фонди)» корпоративний інве стиційний фонд провадить сво ю діяльність на підставі ста туту, який затверджується ві дповідно до законодавства, т а регламенту.

За змістом статті 11 Закону У країни «Про інститути спільн ого інвестування (пайові та к орпоративні інвестиційні фо нди)»управління активами кор поративного інвестиційного фонду на підставі відповідн ого договору здійснює компан ія з управління активами.

У відносинах з третіми особ ами компанія з управління ак тивами повинна діяти від іме ні та в інтересах корпоратив ного інвестиційного фонду на підставі договору про управ ління активами. Договір між к орпоративним інвестиційним фондом і компанією з управлі ння активами про управління активами корпоративного інв естиційного фонду, між корпо ративним інвестиційним фонд ом і зберігачем укладається на строк не більш як три роки, і його дія може бути продовже на тільки за рішенням загаль них зборів акціонерів фонду.

Відповідно до статті 29 Зако ну України «Про інститути сп ільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційн і фонди)» управління активам и ІСІ здійснює компанія з упр авління активами. Компанією з управління активами може б ути юридична особа, що створю ється відповідно до законода вства України.

Компанія з управління акти вами венчурного фонду бере у часть в управлінні діяльніст ю емітента, корпоративні пра ва якого перебувають в актив ах фонду, активами якого ця ко мпанія управляє. Компанія з у правління активами може одно часно здійснювати управлінн я активами кількох ІСІ.

Як вбачається з матеріалів справи управління активами позивача здійснює Відповіда ч ТОВ «Компанія з управління активами «Теком Ессет Ме неджмент»на підставі Догово ру №1 про управління активами від 02 серпня 2005 року, Додатково ї угоди №1 від 16 жовтня 2007 року та Додаткової годи №2 від 30 липня 2008 року, Додаткової угоди №3 ві д 26 березня 2009 року, директором якого є Продіус О.Л..

Відповідно до підпункту 2.2.8 Д оговору №1 про управління акт ивами від 02 серпня 2005 року ТОВ « Компанії з управління актива ми «Теком Ессет Менеджме нт»зобов' язане представля ти інтереси фонду (позивача) у стосунках з органами держав ної влади, юридичними та фізи чними особами (резидентами т а нерезидентами України), між народними та громадськими ор ганізаціями.

Відповідно підпункту 2.2.10 Дог овору №1 про управління актив ами від 02 серпня 2005 року в редак ції Додаткової угоди №3 від 26 б ерезня 2009 року, передбачене п.2. 2.8 цього договору представниц тво компанією інтересів фонд у здійснюється на підставі ц ього договору без оформлення довіреностей чи здійснення будь-яких інших формальносте й.

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру ю ридичних осіб та фізичних ос іб підприємців щодо ВАТ «Зак ритий недиверсифікований ве нчурний корпоративний інвес тиційний фонд «Стратегічні і нвестиції»в графі «Прізвище , ім' я та по батькові осіб, як і мають право вчиняти юридич ні дії від імені юридичної ос оби без довіреності, у тому чи слі підписувати договори та наявність обмежень щодо пред ставництва від імені юридичн ої особи»міститься запис « ОСОБА_9 (не має)».

Судова колегія не погоджує ться з висновком місцевого г осподарського суду про поруш ення відповідачем ОСОБА_6 передбаченого пунктом 8.2. ста туту ТОВ «Лізинг-Консалт» по рядку відчуження належної йо му частки, оскільки наявними у справі доказами підтвердж ується додержання відповіда чами встановлених законодав ством та статутом ТОВ «Лізин г-Консалт»вимог.

Відповідно до статті 147 ЦК Ук раїни учасник товариства з о бмеженою відповідальністю м ає право продати чи іншим чин ом відступити свою частку (її частину) у статутному капіта лі одному або кільком учасни кам цього товариства.

Відчуження учасником това риства з обмеженою відповіда льністю своєї частки (її част ини) третім особам допускаєт ься, якщо інше не встановлено статутом товариства.

Учасники товариства корис туються переважним правом ку півлі частки (її частини) учас ника пропорційно до розмірів своїх часток, якщо статутом т овариства чи домовленістю мі ж учасниками не встановлений інший порядок здійснення ць ого права. Купівля здійснюєт ься за ціною та на інших умова х, на яких частка (її частина) п ропонувалася для продажу тре тім особам. Якщо учасники тов ариства не скористаються сво їм переважним правом протяго м місяця з дня повідомлення п ро намір учасника продати ча стку (її частину) або протягом іншого строку, встановленог о статутом товариства чи дом овленістю між його учасникам и, частка (її частина) учасника може бути відчужена третій о собі.

Відповідно до пункту 8.2 стат уту ТОВ «Лізинг-Консалт»учас ник будь-якої групи, що має нам ір продати (чи іншим чином від ступити) свою частку (її части ну) у статутному капіталі Тов ариства іншому учаснику, яки й не входить до його групи, або третій особі, що не є учаснико м Товариства, зобов' язаний запропонувати її Учасникам і ншої групи Товариства письмо во під розпис, або цінним лист ом з описом вкладення з повід омленням про вручення. У разі акцепту оферти, учасник (и) ін шої групи, зобов' язаний (і) пи сьмово під розпис, або шляхом направлення цінного листа з описом вкладення з повідомл енням про вручення повідомит и про акцепт, учасника, що прод ає (відступає) частку у строк, що не перевищує 3 місяців з мом енту отримання оферти.

Заява про намір ОСОБА_6 п родати належну йому частку в статутному капіталі в розмі рі 50% статутного капіталу, що с кладає 16600 (шістнадцять тисяч ш істсот) грн. за ціною 16600 (шістна дцять тисяч шістсот) грн. на ко ристь директора Товариства ОСОБА_7 та повідомлення пр о проведення загальних зборі в 02 квітня 2009 року за місцезнах одженням позивача: м.Одеса, ву л. Михайлівська, 44 були отрима ні директором ТОВ «КУА «Тек ом Ессет Менеджмент», яке з дійснює управління активами позивача.

02 квітня 2009 року відбулися за гальні збори учасників ТОВ « Лізинг-Консалт», в яких брали участь учасники ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12 та ВАТ «З акритий недиверсифікований венчурний корпоративний інв естиційний фонд «Стратегічн і інвестиції» в особі ТОВ «КУ А «Теком Ессет менеджмен т», яке представляв директор Продіус О.Л.

Відповідно до Протоколу №1 з агальних зборів учасників ТО В «Лізинг-Консалт»від 02 квітн я 2009 року, постановлено вважат и ОСОБА_6 вибувшим із скла ду учасників ТОВ «Лізинг-Кон салт». У зв' язку з відмовою у часників товариства ОСОБА _10, ОСОБА_11, ОСОБА_12 та В АТ «Закритий недиверсифіков аний венчурний корпоративни й інвестиційний фонд «Страте гічні інвестиції»(в особі ТО В «КУА «Теком ессет менед жмент»(код 32696957), яке представля є його директор ОСОБА_9Л.) в ід свого переважного права п ридбати належну ОСОБА_6 ча стку у статутному капіталі Т овариства та надати згоду на відступлення (реалізацію) вк азаної частки у розмірі 16 600 (ші стнадцять тисяч шістсот) грн ., що становить 50% статутного ка піталу Товариства, на корист ь ОСОБА_7.

Судова колегія також врахо вує, що Продіус О.Л. є дирек тором ТОВ «Компанія з управл іння активами «Теком Ессет Менеджмент»і включений до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців як особа, яка діє від імені ВАТ «Закритий н едиверсифікований венчурни й корпоративний інвестиційн ий фонд «Стратегічні інвести ції»без довіреності.

Таким чином, судова колегія вважає, що відповідачами бул о виконано вимоги статті 147 ЦК України та пункту 8.2 статуту Т ОВ «Лізинг-Консалт», укладан ня договору купівлі-продажу частки від 26 вересня 2008 року, то бто до погодження з іншими уч асниками ТОВ «Лізинг-Консалт », не є порушенням переважног о права придбання частки, оск ільки пунктом 9 договору купі влі-продажу частки передбаче но, що у випадку невиконання п родавцем пунктів 5.1 та 5.2 даного договору, або у випадку, якщо хтось із учасників Товариств а скористається своїм перева жним правом придбання частки , Договір вважається розірва ним.

Судова колегія не погоджує ться з висновками місцевого господарського суду про те, щ о з урахуванням особливостей діяльності інститутів спіль ного інвестування та їх орга нів управління відомості щод о керівника ВАТ «ЗНВКІФ «Стр атегічні інвестиції»в Єдино му державному реєстрі юридич них осіб та фізичних осіб-під приємців підлягають оцінці с удом на загальних підставах.

Відповідно до статті 3 Закон у України «Про державну реєс трацію юридичних осіб та фіз ичних осіб-підприємців»дія ц ього Закону поширюється на д ержавну реєстрацію всіх юрид ичних осіб незалежно від орг анізаційно-правової форми, ф орми власності та підпорядку вання, а також фізичних осіб - підприємців.

Відповідно до абзаців 10 та 11 частини 2 статті 17 Закону Укра їни «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців»прізвище, ім 'я, по батькові та ідентифікац ійні номери фізичних осіб - пл атників податків, які обираю ться (призначаються) до орган у управління юридичної особи , уповноважених представляти юридичну особу у правовідно синах з третіми особами, або о сіб, які мають право вчиняти д ії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори; дані п ро наявність обмежень щодо п редставництва від імені юрид ичної особи.

Відповідно до статті 18 Зако ну України «Про державну реє страцію юридичних осіб та фі зичних осіб-підприємців»якщ о відомості, які підлягають в несенню до Єдиного державног о реєстру, були внесені до ньо го, то такі відомості вважают ься достовірними і можуть бу ти використані в спорі з трет ьою особою, доки до них не внес ено відповідних змін.

Якщо відомості, які підляга ють внесенню до Єдиного держ авного реєстру, є недостовір ними і були внесені до нього, т о третя особа може посилатис я на них у спорі як на достовір ні. Третя особа не може посила тися на них у спорі у разі, якщ о вона знала або могла знати п ро те, що такі відомості є недо стовірними.

Якщо відомості, які підляга ють внесенню до Єдиного держ авного реєстру, не були до ньо го внесені, вони не можуть бут и використані в спорі з треть ою особою, крім випадків, коли третя особа знала або могла з нати ці відомості.

Оскільки до Єдиного держав ного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців було включено відомості про ОСОБА_9 як особу, яка має пр аво вчиняти юридичні дії від імені позивача без довірено сті, у тому числі підписувати договори, вказані відомості вважаються достовірними і м ожуть бути використані в спо рі з третьої особою, доки до ни х не внесено відповідних змі н.

Таким чином, недоведеність обставин, що мають значенням для справи, які місцевий госп одарський суд визнав встанов леними, потягла за собою непр авильне застосування норм ма теріального права, що згідно пункту 4 статті 104 Господарськ ого процесуального кодексу У країни є підставою для зміни чи скасування рішення.

Рішення є законним тоді, кол и суд, виконавши всі вимоги пр оцесуального законодавства і всебічно перевіривши обст авини, вирішив справу у відпо відності з нормами матеріаль ного права, що підлягають зас тосуванню до даних правовідн осин.

З врахуванням вищевиклад еного судова колегія вважає за необхідне апеляційні скар ги задовольнити, рішення міс цевого господарського суду с касувати, в позові відмовити .

Керуючись ст.ст.101-103, 105 Господа рського процесуального коде ксу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційні скарги ОСОБА_ 6 м. Дніпропетровськ та ОС ОБА_7 с. Кіровське Дніпропет ровської області на рішення господарського суду Дніпроп етровськї області від 22.03.10р. по справі № К25/32-10 - задов ольнити.

Рішення господарського су ду Дніпропетровської област і від 22.03.10р. по справі № К25 /32-10 - скасувати.

В задоволенні позову - від мовити.

Постанова може бути оскарж ена протягом місяця до Вищог о господарського суду Україн и.

Головуючий суддя П.П.Пав ловський

Суддя О.В.Чус

Суддя В.В.Шве ць

Дата ухвалення рішення26.04.2010
Оприлюднено09.08.2010
Номер документу10617920
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —к25/32-10

Ухвала від 18.08.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 28.07.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко Антон Євгенович

Судовий наказ від 12.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко Антон Євгенович

Судовий наказ від 12.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 28.09.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Рогач Л.I.

Постанова від 26.04.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чус Оксана Володимирівна

Постанова від 16.07.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Ухвала від 01.06.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Рішення від 24.03.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 11.03.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко Антон Євгенович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні