Ухвала
від 20.09.2022 по справі 757/6149/20-ц
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Головуючий у суді першої інстанції: Григоренко І.В.

20 вересня 2022 року місто Київ

справа № 757/6149/20-ц

провадження№22-ц/824/7602/2022

Київський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

судді-доповідача Стрижеуса А.М.

суддів: Поливач Л.Д., Шкоріної О.І.

перевіривши виконання вимог ст.ст. 352-361 ЦПК України у справі за апеляційною скаргою ОСОБА_1 , подану адвокатом Левом Романом Васильовичем, на ухвалу Печерського районного суду м. Києва від 10 вересня 2021 року у справі за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, Товариства з обмеженою відповідальністю «Фактор Інвест Плюс», Товариства з обмеженою відповідальністю «Гаргона», Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Джерело Фінансів», ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Левінець Валентини Юріївни, Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Рогача Вадима Вікторовича, Державного реєстратора Покровської державної адміністрації Дніпропетровської області Кривошеї Анастасії Анатоліївни, Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтер Кепітал Груп», Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Дерев`янко Вікторії Вікторівни, Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Ковальчука Сергія Павловича про припинення права власності, витребування частини майна з чужого володіння та відновлення становища, яке існувало до порушення,-

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 10 вересня 2021 року задоволено заяву ОСОБА_2 про забезпечення позову у справі за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, ТОВ «Фактор Інвест Плюс», ТОВ «Гаргона», ТОВ «Фінансова компанія «Джерело Фінансів», ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Левінець В.Ю., Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Рогача В.В., Державного реєстратора Покровської державної адміністрації Дніпропетровської області Кривошеї А.А., ТОВ «Інтер Кепітал Груп», Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Дерев`янко Вікторії Вікторівни, Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Ковальчука Сергія Павловича про припинення права власності, витребування частини майна з чужого володіння та відновлення становища, яке існувало до порушення.

Не погоджуючись з постановленою ухвалою, 12 травня 2022 року засобами поштового зв`язку, представник ОСОБА_1 - адвокат Лев Р.В. подав апеляційну скаргу, яка містить клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження.

В обґрунтування поважності пропуску строку на апеляційне оскарження зазначає про те, що про прийняття оскаржуваної ухвали представнику ОСОБА_1 адвокату Лев Р. В. стало відомо лише 19лютого 2022 року після отримання через пошту двох ухвал суду від 10 вересня 2021 року (про поновлення провадження у справі та про забезпечення позову), які були вкладені в один конверт (копія конверту та копії ухвал додаються).

При цьому, суд не викликав жодних осіб на розгляд заяви про забезпечення позову, в тому числі і ОСОБА_1 та/або її представника. Також, ОСОБА_1 та/або її представник не отримували від суду копію ухвали від 10.09.2021 року.

Одразу після отримання ухвали, ним підготовлено апеляційну скаргу та 23 лютого 2022 року було сплачено судовий збір, що вбачається з квитанції про сплату 496,20 грн. На 24 лютого 2022 року було заплановано її надіслання до Київського апеляційного суду.

Однак, 24. Лютого 2022р. почалась збройна агресія російської федерації проти України і він вимушений був забрати сім`ю (дітей, дружину, тещу) та вивезти за західну Україну. 05.03.2022р. Управлінням соціального захисту населення Дрогобицької міської ради було йог взято на облік, що вбачається із довідки №1302-318. 11.05.2022 року він повернувся до Києва і одразу 12.05.2022 року подав апеляційну скаргу.

У зв`язку з цим, вважає що наявні достатні підстави для поновлення позивачу ОСОБА_1 строку для подання апеляційної скарги на ухвалу суду від 10 вересня 2021 року про забезпечення позову, внаслідок чого, просимо його поновити.

Відповідно до ч. 1 ст. 354 Цивільного процесуального кодексу України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

Згідно з ч. 3 ст. 354 Цивільного процесуального кодексу України строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п.2 ч.2 ст. 354 ЦПК України учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були врученні у день його (її) проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, зокрема на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали.

Частиною 3 цієї статті передбачено, що строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч.2 ст. 358 цього Кодексу.

Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" № 64/2022 від 24 лютого 2022 року, затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ (зі змінами та доповненнями) у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року.

Відповідно до рекомендацій Ради суддів України щодо роботи суддів в умовах воєнного стану від 2 березня 2022 року суддям необхідно виважено підходити до питань, пов`язаних з поверненням різного роду процесуальних документів, залишення їх без руху, встановлення різного роду строків та по можливості продовжувати їх щонайменше до закінчення воєнного стану.

Відповідно до статті 26 Закону України "Про правовий режим воєнного стану", правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами.

В умовах воєнного або надзвичайного стану конституційні права людини на судовий захист не можуть бути обмежені.

Згідно ч. 1 ст. 127 ЦПК України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Таким чином, беручи до уваги те, що про ухвалу Печерського районного суду м. Києва від 10 вересня 2021 року у цій справі позивач ОСОБА_1 дізналась лише 19 лютого 2022 року, після отримання копії ухвали її представником засобами поштового зв`язку, що підтверджується копією конверту та трекінг-кодом на ньому, суд вважає, що строк на апеляційне оскарження ухвали Печерського районного суду м. Києва від 10 вересня 2022 року пропущений апелянтом з поважних причин, а тому такий підлягає поновленню.

Відповідно до ст.2, ст. 17 ЦПК України, ст. 129 Конституції України однією з основних засад судочинства є забезпечення апеляційного оскарження рішення суду, а відповідно до ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод таке конституційне право повинно бути забезпечене судовими процедурами, які повинні бути справедливими.

Подана апеляційна скарга відповідає вимогам ст. 356 ЦПК України, перешкод для відкриття апеляційного провадження не встановлено.

Відповідно до вимог ст. 359 ЦПК України про відкриття апеляційного провадження у справі суд апеляційної інстанції постановляє ухвалу.

Керуючись ст. ст. 352-361 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Клопотання представника ОСОБА_1 - адвоката Лева Романа Васильовича про поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали Печерського районного суду м. Києва від 10 вересня 2021 року - задовольнити та поновити його.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 , подану адвокатом Левом Романом Васильовичем, на ухвалу Печерського районного суду м. Києва від 10 вересня 2021 року у справі за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, Товариства з обмеженою відповідальністю «Фактор Інвест Плюс», Товариства з обмеженою відповідальністю «Гаргона», Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Джерело Фінансів», ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Левінець Валентини Юріївни, Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Рогача Вадима Вікторовича, Державного реєстратора Покровської державної адміністрації Дніпропетровської області Кривошеї Анастасії Анатоліївни, Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтер Кепітал Груп», Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Дерев`янко Вікторії Вікторівни, Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Ковальчука Сергія Павловича про припинення права власності, витребування частини майна з чужого володіння та відновлення становища, яке існувало до порушення.

Копію ухвали про відкриття провадження разом з копією апеляційної скарги та доданими до неї матеріалами надіслати учасникам справи і встановити їм строк для подачі відзиву на апеляційну скаргу тривалістю десять днів з моменту отримання копії цієї ухвали.

Роз`яснити учасникам справи, що до відзиву додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи (ч. 4 ст. 360 ЦПК України).

Відсутність відзиву на апеляційні скарги не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач: А.М. Стрижеус

Судді: Л.Д. Поливач

О.І. Шкоріна

Дата ухвалення рішення20.09.2022
Оприлюднено29.09.2022
Номер документу106439784
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —757/6149/20-ц

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Постанова від 08.12.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Стрижеус Анатолій Миколайович

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Стрижеус Анатолій Миколайович

Ухвала від 20.09.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Стрижеус Анатолій Миколайович

Ухвала від 08.06.2022

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 17.05.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Стрижеус Анатолій Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні