Ухвала
від 29.09.2022 по справі 177/36/17
КРИВОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 177/36/17

Провадження № 2/177/11/22

У Х В А Л А

29.09.2022

Криворізький районний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Березюк М. В.

за участі: секретаря Баля А. І.,

позивача ОСОБА_1

представника позивача ОСОБА_2

представника відповідача ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кривому Розі, в порядку позовного провадження, цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_4 про стягнення коштів за договором позики, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні суду перебуває вказана справа.

В ході судового засідання позивач ОСОБА_1 надала суду покази, будучи допитаною в якості свідка. Повідомила, що розписка, заборгованість за якою є предметом спору видавалася ОСОБА_4 в обмін на припинення права ОСОБА_5 щодо користування житловим приміщенням: квартирою АДРЕСА_1 , однак документи на підтвердження факту користування вказаною квартирою у неї не збереглися, всі документи що стосувалися квартири вони передали ОСОБА_4 .

Представник відповідача повідомив, що дійсно вищевказана квартира нині перебуває у власності ОСОБА_6 , успадкована ним після смерті матері ОСОБА_4 , яка її за життя приватизувала. Однак зазначав, що йому не відома інформація щодо дати набуття ОСОБА_4 права користування даною квартирою, а його довіритель не обізнаний з наявністю будь-яких боргових зобов`язань його матері.

Представник позивача заявила клопотання про витребування з Глеюватської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області документів щодо підтвердження чи спростування обставин повідомлених позивачем, зокрема договорів найму вищевказаної квартири. Представник вказувала, що відповідне клопотання раніше не заявлялося ОСОБА_7 у зв`язку з юридичною необізнаністю та неналежною правничою допомогою.

Представник відповідача заперечував проти задоволення клопотання, вказуючи, що відповідачем не заперечується те, що ОСОБА_4 набула право користування вищевказаною квартирою, після її звільнення ОСОБА_5 .

Вислухавши думку учасників провадження, при вирішенні вказаного клопотання суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Відповідно дост.12ЦПК України,цивільне судочинствоздійснюється назасадах змагальностісторін. Учасникисправи маютьрівні праващодо здійсненнявсіх процесуальнихправ таобов`язків,передбачених законом. Кожнасторона повиннадовести обставини,які маютьзначення длясправи іна яківона посилаєтьсяяк напідставу своїхвимог абозаперечень,крім випадків,встановлених цимКодексом. Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених ЦПК України.

Згідно зіст.13ЦПК України,суд розглядаєсправи неінакше якза зверненнямособи,поданим відповіднодо цьогоКодексу,в межахзаявлених неювимог іна підставідоказів,поданих учасникамисправи абовитребуваних судому передбаченихцим Кодексомвипадках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 43 ЦПК України, учасники справи мають право, серед іншого, подавати докази. Зі змісту ст. 84 ЦПК України слідує, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Відповідно дост.81ЦПК України,кожна сторонаповинна довеститі обставини,на яківона посилаєтьсяяк напідставу своїхвимог абозаперечень,крім випадків,встановлених цимКодексом. Докази подаютьсясторонами таіншими учасникамисправи. Доказуванняне можеґрунтуватися наприпущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Беручи до уваги викладене, з урахуванням повідомлених позивачем обставин, що мають суттєве значення для справи, з метою забезпечення повного з`ясування обставин справи, об`єктивного, справедливого та неупередженого розгляду справи, враховуючи відсутність у сторін документів на підтвердження або спростування обставин повідомлених позивачем, враховуючи тривалість розгляду справи, суд вважає за необхідне витребувати з Глеюватської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області копії договорів найму житла, ордерів на право користування квартирою за адресою: АДРЕСА_2 , які видавалися на ім`я ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , а також інформації про дату розірвання договору найму житлового приміщення (квартири за адресою: АДРЕСА_2 ) з ОСОБА_5 та підставу такого розірвання, з наданням належним чином завірених копій підтверджуючих документів, зокрема заяви про припинення права користування, зняття з реєстраційного обліку, тощо.

Керуючись ст. ст. 13, 81, 84, 187, 260-261 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Витребувати з Глеюватської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області:

- копії договорів найму житла, ордерів на право користування квартирою за адресою: АДРЕСА_2 , які видавалися на ім`я ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

- інформацію про дату розірвання договору найму житлового приміщення (квартири за адресою: АДРЕСА_2 ) з ОСОБА_5 та підставу такого розірвання, з наданням належним чином завірених копій підтверджуючих документів, зокрема заяви про припинення права користування, зняття з реєстраційного обліку, тощо.

Витребувані докази надати до суду у строк до 01.11.2022 року.

У зв`язку з витребуванням доказів, необхідністю повторного виклику свідка, оголосити перерву в судовому засіданні.

Ухвалу про витребування доказів надіслати до виконання.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Повний текст ухвали складено 29.09.2022.

Суддя М.В. Березюк

СудКриворізький районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення29.09.2022
Оприлюднено30.09.2022
Номер документу106500317
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —177/36/17

Рішення від 22.12.2022

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Березюк М. В.

Рішення від 22.12.2022

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Березюк М. В.

Ухвала від 19.12.2022

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Березюк М. В.

Ухвала від 29.11.2022

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Березюк М. В.

Ухвала від 28.11.2022

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Березюк М. В.

Ухвала від 15.11.2022

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Березюк М. В.

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Березюк М. В.

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Березюк М. В.

Ухвала від 29.09.2022

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Березюк М. В.

Ухвала від 29.09.2022

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Березюк М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні