Ухвала
від 27.09.2022 по справі 402/404/22
УЛЬЯНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 402/404/22

У Х В А Л А

"27" вересня 2022 р. року Ульяновський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1

секретаря судового засідання - ОСОБА_2

прокурора - ОСОБА_3

обвинуваченої - ОСОБА_4

адвоката - ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання прокурора про арешт майна у межах кримінального провадження №12022121110000158 за обвинуваченням ОСОБА_4 , яка обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушеннь, передбачених ч.1,3 ст.358, ч.3 ст.365-2 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

прокурор звернувся до суду із клопотанням про арешт земельних ділянок.

Клопотання мотивовано тим, що досудовим розслідуванням встановлено, що 09.10.2019 року ОСОБА_6 , жит. АДРЕСА_1 , звернулась із заявою про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 2,0000 га пасовищ для ведення особистого селянського господарства (код згідно КВЦПЗ А.01.03.) із земель комунальної власності сільськогосподарського призначення на території Кам`янобрідської сільської ради Благовіщенського району Кіровоградської області, за межами населеного пункту, так як право на безоплатну приватизацію земельної ділянки за цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства останньою не використано.

15.11.2019 року Кам`янобрідська сільська рада в особі сільського голови с.К.Брід ОСОБА_7 винесла рішення № 510 надати дозвіл ОСОБА_6 , на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність орієнтованою загальною площею до 2-х га відповідно до викопіювання, в тому числі по угіддях пасовища, за рахунок земель сільськогосподарського призначення комунальної власності (колишня колективна), що перебувають у запасі за межами населеного пункту на території Кам`янобрідської сільської ради Благовіщенського району Кіровоградської області, для ведення особистого селянського господарства (згідно КВЦПЗ: 01.03).

ОСОБА_4 , згідно з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 29.10.2015 року являється фізичною особою-підприємцем та виконуючи обов`язки інженера-землевпорядника на підставі кваліфікаційного сертифіката інженера-землевпорядника виданого Державним вищим навчальним закладом «Національний гірничий університет» від 12.02.2014 року та свідоцтва про підвищення кваліфікації інженера-землевпорядника, виданого Національним авіаційним університетом (НАУ) навчально-науковий інститут неперервної освіти (НН ІНО) від 07.03.2018 року, керуючись ст. 26 Закону України «Про землеустрій» фізичні особи підприємці, що володіють необхідними технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками, відповідальними за якість робіт із землеустрою, ст. 28 Закону України «Про землеустрій» - права та обов`язки розробника документації із землеустрою розробники документації із землеустрою несуть відповідно до закону відповідальність за достовірність, якість і безпеку заходів, передбачених цією документацією, здійснила розробку документації проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність ОСОБА_6 .

11.02.2020 року (більш точного часу досудовим розслідуванням не встановлено) ОСОБА_4 , маючи злочинний намір направлений на підроблення документів, діючи умисно з корисливих спонукань, не здійснила усіх дій щодо перевірки земельної ділянки, що вказана в поданих схематичних матеріалах, а шляхом внесення недостовірних даних до офіційного документу, а саме у заповненні ПЕРЕЛІКУ обмежень щодо використання земельних ділянок зазначила, що території та об`єкти природно-заповідного фонду не відносяться і таким чином стало підставою щодо отримання ОСОБА_6 у власність земельної ділянки загальною площею 2,0000 га, яку було зареєстровано та присвоєно кадастровий номер 3525583600:02:000:5098.

Відповідно дев`ятої сесії шостого скликання, рішення №183 від 19.08.2011 року «Про оголошення території і об`єктів природно-заповідного фонду місцевого значення», земельна ділянка з кадастровим номером: 3525583600:02:000:5098 площею 2 га, знаходяться в заповідних зонах, а саме: «Кам`яногірський» - заказник створений на схилах долини правого і лівого берегів річки Синиця між селами Синицівка, Кам`яний Брід та Шамраївка Ульяновського району. До території заказники входять також нижні частини долин приток річки Синиця річок Таужнянка, Куца Балка та Лісова. По обох берегах річок спостерігаються виходи на поверхню кристалічних порід, в яких проявляються джерела та струмки. В північній частині заказника знаходиться безстічне «Бездонне озеро» глибиною 2,85 метри, яке має підземне живлення та підземний стік. Виявлені два види рослин, занесених до червоного списку Міжнародного союзу охорони природи; один до Європейського червоного списку, сім видів занесених до Червоної книги України і 17 видів рослин, які підлягають особливій охороні на території Кіровоградської області. Зустрічається два види тварин, занесених до Червоної книги України: ксидокопна (бджола-тесляр) звичайна та ящірка зелена.

Згідно Охоронного зобов`язання № МЗланд 73-564 від 17 травня 2013 року та відповідно до статті 53 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Кіровоградській області передає під охорону землекористувачу заповідний об`єкт ландшафтний заказник «Кам`яногірський», загальною площею 293,13 га місцевого значення, створений рішенням Кіровоградської обласної ради від 19.08.2011 року з метою збереження та відтворення унікального ландшафту, рідкісного тваринного та рослинного світу, які занесені до Червоної книги України, який розташований в Ульяновському районі між с. Синицівка, с. Кам`яний Брід, с. Данилова Балка та с. Шамраївка.

Відповідно до ст. 47 Закону України «Про землеустрій» визначено, що рішення про затвердження проектів землеустрою щодо організації і встановлення меж територій природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, реакційного, історико-культурного, лісогосподарського призначення, земель водного фонду та водоохоронних зон одночасно є рішенням про встановлення меж таких територій.

В свою чергу ст.28 Закону України «Про землеустрій» визначає права та обов`язки розробників документації із землеустрою.

Відповідно до п. є) у процесі розробки документації із землеустрою, на підставі якої формуються відомості про об`єкти Державного земельного кадастру (у тому числі документації із землеустрою, яка одночасно є містобудівною документацією), одержувати від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, юридичних та фізичних осіб інформацію про місце розташування таких об`єктів та їх характеристики (з урахуванням законодавства про користування інформацією, що становить державну таємницю).

Крім того, незважаючи на вищевикладені вимоги Законів України, ОСОБА_4 згідно з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 29.10.2015 року являється фізичною особою-підприємцем та виконуючи обов`язки інженера-землевпорядника на підставі кваліфікаційного сертифіката інженера-землевпорядника виданого Державним вищим навчальним закладом «Національний гірничий університет» від 12.02.2014 року та свідоцтва про підвищення кваліфікації інженера-землевпорядника, виданого Національним авіаційним університетом (НАУ) навчально-науковий інститут неперервної освіти (НН ІНО) від 07.03.2018 року, тобто особою яка здійснює професійну діяльність, пов`язану із наданням публічних послуг, вчинив зловживання повноваженнями особою, яка здійснює професійну діяльність, пов`язану із наданням публічних послуг, з метою одержання неправомірної вигоди у вигляді оплати за виготовлення технічної документації на земельну ділянку, що завдало тяжкі наслідки, шкоду охоронюваним законом правам та інтересам держави при відчужені земель природо-заповідного фонду.

Так 11.02.2020 року (більш точного часу досудовим розслідуванням не встановлено) ОСОБА_4 , маючи злочинний намір направлений на підроблення документів, діючи умисно з корисливих спонукань, не здійснив усіх дій щодо перевірки земельної ділянки, що вказана в поданих схематичних матеріалах, а шляхом внесення недостовірних даних до офіційного документу, а саме у заповненні ПЕРЕЛІКУ обмежень щодо використання земельних ділянок зазначив, що території та об`єкти природно-заповідного фонду не відносяться, і таким чином стало підставою щодо отримання ОСОБА_6 , у власність земельної ділянки загальною площею 2,0000 га., яку зареєстровано та присвоєно кадастровий номер 3525583600:02:000:5098.

Незважаючи на наявність зазначених вище відомостей, ОСОБА_4 , будучи фізичною особою-підприємцем, здійснюючи професійну діяльність, пов`язану із наданням публічних послуг, знаходячись за місцем свої роботи, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків і бажаючи їх настання, керуючись єдиним злочинним умислом, направленим на зловживання повноваженнями особою, яка здійснює професійну діяльність, пов`язану із наданням публічних послуг, які зобов`язували останню діяти у відповідності до вимог Закону України «Про землеустрій», безпідставно, з метою отримання неправомірної вигоди для третіх осіб у заповненні ПЕРЕЛІКУ обмежень щодо використання земельних ділянок зазначила, що території та об`єкти природно-заповідного фонду не відносяться і таким чином стало підставою щодо отримання ОСОБА_6 , у власність земельної ділянки загальною площею 2,0000 га., яку зареєстровано та присвоєно кадастровий номер: 3525583600:02:000:5098, яка згідно рішення №183 від 19.08.2011 року Кіровоградської обласної ради «Про оголошення території і об`єктів природо-заповідного фонду місцевого значення» відносяться до земель природо заповідного фонду.

В результаті чого, ОСОБА_4 позбавила Благовіщенську територіальну громаду Голованівського району Кіровоградської області законно користуватися вищезазначеною земельною ділянкою загальною вартістю 953000,52 грн., що у 250 разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.

Крім того, вході досудового розслідування встановлено, що 09.10.2019 року ОСОБА_8 , жит. АДРЕСА_1 , звернувся із заявою про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 2,0000 га пасовищ для ведення особистого селянського господарства (код згідно КВЦПЗ А.01.03.) із земель комунальної власності сільськогосподарського призначення на території Кам`янобрідської сільської ради Благовіщенського району Кіровоградської області, за межами населеного пункту, так як право на безоплатну приватизацію земельної ділянки за цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства останнім не використано.

15.11.2019 року Кам`янобрідська сільська рада в особі сільського голови с. К.Брід ОСОБА_7 винесла рішення № 509 надати дозвіл ОСОБА_8 , на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність орієнтованою загальною площею до 2-х га відповідно до викопіювання, втому числі по угіддях пасовища, за рахунок земель сільськогосподарського призначення комунальної власності (колишня колективна), що перебувають у запасі за межами населеного пункту на території Кам`янобрідської сільської ради Благовіщенського району Кіровоградської області, для ведення особистого селянського господарства (згідно КВЦПЗ: 01.03).

ОСОБА_4 , згідно з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 29.10.2015 року являється фізичною особою-підприємцем та виконуючи обов`язки інженера-землевпорядника на підставі кваліфікаційного сертифіката інженера-землевпорядника виданого Державним вищим навчальним закладом «Національний гірничий університет» від 12.02.2014 року та свідоцтва про підвищення кваліфікації інженера-землевпорядника, виданого Національним авіаційним університетом (НАУ) навчально-науковий інститут неперервної освіти (НН ІНО) від 07.03.2018 року, керуючись ст. 26 Закону України «Про землеустрій» фізичні особи підприємці, що володіють необхідними технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками, відповідальними за якість робіт із землеустрою, ст. 28 Закону України «Про землеустрій» - права та обов`язки розробника документації із землеустрою розробники документації із землеустрою несуть відповідно до закону відповідальність за достовірність, якість і безпеку заходів, передбачених цією документацією, здійснила розробку документації проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність ОСОБА_8 .

11.02.2020 року (більш точного часу досудовим розслідуванням не встановлено) ОСОБА_4 , маючи злочинний намір направлений на підроблення документів, діючи умисно з корисливих спонукань, не здійснила усіх дій щодо перевірки земельної ділянки, що вказана в поданих схематичних матеріалах, а шляхом внесення недостовірних даних до офіційного документу, а саме у заповненні ПЕРЕЛІКУ обмежень щодо використання земельних ділянок зазначила, що території та об`єкти природно-заповідного фонду не відносяться і таким чином стало підставою щодо отримання ОСОБА_8 у власність земельної ділянки загальною площею 2,0000 га, яку було зареєстровано та присвоєно кадастровий номер 3525583600:02:000:5099.

Відповідно дев`ятої сесії шостого скликання, рішення №183 від 19.08.2011 року «Про оголошення території і об`єктів природно-заповідного фонду місцевого значення», земельна ділянка з кадастровим номером: 3525583600:02:000:5099 площею 2 га, знаходяться в заповідних зонах, а саме: «Кам`яногірський» - заказник створений на схилах долини правого і лівого берегів річки Синиця між селами Синицівка, Кам`яний Брід та Шамраївка Ульяновського району. До території заказники входять також нижні частини долин приток річки Синиця річок Таужнянка, Куца Балка та Лісова. По обох берегах річок спостерігаються виходи на поверхню кристалічних порід, в яких проявляються джерела та струмки. В північній частині заказника знаходиться безстічне «Бездонне озеро» глибиною 2,85 метри, яке має підземне живлення та підземний стік. Виявлені два види рослин, занесених до червоного списку Міжнародного союзу охорони природи; один до Європейського червоного списку, сім видів занесених до Червоної книги України і 17 видів рослин, які підлягають особливій охороні на території Кіровоградської області. Зустрічається два види тварин, занесених до Червоної книги України: ксидокопна (бджола-тесляр) звичайна та ящірка зелена.

Згідно Охоронного зобов`язання № МЗланд 73-564 від 17 травня 2013 року та відповідно до статті 53 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Кіровоградській області передає під охорону землекористувачу заповідний об`єкт ландшафтний заказник «Кам`яногірський», загальною площею 293,13 га місцевого значення, створений рішенням Кіровоградської обласної ради від 19.08.2011 року з метою збереження та відтворення унікального ландшафту, рідкісного тваринного та рослинного світу, які занесені до Червоної книги України, який розташований в Ульяновському районі між с. Синицівка, с. Кам`яний Брід, с. Данилова Балка та с. Шамраївка.

Відповідно до ст. 47 Закону України «Про землеустрій» визначено, що рішення про затвердження проектів землеустрою щодо організації і встановлення меж територій природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, реакційного, історико-культурного, лісогосподарського призначення, земель водного фонду та водоохоронних зон одночасно є рішенням про встановлення меж таких територій.

В свою чергу ст.28 Закону України «Про землеустрій» визначає права та обов`язки розробників документації із землеустрою.

Відповідно до п. є) у процесі розробки документації із землеустрою, на підставі якої формуються відомості про об`єкти Державного земельного кадастру (у тому числі документації із землеустрою, яка одночасно є містобудівною документацією), одержувати від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, юридичних та фізичних осіб інформацію про місце розташування таких об`єктів та їх характеристики (з урахуванням законодавства про користування інформацією, що становить державну таємницю).

Крім того, незважаючи на вищевикладені вимоги Законів України, ОСОБА_4 згідно з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 29.10.2015 року являється фізичною особою-підприємцем та виконуючи обов`язки інженера-землевпорядника на підставі кваліфікаційного сертифіката інженера-землевпорядника виданого Державним вищим навчальним закладом «Національний гірничий університет» від 12.02.2014 року та свідоцтва про підвищення кваліфікації інженера-землевпорядника, виданого Національним авіаційним університетом (НАУ) навчально-науковий інститут неперервної освіти (НН ІНО) від 07.03.2018 року, тобто особою яка здійснює професійну діяльність, пов`язану із наданням публічних послуг, вчинив зловживання повноваженнями особою, яка здійснює професійну діяльність, пов`язану із наданням публічних послуг, з метою одержання неправомірної вигоди у вигляді оплати за виготовлення технічної документації на земельну ділянку, що завдало тяжкі наслідки, шкоду охоронюваним законом правам та інтересам держави при відчужені земель природо-заповідного фонду.

Так 11.02.2020 року (більш точного часу досудовим розслідуванням не встановлено) ОСОБА_4 , маючи злочинний намір направлений на підроблення документів, діючи умисно з корисливих спонукань, не здійснив усіх дій щодо перевірки земельної ділянки, що вказана в поданих схематичних матеріалах, а шляхом внесення недостовірних даних до офіційного документу, а саме у заповненні ПЕРЕЛІКУ обмежень щодо використання земельних ділянок зазначив, що території та об`єкти природно-заповідного фонду не відносяться, і таким чином стало підставою щодо отримання ОСОБА_8 , у власність земельної ділянки загальною площею 2,0000 га., яку зареєстровано та присвоєно кадастровий номер 3525583600:02:000:5099.

Незважаючи на наявність зазначених вище відомостей, ОСОБА_4 , будучи фізичною особою-підприємцем, здійснюючи професійну діяльність, пов`язану із наданням публічних послуг, знаходячись за місцем свої роботи, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків і бажаючи їх настання, керуючись єдиним злочинним умислом, направленим на зловживання повноваженнями особою, яка здійснює професійну діяльність, пов`язану із наданням публічних послуг, які зобов`язували останню діяти у відповідності до вимог Закону України «Про землеустрій», безпідставно, з метою отримання неправомірної вигоди для третіх осіб у заповненні ПЕРЕЛІКУ обмежень щодо використання земельних ділянок зазначила, що території та об`єкти природно-заповідного фонду не відносяться і таким чином стало підставою щодо отримання ОСОБА_8 , у власність земельної ділянки загальною площею 2,0000 га., яку зареєстровано та присвоєно кадастровий номер: 3525583600:02:000:5099, яка згідно рішення №183 від 19.08.2011 року Кіровоградської обласної ради «Про оголошення території і об`єктів природо-заповідного фонду місцевого значення» відносяться до земель природо заповідного фонду.

В результаті чого, ОСОБА_4 позбавила Благовіщенську територіальну громаду Голованівського району Кіровоградської області законно користуватися вищезазначеною земельною ділянкою загальною вартістю 953000,52 грн., що у 250 разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.

Відповідно до вимог ч.2 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів. З метою забезпечення збереження речових доказів, арешт накладається на майно будь якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст.98 КПК України.

Згідно ст.98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінальнопротиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Земельні ділянки з кадастровими номерами: 3525583600:02:000:5099 площею 2 га; 3525583600:02:000:5098 площею 2 га, - є речовим доказом у кримінальному провадженні, оскільки являються об`єктами кримінально протиправних дій, зберігають на собі сліди вчинення кримінального правопорушення та можуть бути використані як доказ факту та обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Водночас, прошу врахувати, що від 1 липня 2021 року в Україні набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який скасовує дію мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Враховуючи зазначене, без накладання арешту на вищевказане майно в подальшому воно може бути передано іншим особам (добросовісним набувачам).

Правовою підставою для арешту зазначених земельних ділянок є п.1 ч.2 ст.170 КПК України-збереження речових доказів.

Арешт зазначеного майна є розумним і співмірним із завданням кримінального провадження і вищенаведені конкретні ознаки розкривають наявність публічного інтересу, що переважає над приватними інтересами осіб, які є власниками зазначеного майна.

Таким чином, з метою забезпечення виконання завдань, визначених ст. 2 КПК України, встановлення всіх обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, передбачених ст. 91 КПК України, виникла необхідність в накладені арешту на речовий доказ - земельні ділянки з кадастровими номерами: 3525583600:02:000:5099 площею 2 га; 3525583600:02:000:5098 площею 2 га, які розташовані на території с. Кам`яний Брід Благовіщенської територіальної громади Голованівського району Кіровоградської області за межами населеного пункту.

Прокурор у судовому засідані підтримав заявлене клопотання.

Адвокат ОСОБА_5 просила узадоволенні клопотаннявідмовити пославшисьна доданезаперечення уякому зазначила,що обвинуваченням не надано жодних доказів того, що спірні земельні ділянки є об`єктом, предметом чи засобом вчинення кримінального правопорушення (злочину).

Таким чином, на даний час не встановлено усіх ознак складу кримінального правопорушення, що унеможливлює застосування заходів забезпечення кримінального провадження шляхом накладення арешту на майно в цьому кримінальному провадженні.

Крім того, звинувачення іншої особи, в даному випадку ОСОБА_4 у вчиненні кримінального злочину, не свідчить про незаконність приватизації громадянами ОСОБА_6 та ОСОБА_8 земельних ділянок з кадастровими номерами 3525583600:02:000:5099 та 35255833600:02:000:5098.

Слід зауважити, що право власності за даними громадянами було зареєстровано ще 16.07.2020 та 01.10.2020 року, і з того моменту без будь -яких обмежень, дані громадяни хоча і мали можливість відчужити будь-яким способом вказані земельні ділянки, та цього не зробили, тому посилання прокурора щодо необхідності накладення арешту на таке майно, з метою збереження речових доказів є недоведеною мету такого арешту.

Також, прокурором у клопотанні не зазначено для встановлення яких саме обставин вчинення кримінального правопорушення має значення накладення арешту на дані земельні ділянки, при тому, що фізично їх знищити неможливо.

Дослідивши матеріали та заслухавши учасників процесу суд приходить до наступного висновку.

Згідно ст.131, ч.1 ст.170 КПК України засобом забезпечення кримінального провадження є арешт майна, який полягає у тимчасовому позбавленні за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та /або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Відповідно до вимог п.1 ч.2 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів. Частиною 3 даної норми Закону визначено, що з метою забезпечення збереження речового доказу, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст.98 цього Кодексу.

Згідно ст.98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно ч. 2 ст.173 КПК України при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому п.1 ч.2ст.170 цього Кодексу); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених п.п.3, 4 ч.2ст.170 цього Кодексу; 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому п.2 ч.2ст.170 КПК України); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому п.4 ч.2ст.170 цього Кодексу); 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Виходячи із вищезазначеного суд дійшов впевненого висновку, що доводи клопотання про необхідність накладення арешту на земельні ділянки є обґрунтованими та клопотання підлягає до задоволення.

Крім того, накладений арешт на вказані земельні ділянки із забороною їх відчуження до прийняття остаточного рішення по даному кримінальному провадженні ніяким чином не порушує права власників земельних ділянок, оскільки їх власники не позбавляються можливості та права вільно ними володіти та користуватись.

Суд зазначає, що питання вирішення долі речових доказів буде розглянуто судом під час ухвалення вироку відповідно до вимог діючого законодавства.

Керуючись 170,171,174,314-317,369-372 КПК України суд ,-

У Х В А Л И В:

клопотання прокурора задоволити.

1.Накласти арешт на речові докази у кримінальному провадженні - земельні ділянки з кадастровими номерами:

-3525583600:02:000:5098 площею 2 га, власник ОСОБА_8

-3525583600:02:000:5099 площею 2 га, власник ОСОБА_6 ;

які розташовані за на території с. Кам`яний Брід Благовіщенської територіальної громади Голованівського району Кіровоградської області за межами населеного пункту.

2. Заборонити будь-якій фізичній чи юридичній особі відчужувати земельні ділянки з кадастровими номерами: 3525583600:02:000:5098 площею 2 га; 3525583600:02:000:5099 площею 2 га, які розташовані на території с. Кам`яний Брід Благовіщенської територіальної громади Голованівського району Кіровоградської області за межами населеного пункту.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Повний текст ухвали складено 30 вересня 2022 року.

Суддя: ОСОБА_1

С

СудУльяновський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення27.09.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу106524726
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги

Судовий реєстр по справі —402/404/22

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Кропивницький апеляційний суд

Ремез П. М.

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Кропивницький апеляційний суд

Ремез П. М.

Ухвала від 22.01.2024

Кримінальне

Кропивницький апеляційний суд

Ремез П. М.

Ухвала від 08.01.2024

Кримінальне

Кропивницький апеляційний суд

Ремез П. М.

Вирок від 24.11.2023

Кримінальне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Ясінський Л. Ю.

Вирок від 24.11.2023

Кримінальне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Ясінський Л. Ю.

Ухвала від 20.01.2023

Кримінальне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Ясінський Л. Ю.

Ухвала від 30.10.2023

Кримінальне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Ясінський Л. Ю.

Ухвала від 03.03.2023

Кримінальне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Ясінський Л. Ю.

Ухвала від 27.09.2022

Кримінальне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Ясінський Л. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні