Постанова
від 22.04.2010 по справі 12/275
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

22 квітня 2010 року 09:45 № 12/275

Окружний адміністративни й суд міста Києва у складі суд ді Літвінової А.В при секрета рі Денисенко Ю.М., за участю пр едставників сторін:

від позивача: за відсутнос ті відповідно до клопотання

від відповідача: Прохоре нко Яни Олександрівни

розглянувши у відкритому судовому засіданні адмініст ративну справу

за позовом ОСОБА_2

до Головного управління Пенсійного фонду України в м істі Києві

про визнання дій протиправн ими та зобов' язання вчинити певні дії

На підставі частини трет ьої статті 160 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни в судовому засіданні 22 квіт ня 2010 року проголошено вступн у та резолютивну частини пос танови. Виготовлення постано ви у повному обсязі відкладе но, про що повідомлено осіб, як і брали участь у розгляді спр ави, з урахуванням вимог част ини четвертої статті 167 Кодекс у адміністративного судочин ства України.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

ОСОБА_2 звернувся до О кружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Головного управління Пе нсійного фонду України в міс ті Києві про визнання дій про типравними та зобов' язання вчинити певні дії, а саме, пер ерахувати розмір пенсійного забезпечення позивача.

Позовні вимоги обґрунтова но неправомірною відмовою ві дповідача у перерахунку пенс ії позивача з 01 квітня 2007 року з урахуванням граничного розм іру премії осіб офіцерського складу Збройних сил України , що виплачується у відсотках від грошового забезпечення, виходячи з посадових окладі в і стажу безперервної війсь кової служби згідно наказу М іністра оборони України «Про встановлення граничних розм ірів премії військовослужбо вцям Збройних сил України»ві д 14.04.2007 №175 та здійснення відпові дних виплат за минулий час.

Ухвалою Окружного адміні стративного суду міста Києва від 25.07.2008 відкрито провадження в адміністративній справі № 12/275 (суддя Цвіркун Ю.І.).

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду міста Києва від 04.08.2008 провадження в адмініс тративній справі №12/275 зупинен о до набрання законної сили с удовими рішеннями у справі № 12/224 за позовом ОСОБА_4, ОСО БА_5 до Міністра оборони Укр аїни, за участю третьої особи - Пенсійного фонду України, про бездіяльність посадової особи та визнання незаконни м наказу Міністра оборони Ук раїни від 14.04.2007 №175 «Про встановл ення граничних розмірів прем ії військовослужбовцям Збро йних Сил України».

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду міста Києва від 11.06.2009 поновлено провадженн я в адміністративній справі №12/275 та призначено попереднє с удове засідання на 03.08.2009, яке ві дкладалось.

На підставі протоколу розп оділу справ між суддями авто матизованої системи докумен тообігу Окружного адміністр ативного суду міста Києва 21 сі чня 2010 року справу №12/275 передано на розгляд судді Літвіновій А.В., яка ухвалою від 25.01.2010 прийня ла справу до свого проваджен ня.

Позивач в судове засідання не з' явився та подав через к анцелярію суду заяву про роз гляд справи за його відсутно сті.

Відповідачем в судовому за сіданні надано заперечення н а позовну заяву, які мотивова ні приписами Закону України «Про пенсійне забезпечення о сіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб» , постанови Кабінету Міністр ів України від 13.02.2008 № 45. За посил анням представника відповід ача, в Україні існує єдиний по рядок перерахунку пенсій у з в' язку зі збільшенням грошо вого забезпечення і тільки п ри його дотриманні можливо п ерерахування пенсії відпові дно до статті 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військово ї служби та деяких інших осіб ». Безпосередньо застосовува ти положення постанови Кабі нету Міністрів України від 28.0 3.2007 №594 «Деякі питання грошовог о забезпечення військовослу жбовців, осіб рядового та нач альницького складу у 2007 році» відповідач не може, оскільки названою постановою встанов лено лише право Міністерства оборони України здійснювати преміювання понад встановле ний законодавством розмір. Н аказ Міністра оборони Україн и «Про встановлення гранични х розмірів премії військовос лужбовцям Збройних сил Украї ни»від 14.04.2007 №175 не може бути під ставою для перерахунку пенсі ї, оскільки є внутрішнім доку ментом Міністерства оборони України, якій не зареєстрова ний в Міністерстві юстиції У країни та не розповсюджуєтьс я на пенсійні правовідносини .

Розглянувши подані позива чем і відповідачем документи і матеріали, заслухавши пояс нення представника відповід ача, всебічно і повно з' ясув авши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об ' єктивно оцінивши докази, я кі мають юридичне значення д ля розгляду справи і вирішен ня спору по суті, суд -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 отримує пенсію відповідно до Закону Україн и «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військово ї служби, та деяких інших осіб ».

Згідно зі статтею 99 Закону У країни «Про Державний бюджет України на 2007 рік»з 01 січня 2007 ро ку військовослужбовцям, особ ам начальницького і рядового складу, які мають право на пен сійне забезпечення на умовах Закону України «Про пенсійн е забезпечення осіб, звільне них з військової служби, та де яких інших осіб», пенсії приз начаються (перераховуються) органами Пенсійного фонду Ук раїни.

Відповідно до частини трет ьої статті 63 Закону України «П ро пенсійне забезпечення осі б, звільнених з військової сл ужби, та деяких інших осіб»ус і призначені за цим Законом п енсії підлягають перерахунк у у зв' язку зі зміною розмір у хоча б одного з видів грошов ого забезпечення відповідни х категорій військовослужбо вців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, або у зв ' язку із введенням для зазн ачених категорій осіб нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (над бавок, доплат, підвищень) та пр емій у розмірах, встановлени х законодавством.

Постановою Кабінету Мініс трів України від 28.03.2007 №594 «Про де які питання грошового забезп ечення військовослужбовців , осіб рядового і начальницьк ого складу у 2007 році»(втратила чинність згідно з постаново ю Кабінету Міністрів України від 07.11.2007 №1294) Міністерству обор они України дозволено здійсн ювати у поточному році, почин аючи з 01 квітня преміювання в ійськовослужбовців, осіб ряд ового та начальницького скла ду понад установлений законо давством розмір у межах вида тків, передбачених для грошо вого забезпечення у 2007 році.

На виконання цієї постанов и Міністром оборони України наказом від 14.04.2007 №175 «Про встано влення граничних розмірів пр емії військовослужбовцям Зб ройних Сил України»встановл ено граничні розміри премії, які можуть бути виплачені ві йськовослужбовцям у межах ви датків на грошове забезпечен ня на 2007 рік.

Позивач вважає, що він має п раво на перерахування пенсії , яка має бути виплачена у відс отках від грошового забезпеч ення військовослужбовцям оф іцерського складу, виходячи з посадових окладів і стажу б езперервної військової служ би з 01 квітня 2007 року у розмірах , визначених наказом Міністр а оборони України від 14.04.2007 №175 «П ро встановлення граничних ро змірів премії військовослуж бовцям Збройних Сил України» .

Листом Головного управлі ння Пенсійного фонду України в місті Києві від 23.11.2007 №30494/12 пози вачу відмовлено у здійсненні відповідного перерахунку йо го пенсії з посиланням на від сутність відповідних змін в пенсійному законодавстві, а також на те, що наказ Міністра оборони України від 14.04.2007 №175 «Пр о встановлення граничних роз мірів премії військовослужб овцям Збройних сил України»н е є законодавчим актом.

Досліджуючи надані сторон ами докази, аналізуючи навед ені міркування та запереченн я, оцінюючи їх в сукупності, су д бере до уваги наступне.

Як вбачається зі змісту нак азу Міністра оборони України від 14.04.2007 №175 «Про встановлення г раничних розмірів премії вій ськовослужбовцям Збройних С ил України», він не встановлю є і не змінює розмірів премії військовослужбовцям Збройн их Сил України. Введення цим н аказом граничних розмірів пр емії не змінює розділу 34 Полож ення про порядок виплати гро шового забезпечення військо вослужбовцям Збройних Сил Ук раїни, затвердженого наказом Міністра оборони України ві д 05.03.2001 №75, зареєстрованого в Мін істерстві юстиції України 20 б ерезня 2001 року за №251/5442 (втратив ч инність згідно з наказом Мін істра оборони України від 11.06.2 008 №259).

Відповідно до пункту 4 наказ у Міністра оборони України в ід 14.04.2007 №175 «Про встановлення гр аничних розмірів премії війс ьковослужбовцям Збройних Си л України»граничні розміри п ремій військовослужбовцям з атверджені з 01 квітня 2007 року у межах видатків на грошове за безпечення на 2007 рік, а отже, су д приходить до висновку, що да ний нормативно-правовий акт не є підставою для перерахун ку пенсії у бік збільшення, ос кільки носить тимчасовий хар актер.

Статтею 105 Закону України «П ро Державний бюджет України на 2007 рік»передбачено, що умов и оплати праці працівників п ідприємств, установ, організ ацій, що фінансуються чи доту ються з бюджету, керівників п ідприємств, заснованих на де ржавній, комунальній власнос ті, а також умови грошового за безпечення військовослужбо вців (осіб рядового і начальн ицького складу) затверджують ся виключно Кабінетом Мініст рів України.

Аналіз змісту названих нор м права свідчить про те, що пре мія, яку позивач просив враху вати для обчислення нового р озміру пенсії, носила тимчас овий характер, її виплата бул а дозволена за наявності пер едбачених підстав лише в меж ах видатків, передбачених у к ошторисах військових частин для грошового забезпечення військовослужбовців у 2007 році . Конкретні розміри премії за значеним наказом постановою встановлені не були.

Таким чином, на думку суду, н аказ Міністра оборони Україн и від 14.04.2007 №175 «Про встановленн я граничних розмірів премії військовослужбовцям Збройн их Сил України»не може бути п ідставою для перерахунку пен сії позивачу.

Зазначена правова позиція підтримана Верховним Судом України в постановах від 30.09.2009 у справі №21-1256во09, від 24.11.2009 у справі №21-1486во09 та від 22.12.2009 у справі №21-1484в о09.

Крім того, суд звертає увагу на те, що згідно Указу Президе нта України від 03.10.1992 №493/92 «Про де ржавну реєстрацію нормативн о-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади»з 01 січня 1993 року нормат ивно-правові акти, які видают ься міністерствами, іншими о рганами виконавчої влади, ор ганами господарського управ ління та контролю і які зачіп ають права, свободи й законні інтереси громадян або мають міжвідомчий характер, підля гають державній реєстрації. Державну реєстрацію нормати вно-правових актів, зокрема, м іністерств, інших центральни х органів виконавчої влади, о рганів господарського управ ління та контролю здійснює М іністерство юстиції України . Державна реєстрація провад иться в порядку, що визначаєт ься Кабінетом Міністрів Укра їни.

Відповідно до Положення пр о державну реєстрацію нормат ивно-правових актів міністер ств та інших органів виконав чої влади, затвердженого пос тановою Кабінету Міністрів У країни від 28.12.1992 №731 державній ре єстрації підлягають нормати вно-правові акти, що зачіпают ь права, свободи й законні інт ереси громадян або мають між відомчий характер.

Судом встановлено, що наказ Міністра оборони України ві д 14.04.2007 №175 «Про встановлення гра ничних розмірів премії війсь ковослужбовцям Збройних Сил України»не зареєстрований у Міністерстві юстиції Україн и, а тому він не може бути заст осований органами Пенсійног о фонду України для здійснен ня перерахунку пенсії позива ча.

Відповідно до статті 19 Конс титуції України органи держа вної влади та органи місцево го самоврядування, їх посадо ві особи зобов'язані діяти ли ше на підставі, в межах повнов ажень та у спосіб, що передбач ені Конституцією та законами України.

Частиною третьою статті 2 Ко дексу адміністративного суд очинства України передбачен о, що у справах щодо оскарженн я рішень, дій чи бездіяльност і суб' єктів владних повнова жень адміністративні суди пе ревіряють, чи прийняті (вчине ні) вони: на підставі, у межах п овноважень та у спосіб, що пер едбачені Конституцією та зак онами України; з використанн ям повноваження з метою, з як ою це повноваження надано; об ґрунтовано, тобто з урахуван ням усіх обставин, що мають зн ачення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо ( неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням пр инципу рівності перед законо м, запобігаючи несправедливі й дискримінації; пропорційно , зокрема з дотриманням необх ідного балансу між будь-яким и несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (д ія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийнятт я рішення; своєчасно, тобто пр отягом розумного строку.

Відповідно до частини перш ої статті 71 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и кожна сторона повинна дове сти ті обставини, на яких ґрун туються її вимоги та запереч ення, крім випадків, встановл ених статтею 72 цього Кодексу.

Відповідно до частини друг ої статті 71 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и в адміністративних справах про протиправність рішень, д ій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'яз ок щодо доказування правомір ності свого рішення, дії чи бе здіяльності покладається на відповідача, якщо він запере чує проти адміністративного позову.

За таких обставин суд доход ить висновку, що у відповідач а відсутній обов' язок здійс нювати перерахунок пенсії на підставі наказу Міністра об орони України «Про встановле ння граничних розмірів премі ї військовослужбовцям Зброй них сил України»від 14.04.2007 №175, оск ільки він є внутрішнім докум ентом Міністерства оборони У країни, не має ознак обов' яз кового до виконання на всій т ериторії України нормативно -правового акта, вбачається, щ о він не підлягає державній р еєстрації та опублікуванню в офіційних спеціальних видан нях як такий акт, не запровадж ує нових щомісячних додатков их видів грошового забезпече ння, нових розмірів премій, но сить тимчасовий характер і н е є підставою для перерахунк у пенсії в розумінні частини третьої статті 63 Закону Украї ни «Про пенсійне забезпеченн я осіб, звільнених і військов ої служби та деяких інших осі б».

Оцінивши докази, які є у спр аві, суд дійшов висновку, що ви моги позивача є необгрутован ими, а тому позов задоволенню не підлягає.

Враховуючи викладене, керу ючись статтями 69, 70, 71, 122, 158-163 Кодекс у адміністративного судочин ства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні позову відмовити повністю.

Постанова відповідно до ч астини першої статті 254 Кодекс у адміністративного судочин ства України набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, встановленог о цим Кодексом, якщо таку заяв у не було подано.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції за правилами, встановл еними статтями 185-187 Кодексу адм іністративного судочинства України.

Суддя

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.04.2010
Оприлюднено16.08.2010
Номер документу10667805
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —12/275

Ухвала від 26.01.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Костенко Д.А.

Ухвала від 25.01.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

Ухвала від 23.06.2014

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Гриньова-Новицька Т.В.

Рішення від 30.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Прокопенко Л.В.

Ухвала від 23.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Прокопенко Л.В.

Ухвала від 12.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Прокопенко Л.В.

Постанова від 22.04.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

Постанова від 14.04.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Костенко Д.А.

Рішення від 29.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Прокопенко Л.В.

Ухвала від 06.08.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Прокопенко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні