Постанова
від 14.04.2010 по справі 12/275
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна, 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

14 квітня 2010 року 10:55 № 12/275

Окружний адміністрати вний суд міста Києва у складі :

головуючого судді Костенк а Д.А., при секретарі судового засідання Білову М.В.,

за участю: позивача - ОС ОБА_1,

представника відповідача - Головного управління Пен сійного фонду України в міст і Києві - Прохоренко Я.О. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адмініст ративну справу за позовом О СОБА_1 до Головного управлі ння Пенсійного фонду України в місті Києві (далі - УПФ) про визнання неправомірними дій , скасування рішення, зобов'яз ання вчинити дії щодо перера хунку та виплати пенсії,

в с т а н о в и в:

У жовтні 2007 року ОСОБА_1 з вернувся до суду із адмініст ративним позовом, у якому про сить визнати неправомірними дії УПФ щодо перерахунку пен сії у зв'язку із підвищенням з 1 квітня 2007 року граничного роз міру премії, яка виплачуєтьс я військовослужбовцям, зобов 'язати УПФ провести з 1 травня 2007 року перерахунок раніше пр изначеної пенсії та виплатит и недоплачену суму пенсії.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що відповідно до полож ень Закону України ві д 9 квітня 1992 року № 2262-ХІІ "Про пе нсійне забезпечення осіб, зв ільнених з військової служби , та деяких інших осіб" (далі - Закон № 2262-ХІІ), постанови Кабі нету Міністрів України від 28 б ерезня 2007 року № 594 "Деякі питанн я грошового забезпечення вій ськово-службовців, осіб рядо вого і начальницького складу у 2007 році" (далі - Постанова КМ № 594), наказу Міністра оборони України від 14 квітня 2007 року № 17 5 "Про встановлення граничних розмірів премії військовосл ужбовцям Збройних сил Україн и" (далі - Наказ МО № 175) позива чу, як військовому пенсіонер у, повинна бути перерахована пенсія, однак відповідач про типравно відмовив йому у цьо му, чим порушив його законні п рава.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду міста Києва від 28 грудня 2007 року провадженн я у справі було зупинено, а ухв алою від 16 липня 2009 року - поно влено.

У судовому засіданні позив ач підтримав позовні вимоги посилаючись на обставини заз начені у позовній заяві.

Представник відповідача п озовні вимоги не визнала. У св оїх усних і письмових запере ченнях послалася на те, що згі дно із положеннями чинного з аконодавства України, Наказ МО № 175 носить внутрішній хара ктер, державну реєстрацію у М іністерстві юстиції України не проходив, органам Пенсійн ого фонду України для викона ння не направлявся, відтак ві дсутні підстави для перераху нку пенсії позивачу, згідно і з вказаним наказом, а тому від мова у такому перерахунку пр ийнята УПФ правомірно.

Заслухавши позивача, предс тавника відповідача, досліди вши матеріали пенсійної спра ви, розглянувши матеріали сп рави, суд дійшов висновку, що п ідстав для задоволення позов них вимог не має. При цьому суд виходить із такого.

Судом встановлено, що згідн о витягу із наказу Міністра о борони України № 98 в ід 7 березня 1995 року, відповідно до Тимчасового положення пр о проходження військової слу жби особами офіцерського скл аду Збройних Сил України, під полковника ОСОБА_1, звільн ено з дійсної військової слу жби у запас на підставі пункт у 65 підпункту "в" - за станом з доров' я, з правом носіння ві йськової форми одягу.

Згідно витягу з наказу нача льника Київського військово го гуманітарного інституту № 41 від 20 березня 1995 року ОСОБА_1 виключено з списків особов ого складу інституту, всіх ви дів забезпечення і направлен о на облік до Залізничного ра йонного військового комісар іату міста Києва.

Відповідно до розрахунку в ислуга років військовослужб овця склала понад 29 років.

ОСОБА_1 знаходиться на обл іку в УПФ і отримує пенсію за в ислугу років як військовий п енсіонер.

У 2007 році позивач звернувся д о УПФ із зверненням щодо пере рахунку пенсії. Листом від 9 се рпня 2007 року № 14482/12 УПФ повідомил о ОСОБА_1 про те, що підстав для перерахунку йому пенсії не має.

Статтею 105 Закону України ві д 19 грудня 2006 року № 489-V "Про Держа вний бюджет України на 2007 рік" у становлено, що умови оплати п раці працівників підприємст в, установ та організацій, що ф інансуються чи дотуються з б юджету, керівників підприємс тв, заснованих на державній, к омунальній власності, а тако ж умови грошового забезпечен ня військовослужбовців (осіб рядового і начальницького с кладу) затверджуються виключ но Кабінетом Міністрів Украї ни.

Постановою КМ № 594, прийнятою відповідно до вимог ст. 105 Зако ну України від 19 грудня 2006 року № 489-V "Про Державний бюджет Укр аїни на 2007 рік" та з метою підви щення рівня соціального захи сту військовослужбовців, осі б рядового і начальницького складу, Міністерству оборони України дозволено здійснюва ти у поточному році (2007 рік), поч инаючи з 1 квітня, преміювання військовослужбовців, осіб р ядового та начальницького ск ладу (насамперед осіб рядово го, сержантського та старшин ського складу, які проходять військову службу за контрак том, осіб рядового, молодшого та середнього начальницьког о складу та осіб молодшого оф іцерського складу) понад вст ановлений законодавством ро змір у межах видатків, передб ачених для грошового забезпе чення у 2007 році.

Відповідно до Постанови КМ № 594 Наказом МО № 175 встановлено граничні розміри премії вій ськовослужбовцям Збройних С ил України.

Згідно із п. 1 цього наказу ув едено у дію з 1 квітня 2007 року гр аничні розміри премії, яка мо же бути виплачена у відсотка х від грошового забезпечення військовослужбовцям рядово го, сержантського, старшинсь кого та офіцерського складу, які проходять військову слу жбу за контрактом у Збройних Силах України, виходячи з пос адових окладів і стажу безпе рервної військової служби.

Граничний розмір премії вс тановлюється з урахуванням р озмірів премії та в порядку, у становленому розділом 34 Поло ження про порядок виплати гр ошового забезпечення військ овослужбовцям Збройних Сил У країни, затвердженого наказо м Міністра оборони України в ід 5 березня 2001 року № 75, зареєст рованого у Міністерстві юсти ції України 20 березня 2001 року з а № 251/5442 (із змінами та доповнен нями).

Станом на момент розгляду с прави, Постанова КМ № 594 і Наказ МО № 175 втратили чинність. Так, зокрема, постанова КМ № 594 втра тила чинність згідно з поста новою Кабінету Міністрів Укр аїни від 7 листопада 2007 року № 129 4 "Про упорядкування структур и та умов грошового забезпеч ення військовослужбовців, ос іб рядового і начальницького складу".

Згідно із вимогами ч. 3 ст. 63 За кону № 2262-ХІІ (у редакції стано м на 1 травня 2007 року) усі призна чені за цим Законом пенсії пі длягають перерахунку у зв'яз ку зі зміною розміру хоча б од ного з видів грошового забез печення відповідних категор ій військовослужбовців, осіб , які мають право на пенсію за цим Законом, або у зв'язку із в веденням для зазначених кате горій осіб нових щомісячних додаткових видів грошового з абезпечення (надбавок, допла т, підвищень) та премій у розмі рах, встановлених законодавс твом. Перерахунок пенсій зді йснюється на момент виникнен ня права на перерахунок пенс ій і провадиться у порядку, вс тановленому Кабінетом Мініс трів України, у строки, передб ачені ч. 2 ст. 51 цього Закону.

Отже, підставою для перерах унку розміру пенсії є зміна р озміру хоча б одного з видів г рошового забезпечення відпо відних категорій військовос лужбовців, осіб, які мають пра во на пенсію за Законом № 2262-ХІ І, введення нових основних та додаткових видів грошового забезпечення та премій у роз мірах, встановлених законода вством.

Як убачається, премія, яку п озивач просить врахувати для перерахунку йому пенсії, нос ить тимчасовий характер, вип лата її дозволена за наявнос ті підстав лише у межах видат ків, передбачених у 2007 році, змі ни до нормативно-правових ак тів, які регулюють розмір фон ду преміювання для військово службовців, осіб начальницьк ого і рядового складу, не внос илися, а самою Постановою КМ № 594 розміри премії не встановл ювалися.

Окрім того, Наказ МО № 175 не мо жна уважати таким, що має норм ативно-правовий характер, ві н є внутрішнім документом ін шого відомства, а тому у конте ксті ст. 63 Закону №2262-ХІІ не є "за конодавством".

Відповідно до п. 1 Указу През идента України від 3 жовтня 1992 р оку № 493/92 "Про державну реєстра цію нормативно-правових акті в та інших органів виконавчо ї влади" з 1 січня 1 993 року нормативно-правові акт и, які видаються міністерств ами, іншими органами виконав чої влади, органами господар ського управління та контрол ю і які зачіпають права, свобо ди й законні інтереси громад ян або мають міжвідомчий хар актер, підлягають державній реєстрації

Доказів того, що на час розг ляду справи Наказ МО № 175 зареє стрований згідно із вимогами вищезазначеного Указу Прези дента України, суду надано не було.

З метою однакового застосу вання судами загальної юрисд икції положень Конституції т а законів України, судом врах овується правова позиція, ви словлена колегією суддів Суд ової палати в адміністративн их справах Верховного Суду У країни у постанові від 24 листо пада 2009 року по справі № 21-1486во09.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 19 К онституції України органи де ржавної влади, їх посадові ос оби зобов' язані діяти лише на підставі, в межах повноваж ень та у спосіб, що передбачен і Конституцією та законами У країни.

Указом Президента України від 1 березня 2001 року № 121/2001 затве рджено Положення про Пенсійн ий фонд України. Відповідно д о п. 2 цього Положення, Пенсійн ий фонд України у своїй діяль ності керується Конституціє ю та законами України, актами Президента України, Кабінет у Міністрів України та цим По ложенням.

За таких обставин, суд уважа є, що відповідач як суб' єкт в ладних повноважень, діючи у м ежах повноважень та у спосіб , що передбачений Конституці єю і законами України, не мав д остатніх законних підстав дл я проведення перерахунку О СОБА_1.

З огляду на викладене, суд д ійшов висновку про відмову у задоволенні позову.

Керуючись статтями 2, 6, 9, 11, 70, 71, 76, 79, 86, 158- 163, 167, КАС, суд, -

п о с т а н о в и в:

Відмовити ОСОБА_1 в за доволенні позову.

Постанова набирає закон ної сили після закінчення ст року подання заяви про апеля ційне оскарження, якщо таку з аяву не було подано.

Відповідно до положень КАС , Цивільного процесуального кодексу України та положень Закону України від 18 лютого 2010 року № 1691-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів У країни щодо підвідомчості сп рав, пов'язаних із соціальним и виплатами" постанова може б ути оскаржена до Апеляційног о суду міста Києва у порядку т а строки встановлені ст.ст. 291- 296 Цивільного процесуального кодексу України.

У судовому засіданні 14 квіт ня 2010 року, відповідно до ч. 3 ст. 160 КАС, проголошено вступну та резолютивну частину постано ви. Постанова у повному обсяз і складена 19 квітня 2010 року.

Суддя Д.А. Костен ко

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.04.2010
Оприлюднено21.07.2010
Номер документу9650010
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —12/275

Ухвала від 26.01.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Костенко Д.А.

Ухвала від 25.01.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

Ухвала від 23.06.2014

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Гриньова-Новицька Т.В.

Рішення від 30.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Прокопенко Л.В.

Ухвала від 23.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Прокопенко Л.В.

Ухвала від 12.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Прокопенко Л.В.

Постанова від 22.04.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

Постанова від 14.04.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Костенко Д.А.

Рішення від 29.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Прокопенко Л.В.

Ухвала від 06.08.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Прокопенко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні