Постанова
від 27.09.2022 по справі 392/431/21
КРОПИВНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

27 вересня 2022 року м. Кропивницький

справа № 392/431/21

провадження № 22-ц/4809/404/22

Кропивницький апеляційний суд у складі:

головуючого судді - Письменного О.А.,

суддів - Дуковського О.Л., Дьомич Л.М.,

при секретарі Федоренко Т.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Маловисківського районного суду Кіровоградської області у складі судді Березія Ю.А. від 22 листопада 2021 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області», Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області, третя особа Відділ освіти, культури, молоді та спорту Новоукраїнської районної державної адміністрації Кіровоградської області про стягнення заборгованості з виплати заробітної плати, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні, моральної шкоди та зобов`язання вчинити певні дії,-

встановив:

У березні 2021 року ОСОБА_2 звернувся в суд із зазначеним позовом, мотивуючи його тим, що 01 листопада 2017 року його було призначено на посаду керівника гуртка Маловисківського районного будинку дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області. Рішенням Новоукраїнської районної ради від 18 грудня 2020 року № 44 шляхом ліквідації було припинено юридичну особу Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради та створено ліквідаційну комісію.

Позивач зазначив, що з січня 2021 року йому припинили виплату заробітної плати, а наказом Маловисківського районного будинку дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області від 26.02.2021 року № 10-к його було звільнено за п. 1 ст. 40 КЗпП України та доручено головному бухгалтеру централізованої бухгалтерії відділу освіти, культури, молоді та спорту Новоукраїнської районної державної адміністрації виплатити належні при звільненні кошти. Вказав, що при звільненні розрахунку з ним проведено не було, тому утворилась заборгованість із заробітної плати, вихідної допомоги при звільненні та грошової компенсації за невикористану відпустку в розмірі 36407 грн 98 коп.

Крім того, позивач зазначив, що в результаті затримки розрахунку при звільненні він поніс моральні страждання, які виразилися у порушенні звичайного укладу життя, необхідності докладання додаткових зусиль для утримання сім`ї.

Посилаючись на ці обставини, позивач просив стягнути з Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області на його користь 36407 грн 98 коп, як невиплачену заробітну плату за січень - лютий 2021 року, вихідної допомоги при звільненні та грошової компенсації за невикористану відпустку; зобов`язати Новоукраїнську районну раду Кіровоградської області нарахувати та виплатити йому середній заробіток за весь час затримки розрахунку при звільненні по день фактичного розрахунку, з відрахуванням всіх обов`язкових платежів, передбачених законом; стягнути з Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області на його користь 20000 грн моральної шкоди.

29 вересня 2021 року позивач ОСОБА_1 надіслав до суду уточнення до позовної заяви, де просив просив стягнути з Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» належні при звільненні кошти в сумі 36407,98 грн; зобов`язати Новоукраїнська районну раду забезпечити нарахування та виплату цих коштів як єдиного правонаступника та засновника установи; стягнути з Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» на користь позивача середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні; зобов`язати Новоукраїнська районну раду забезпечити нарахування та виплату цих коштів як єдиного правонаступника та засновника установи; стягнути з Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» на його користь позивача 20000 грн моральної шкоди та зобов`язати Новоукраїнська районну раду забезпечити нарахування та виплату цих коштів як єдиного правонаступника та засновника установи.

Рішенням Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 22 листопада 2021 року задоволено частково.

Стягнуто з Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» на користь ОСОБА_1 10612 грн 50 коп заборгованості по виплаті заробітної плати за січень 2021 року, 10612 грн 50 коп заборгованості по виплаті заробітної плати за лютий 2021 року, 10612 грн 50 коп вихідної допомоги при звільненні, 4162 грн 31 коп компенсації за невикористану відпустку, 95512 грн 50 коп середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та 5000 грн у відшкодування моральної шкоди, всього 136512 грн 31 коп.

Стягнуто з Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» на користь держави 2223 грн судового збору.

У задоволенні іншої частини позову до Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» відмовлено.

В апеляційній скарзі скаржник, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального права, просить рішення суду в частині відмови зобов`язати нарахування та виплату цих коштів, як єдиного правонаступника та засновника Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської ради Кіровоградської області» та ухвалити в цій частині нове судове рішення, яким позовні вимоги задовольнити.

Розглянувши справу в межах доводів апеляційної скарги, вивчивши матеріали справи, перевіривши законність і обґрунтованість ухваленого рішення, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення з наступних підстав.

Відмовляючи у задоволені позову в оскаржуваній частині, суд першої інстанції виходив з того, що Новоукраїнська районна рада Кіровоградської області не є роботодавцем ОСОБА_1 та не має повноважень щодо нарахування йому коштів, належних при звільненні.

Апеляційний суд погоджується з таким висновком суду з огляду на таке.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 у період з 1 листопада 2017 року по 1 березня 2021 року працював керівником гуртка в Комунальній установі «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області», що підтверджується записами в трудовій книжці (а.с. 12-27).

26 лютого 2021 року головою комісії з припинення юридичної особи публічного права Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» Романенко Л.Б. видано наказ № 10-к, відповідно якому позивач звільнений із займаної посади 1 березня 2021 року у зв`язку з ліквідацією юридичної особи - Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області, на підставі частини 1 статті 40 Кодексу законів про працю України; головному бухгалтеру централізованої бухгалтерії відділу освіти, культури, молоді та спорту Новоукраїнської районної державної адміністрації доручено виплатити ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі за період з 1 січня 2021 року по 1 березня 2021 року включно, компенсацію за 14 днів щорічної основної відпустки за відпрацьований період з 1 вересня 2020 року по 1 березня 2021 року та вихідну допомогу у розмірі середньомісячного заробітку (а.с. 28).

Відомостями архівної довідки архівного фонду відділу освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області підтверджується нарахування заробітної плати ОСОБА_1 за 2020 рік (а.с. 29).

18 грудня 2020 року Новоукраїнською районною радою ухвалено рішення № 44 «Про припинення шляхом ліквідації Маловисківського районного будинку дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області», відповідно якому районна рада вирішила: припинити шляхом ліквідації юридичну особу - Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області; Маловисківській районній державній адміністрації забезпечити здійснення усіх організаційно-правових заходів, пов`язаних з припиненням вказаної у даному рішенні юридичної особи шляхом ліквідації, у тому числі утворити ліквідаційну комісію та затвердити ліквідаційний баланс (а.с. 30-31, 100).

28 грудня 2020 року головою Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області видано розпорядження № 288-р, яким припинено юридичну особу публічного права - Комунальну установу «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області», утворено відповідну комісію та призначено ОСОБА_3 головою ліквідаційної комісії (а.с. 32).

28 грудня 2020 року виконуючим обов`язки начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області видано наказ № 295, яким припинено шляхом ліквідації юридичну особу - Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області; директору Маловисківського районного будинку дитячої та юнацької творчості ОСОБА_3 наказано забезпечити здійснення усіх організаційно-правових заходів, пов`язаних з припиненням вказаної у даному наказі юридичної особи шляхом ліквідації відповідно до вимог чинного законодавства (а.с. 33-34).

Відповідно до відомостей, які зазначено в довідці, виданої директором РБДЮТ ОСОБА_4 , керівнику гуртка Маловисківського РБДЮТ ОСОБА_1 у зв`язку з ліквідацією установи 1.03.2021 року не виплачено заробітну плату за січень-лютий 2021 року включно, компенсацію за невикористану відпустку та вихідну допомогу у розмірі середньомісячного заробітку. Розрахунок не проведений через відсутність бухгалтера і ненаданих коштів (а.с. 35).

15 березня 2021 року головою комісії з реорганізації районних державних адміністрацій в Новоукраїнському районі позивачеві вказано на те, що їй рекомендовано за роз`ясненнями та отриманням відомостей про нарахування суми належних при звільненні коштів звернутися до голови комісії з припинення юридичної особи публічного права комунальної установи (а.с. 36-37).

Даними, які викладені у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, підтверджується, що в реєстрі відсутній запис про припинення юридичної особи Комунального закладу «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області»; головою комісії з припинення зазначена ОСОБА_3 (а.с. 48).

Відповідно до Статуту Маловисківського районного будинку дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області, затвердженого розпорядженням голови Маловисківської районної ради від 26.07.2018 року № 88-р, засновником закладу є Маловисківська районна рада Кіровоградської області, а уповноваженим органом управління відділ освіти, молоді та спорту Маловисківської районної державної адміністрації; згідно з абз. 3 пункту 7.1 розділу VI Статуту ліквідація проводиться ліквідаційною комісією, призначеною Засновником, а у випадках ліквідації за рішенням господарського суду, ліквідаційною комісією, призначеною цим органом. З часу призначення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження щодо управління Закладом (а.с. 68-82).

7 червня 2021 року розпорядженням № 59-р голови Новоукраїнської районної ради затверджено нову редакцію Статуту Маловисківського районного будинку дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області, відповідно якого засновником Закладу є Новоукраїнська районна рада, яка є правонаступником Маловисківської районної ради, а органом управління є Новоукраїнська районна державна адміністрація, яка є правонаступником відділу освіти, молоді та спорту Маловисківської районної державної адміністрації. Заклад освіти є юридичною особою, має печатку, штамп, бланк з власними реквізитами, рахунок в Управлінні Державного казначейства (а.с. 83-91).

18 травня 2021 року рішенням Новоукраїнської районної ради № 105 затверджено Програму заходів з ліквідації установ та закладів освіти та культури Новоукраїнського району (а.с. 97-99).

18 грудня 2020 року Новоукраїнською районною радою ухвалено рішення № 34 про ініціативу щодо безоплатної передачі закладів освіти із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Новоукраїнського району Кіровоградської області у комунальну власність Маловисківської міської ради(а.с. 101).

16 червня 2021 року головою Новоукраїнської районної ради прийнято розпорядження № 77-р про введення посади бухгалтера до штатного розпису Маловисківського районного будинку дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області (а.с. 102).

26 серпня 2021 року Новоукраїнською районною радою ухвалено рішення № 133 про затвердження розпоряджень голови районної ради (а.с. 103).

24 березня 2021 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи відділу освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської районної державної адміністрації; правонаступником установи зазначена Новоукраїнська районна державна адміністрація (а.с. 109-110).

31 грудня 2020 року головою Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області видано розпорядження № 298-р про припинення юридичної особи публічного права відділу освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської районної державної адміністрації, у зв`язку з реорганізацією шляхом приєднання до Новоукраїнської районної державної адміністрації Кіровоградської області (а.с. 111-113).

11 січня 2021 року головою Новоукраїнської районної державної адміністрації видано розпорядження № 8-р про склад інвентаризаційної комісії та здійснення заходів з реорганізації Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області (а.с. 114-115).

Відповідно до вимог ст.12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Згідно зі ст.80 ЦК України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Положеннями ст.96 ЦК України передбачено, що юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов`язаннями, при цьому учасник (засновник) юридичної особи не відповідає за зобов`язаннями юридичної особи, а юридична особа не відповідає за зобов`язаннями її учасника (засновника), крім випадків, встановлених установчими документами та законом.

Відповідно до ст. 176 ЦК України держава, Автономна Республіка Крим, територіальні громади не відповідають за зобов`язаннями створених ними юридичних осіб, крім випадків, встановлених законом.

Згідно ч.1 ст.112 ЦК Україниу разі ліквідації платоспроможної юридичної особи вимоги її кредиторів задовольняються у такій черговості:

1) у першу чергу задовольняються вимоги щодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю, та вимоги кредиторів, забезпечені заставою чи іншим способом;

2) у другу чергу задовольняються вимоги працівників, пов`язані з трудовими відносинами, вимоги автора про плату за використання результату його інтелектуальної, творчої діяльності;

3) у третю чергу задовольняються вимоги щодо податків, зборів (обов`язкових платежів);

4) у четверту чергу задовольняються всі інші вимоги.

Вимоги однієї черги задовольняються пропорційно сумі вимог, що належать кожному кредитору цієї черги.

Частинами 3-5статті 112 ЦК Українивизначено, що у разі відмови ліквідаційної комісії у задоволенні вимог кредитора або ухилення від їх розгляду кредитор має право протягом місяця з дати, коли він дізнався або мав дізнатися про таку відмову звернутися до суду із позовом до ліквідаційної комісії. За рішенням суду вимоги кредитора можуть бути задоволені за рахунок майна, що залишилося після ліквідації юридичної особи.

Вимоги кредитора, заявлені після спливу строку, встановленого ліквідаційною комісією для їх пред`явлення, задовольняються з майна юридичної особи, яку ліквідовують, що залишилося після задоволення вимог кредиторів, заявлених своєчасно.

Вимоги кредиторів, які не визнані ліквідаційною комісією, якщо кредитор у місячний строк після одержання повідомлення про повну або часткову відмову у визнанні його вимог не звертався до суду з позовом, вимоги, у задоволенні яких за рішенням суду кредиторові відмовлено, а також вимоги, які не задоволені через відсутність майна юридичної особи, що ліквідується, вважаються погашеними.

Відповідно до нової редакції Статуту Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» Новоукраїнська районна рада є правонаступником Маловисківської районної ради Кіровоградської області (пункт 1.3 Статуту), що була засновником комунальної установи.

Компетенція Новоукраїнської районної ради щодо предмета спору обмежується нормамиЗакону України «Про місцеве самоврядування в Україні», в редакціїЗакону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій» від 17.11.2020 року № 1009-ІХ.

Рішенням Новоукраїнської районної ради від 18 травня 2021 року затверджено Програми заходів з ліквідації установ та закладів освіти та культури Новоукраїнського району, де передбачено виділення коштів з районного бюджету на погашення заборгованості звільненим працівникам Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області».

З огляду на це, колегія суддів апеляційного суду вважає, що суд першої інстанції дійшов правильного висновку про відмову у задоволені вимог до Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області.

З урахуванням викладеного, доводи апеляційної скарги не дають підстав для висновку про неправильне застосування судом першої інстанцій норм матеріального права та порушення норм процесуального права, яке призвело або могло призвести до неправильного вирішення справи.

За таких обставин, колегія суддів вважає, що рішення суду першої інстанції ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права, тому відповідно до ч.1 ст. 375 ЦПК України, апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення, а рішення суду першої інстанції залишенню без змін.

Керуючись ст.ст. 367, 374, 375, 381 - 384 ЦПК України, суд, -

постановив:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення.

Рішення Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 22 листопада 2021 року залишити без змін.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Повний текст постанови складено 13.10.2022.

Судді:

О.А. Письменний О.Л. Дуковський Л.М.Дьомич

СудКропивницький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення27.09.2022
Оприлюднено17.10.2022
Номер документу106749734
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —392/431/21

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Пророк Віктор Васильович

Постанова від 04.04.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Мурашко С. І.

Постанова від 04.04.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Мурашко С. І.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Мурашко С. І.

Ухвала від 10.03.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Мурашко С. І.

Ухвала від 01.03.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Мурашко С. І.

Ухвала від 31.01.2023

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Березій Ю. А.

Постанова від 27.09.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Письменний О. А.

Постанова від 27.09.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Письменний О. А.

Ухвала від 21.02.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Письменний О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні