Ухвала
від 14.10.2022 по справі 440/11471/21
ДРУГИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

14 жовтня 2022 р.Справа № 440/11471/21 Другий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

Головуючого судді: Перцової Т.С.,

Суддів: Жигилія С.П. , Русанової В.Б. ,

розглянувши питання про можливість залучення третьої особи до участі у справі за апеляційною скаргою Регіонального відділення Фонду державного майна України по Полтавській та Сумській областях на рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 26.11.2021 року по справі № 440/11471/21

за позовом Державного підприємства "Полтавське управління геофізичних робіт"

до Головного управління ДПС у Полтавській області

про надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника,

ВСТАНОВИВ

Рішенням Полтавського окружного адміністративного суду від 26.11.2021 по справі № 440/11471/21 адміністративний позов Головного управління ДПС у Полтавській області (вул. Європейська, 4, м. Полтава, Полтавська область, ідентифікаційний код ВП 44057192) до Державного підприємства "Полтавське управління геофізичних робіт" (вул. Заводська, 16, м. Полтава, Полтавська область, ідентифікаційний код 00147921) про надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника задоволено повністю.

Надано Головному управлінню ДПС у Полтавській області дозвіл на погашення усієї суми податкового боргу Державного підприємства Полтавське управління геофізичних робіт (ідентифікаційний код 00147921) у розмірі 2 993 399,09 грн за рахунок майна платника, що перебуває у податковій заставі.

На зазначене рішення суду Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Полтавській та Сумській областях подано апеляційну скаргу, в якій заявлено клопотання про залучення Регіонального відділення Фонду державного майна України по Полтавській та Сумській областях до участі у справі № 440/11471/21 у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача ДП Полтавське управління геофізичних робіт.

Ухвалами Другого апеляційного адміністративного суду від 16.08.2021 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Регіонального відділення Фонду державного майна України по Полтавській та Сумській областях на рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 26.11.2021 року по справі № 440/11471/21 за позовом Державного підприємства "Полтавське управління геофізичних робіт" до Головного управління ДПС у Полтавській області про надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника та призначено до апеляційного розгляду в порядку письмового провадження в приміщенні Другого апеляційного адміністративного суду.

Заслухавши суддю доповідача, дослідивши матеріали адміністративної справи, колегія суддів приходить до висновку про необхідність залучення до участі у справі в якості третьої особи Регіональне відділення Фонду державного майна України по Полтавській та Сумській областях, виходячи з наступного.

Правовий статус та порядок вступу у справу третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, врегульовано КАС України.

При цьому, участь у справі третіх осіб з одного боку обумовлена завданням адміністративного судочинства, яким згідно з частиною першою статті 2 КАС України є справедливий, неупереджений та своєчасний захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин, а з іншого - вимогами процесуального законодавства про законність і обґрунтованість судового рішення.

Згідно з частиною другою статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Правовим наслідком незалучення до участі у справі третіх осіб є порушення конституційного права на судовий захист, оскільки особи не беруть участі у справі, вирішення якої може безпосередньо вплинути на їх права, свободи, інтереси або обов`язки та не реалізують комплексу своїх процесуальних прав.

Аналогічних висновків Верховний Суд дійшов у постановах від 02.04.2020 у справі №400/2165/19, від 16.04.2020 у справі № 480/496/19.

Колегія суддів зазначає, що інститут третьої особи спрямований на створення умов для захисту прав, свобод та інтересів такої особи, які можуть бути порушені при вирішенні спору між позивачем і відповідачем за відсутності третьої особи. Участь третьої особи сприяє всебічному розгляду справи, зібранню більшої кількості доказів, правильному вирішенню справи, запобігає ситуації, коли у справах з одних правовідносин ухвалюються протилежні за змістом рішення.

Інтерес третьої особи щодо задоволення позову (якщо вона бере участь на стороні позивача) або щодо відмови у задоволенні позову (якщо вона бере участь на стороні відповідача) збігається з інтересами відповідно позивача або відповідача. Це відрізняє третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, від третьої особи, яка заявляє такі вимоги.

Крім того, вступ у справу або залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, після того, як розпочато розгляд справи, не є підставою для розгляду справи спочатку. У такому разі для підготовки до справи третя особа має можливість ознайомитися з матеріалами справи, у тому числі із аудіозаписом судового засідання, якщо таке вже відбулося. При потребі вона має право заявити клопотання про оголошення перерви у судовому засіданні для того, щоб скористатися цією можливістю.

Так, предметом спору даної адміністративної справи є дозвіл на погашення усієї суми податкового боргу Державного підприємства "Полтавське управління геофізичних робіт" (код ЄДРПОУ 00147921) у розмірі 2 993 399,09 грн за рахунок майна платника, що перебуває у податковій заставі.

З матеріалів справи встановлено, що відповідно до наказу Фонду державного майна України від 14.07.2021 № 1220 Про внесення змін до наказу Фонду державного майна України від 06.01.2021 № 5 Про затвердження переліків об`єктів малої приватизації, що підлягають приватизації в 2021 році (із змінами), єдиний майновий комплекс державного підприємства Полтавське управління геофізичних робіт, за адресою: вул. Заводська. 16, м. Полтава, Полтавська область, код за ЄДРПОУ 00147921, включено до переліків об`єктів малої приватизації в 2021 році, органом приватизації визначено Регіональне відділення Фонду державного майна України по Полтавській та Сумській областях. На виконання вищезазначеного наказу Регіональним відділенням прийнято рішення про приватизацію ЄМК ДП Полтавське управління геофізичних робіт (наказ від 15.07.2021 № 780).

Відповідно до ч. 2 ст. 7 Закону України Про приватизацію державного і комунального майна державні органи приватизації у межах своєї компетенції здійснюють повноваження власника державного майна в процесі приватизації.

Таким чином, колегія суддів зауважує, що надання позивачу дозволу на погашення усієї суми податкового боргу Державного підприємства "Полтавське управління геофізичних робіт" за рахунок майна платника, що перебуває у податковій заставі та перебуває в процесі приватизації матиме безпосередній вплив на права і обов`язки Регіонального відділенням Фонду державного майна України по Полтавській та Сумській областях, яке, як вбачається з матеріалів справи, здійснює повноваження власника майна ДП Полтавське управління геофізичних робіт, що перебуває в процесі приватизації.

Враховуючи вищевикладене, з огляду на характер та предмет спірних правовідносин, з метою повного і всебічного розгляду справи, колегія суддів вважає, що судове рішення в цій справі може вплинути на права та обов`язки Регіонального відділенням Фонду державного майна України по Полтавській та Сумській областях та мати відповідні правові наслідки, що витікають зі спірних правовідносин, а тому слід залучити Регіональне відділення Фонду державного майна України по Полтавській та Сумській областях до участі в справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

На підставі викладеного, керуючись статтями 49 та 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В

Залучити Регіональне відділенням Фонду державного майна України по Полтавській та Сумській областях в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору до участі у справі № 440/11471/21 за апеляційною скаргою Регіонального відділення Фонду державного майна України по Полтавській та Сумській областях на рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 26.11.2021 року по справі № 440/11471/21 за позовом Державного підприємства "Полтавське управління геофізичних робіт" до Головного управління ДПС у Полтавській області про надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника.

Ухвала набирає законної сили з дати її прийняття та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Перцова Т.С.Судді Жигилій С.П. Русанова В.Б.

Дата ухвалення рішення14.10.2022
Оприлюднено17.10.2022
Номер документу106763016
СудочинствоАдміністративне
Сутьнадання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника

Судовий реєстр по справі —440/11471/21

Постанова від 28.03.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 02.03.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 01.03.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 28.02.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 15.02.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 29.11.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 14.10.2022

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Перцова Т.С.

Постанова від 14.10.2022

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Перцова Т.С.

Ухвала від 15.08.2022

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Перцова Т.С.

Ухвала від 15.08.2022

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Перцова Т.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні