Ухвала
від 17.10.2022 по справі 910/4050/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті

"17" жовтня 2022 р. Справа № 910/4050/22

Господарський суд Київської області у складі судді Щоткіна О.В., розглянувши матеріали справи

за первісним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтергума-2010»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Смартспейс»

про стягнення 835183,36 грн

та за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Смартспейс»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтергума-2010»

про визнання недійсними додаткових угод до договору оренди

за участю представників

позивача за первісним позовом (відповідача за зустрічним позовом): Мартиненко А.М. адвокат, ордер серії АХ № 1103332 від 29.09.2022;

відповідача за первісним позовом (відповідача за зустрічним позовом): не з`явився;

встановив:

У провадженні Господарського суду Київської області знаходиться справа за первісним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтергума-2010» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Смартспейс» про стягнення заборгованості за договором оренди нерухомого майна від 30.09.2020 № 7 у розмірі 835183,36 грн, з яких: 547390,00 грн заборгованість з орендної плати, 45219,58 грн вартість спожитої електричної енергії, 144585,00 грн штраф, 44907,64 грн пеня, 43082,07 грн інфляційні втрати, 9999,07 грн 3% річних. Одночасно із первісним позовом в одному провадженні у цій справі розглядається зустрічний позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Смартспейс» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтергума-2010» про визнання недійсними додаткових угод № 4 від 21.09.2021 та № 5 від 31.01.2022, укладених до договору оренди № 7.

Справа розглядається за правилами загального позовного провадження на стадії підготовчого провадження.

Зокрема, ухвалою Господарського суду Київської області від 03.10.2022 підготовче засідання відкладено на 17.10.2022.

Через канцелярію суду 06.10.2022 представник Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтергума-2010» подав заперечення на відповідь на відзив, які суд залучив до матеріалів справи.

На електронну адресу суду 17.10.2022 від представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Смартспейс» надійшло клопотання про відкладення судового засідання, обґрунтоване тим, що у зв`язку з масштабною повітряною тривогою на території міста Києва представник відповідача за первісним позовом не має змоги вчасно прибути у призначене судове засідання.

Присутній у підготовчому засіданні представник Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтергума-2010» заперечив проти задоволення вказаного клопотання з підстав його необґрунтованості та висловив позицію щодо можливості закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Розглянувши клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Смартспейс» про відкладення судового засідання та заслухавши позицію представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтергума-2010», суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання, виходячи із такого.

За приписами частини другої статті 183 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України) суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу; 2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Відповідно до частин першої, другої статті 202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з таких підстав: 1) неявка в судове засідання учасника справи, щодо якого немає відомостей про направлення йому ухвали з повідомленням про дату, час і місце судового засідання; 2) перша неявка в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними; 3) виникнення технічних проблем, що унеможливлюють участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, крім випадків, коли відповідно до цього Кодексу судове засідання може відбутися без участі такої особи; 4) необхідність витребування нових доказів, у випадку коли учасник справи обґрунтував неможливість заявлення відповідного клопотання в межах підготовчого провадження.

Наведені представником відповідача за первісним позовом у вказаному вище клопотанні мотиви не підпадають під випадки, визначені у частині другій статті 183 та частині другій статті 202 ГПК України, які б слугували підставою для відкладення судом підготовчого засідання.

До того ж зі змісту поданого представником Товариства з обмеженою відповідальністю «Смартспейс» клопотання не вбачається обставин, які перешкоджають проведенню підготовчого засідання за відсутності представника відповідача за первісним позовом, та не наведено доказів (за наявності), які можуть бути подані у майбутньому і не були надані до суду у встановлений законом строк з об`єктивних причин.

Враховуючи те, що відкладення розгляду справи є правом та прерогативою суду, представник відповідача за первісним позовом не довів, а суд не встановив наявності обставин, які б унеможливлювали проведення підготовчого засідання без його участі, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні клопотання про відкладення судового засідання.

За приписами статті 177 ГПК України завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті. Підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

За висновками суду, сторонам було надано достатньо можливостей подати суду власні письмові позиції по суті спірних відносин у межах строків, визначених процесуальним законом і розумних строків, що оцінювалися залежно від обставин справи та з огляду на її складність, поведінку сторін, предмет спору.

Зокрема, у матеріалах справи наявні всі заяви по суті справи, передбачені частиною другою статті 161 ГПК України, а саме: відзиви на первісну та зустрічну позовні заяви, відповіді позивачів за первісним та за зустрічним позовами на відзиви, заперечення на відповіді на відзиви.

Таким чином, суд вважає, що подальше відкладення підготовчого засідання у цій справі порушуватиме одну із основних засад господарського судочинства розумність строків розгляду справи судом.

При цьому наявність виняткових випадків, які б зумовлювали необхідність продовження строку підготовчого провадження, суд не установив, а сторони не повідомили.

Відповідно до приписів статті 185 ГПК України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу, зокрема, про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Враховуючи те, що суд остаточно з`ясував предмет спору та характер спірних правовідносин, позовні вимоги та склад учасників судового процесу, а також визначено обставини справи, які підлягають встановленню, та надані сторонами докази, вчинені дії з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті, суд дійшов висновку про закриття підготовчого провадження та призначення справи до розгляду по суті.

Керуючись статтями 182, 185, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті на 14.11.2022 о 10:50. Судове засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Київської області за адресою: м. Київ, вул. С.Петлюри, 16/108.

2. Викликати у судове засідання уповноважених представників сторін.

Інформацію по справі, що розглядається, сторони можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет (http://court.gov.ua/fair/).

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя О.В. Щоткін

Дата ухвалення рішення17.10.2022
Оприлюднено20.10.2022
Номер документу106799852
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань оренди

Судовий реєстр по справі —910/4050/22

Ухвала від 21.03.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Разіна Т.І.

Ухвала від 07.02.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Разіна Т.І.

Ухвала від 18.01.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Разіна Т.І.

Рішення від 05.12.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 09.12.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 08.11.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 17.10.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 03.10.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 29.08.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 14.08.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні