Ухвала
від 13.09.2022 по справі 490/6572/21
ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

13.09.2022 Справа № 490/6572/21

н\п 1-кс/490/2317/2022

Центральний районний суд м. Миколаєва


У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 вересня 2022 року м. Миколаїв

Слідчий суддя Центрального районного суду м. Миколаєва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 підозрюваного ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора відділу обласної прокуратури ОСОБА_6 про обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю с. Ємилівка Голованіського району Кіровоградської області, із середньою освітою, у фактичному шлюбі, дітей не має, охоронця ТОВ "Сармат 119", проживаючому за адресою: АДРЕСА_1 ,

якому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.273 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

08.09.2022р. до Центрального районного суду м. Миколаєва надійшло клопотання прокурора відділу обласної прокуратури ОСОБА_6 про обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту до ОСОБА_4 .

Згідно вказаного клопотання вбачається, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Миколаївській здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12021150000000319 від 18.08.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 273 КК України, за фактом порушення правил безпеки на вибухонебезпечному підприємстві особою, яка зобов`язана їх дотримувати, що створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків.

В ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_4 , призначено на посаду директора ТОВ «Гранд Ойл Плюс» (код ЄРДПОУ 42684089) на підставі рішення №1 засновника ТОВ «Гранд Ойл Плюс» від 06 грудня 2018 року та у відповідності до наказу №1-к від 10 грудня 2018 року, останній приступив до виконання обов`язків директора.

Відповідно до ст. 2, 5 Закону України «Про пожежну безпеку» забезпечення пожежної безпеки є складовою частиною виробничої та іншої діяльності посадових осіб, працівників підприємств, установ, організацій та підприємців та обов`язки щодо забезпечення пожежної безпеки покладенні на власників, а також орендарів, останні повинні організовувати навчання працівників правилам пожежної безпеки, вживати відповідних заходів, погоджуючи їх з органами державного пожежного нагляду .

Водночас, відповідно до вимог ст. 13 Закону України «Про охорону праці», забезпечення виконання вимог нормативно-правових актів з охорони праці на ТОВ «Гранд Ойл Плюс» покладено на директора ОСОБА_4 .

Таким чином, ОСОБА_4 , будучи директором та засновником ТОВ «Гранд Ойл Плюс», обіймав у ньому посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій і згідно ч. 3 ст. 18 КК України та примітки 1 до ст. 364 КК України, є службовою особою.

Основним видом економічної діяльності ТОВ «Грайнд Ойл Плюс» визначено оптову торгівлю твердим, рідким та газоподібним паливом і подібними продуктами, окрім того, у відповідності до дозволу №365.19.48 від 13.11.2019, виданого управлінням Держпраці у Миколаївській області вказане товариство має право експлуатувати машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки.

Відповідно до повідомлення про результати ідентифікації об`єкта підвищеної небезпеки ТОВ «Гранд Ойл Плюс», вказаний суб`єкт господарювання спеціалізується на роздрібній торгівлі пальним через автозаправну станцію (надалі в тексті АЗС). До видів виконуваних робіт підприємства, пов`язаних з небезпечними речовинами відноситься: експлуатація АЗС, розташованої за адресою: Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. Одеська, 151-В, через яку здійснюється роздрібна торгівля нафтопродуктами; зберігання нафтопродуктів в сталевих резервуарах.

Основними технологічними процесами, пов`язаними з небезпечними речовинами, які здійснюється ТОВ «Гранд Ойл Плюс» визначено: приймання нафтопродуктів із автомобільних цистерн; зберігання нафтопродуктів у стаціонарних резервуарах; заправлення нафтопродуктами автотранспортних засобів.

Структурними підрозділами ТОВ «Гранд Ойл Плюс», які пов`язані з роботою АЗС та використанням небезпечних речовин, віднесено: операторську; паливнораздавальні колонки; технологічну площадку для здійснення операцій зливу нафтопродуктів з автоцистерн; резервуарний парк зберігання нафтопродуктів, до складу якого входить десять сталевих горизонтальних резервуарів типу Р-50 місткістю 50 м3, один сталевий зварний горизонтальний резервуар типу РГС-5 місткістю м3, в яких зберігається дизельне паливо та три сталевих зварних горизонтальних резервуара типу РГС-5 місткістю 5 м3, в яких зберігається бензин.

Досудовим розслідуванням встановлено, що АЗС, яка розміщена за адресою: Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. Одеська, 151В ведуться роботи в пожежонебезпечних зонах та роботи в ємностях. Згідно з пунктами 3 та 7 Групи А Додатку 2 до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, до робіт підвищеної небезпеки відносяться відповідно: «Газонебезпечні роботи та роботи у вибухопожежонебезпечних та/або пожежонебезпечних зонах» та «Роботи в колодязях, шурфах, траншеях, дотдованах, бункерах, камерах, колекторах, замкнутому просторі.

Також згідно з пунктом 10 Переліку робіт з підвищеною небезпекою до робіт підвищеної небезпеки відносяться відповідно: «Роботи з надзвичайно займистими, легкозаймистими, займистими та вибухонебезпечними речовинами».

Таким чином, діяльність пов`язана з роздрібною/оптовою торгівлею паливом на АЗС, яка розміщена за адресою: Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. Одеська, 151В, відноситься до робіт підвищеної небезпеки.

Згідно статті 1 Закону України «Про об`єкти підвищеної небезпеки» до об`єктів підвищеної небезпеки відноситься: «об`єкт, на якому використовуються, виготовляються, переробляються, зберігаються або транспортуються одна або кілька небезпечних речовин чи категорій речовин у кількості, що дорівнює або перевищує нормативно встановлені порогові маси, а також інші об`єкти як такі, що відповідно до закону є реальною загрозою виникнення надзвичайної ситуації техногенного та природного характеру».

Відповідно до «Повідомлення про результати ідентифікації об`єктів підвищеної небезпеки АЗС ТОВ «Гранд Ойл Плюс», яке виконане згідно з Нормативами порогових мас небезпечних речовин для ідентифікації об`єктів підвищеної небезпеки, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2002 р. № 956 «Про ідентифікацію та декларування безпеки об`єктів підвищеної небезпеки», порогова маса складає 50,0 т., водночас сумарна маса небезпечних речовин (бензин та дизпаливо) складає на ТОВ «Гранд Ойл Плюс» складає 392,07 т., та є вищою ніж порогова.

Таким чином, АЗС, яка розміщена за адресою: Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. Одеська, 151В, відноситься до об`єктів з підвищеною небезпекою.

Досудовим розслідуванням встановлено, що АЗС, яка розміщена за адресою: Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. Одеська, 151В експлуатує обладнання та захисні системи, призначені для використання в потенційно вибухонебезпечних середовищах (прилади освітлення, рівноміри ОPW 12 шт., витратоміри ZC-17 1 шт.).

Згідно з пунктом 10 Групи А Переліку машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, до устаткування підвищеної небезпеки відносяться відповідно: «Обладнання та захисні системи, призначені для використання в потенційно вибухонебезпечних середовищах, зазначені у Додатку 1 до Технічного регламенту обладнання та захисних систем, призначених для використання в потенційно вибухонебезпечних середовищах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 №1055.

Таким чином, устаткування яке призначене для використання в потенційно вибухонебезпечних середовищах на АЗС, яка розміщена за адресою: Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. Одеська, 151В, відносяться до устаткування підвищеної небезпеки.

Згідно з НПАОП 40.1-1.32 зони приміщень, у яких виконують роботи з дизельним паливом, належать до вибухонебезпечних зон класу 2, категорія приміщень згідно НАПБ Б.03.002 А (вибухопожежонебезпечні) (п. 5.11 ДСТУ 7688:2015 «Паливо дизельне Євро. Технічні умови.») та зони приміщень, у яких виконують роботи з бензинами належать до вибухонебезпечних зон класу 2, категорія приміщень згідно НАПБ Б.03.002 А (вибухопожежонебезпечні) (п. 5.11 ДСТУ 7687:2015 «Бензини автомобільні Євро. Технічні умови.»).

Таким чином, ТОВ «Гранд Ойл Плюс» за видом здійснюваної діяльності відноситься до вибухонебезпечних підприємств.

При цьому, ОСОБА_4 , займаючи посаду директора ТОВ «Гранд Ойл Плюс» в період часу з початку 2021 (точну дату в ході досудового розслідування не встановлено) по 29.11.2021, допустив порушення правил безпеки на вибухонебезпечному підприємстві, що призвело до створення загрози загибелі людей, які полягають у наступному.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про охорону праці», роботодавець повинен одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (далі - дозвіл). Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, видає дозволи на безоплатній основі на підставі висновку експертизи стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб`єкта господарювання, проведеної експертно-технічними центрами, які належать до сфери управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, або незалежними експертними організаціями, які забезпечують науково-технічну підтримку державного нагляду у сфері промислової безпеки та охорони праці. На застосування машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки виробник або постачальник устаткування підвищеної небезпеки отримує дозвіл до прийняття зобов`язань на постачання. Одержання дозволу не вимагається у разі експлуатації (застосування) устаткування підвищеної небезпеки, яке прийнято в експлуатацію з видачою відповідного сертифіката або щодо якого зареєстровано декларацію про готовність до експлуатації, а також у разі реєстрації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці.

Так, директором ОСОБА_4 в порушення вимог ст. 21 Закону України «Про охорону праці», не забезпечено отримання суб`єктом господарювання ТОВ «Гранд Ойл Плюс»:

- дозволу на устаткування, пов`язане з виробництвом (виготовленням), використанням, переробкою, зберіганням застосуванням, утилізацією чи знешкодженням вибухопожежнонебезпечних і небезпечних речовин 1 і 2 класу небезпеки, маса яких дорівнює або перевищує нормативи порогових мас, чим також порушено п.1 групи А до Порядку (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 03.02.2021 №77);

- дозволу на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки групи А: обладнання та захисні системи, призначені для використання в потенційно вибухонебезпечних середовищах (прилади освітлення, рівноміри ОPW 12 шт., витратоміри ZC-17 1 шт.), чим також порушено п. 10 групи А постанови Кабінету Міністрів України від 03.02.2021 №77;

- дозволу на види робіт підвищеної небезпеки групи А: газонебезпечні роботи та роботи у вибухорожежнонебезпечних та пожежнонебезпечних зонах, роботи в замкнутому просторі (ємностях), чим порушено п.п. 3, 7 додатку 2 до Порядку (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 03.02.2021 №77);

- не надано декларацію безпеки об`єкта підвищеної небезпеки, чим також порушено п. 3 Порядку декларування безпеки об`єктів підвищеної небезпеки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2002 №954;

- відсутні технічні паспорти на паливно-роздавальні колонки SK 700-2 №918738, SK 700-2 №918753 та 18 резервуарів, чим також порушено п.7 НПАОП 0.007.14-17.

Відповідно до вимог статті 18 Закону України «Про охорону праці» та пунктів 4.1, 4.4 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці , працівники АЗС, яка розміщена за адресою: Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. Одеська, 151В, які виконують роботи підвищеної небезпеки, щорічно повинні проходити спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

При цьому, директор ТОВ «Гранд Ойл Плюс» ОСОБА_4 , в період часу з початку 2021 (точну дату в ході досудового розслідування не встановлено) по 29.11.2021 діяв в порушення ст.ст. 13, 18, 21 Закону України «Про охорону праці», де визначено, що роботодавець зобов`язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці, при цьому роботодавець несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог.

Так, директором ТОВ «Гранд Ойл Плюс» ОСОБА_4 не пройдено навчання та перевірку знань з питань охорони праці, чим також порушено п.4.1 НПАОП 0.00-4.12-05 та допущено роботи без кваліфікаційних посвідчень, спеціального навчання та перевірки знань з питань охорони праці співробітників ТОВ «Гранд Ойл Плюс», чим порушено п.4.1 НПАОП 0.00-4.12-05.

В період часу з початку 2021 (точну дату в ході досудового розслідування не встановлено) по 29.11.2021 виробнича ситуація на ТОВ «Гранд Ойл Плюс» та порядок виконання робіт на АЗС, яка розміщена за адресою: Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. Одеська, 151В, не відповідає вимогам статей 13, 18, 21 Закону України «Про охорону праці», статей 9, 10 Закону України «Про об`єкти підвищеної небезпеки», пунктів 3.1, 4.1 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, пункту 7 розділу II Вимог безпеки та захисту здоров`я під час використання виробничого обладнання працівниками, в частині того, що допущено роботу: без дозволу на устаткування, пов`язаного з виробництвом (виготовленням), використанням, переробкою, зберіганням, застосуванням, утилізацією чи знешкодженням вибухопожежонебезпечних і небезпечних речовин 1 і 2 класу небезпеки, маса яких дорівнює або перевищує нормативи порогових мас; без дозволу на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки; без дозволу на зберігання, транспортування, застосування, утилізації та знешкодження вибухопожежонебезпечних і небезпечних речовин 1 і 2 класу небезпеки, горючих рідин, маса яких дорівнює або перевищує значення нормативів порогових мас; без дозволу на види робіт підвищеної небезпеки (газонебезпечні роботи та роботи у вибухопожежонебезпечних та/або пожежонебезпечних зонах; роботи в замкнутому просторі (ємностях); без подання декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці група Б (роботи, що виконуються на висоті понад 1,3 метри); без декларації безпеки об`єкта підвищеної небезпеки; без технічних паспортів на паливно-роздавальні колонки та резервуари; без проходження навчання та перевірки знань з питань охорони праці; без проходження спеціального навчання та перевірки знань з питань охорони праці.

Крім того, директором ТОВ «Гранд Ойл Плюс» ОСОБА_4 , в період часу з початку 2021 (точну дату в ході досудового розслідування не встановлено) по 29.11.2021, допущено порушення протипожежного законодавства України, в ході реалізації господарської діяльності ТОВ «Гранд Ойл Плюс» на об`єкті, який розташований за адресою: Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. Одеська, 151В, порушено вимоги ст. 2, 5, 8, 10 Закону України «Про пожежну безпеку», а саме: пожежна безпека вказаного об`єкта є незадовільною, відсутній дозвіл органу пожежного нагляду на початок роботи об`єкту, відсутні повні анкетні дані по працівниках, які зайняті на роботах з підвищеною небезпекою.

При цьому, відповідно до ст. 5 Закону України «Про пожежну безпеку», обов`язки щодо забезпечення пожежної безпеки покладені на власників, а також на орендарів. Вони повинні організовувати навчання працівників правилам пожежної безпеки, вживати відповідних заходів, погоджуючи їх з органами державного пожежного нагляду. Початок роботи новостворених підприємств (устаткування) здійснюється після видачі відповідного дозволу органом державного пожежного нагляду".

Крім цього, у діяльності на об`єкті, який розташований за адресою: Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. Одеська, 151В допущено порушення вимог Правил пожежної безпеки в Україні (Затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України 30.12.2014 №1417), а саме п.п. 1, 2, 4, 8, 15, 16 глави ІІ «Організаційні заходи щодо забезпечення пожежної безпеки», п.2.9 глави ІІІ «Загальні вимоги пожежної безпеки до утримання території, будинків, приміщень, споруд, евакуаційних шляхів і виходів», п. п.1.18, 1.20, 1.21 глави IV «Загальні вимоги пожежної безпеки до інженерного обладнання», п. 3.6, 8, 9 глави V «Вимоги до утримання технічних засобів протипожежного захисту», п. 9.2 глави VІ «Основні вимоги пожежної безпеки до об`єктів різного функціонального призначення».

При цьому, відповідно до п.2 ІІ «Організаційні заходи щодо забезпечення пожежної безпеки» Правил пожежної безпеки в Україні (Затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України 30.12.2014 №1417), керівник підприємства повинен визначити обов`язки посадових осіб щодо забезпечення пожежної безпеки, призначити відповідальних за пожежну безпеку окремих будівель, споруд, приміщень, дільниць, технологічного та інженерного устаткування, а також за утримання й експлуатацію засобів протипожежного захисту.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 , порушено вимоги:

- статей 13, 18, 21 Закону України «Про охорону праці», статті 9 Закону України «Про об`єкти підвищеної небезпеки»;

- пунктів 3.1, 4.1 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та Переліку робіт з підвищеною небезпекою затвердженого наказом №15 від 26.01.2006 Державного комітету України з нагляду за охороною праці;

- пункту 7 розділу II Вимог безпеки та захисту здоров`я під час використання виробничого обладнання працівниками затверджених наказом №2072 від 28.12.2017 Міністерства соціальної політики України;

- ст. 2, 5, 8, 10 Закону України «Про пожежну безпеку»;

- Правил пожежної безпеки в Україні (Затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України 30.12.2014 №1417), а саме п.п. 1, 2, 4, 8, 15, 16 глави ІІ «Організаційні заходи щодо забезпечення пожежної безпеки», п.2.9 глави ІІІ «Загальні вимоги пожежної безпеки до утримання території, будинків, приміщень, споруд, евакуаційних шляхів і виходів», п. п.1.18, 1.20, 1.21 глави IV «Загальні вимоги пожежної безпеки до інженерного обладнання», п. 3.6, 8, 9 глави V «Вимоги до утримання технічних засобів протипожежного захисту», п. 9.2 глави VІ «Основні вимоги пожежної безпеки до об`єктів різного функціонального призначення».

Сукупність вищезазначених порушень вимог нормативно-правових актів створила реальну загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків для осіб, які працюють в безпосередній близькості до АЗС ТОВ «Гранд Ойл Плюс», а також на самій АЗС, розташованій за адресою: Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. Одеська, 151В.

Таким чином, ОСОБА_4 , займаючи посаду директора ТОВ «Грайнд Ойл Плюс», усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх діянь, а також те, що ТОВ «Гранд Ойл Плюс» є вибухонебезпечним підприємством, що виконує роботи з підвищеною небезпекою, будучи особою, яка зобов`язана дотримуватись правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, діючи із необережністю, проявляючи бездіяльність та не виконуючи покладені на нього функціональні обов`язки, спрямовані на виконання вимог нормативних актів, що містять правила виконання відповідних робіт, не виконав дії, які міг та повинен був виконати, чим порушив правила безпеки на вибухонебезпечному підприємстві, що створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків.

На підставі викладеного повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 273 КК України, тобто у порушенні правил безпеки на вибухонебезпечному підприємстві особою, яка зобов`язана їх дотримувати, що створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків:

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав в повному обсязі та просив його задовольнити.

Підозрюваний та його захисник проти задоволення клопотання заперечували, зважаючи на його необґрунтованість, відсутність процесуальних ризиків, у зв`язку з чим просили не застосовувати запобіжний захід.

Вислухавши доводи учасників процесу, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступного.

Згідно з визначеним Європейським судом прав людини поняття, обґрунтована підозра - це добровільне припущення про вчинення особою певного діяння, ґрунтується на об`єктивних відомостях, які можна перевірити у судовому розгляді та які спонукали б неупереджену та розумну людину вдатися до практичних дій, щоб з`ясувати, чи є така підозра обґрунтованою.

Підозра, виходячи з постанови Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України від 24.11.2016р. № 5 - 328 кс 16, є обґрунтованим припущенням про вчинення особою кримінального правопорушення.

У відповідності до норм КПК України, на даному етапі кримінального провадження не допускається вирішення тих питань, які повинен вирішувати суд під час розгляду провадження по суті, а саме питань пов`язаних з оцінкою доказів з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винною чи не винною у вчиненні злочину.

Підозра ОСОБА_4 у вчиненні вказаного вище кримінального правопорушення є обґрунтованою, оскільки підтверджується наступними доказами, здобутими під час досудового розслідування, зокрема:

-Протокол обшуку за адресою: Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. Одеська 151, 151-а та 151-в;

-Висновок експерта №22-153 від 15.06.2022;

-Лист Держпраці № МК/3/2225-22 від 30.05.2022;

-Лист № 09/4344 від 05.05.2021;

-Повідомлення про результати ідентифікації об`єкта підвищеної небезпеки від 01.11.2019;

-Лист 09/11786 від 08.12.2021;

-Лист № 37 від 15.12.2021;

-Повідомлення про результати ідентифікації об`єктів підвищеної небезпеки від 15.12.2021;

-Акт про неможливість проведення заходів державного контролю від 19.10.2021;

-Акт № МК 4238 /934/ОП/АПЗ від 28.12.2021;

-Висновок експерта № 22-1828 від 30.06.2022;

-Протокол огляду від 01.06.2022;

-Ухвала № 1-кс/490/1451/2022;

-Повідомлення про виявлене правопорушення № 64/20-3753;

-Повідомлення № 64/20-5743 від 10.08.2022;

-Протокол допиту свідка ОСОБА_7 ;

-Повідомлення № 64/20-6350 від 01.09.2022;

-Ухвала № 1-кс/4903855/2021;

-Висновок експерта № 34428/21-34/34988-35010/21-34/35011-35034/21-53;

-Повідомлення № 4746/24-2021 від 20.07.2021;

-Лист № 59 07-5776/03.01 від 08.09.2021;

-Повідомлення № 64/20-9322 від 22.09.2021;

-Повідомлення № 64/20-9822 від 08.10.2021;

-Лист № 64/20-342 від 21.07.2021;

-Протокол допиту свідка ОСОБА_8 ;

-Висновок експерта № 51.-04.-32.-102.19;

-Дозвіл № 366.19.48;

-Висновок експертизи № 51.-04.-32.-101.19;

-Протокол допиту свідка ОСОБА_9 ;

-Виписка з наказу № 1-кс від 10.12.2018;

-Лист № 64/20-6434 від 06.09.2022;

-Рішення № 29/11-1 від 29.11.2021.

Європейський суд з прав людини у своєму рішенні "Мюррей проти Об`єднаного Королівства" зазначив, що факти які викликають підозру не обов`язково мають бути встановлені до ступеня, необхідного для засудження або навіть для пред`явлення обвинувачення, що є завданням наступних етапів кримінального процесу.

За такого, слідчий суддя, приходить до висновку про обґрунтованість підозри по кримінальному провадженню №12021150000000319 від 18.08.2021 року відносно ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.273 КК України.

У своєму клопотанні слідчий зазначив як ризики задля запобігання яких необхідне застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту те, що ОСОБА_4 може переховуватися від органів досудового розслідування, знищити або спотворити докази у провадженні, незаконно впливати на свідків.

Відповідно до вимог п. п. 4, 5 ч. 1 ст. 184 КПК України під час досудового розслідування слідчим суддею встановлено наявність ризиків, передбачених п.п. 1,3 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме:

- переховуватися від органів досудового розслідування та суду (ризик, передбачений п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України). Підставами стверджувати про існування вказаного ризику є те, що ОСОБА_4 на даний час підозрюється у вчиненні протягом тривалого часу у якості керівника вибухонебезпечного підприємства, що виконує роботи з підвищеною небезпекою, бездіяльності щодо порушення правил безпеки, що створило реальну загрозу загибелі людей та настання інших тяжких наслідків, за що законом передбачено покарання у вигляді виправних робіт на строк до 2 років, обмеження волі або позбавлення волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого. Під час періоду керівництва ТОВ "Гранд Ойл Плюс" підозрюваний не здійсював жодних дій щодо усунення порушень правил пожежної безпеки та охорони праці. Зазначений ризик істотно збільшує введення воєнного стану, наявність бойових дій на території Миколаївської області та велика територія непідконтрольна державній владі України.

- незаконно впливати та здійснювати тиск на свідків у кримінальному провадженні, з метою зміни їх показів на такі, що не відповідають дійсності та повністю або частково виправдовують підозрюваного. Зазначений ризик обгрунтовується тим, що ОСОБА_4 особисто відомі співробітники вибухонебезпечного підприємства та він був їх безпосереднім керівником.

В той же час, враховуючі певні соціальні зв`язки підозрюваного, його працевлаштування із 09 вересня 2022 року (після повідомлення про підозру), наяність постійного місця проживання, добровільну явку до суду, вважаю з можливе застосувати до нього нецілодобовий домашній арешт.

Інші більш м`які запобіжні заходи не зможуть повністю усунути встановлені процесуальні ризики.

Враховуючи викладене, оскільки в судовому засіданні прокурором доведено обставин, передбачених п.3 ч.1 ст.194 КПК України, вважаю, що запобігти встановленим ризикам та забезпечити належну процесуальну поведінку підозрюваного ОСОБА_4 зможе обрання запобіжного заходу у вигляді нецілодобового домашнього арешту з покладенням обов`язків.

На підставі вище викладеного та керуючись ст .ст. 181, 199 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора відділу обласної прокуратури ОСОБА_6 про обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту до ОСОБА_4 - задовольнити частково.

Застосувати до ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , запобіжний захід у вигляді нецілодобового домашнього арешту строком до 04 листопада 2022 року включно.

У зв`язку із застосуванням зазначеного вище запобіжного заходу заборонити підозрюваному ОСОБА_4 залишати місце свого проживання: АДРЕСА_1 починаючи із 18 години 00 хвилин по 07 годину 00 хвилин, за винятком періодів повітряної тривоги необхідних для збереження життя.

У зв`язку із застосуванням зазначеного вище запобіжного заходу відповідно до ч. 5 ст. 194 КПК України, покласти строком до 04 листопада 2022 року включно на підозрюваного ОСОБА_4 наступні обов`язки:

- утриматися від спілкування у будь-який спосіб особисто або через третіх осіб зі свідками у кримінальному провадженні: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та співробітниками ТОВ «Гранд Ойл Плюс» відповідно до штатного розпису за 2021 рік та який діє на даний час.

У разі порушення підозрюваним ОСОБА_4 вказаних обов`язків, а також його процесуальних обов`язків підозрюваного за клопотанням сторони обвинувачення слідчим суддею (судом) може бути вирішено питання про зміну запобіжного заходу на більш суворий.

На ухвалу протягом п`яти днів з моменту її оголошення до Миколаївського апеляційного суду може бути подано апеляцію, подача якої не зупиняє дії ухвали.

Слідчий суддя

Центрального районногосуду м.Миколаєва ОСОБА_1

СудЦентральний районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення13.09.2022
Оприлюднено17.01.2023
Номер документу106815818
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів домашній арешт

Судовий реєстр по справі —490/6572/21

Ухвала від 13.09.2022

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Тішко Д. А.

Ухвала від 06.06.2022

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Тішко Д. А.

Ухвала від 20.05.2022

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Тішко Д. А.

Ухвала від 11.05.2022

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Тішко Д. А.

Ухвала від 18.05.2022

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Тішко Д. А.

Ухвала від 07.10.2021

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Дірко І. І.

Ухвала від 21.10.2021

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Чебанова-Губарєва Н. В.

Ухвала від 21.10.2021

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Чебанова-Губарєва Н. В.

Ухвала від 11.10.2021

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Чебанова-Губарєва Н. В.

Ухвала від 11.10.2021

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Чебанова-Губарєва Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні