Ухвала
від 14.10.2022 по справі 307/2313/22
ТЯЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 307/2313/22

Провадження № 2/307/487/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 жовтня 2022 року м. Тячів

Тячівський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючого судді - Бряник М.М.

секретар судового засідання - Мельник Б.В.

з участю:

позивача ОСОБА_1

представника позивача, адвоката - Майстренко Н.М.

відповідачів ОСОБА_2 та ОСОБА_3

представника відповідача, адвоката Кохман М.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Тячів клопотання представника відповідачки, адвоката Кохман М.В. про зупинення цивільної справи за позовом ОСОБА_1 інтереси якої представляє адвокат Майстренко Н.М. до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 де треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів: ОСОБА_4 та Акціонерне товариство «Державний ощадний банк України» в особі філії Закарпатського обласного управління АТ «Ощадбанк» про припинення права на частку у спільному майні до набрання рішенням законної сили у цивільній справі за позовом ОСОБА_3 та ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про виділ в натурі 1/6 частини спадкового житлового будинку та земельної ділянки (справа 307/3060/22 провадження 2/307/613/22),

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Тячівського районного суду перебуває цивільна справа № 307/2313/22 (Провадження № 2/307/487/22) за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Майстренко Наталія Миколаївна до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів: ОСОБА_4 та Акціонерне товариство «Державний ощадний банк України» в особі філії Закарпатського обласного управління АТ «ОЩАДБАНК» про припинення права на частки у спільному майні.

28 липня 2022 року ухвалою Тячівського районного суду Закарпатської області відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання з викликом сторін.

У підготовчому судовому засіданні представник відповідачки ОСОБА_3 , адвокат Кохман М.В. заявила клопотання про зупинення провадження по справі до набрання законної сили судовим рішенням в цивільній справі за позовом ОСОБА_3 та ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про виділ в натурі 1/6 частини спадкового житлового будинку та земельної ділянки (справа 307/3060/22 провадження 2/307/613/22).

Клопотання вмотивовано тим, що в наведеній цивільній справі, може бути вирішено питання , що стосується підстав заявлених у справі про припинення права на частку у майні ОСОБА_3 та ОСОБА_2 про виділ частки. В зв`язку з цим вирішення спору про припинення права на частку у спільному майні неможливе до вирішення спору щодо виділу в натурі 1/6 частини спадкового житлового будинку та земельної ділянки у цьому ж майні.

Позивач ОСОБА_1 та його представник, адвокат Майстренко Н.М., заперечили щодо зупинення провадження у справі мотивуючи тим, що наявність у провадженні Тячівського районного суду Закарпатської області між ОСОБА_3 , ОСОБА_2 та ОСОБА_1 щодо виділу в натурі 1/6 частини спадкового житлового будинку та земельної ділянки, не є підставою для зупинення провадження у даній справі. Вказують, хоч ця справа і стосується нерухомого майна, яке є предметом спору в обох провадженнях та в межах його розгляду підлягають встановленню одні й тіж обставини щодо можливості подільності речі, встановлення цих обставин можливе в цьому провадженні незалежно від вирішення іншого спору.

Відповідач ОСОБА_2 , підтримала заявлене адвокатом Кохман М.В. клопотання щодо зупинення провадження у справі.

Треті особи будучи належним чином повідомленими про дату, час та місце розгляду справи в судове засідання не з`явилися. Від представника АТ "Державний ощадний банк України" в осмобі філії - Закарпатського обласного управління АТ "Ощадбанк" 6.10.2022 надішла заява в якій він просить про розгляд справи без участі представника.

Заслухавши пояснення сторін та їх представників, дослідивши зміст долученої до клопотання про зупинення провадження у справі та ухвали Тячівського районного суду Закарпатської області від 12.08.2022 року про відкриття провадження у справі за позовом ОСОБА_3 та ОСОБА_5 до ОСОБА_1 про виділ в натурі 1/6 частини спадкового житлового будинку та земельної ділянки, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 251 ч. 1 п. 6 ЦПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Враховуючи предмет доказування у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 де треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів: ОСОБА_4 та Акціонерне товариство «Державний ощадний банк України» в особі філії Закарпатського обласного управління АТ «Ощадбанк» про припинення права на частки у спільному майні судом встановлено, що відповідно до положень п.2 ч.1 ст. 365 ЦК України у даній справі підлягають встановленню обставини, щодо неможливості виділення в натурі належної відповідачам, ОСОБА_3 та ОСОБА_2 на праві спільної часткової власності по 1/12 часток житлового будинку, розташованого в АДРЕСА_1 .

Судом також встановлено, що ухвалою Тячівського районного суду Закарпатської області від 12.08.2022 року, відкрито провадження у справі за позовом ОСОБА_3 та ОСОБА_5 до ОСОБА_1 про виділ в натурі 1/6 частини цього ж спадкового житлового будинку та земельної ділянки.

Таким чином встановлено, що обидві цивільні справи мають один і той же предмет доказування, який полягає у встановленні обставин щодо можливості виділення в натурі часток, а відтак наявні підстави передбачені п.6 ч.1 ст. 251 ЦПК України для зупинення провадження у цивільній справіза позовом ОСОБА_1 інтереси якої представляє адвокат Майстренко Н.М. до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 де треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів: ОСОБА_4 та Акціонерне товариство «Державний ощадний банк України» в особі філії Закарпатського обласного управління АТ «Ощадбанк» про припинення права на частки у спільному майні до набрання законної сили судовим рішенням в цивільній справі за позовом ОСОБА_3 та ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про виділ в натурі 1/6 частини спадкового житлового будинку та земельної ділянки (справа 307/3060/22 провадження 2/307/613/22).

Враховуючи, що клопотання представника відповідача про зупинення провадження у справі, заявлено та розглядається судом в підготовчому судовому засіданні, суд позбавлений можливості надання оцінки тому, чи дозволяють зібрані докази встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду, а саме надити оцінку достатності доказів для вирішення питання щодо неможливості виділення в натурі належних відповідачам часток у спільному житловому будинку.

Відповідно до абз. 4 п. 33 Постанови Пленуму Верховного Суду України №2 від 12.06.2009 року, визначаючи наявність передбачених статтею 201 ЦПК України (в редакції 2004 року), (та ст. 251 чинного на момент рогляду справи ЦПК України) підстав, за яких провадження у справі підлягає обов`язковому зупиненню, суд повинен, зокрема, враховувати, що така підстава для зупинення провадження у справі, як зазначено у пункті 4 частини першої цієї статті - неможливість розгляду цивільної справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного, цивільного, господарського, кримінального чи адміністративного судочинства, застосовується у тому разі, коли в цій іншій справі можуть бути вирішені питання, що стосуються підстав, заявлених у справі вимог, чи умов, від яких залежить можливість її розгляду.

Враховуючи наведене та беручи до уваги, що в провадженні Тячівського районного суду Закарпатської області знаходиться цивільна справа 307/3060/22 провадження 2/307/613/22 за позовом ОСОБА_3 та ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про виділ в натурі 1/6 частини спадкового житлового будинку та земельної ділянки, і розгляд цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 детреті особи,які незаявляють самостійнихвимог щодопредмета спору,на сторонівідповідачів: ОСОБА_4 таАкціонерне товариство«Державний ощаднийбанк України»в особіфілії Закарпатськогообласного управлінняАТ «Ощадбанк»про припиненняправа начастки успільному майні неможливий до вирішення та набрання законної сили рішенням у вказаній цивільній справі, суд вважає, що провадження у даній справі слід зупинити.

Керуючись п.6 ч.1 ст. 251, ч. 6 ст. 259, 353 ЦПК України суд,

УХВАЛИВ:

Клопотання представника відповідача, адвоката Кохман М.В. задвольнити.

Зупинити провадженняу цивільнійсправі запозовом ОСОБА_1 інтереси якої представляє адвокат Майстренко Н.М. до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 де треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів: ОСОБА_4 та Акціонерне товариство «Державний ощадний банк України» в особі філії Закарпатського обласного управління АТ «Ощадбанк» про припинення права на частку у спільному майні до набрання законної сили судовим рішенням в цивільній справі за позовом ОСОБА_3 та ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про виділ в натурі 1/6 частини спадкового житлового будинку та земельної ділянки (справа 307/3060/22 провадження 2/307/613/22).

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено ЦПК України.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення (складення) безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду .

Дата складенняповного текстуухвали - 18 жовтня 2022.

Головуючий М.М.Бряник

Дата ухвалення рішення14.10.2022
Оприлюднено20.10.2022
Номер документу106818994
СудочинствоЦивільне
Сутьвиділ в натурі 1/6 частини спадкового житлового будинку та земельної ділянки (справа 307/3060/22 провадження 2/307/613/22

Судовий реєстр по справі —307/2313/22

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

Ухвала від 23.05.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

Постанова від 07.03.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 06.12.2022

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні