Ухвала
від 19.10.2022 по справі 927/457/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

19 жовтня 2022 року справа № 927/457/22

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Демидової М.О., розглянувши матеріали позовної заяви №352/22 від 14.07.2022 за позовом Приватного акціонерного товариства "Страхове товариство "Гарантія", вул. Печерський узвіз, 3, м. Київ, 01601; адреса для листування: вул. Шевченка, 5, м. Чернігів, 14000, e-mail: gehdir@guarantee.com.ua

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Ніжинський хлібобулочний комбінат", вул. Носівський шлях, 50-А, м. Ніжин,16600 e-mail: не відомий

про стягнення 68539грн. 72 коп.

В С Т А Н О В И В:

Приватним акціонерним товариством "Страхове товариство "Гарантія" подано позов до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ніжинський хлібобулочний комбінат" про стягнення шкоди у порядку регресу у сумі 68539 грн. 72 коп.

В обгрунтування позовних вимог позивач зазначає про укладання між Приватним акціонерним товариством "Страхове товариство "Гарантія" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Ніжинський хлібобулочний комбінат" договору (поліс) обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортів №АР/5870750, відповідно до умов якого застрахована цивільна відповідальність автомобіля ГАЗ 3302 СПГ (д.н.з. НОМЕР_1 . 28.01.2022). 28.01.2022 сталася дорожньо-транспортна пригода за участю вказаного автомобіля, у якій водій ГАЗ 3302 визнав себе винним у скоєній ДТП, та у зв`язку з чим позивачем, яка страховиком, оцінено розмір спричиненого матеріального збитку та виплачено суму, яка підлягає до стягнення.

Після усунення позивачем недоліків підстави для повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Відтак, позовну заяву належить прийняти до розгляду.

У прохальній частині позовної заяви позивачем заявлено про розгляд справи за правилами срощеного позовного провадження.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про відкриття провадження у справі суд зазначає за якими правилами позовного провадження буде розглядатися справа.

Згідно із ч. 1 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. Малозначними справами, у відповідності до ч. 5 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно із ч.5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Приймаючи до уваги, що ціна позову складає менше ніж 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тому справу, як малозначну, належить розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Позивачем у прохальній частині позовної заяви викладено клопотання про витребування із Куликівського районного суду Чернігівської області матеріалів справи про адміністративне правопорушення (справа №738/62/22).

Суд, розглянувши клопотання позивача, зазначає таке.

Відповідно до ст. 81 Господарського процесуального кодексу України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу.

У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

З урахуванням викладеного вище клопотання позивача щодо витребування із Куликівського районного суду Чернігівської області матеріалів справи про адміністративне правопорушення (справа №738/62/22) є таким, що не підлягає задоволенню, оскільки вказане клопотання належним чином не обгрунтовано, а також позивачем не надано доказів вжиття заходів щодо самостійного отримання вищезазначених доказів.

Керуючись ст. 176, 234, 247, 250, 251 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

У Х В А Л И В:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розгляд справи №927/457/22 здійснювати у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін у справі.

3. Встановити відповідачу строк протягом п`ятнадцяти днів з моменту отримання даної ухвали для подання відзиву на позов із урахуванням вимог ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, копію якого направити позивачу, докази направлення надати суду разом з відзивом. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України.

4. Запропонувати позивачу у строк до п`яти днів з дня отримання відзиву подати до суду відповідь на відзив, в порядку статті 166 Господарського процесуального кодексу України, копію якого направити відповідачу, докази направлення надати суду разом з відповіддю на відзив.

5. Повідомити сторін, що у разі надходження до суду відзиву відповідача на позовну заяву позивач має право подати до суду відповідь на відзив, а відповідач - заперечення на відповідь позивача у строк до п`яти днів з дня отримання відповідних документів (позивачем відзиву на позовну заяву; відповідачем - відповіді на відзив).

6. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суд рекомендує учасникам справи усі необхідні документи надавати суду в електронному вигляді на електронну адресу суду або поштою, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису з урахуванням вимог Закону України "Про електронні довірчі послуги", факсом або дистанційні засоби зв`язку.

З повним текстом ухвали можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою:http://reyestr.court.gov.ua/.

Суддя М. О. Демидова

Дата ухвалення рішення19.10.2022
Оприлюднено20.10.2022
Номер документу106827667
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 68539грн. 72 коп

Судовий реєстр по справі —927/457/22

Постанова від 08.06.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 28.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 17.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Рішення від 01.03.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Демидова М.О.

Ухвала від 19.10.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Демидова М.О.

Ухвала від 20.07.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Демидова М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні