Ухвала
від 19.10.2022 по справі 363/3399/21
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"19" жовтня 2022 р. Справа № 363/3399/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 жовтня 2022 року Вишгородський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Лукач О.П.,

за участю секретаря Строкань В.О.,

розглянувши у залі суду в місті Вишгороді у підготовчому судовому засіданні з розгляду цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженої відповідальності «Ваканда» (відповідач-1), Товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична Компанія «Право на гроші» (відповідач-2), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Щелков Денис Михайлович, про визнання недійсним договору купівлі продажу від 14 липня 2021 року та визнання незаконною та скасування державної реєстрації права власності, клопотання представника позивача ОСОБА_2 про витребування доказів,

ВСТАНОВИВ:

у провадженні Вишгородського районного суду Київської області на стадії підготовчого провадження перебуває цивільна справа за позовною заявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженої відповідальності «Ваканда» (відповідач-1), Товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична Компанія «Право на гроші» (відповідач-2), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Щелков Денис Михайлович, про визнання недійсним договору купівлі продажу від 14 липня 2021 року та визнання незаконною та скасування державної реєстрації права власності.

30 серпня 2022 року до суду надійшло клопотання представника позивача про витребування у відповідача-1 доказів, а саме: належним чином посвідчені копії документів (виписки з банківського рахунку ТОВ «Ваканда») на підтвердження перерахування коштів для оплати Покупцем ТОВ «Юридична Компанія «Право на гроші» ціни договору (900015, 00 грн) на рахунок Продавця ТОВ «Ваканда» за Договором купівлі-продажу № 179 від 14 липня 2021 року, посвідченим приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Щелковим Денисом Михайловичем, за придбання 2-х кімнатної квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування заявленого клопотання, представник позивача зазначає, що одним з доводів позивача своєї позиції є твердження, що договір купівлі-продажу від 14 липня 2021 року є фіктивним. 20 липня 2021 року ОСОБА_1 стало відомо, що 14 липня 2021 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Щелковим Д.М. проведено державну реєстрацію права власності на нерухоме майно шляхом підписання договору купівлі-продажу квартири, серія та номер 179, між поточним Іпотекодержателем товариством з обмеженою відповідальністю «Ваканда» та товариством з обмеженою відповідальністю «Юридична Компанія «Право на гроші», ЄДРПОУ 39165528. Відповідно до пункту 4 вказаного договору купівлі-продажу, продаж квартири за домовленістю сторін вчинено за 900015, 00 грн., надалі «Ціна договору», яку покупець зобов`язується сплатити на рахунок продавця, дотримуючись вимог чинного законодавства, в національній валюті України гривні, в повному обсязі, до 14 липня 2022 року включно. З метою захисту майнових прав позивача ОСОБА_1 , 09 серпня 2022 року представником позивача адвокатом

Рачуком О.О. було надіслано на адресу відповідача ТОВ «Ваканда» адвокатський запит з вимогою надання належним чином завіреного підтвердження (виписки з банківського рахунку ТОВ «Ваканда») перерахування коштів для оплати покупцем - ТОВ «ЮК «Право на гроші» ціни договору (900015, 00 грн) на рахунок продавця ТОВ «Ваканда» за Договором купівлі-продажу № 179 від 14 липня 2021 року, посвідченим приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Щелковим Д.М., за придбання 2-х кімнатної квартири, розташованої за адресою:

АДРЕСА_1 .

У клопотанні зазначено, що заявити клопотання про витребування доказів позивач не мав можливості раніше під час подачі позовної заяви та під час підготовчого провадження, оскільки об`єктивні сумніви щодо здійснення оплати по договору купівлі-продажу № 179 від 14 липня 2021 року ТОВ «ЮК «Право на гроші» на рахунок продавця ТОВ «Ваканда» виникли зараз, після невиконання відповідачем ТОВ «Ваканда» ухвали про витребування доказів.

Представник позивача, посилаючись на положення статей 43, 84 ЦПК України, долучивши до клопотання докази звернення із адвокатським запитом до відповідача-1 з метою отримання документів, звернулася до суду із вказаним клопотанням.

Суд, дослідивши матеріали справи у частині що стосується витребування заявлених доказів, дійшов висновку про задоволення клопотання про витребування доказів з таких підстав.

Згідно із пунктом 4 частини п`ятої статті 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим кодексом.

Статтею 76 ЦПК України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами, висновками експертів, показаннями свідків.

Відповідно до частини першої статті 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Як убачається із наданого представником позивача адвокатського запиту та підтвердження його отримання відповідачем-1, ним вживалися дії з метою самостійного отримання витребуваних документів.

Оскільки, позивач та його представник не мають можливості самостійно подати до суду вказаний у клопотанні письмовий доказ, а також враховуючи спірні правовідносини, суд вважає, що вимоги представника позивача про витребування доказів підлягають задоволенню, оскільки вони стосуються розгляду справи, та є необхідними для всебічного, повного розгляду справи та прийняття законного і обґрунтованого рішення.

Керуючись статтями 76, 84, 260, 353 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

клопотання представника позивача ОСОБА_2 про витребування доказів задовольнити.

Витребувати уТовариства зобмеженою відповідальністю«Ваканда» (08202,Київська область,м.Ірпінь,вул.Зої Алієвої,74): належним чином посвідчені копії документів (виписки з банківського рахунку ТОВ «Ваканда») на підтвердження перерахування коштів для оплати Покупцем ТОВ «Юридична Компанія «Право на гроші» ціни договору (900015, 00 грн) на рахунок Продавця ТОВ «Ваканда» за Договором купівлі-продажу № 179 від 14 липня 2021 року, посвідченим приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Щелковим Денисом Михайловичем, за придбання

2-х кімнатної квартири, розташованої за адресою:

АДРЕСА_1 .

Вказані документи надіслати на адресу Вишгородського районного суду Київської області (Київська обл., м. Вишгород, вул. Кургузова, 7, суддя Лукач О.П.) у строк 5 днів з дня отримання копії ухвали суду, але не пізніше 9 грудня 2022 року.

Відповідно до частин шостоїдесятої статті 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановленні строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.П. Лукач

Дата ухвалення рішення19.10.2022
Оприлюднено24.10.2022
Номер документу106855294
СудочинствоЦивільне
Сутьвитребування доказів

Судовий реєстр по справі —363/3399/21

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Лукач О. П.

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Лукач О. П.

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Лукач О. П.

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Лукач О. П.

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Лукач О. П.

Ухвала від 21.01.2022

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Лукач О. П.

Ухвала від 17.01.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Постанова від 01.12.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Фінагеєв Валерій Олександрович

Ухвала від 11.11.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Фінагеєв Валерій Олександрович

Ухвала від 22.10.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Фінагеєв Валерій Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні