Ухвала
від 21.10.2022 по справі 522/23866/21
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 522/23866/21

Провадження № 2/504/1293/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" жовтня 2022 р. смт. Доброслав

Комінтернівський районний суд Одеської області в складі :

головуючого судді Доброва П.В.,

при секретарі Данько Т.В.

розглянувши в відкритому судовому засіданні в приміщенні Комінтернівського районного суду Одеської області заяву представника відповідача ОСОБА_1 адвоката Соловйова Віктора Вікторовича про розгляд справи в режимі відеоконференції,-

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Комінтернівського районного суду Одеської області суду знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , приватного нотаріуса Одеського міського округу Червинської Ніли Євгенівни, за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: ПП «УКРГЕОЕКСПЕРТ», про скасування рішень про державну реєстрацію прав на майна.

Представник відповідача ОСОБА_1 адвокат Соловйов Віктор Вікторович надав клопотання про розгляд справи призначеного на 01.11.2022 о 10:00 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів в обґрунтування якого остання зазначив, що він не має можливості забезпечити явку в судове засідання у приміщенні суду у зв`язку із оголошенням на всій території України воєнного стану.

Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 24.01.2022 року матеріали позовної заяви передані до Комінтернівського районного суду Одеської області за підсудністю.

Відповідно до автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 06.04.2022 року визначено головуючого суддю Доброва П.В.

Ухвалою суду від 13.04.2022 року у вказаній справі було відкрито провадження.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши подане клопотання, суд вважає, що воно не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.ч.1, 2, 3, 4 ст.211 ЦПК України, розгляд справивідбувається всудовому засіданні. Промісце,дату ічас судовогозасідання судповідомляє учасниківсправи. Учасниксправи маєправо заявитиклопотання пророзгляд справиза йоговідсутності.Якщо такеклопотання заявиливсі учасникисправи,судовий розглядсправи здійснюєтьсяна підставінаявних усуду матеріалів. Судове засідання проводиться у спеціально обладнаному приміщенні - залі судових засідань. Окремі процесуальні дії в разі необхідності можуть вчинятися за межами приміщення суду.

Згідно з ч.ч.1,2,3 ст.212 ЦПК України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Відповідно до статті 64 Конституції України в умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень.

Не можуть бути обмежені права і свободи, передбачені статтями 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 цієї Конституції.

Отже, право на судовий захист, встановлене статтею 55 Конституції України, не може обмежуватись навіть за умови оголошення воєнного стану.

В тому числі, жодній особі не може бути обмежено право, встановлене ч.5 ст. 4 ЦПК України, а саме: на участь у розгляді своєї справи у визначеному цим Кодексом порядку.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 43 ЦПК України учасники справи мають право, зокрема, брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом.

Згідно ч.1, п.1 ч.3 ст.223 ЦПК України, неявка усудове засіданнябудь-якогоучасника справиза умови,що йогоналежним чиномповідомлено продату,час імісце цьогозасідання,не перешкоджаєрозгляду справипо суті,крім випадків,визначених цієюстаттею.Якщо учасниксправи абойого представникбули належнимчином повідомленіпро судовезасідання,суд розглядаєсправу завідсутності такогоучасника справиу разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Статтею 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» передбачено, що під час воєнного стану скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється.

Указом Президента України №64/2022, введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, який діє на час винесення ухвали.

До клопотання про відкладення розгляду справи не додано доказів поважності причин неявки позивача та його представника у судове засідання, які безпосередньо пов`язані із введенням воєнного стану.

Отже, суд не вважає поважною причину неявки позивача та його представника у судове засідання.

Як було зазначено, статтею 212 ЦПК України передбачено право учасника справи брати участь у відповідному судовому засіданні в режимі відеоконференції, клопотання повинно бути направлено до суду не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання, а також іншим учасникам справи.

Всупереч положенням ст. 212 ЦПК України заявником не надано суду доказів направлення копій зазначеного клопотання іншим учасникам справи.

Суд зауважує, що прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду. Чинне законодавство не передбачає обов`язку проведення судового засідання в режимі відеоконференції в разі наявності про це клопотання сторони.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні даного клопотання.

Керуючись ст. ст. 212, 223, 259, 260 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника представника відповідача ОСОБА_1 адвоката Соловйова Віктора Вікторовича про розгляд справи в режимі відеоконференції по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 ,приватного нотаріусаОдеського міськогоокругу ЧервинськоїНіли Євгенівни,за участітретьої особи,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмету спору:ПП «УКРГЕОЕКСПЕРТ»,про скасуваннярішень продержавну реєстраціюправ намайна залишити без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя П.В. Добров

Дата ухвалення рішення21.10.2022
Оприлюднено26.10.2022
Номер документу106925276
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: спори про припинення права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —522/23866/21

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Сафарова А. Ф.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Добров П. В.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Добров П. В.

Ухвала від 24.03.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Добров П. В.

Ухвала від 21.10.2022

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Добров П. В.

Ухвала від 12.04.2022

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Добров П. В.

Ухвала від 24.01.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Федчишена Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні