Ухвала
від 01.11.2022 по справі 953/22222/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/22222/21

н/п 1-кс/953/3916/22

УХВАЛА

"01" листопада 2022 р. Київський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань у приміщенні суду в м. Харкові клопотання старшого слідчого Харківського РУП № 1 капітана поліції ОСОБА_3 по кримінальному провадженню за № 42021222010000205 від 24.09.2021, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України, про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, -

встановив:

20.10.2022 до Київського районного суду м. Харкова надійшло клопотання про надання дозволу старшому слідчому Харківського РУП № 1 капітану поліції ОСОБА_3 тимчасового доступу до речей і документів, які містятьохоронювану закономтаємницю ,що перебуваютьу володінніКомунального підприємства« ІНФОРМАЦІЯ_1 » Харківськоїміської ради(ЄДРПОУ НОМЕР_1 ),розташованого заадресою: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення їх належним чином завірених копій, а саме: інвентаризаційної справи на будинок АДРЕСА_2 .

На обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що слідчим відділом Харківського РУП № 1 здійснюється досудове розслідування в рамках кримінального провадження № 42021222010000205 від 24.09.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 197-1 КК України, за фактом того, що до Київської окружної прокуратури міста Харкова надійшли матеріали ЄО № 29010 від 23.09.2021 Харківського РУП № 1 ГУНП в Харківській області за зверненням ОСОБА_4 щодо самовільного зайняття земельної ділянки певними особами.

В ходідопиту свідківбуло встановлено,що земельнаділянка площею0,05Га, кадастровий номер 6310136600:08:001:0185, яка згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, на праві приватної власності належить ОСОБА_5 (реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 , паспорт громадянина України, серія та номер: НОМЕР_3 , виданий 31.03.1998, видавник: ІНФОРМАЦІЯ_2 , країна громадянства: України), межує з водозахисної смугою вздовж річки «Харків».

На зазначеній території за адресою: АДРЕСА_2 , розташована земельна ділянка з кадастровим номером 6310136600:08:001:0185, категорія земель: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), землі житлової та громадської забудови для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).

Крім того встановлено, що ОСОБА_6 та ОСОБА_5 незаконно заволоділи земельною ділянкою, що знаходиться у водозахисній смузі, з якою межує вищевказана земельна ділянка кадастровий номер 6310136600:08:001:0185, і досі утримують її. На площі вказаної прибережної захисної смуги в порушення п. «г» ч.2 ст. 61 «Обмеження у використанні земельних ділянок прибережних захисних смуг удовж річок, навколо водойм та на островах» Земельного кодексу України, збудовано огорожу.

В ході огляду значеної земельної ділянки, кадастровий номер 6310136600:08:001:0185, за адресою: АДРЕСА_2 , розташовано приватний будинок за адресою: АДРЕСА_2 . Вказана ділянка огороджена огорожею. Крім цієї ділянки цією ж огорожею огороджено територію межуючої з вказаною земельною ділянкою водозахисною смугою річки «Харків». Вказана земельна ділянка та водозахисна смуга використовуються для будівництва і обслуговування житлового будинку.

Відповідно ст. 60 Земельного кодексу України ( Прибережні захисні смуги), встановлено що вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм з метою охорони поверхневих водних об`єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності встановлюються прибережні захисні смуги. Прибережні захисні смуги встановлюються по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період) шириною: для малихрічок,струмків іпотічків,а такожставків площеюменш як3гектари -25метрів; длясередніх річок,водосховищ наних,водойм,а такожставків площеюпонад 3гектари -50метрів; для великих річок, водосховищ на них та озер - 100 метрів. При крутизні схилів більше трьох градусів мінімальна ширина прибережної захисної смуги подвоюється.

Уздовж морів та навколо морських заток і лиманів встановлюється прибережна захисна смуга шириною не менше двох кілометрів від урізу води.

Прибережні захисні смуги встановлюються за окремими проектами землеустрою. Прибережні захисні смуги встановлюються на земельних ділянках усіх категорій земель, крім земель морського транспорту.

Законом прямо вказано, що у межах прибережних захисних смуг забезпечується безперешкодний та безоплатний доступ громадян до узбережжя морів, морських заток, лиманів та островів у внутрішніх морських водах у межах пляжної зони, до берегів річок, водойм та островів для загального водокористування, крім земель охоронних зон, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон та зон особливого режиму використання земель, а також земельних ділянок, на яких розташовані: гідротехнічні, гідрометричні та лінійні споруди; об`єкти підвищеноїнебезпеки; пансіонати,об`єкти реабілітації,спорту,санаторії таінші лікувально-оздоровчізаклади,дитячі оздоровчітабори,що маютьвідповідні передбаченізаконом документина спорудита провадженнявідповідної діяльності; об`єктиприродно-заповідногофонду,об`єкти культурноїспадщини. Обмеження доступу громадян у будь-який спосіб (у тому числі шляхом влаштування огорож або інших конструкцій) до узбережжя водних об`єктів на земельних ділянках прибережних захисних смуг, що перебувають у користуванні громадян або юридичних осіб, а також справляння за нього плати є підставою для припинення права користування земельними ділянками прибережних захисних смуг за рішенням суду.

Як слідує матеріалів кримінального провадження земельна ділянка, яка належить ОСОБА_5 разом з водозахисною смугою, огороджені парканом, що передбачає порушення вимог законодавства в частині безперешкодний та безоплатний доступ громадян до узбережжя річки.

Відповідно ст. 61 Земельного кодексу України встановлені обмеження у використанні земельних ділянок прибережних захисних смуг уздовж річок, навколо водойм та на островах. Прибережні захисні смуги є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності.

В ходідосудового розслідуваннявиникла об`єктивнанеобхідність отриматитимчасовий доступдо документів,що перебуваютьу володінні Комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Харківської міської ради (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , з метою встановлення істини по справі, повного, об`єктивного та неупередженого розслідування кримінального провадження, забезпечення завдань кримінального провадження та встановлення обставин, що підлягають доказуванню.

Слідча ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилась, надала до суду заяву про розгляд клопотання за її відсутності, та просила його задовольнити.

Представник Комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Харківської міської ради в судове засідання не викликався відповідно до ч.2 ст. 163 КПК України.

В главі 15 КПК України визначений та регульований спосіб вилучення речей і документів у особи, у володінні якої вони знаходяться, шляхом тимчасового доступу до них.

Так, відповідно до ч.1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

За змістом ч.5 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

За змістомч.1ст.162КПК України,до охоронюваноїзаконом таємниці,яка міститьсяв речахі документах,належать: 1)інформація,що знаходитьсяу володіннізасобу масовоїінформації абожурналіста інадана їмза умовинерозголошення авторстваабо джерелаінформації; 2)відомості,які можутьстановити лікарськутаємницю; 3)відомості,які можутьстановити таємницювчинення нотаріальнихдій; 4)конфіденційна інформація,в томучислі така,що міститькомерційну таємницю; 5)відомості,які можутьстановити банківськутаємницю; 6)особисте листуванняособи таінші записиособистого характеру; 7)інформація,яка знаходитьсяв операторівта провайдерівтелекомунікацій,про зв`язок,абонента,надання телекомунікаційнихпослуг,у томучислі отриманняпослуг,їх тривалості,змісту,маршрутів передаваннятощо; 8)персональні даніособи,що знаходятьсяу їїособистому володінніабо вбазі персональнихданих,яка знаходитьсяу володільцяперсональних даних; 9)державна таємниця; 10)таємниця фінансовогомоніторингу; 11) відомості, що становлять професійну таємницю відповідно доЗакону України"Про ринки капіталу та організовані товарні ринки".

У зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану", Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Верховною Радою України (Закон України № 2102-IX від 24.02.2022), в Україні введено воєнний стан з 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, який в подальшому в Україні продовжено до 21 листопада 2022 року.

Відповідно до п. 20-7 Розділу ХІ Перехідні положення КПК України передбачено, що під час дії надзвичайного або воєнного стану на території України тимчасовий доступ до речей і документів, визначених упунктах 2,5,7,8частини першої статті 162 цього Кодексу, здійснюється на підставі постанови прокурора, погодженої з керівником прокуратури.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя, дослідивши витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, та інші письмові докази, вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню. Сторона обвинувачення довела наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи перебувають у володінні Комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Харківської міської ради, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, та є інформацією відповідно до п. 4 ч.1 ст. 162 КПК України. Іншими засобами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначених документів.

Керуючись ст.ст. 159, 163, 164, 165, 166, 372 КПК України, слідчий суддя,

постановив:

Дозволити право тимчасового доступу до документів, зобов`язавши Комунальне підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Харківської міської ради (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , надати старшому слідчому Харківського РУП № 1 капітану поліції ОСОБА_3 , тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю,з можливістювилучення їхналежним чиномзавірених копій,а самедо: інвентаризаційної справи на будинок АДРЕСА_2 .

Встановити строк дії цієї ухвали один місяць, тобто до 30.11.2022.

Роз`яснити представнику Комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Харківської міської ради, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя - ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення01.11.2022
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу107096628
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —953/22222/21

Ухвала від 10.04.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Шабельніков С. К.

Ухвала від 22.03.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Савенко М. Є.

Ухвала від 22.03.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Савенко М. Є.

Ухвала від 15.02.2023

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Ухвала від 15.02.2023

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Ухвала від 01.11.2022

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Ухвала від 01.11.2022

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Ухвала від 24.11.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні