Ухвала
від 31.10.2022 по справі 911/711/22
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

"31" жовтня 2022 р. Справа№ 911/711/22

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Гаврилюка О.М.

суддів: Ткаченка Б.О.

Зубець Л.П.

розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтерпроект GMBH"

на ухвалу Господарського суду Київської області від 13.09.2022

винесену за результатом розгляду зустрічної позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтерпроект GMBH"

у справі № 911/711/22 (суддя Карпечкін Т.П.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Леко Трейд Плюс"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтерпроект GMBH"

про стягнення 1 344 686,66 грн

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Київської області від 13.09.2022 у справі № 911/711/22 зустрічну позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтерпроект GMBH" з доданими до неї матеріалами повернуто заявнику без розгляду.

Не погоджуючись із винесеною ухвалою, Товариство з обмеженою відповідальністю "Інтерпроект GMBH" звернулось до Північного апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу Господарського суду Київської області від 13.09.2022 у справі № 911/711/22 та передати справу до Господарського суду Київської області на стадію вирішення питання про можливість прийняття до розгляду зустрічної позовної заяви.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями справу № 911/711/22 передано на розгляд колегії суддів у складі: головуючий суддя - Гаврилюк О.М., судді: Ткаченко Б.О., Зубець Л.П.

Дослідивши матеріали апеляційної скарги та додані до неї документи, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що наведена апеляційна скарга не відповідає вимогам Глави 1 Розділу IV Господарського процесуального кодексу України за наступними підставами.

Статтею 258 ГПК України встановлено вимоги до форми і змісту апеляційної скарги.

Відповідно до статті 258 ГПК України апеляційна скарга подається у письмовій формі.

В апеляційній скарзі мають бути зазначені:

1) найменування суду, до якого подається скарга;

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає апеляційну скаргу, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв`язку та електронної пошти, офіційна електронна адреса, за наявності;

3) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб);

4) рішення або ухвала, що оскаржується;

5) у чому полягає незаконність і (або) необґрунтованість рішення або ухвали (неповнота встановлення обставин, які мають значення для справи, та (або) неправильність установлення обставин, які мають значення для справи, внаслідок необґрунтованої відмови у прийнятті доказів, неправильного їх дослідження чи оцінки, неподання доказів з поважних причин та (або) неправильне визначення відповідно до встановлених судом обставин правовідносин тощо);

6) нові обставини, що підлягають встановленню, докази, які підлягають дослідженню чи оцінці, обґрунтування поважності причин неподання доказів до суду першої інстанції, заперечення проти доказів, використаних судом першої інстанції;

7) клопотання особи, яка подала скаргу;

8) дата отримання копії судового рішення суду першої інстанції, що оскаржується;

9) перелік документів та інших матеріалів, що додаються.

До апеляційної скарги додаються:

1) довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника, якщо скарга подана представником і в справі немає підтвердження його повноважень;

2) докази сплати судового збору;

3) докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі;

4) докази, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваного судового рішення суду першої інстанції, за наявності.

Якщо апеляційна скарга подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення від сплати судового збору.

Проте, скаржник, всупереч вимогам Господарського процесуального кодексу України, в апеляційній скарзі не зазначив у чому полягає незаконність і (або) необґрунтованість рішення або ухвали (неповнота встановлення обставин, які мають значення для справи, та (або) неправильність установлення обставин, які мають значення для справи, внаслідок необґрунтованої відмови у прийнятті доказів, неправильного їх дослідження чи оцінки, неподання доказів з поважних причин та (або) неправильне визначення відповідно до встановлених судом обставин правовідносин тощо).

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 258 ГПК України до апеляційної скарги додаються докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі.

Скаржником до апеляційної скарги не додано доказів надсилання копії скарги іншій стороні у справі - Товариству з обмеженою відповідальністю "Леко Трейд Плюс".

До апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу (ч. 2 ст. 260 ГПК України).

За таких обставин, колегія суддів Північного апеляційного господарського суду дійшла висновку про залишення апеляційної скарги без руху, з підстав, передбачених ч. 2 ст. 260 ГПК України та зазначає, що скаржник має право усунути недоліки.

При цьому колегія суддів зауважує скаржнику на тому, що відповідно до приписів ч. 4 ст. 174 ГПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Також, колегія суддів апеляційного господарського суду зазначає про те, що відповідно до ч. 3 ст. 271 ГПК України у випадку скасування судом апеляційної інстанції ухвали про повернення позовної заяви, справа (заява) передається на розгляд суду першої інстанції.

Однак, скаржником до апеляційної скарги не додано оригінал зустрічної позовної заяви, яка була повернута ухвалою Господарського суду Київської області від 13.09.2022 у справі № 911/711/22.

Тобто, скаржником має бути наданий до матеріалів справи № 911/711/22 оригінал зустрічної позовної заяви, який був повернутий ухвалою Господарського суду Київської області від 13.09.2022 у справі № 911/711/22.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 174, 234-235, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтерпроект GMBH" на ухвалу Господарського суду Київської області від 13.09.2022 у справі № 911/711/22 - залишити без руху.

2. Запропонувати скаржнику усунути встановлені при поданні апеляційної скарги недоліки, а саме: протягом 10 днів з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху, надати до Північного апеляційного господарського суду:

- надати до Північного апеляційного господарського суду уточнення до апеляційної скарги;

- надати докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі - Товариству з обмеженою відповідальністю "Леко Трейд Плюс";

- надати оригінал зустрічної позовної заяви, який був повернутий ухвалою Господарського суду Київської області від 13.09.2022 у справі № 911/711/22.

3. Всі документи та письмові докази подаються через відділ документального забезпечення Північного апеляційного господарського суду (канцелярію суду) за адресою: м. Київ, вул. Шолуденко, 1а (І поверх).

Роз`яснити учасникам справи про можливість подати процесуальні документи (заяви, клопотання, скарги, відзиви тощо) через систему "Електронний суд" із застосуванням кваліфікованого електронного підпису після реєстрації своїх офіційних електронних адрес в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі. Для осіб, які зареєстровані в системі "Електронний суд", повідомлення, повістки, судові рішення та інші процесуальні документи надсилаються в електронному вигляді автоматично.

4. Роз`яснити скаржнику, що при невиконанні вимог даної ухвали, апеляційна скарга вважається неподаною та повертається скаржнику.

5. Копію ухвали надіслати сторонам у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню

Головуючий суддя О.М. Гаврилюк

Судді Б.О. Ткаченко

Л.П. Зубець

Дата ухвалення рішення31.10.2022
Оприлюднено04.11.2022
Номер документу107098949
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 344 686,66 грн

Судовий реєстр по справі —911/711/22

Постанова від 08.08.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Ухвала від 07.08.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Ухвала від 20.06.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Ухвала від 15.05.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Ухвала від 10.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Рішення від 30.11.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Карпечкін Т.П.

Ухвала від 17.01.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 07.11.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Карпечкін Т.П.

Ухвала від 31.10.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 12.09.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Карпечкін Т.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні