Ухвала
від 28.10.2022 по справі 405/1843/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/1843/22

провадження № 1-кс/405/2769/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.10.2022 м. Кропивницький

слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду у м. Кропивницькому клопотання старшого слідчого у відділі розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 про проведення обшуку, у кримінальному провадженні № 42022120000000050 від 15.04.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України

ВСТАНОВИВ:

старший слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 за погодженням з прокурором у кримінальному провадженні - начальником відділу Кіровоградської обласної прокуратури ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з клопотанням в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку в усіх господарських, житлових, побутових, тимчасових, технічних, виробничих, нежитлових, адміністративних спорудах чи приміщеннях за адресою: Кіровоградська область, Кропивницький район, с. Катеринівка, проспект Гагаріна, 8 , які належать на праві приватної власності АТ «Кіровоградське рудоуправління» (код ЄДРПОУ 00191891), з метою відшукання документів, чорнових записів, у тому числі, які можуть міститись і на електронних носіях інформації, щодо підготовки незаконного переміщення за межі території України арештованого майна АТ «Кіровоградське рудоуправління» до РФ.

В обґрунтування клопотання слідчий вказав, що відділом розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Кіровоградській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42022120000000050 від 15.04.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, за фактом привласнення бюджетних коштів у великих розмірах з боку громадян російської федерації, а саме: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , що є засновниками та кінцевими бенефіціарними власниками АТ «Кіровоградське рудоуправління» (код ЄДРПОУ 00191891), ДП «Мінерал» (код ЄДРПОУ 30447988), ПрАТ «Олександрійська фабрика діаграмних паперів» (код ЄДРПОУ 02424856) та ДП «Друкарня «Діа-плюс» ПрАТ «Олександрійська фабрика діаграмних паперів» (код ЄДРПОУ 31907589).

У ході досудового розслідування встановлено, що директором акціонерного товариства «Кіровоградське рудоуправління» (код ЄДРПОУ 00191891) та дочірнього підприємства «Мінерал» (код ЄДРПОУ 30447988), юридична адреса обох компаній: 27631, Україна, Кіровоградська обл., Кропивницький р-н, с. Катеринівка, просп. Гагаріна, будинок 8, є громадянин України.

При цьому кінцевим бенефіціарними власником та вигодонабувачем від фінансово-господарської діяльності акціонерного товариства «Кіровоградське рудоуправління» (код ЄДРПОУ 00191891) та дочірнього підприємства «Мінерал» являється громадян російської федерації ОСОБА_5 .

Відповідно до отриманої інформації від Кропивницької митниці ДМС України, акціонерного товариства «Кіровоградське рудоуправління» (код ЄДРПОУ 00191891) та ЧАО «Запорожогнеупор», АО Боровичиский комбинат онеупоров, ООО Керамполь та ін. з 2020 по 2022 рік між собою перебували у фінансово-господарських взаємовідносинах, що підтверджується протоколом огляду.

Так, протягом 2021-2022 років акціонерне товариства «Кіровоградське рудоуправління» (код ЄДРПОУ 00191891) перебуває у фінансово-господарських взаємовідносинах з підприємствами, які знаходяться на території російської федерації, яким здійснювалось постачання корисних копалин (каоліну), що видобувається з надр на території України. Проведеними заходами, також було встановлено, що протягом тривалого часу АТ «Кіровоградське рудоуправління», яке розташоване за адресою: Кіровоградська область, Кропивницький район, с. Катеринівка, проспект Гагаріна, 8, зберігаються документи підтверджуючі діяльність підприємства.

Зазначене вище, свідчить про вчинення директором АТ «Кіровоградське рудоуправління» ОСОБА_8 та громадянами російської федерації, а саме: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , та іншими невстановленими на даний час службовими особами вищезазначеним суб`єктом господарювання протиправних дій, з ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Крім того, встановлено, що директором підприємств АТ «Кіровоградське рудоуправління» та ДП «Мінерал» ВАТ «Кіровоградське рудоуправління» (код ЄДРПОУ 30447988), юридична адреса обох підприємств: 27631, Україна, Кіровоградська обл., Кропивницький р-н, село Катеринівка, Проспект Гагаріна, будинок 8, є ОСОБА_8 , який планує арештоване майно перемістити до РФ, так як, співзасновниками обох підприємств (бенефіціарами) та вигодонабувачами від фінансово-господарської діяльності зазначених вище підприємств являються громадяни РФ, а саме:

1. ОСОБА_5 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ;

2. ОСОБА_6 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 .

Органом досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_8 , має намір перемістити майно АТ «Кіровоградське рудоуправління» та ДП «Мінерал» ВАТ «Кіровоградське рудоуправління» до російської федерації, яке на даний час знаходиться за адресами:

- Кіровоградська область, Кропивницький район (Кіровоградський район), с. Катеринівка, проспект Гагаріна, 8 ;

- АДРЕСА_4 ;

- Кіровоградська область, Кропивницький район (Кіровоградський район), с. Катеринівка, вулиця Південна, 12;

- АДРЕСА_4 .

Слідчий в клопотанні вказав, що враховуючи наявну в матеріалах кримінального провадження інформацію щодо того, що за вищевказаними адресами можуть знаходитись документи, чорнові записи, у тому числі, які можуть міститись і на електронних носіях інформації, щодо підготовки незаконного переміщення за межі території України арештованого майна АТ «Кіровоградське рудоуправління» до РФ, тому виникла необхідність у проведенні обшуку в усіх господарських, житлових, побутових, тимчасових, технічних, виробничих, нежитлових, адміністративних спорудах чи приміщеннях за місцем розташування АТ «Кіровоградське рудоуправління» (код ЄДРПОУ 00191891) за адресою: Кіровоградська область, Кропивницький район, с. Катеринівка, проспект Гагаріна, 8, з метою відшукання і вилучення зазначених документів та чорнових записів.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив задовольнити.

Дослідивши матеріали клопотання та надавши оцінку доказам, які містяться в матеріалах клопотання, заслухавши доводи слідчого, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Встановлено, що відділом розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Кіровоградській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42022120000000050 від 15.04.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (а.к. 4 - витяг з ЄРДР від 15.04.2022).

З доданих до клопотання матеріалів та пояснення слідчого наданих у судовому засіданні вбачається, що за адресою Кіровоградська область, Кропивницький район, с. Катеринівка, проспект Гагаріна, 8 можуть знаходитись документи, чорнові записи, у тому числі, які можуть міститись і на електронних носіях інформації, щодо підготовки незаконного переміщення за межі території України арештованого майна АТ «Кіровоградське рудоуправління» до РФ.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно,комплекс будівельза адресою: Кіровоградська область, Кропивницький район, с. Катеринівка, вул. Південна, 12, належить на праві приватної власності АТ «Кіровоградське рудоуправління» (код ЄДРПОУ 00191891).

Відповідно до ч.1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Частиною 5 статті 234 КПК України визначено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених КПК України (ч.2 ст. 93 КПК України).

На даний час проводяться слідчі та процесуальні дії, спрямовані на збирання доказів, а тому обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей та документів, які матимуть доказове значення у кримінальному провадженні.

Крім того, потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи осіб, про який йдеться в клопотанні, оскільки слідчий довів, що існує наявність достатніх відомостей, які вказують на можливість досягнення мети обшуку, що забезпечить швидке та неупереджене проведення досудового розслідування та встановлення істини у справі.

На думку слідчого судді, органом досудового розслідування надано достатньо доказів, які б давали змогу переконатися в тому, що документи, які планується відшукати можуть знаходитися в об`єкті нерухомості, яке слідчий просить піддати обшуку.

Водночас слідчий суддя відзначає, що в рамках вказаного кримінального провадження слідчим суддею надавався дозвіл на проведення обшуку за адресою вказаною у клопотанні, в ході якого були виявлено та вилучено ряд документів, які мають доказове значення у кримінальному провадженні, однак на даний час виникла потреба у проведенні обшуку за тією ж адресою, тому з урахуванням специфіки кримінального провадження слідчий суддя вважає за можливе надати дозвіл на проведення обшуку, задля виконання завдань кримінального провадження.

За даним клопотанням відзначається наявність достатніх підстав вважати, що вчинено кримінальне правопорушення, зазначені в клопотанні документи, які планується відшукати, мають значення для кримінального провадження, відомості, які містяться в них, можуть бути доказами під час судового розгляду, у зв`язку з чим, слід визнати наявність передбачених законом підстав для надання дозволу на проведення обшуку у вказаному об`єкті нерухомості та для задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 234-235, 369-372, 376 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого - задовольнити.

Надати дозвіл на проникнення до приміщення, з метою проведення обшуку в усіх господарських, житлових, побутових, тимчасових, технічних, виробничих, нежитлових, адміністративних спорудах чи приміщеннях за адресою: Кіровоградська область, Кропивницький район, с. Катеринівка, проспект Гагаріна, 8 , які належать на праві приватної власності АТ «Кіровоградське рудоуправління» (код ЄДРПОУ 00191891), з метою відшукання документів, чорнових записів, у тому числі, які можуть міститись і на електронних носіях інформації, щодо підготовки незаконного переміщення за межі території України арештованого майна АТ «Кіровоградське рудоуправління» до російської федерації.

Строк дії ухвали з 28.10.2022 року до 28.11.2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_9

Дата ухвалення рішення28.10.2022
Оприлюднено08.11.2023
Номер документу107163598
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку, у кримінальному провадженні № 42022120000000050 від 15.04.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —405/1843/22

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 28.10.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 28.10.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 28.10.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 28.10.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 28.10.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 27.09.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 27.09.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 27.09.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні