Ухвала
від 10.11.2022 по справі 204/9660/22
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 204/9660/22

Провадження № 2/204/2559/22

УХВАЛА

про передачу справи за підсудністю

10 листопада 2022 року суддя Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська Черкез Д.Л., ознайомившись з матеріалами позовної заяви Першого заступника керівника Волноваської окружної прокуратури Донецької області в інтересах держави в особі Вугледарської міської військової адміністрації Волноваського району Донецької області до Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області, ОСОБА_1 , Фермерського господарства «Донагропрод» про визнання недійсним наказу, договору оренди, витребування земельної ділянки, -

В С Т А Н О В И В:

09 листопада 2022 року до суду надійшла позовна заява Першого заступника керівника Волноваської окружної прокуратури Донецької області в інтересах держави в особі Вугледарської міської військової адміністрації Волноваського району Донецької області до Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області, ОСОБА_1 , Фермерського господарства «Донагропрод» про визнання недійсним наказу, договору оренди, витребування земельної ділянки.

З позовної заяви вбачається, що позивач просить: визнати недійсним наказ Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області від 11 липня 2019 року № 3180-СГ, яким затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності та надано безоплатно у власність ОСОБА_1 земельну ділянку площею 2,0 га з кадастровим номером 1423385800:06:000:0490; визнати недійсним договір оренди земельної ділянки від 30 грудня 2021 року № б/н, який укладено між ОСОБА_1 та Фермерським господарством «Донагропрод» щодо оренди земельної ділянки площею 2,0 га з кадастровим номером 1423385800:06:000:0490; витребувати у ОСОБА_1 та Фермерського господарства «Донагропрод» на користь власника земельної ділянки відповідно до ч. 2 ст. 83 Земельного кодексу України Вугледарської міської територіальної громади в особі Вугледарської міської військової адміністрації Волноваського району Донецької області земельну ділянку сільськогосподарського призначення з кадастровим номером 1423385800:06:000:0490 площею 2,0 га та вартістю 501124,39 грн.

При цьому, спірне нерухоме майно земельна ділянка з кадастровим номером 1423385800:06:000:0490, площею 2,0 га, розташована за межами населених пунктів на території колишньої Новоукраїнської сільської ради Мар`їнського району Донецької області, на теперішній час на території Вугледарської міської територіальної громади Волноваського району Донецької області.

Відповідно до ч. 1 ст. 30 ЦПК України позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Згідно роз`яснень у п. 41 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 01.03.2013 року № 3 «Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ», у разі конкуренції правил підсудності (наприклад, при об`єднанні позовів, на один з яких поширюється дія правила про виключну підсудність) мають застосовуватися правила виключної підсудності. У пункті 42 вказаної постанови Пленуму роз`яснено, що виключну підсудність встановлено для позовів, що виникають із приводу нерухомого майна. Згідно з положеннями статті 181ЦКдо нерухомого майна належать: земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. Наприклад, це позови про про право власності на таке майно, про право володіння і користування ним, про право, яке виникло із договору найму жилого приміщення, оренди тощо, про визнання правочину з нерухомістю недійсним.

З огляду на обставини, викладені в позовній заяві, вбачається, що спір виник стосовно нерухомого майна земельної ділянки з кадастровим номером 1423385800:06:000:0490, площею 2,0 га, розташованої на території колишньої Новоукраїнської сільської ради Мар`їнського району Донецької області, на теперішній час на території Вугледарської міської територіальної громади Волноваського району Донецької області.

Отже, з викладеного вбачається, що позовні вимоги Першого заступника керівника Волноваської окружної прокуратури Донецької області в інтересах держави в особі Вугледарської міської військової адміністрації Волноваського району Донецької області мають розглядатись судом за правилами виключної підсудності.

При цьому, у листі Ради суддів України від 22 липня 2020 року № 9рс-466/20-вих, адресованому головам місцевих та апеляційних загальних судів, роз`яснено, що до зміни системи судоустрою та приведення її у відповідність до нового адміністративно-територіального устрою шляхом утворення, реорганізації чи ліквідації судів, місцеві загальні суди продовжують здійснювати розгляд справ в межах раніше утворених районів та раніше визначеного адміністративно-територіального устрою.

У пункті 3-1 розділу ХІІ Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про судоустрій і статус суддів» закріплено, що до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року№807-IX, але не пізніше 1 січня 2023 року.

За таких обставин, оскільки на теперішній час місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року№807-IX,з урахуваннямтого,що спірна земельна ділянка з кадастровим номером 1423385800:06:000:0490 розташована на території колишньої Новоукраїнської сільської ради Мар`їнського району Донецької області, приходжу до переконливого висновку, що дана справа не підсудна Красногвардійському районному суду м. Дніпропетровська, а підсудна Мар`їнському районному суду Донецької області (земельна ділянка розташована в межах територіальної підсудності вказаного суду).

Згідно ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншого суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

У разі конкуренції правил підсудності (наприклад, при об`єднанні позовних вимог, на одну з яких поширюється дія правила про виключну підсудність) мають застосовуватися правила виключної підсудності.

З урахуванням викладеного, оскільки позовні вимоги Першого заступника керівника Волноваської окружної прокуратури Донецької області в інтересах держави в особі Вугледарської міської військової адміністрації Волноваського району Донецької області в даному випадку мають розглядатись судом за правилами виключної підсудності, а саме за місцезнаходженням нерухомого майна, яке розташоване на території колишньої Новоукраїнської сільської ради Мар`їнського району Донецької області, вважаю за потрібне передати справу за територіальною підсудністю до Мар`їнського районного суду Донецької області.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 30, 31, 187, 259, 260 ЦПК України, -

У х в а л и В:

Цивільну справу№ 204/9660/22 за позовною заявою Першого заступника керівника Волноваської окружної прокуратури Донецької області в інтересах держави в особі Вугледарської міської військової адміністрації Волноваського району Донецької області до Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області, ОСОБА_1 , Фермерського господарства «Донагропрод» про визнання недійсним наказу, договору оренди, витребування земельної ділянки - передати за підсудністю до Мар`їнського районного суду Донецької області (85612, Донецька область, м. Курахове, вул. Енергетиків, 2-Д).

Ухвала набираєзаконної силинегайно післяїї проголошення,якщо іншене передбаченоЦПК України. Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду. Учаснику справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Д.Л. Черкез

СудКрасногвардійський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення10.11.2022
Оприлюднено11.11.2022
Номер документу107232561
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них:

Судовий реєстр по справі —204/9660/22

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Приходько В. А.

Рішення від 24.04.2023

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Приходько В. А.

Ухвала від 15.02.2023

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Приходько В. А.

Ухвала від 11.01.2023

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Приходько В. А.

Ухвала від 10.01.2023

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Приходько В. А.

Ухвала від 18.11.2022

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Черкез Д. Л.

Ухвала від 10.11.2022

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Черкез Д. Л.

Ухвала від 10.11.2022

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Черкез Д. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні