Ухвала
від 09.11.2022 по справі 755/18664/21
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №:755/18664/21

Провадження №: 1-кс/755/2147/22

"09" листопада 2022 р.

м. Київ

Дніпровський районний суду м. Києва (далі - Суд) у складі слідчої судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 та сторін провадження: особи, що подала скаргу ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу ОСОБА_3 , в інтересах ОСОБА_5 , на бездіяльність слідчого у рамках кримінального провадження унесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.05.2021 за № 42021102040000024, яка полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 Кримінального процесуального Кодексу України,установив:

ОСОБА_3 , в інтересах ОСОБА_5 , звернувся до слідчого судді цього місцевого суду, у порядку ст. 303 КПК України, з цією скаргою у рамках вказаного кримінального провадження, яка полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 Кримінального процесуального Кодексу (далі КПК) України.

Скарга умотивованатим,що 22.12.21 на підставі ухвали слідчої судді Дніпровського районного суду м. Києва ОСОБА_6 від 23.11.2021 було проведено обшук за адресою: АДРЕСА_1 , де проживає ОСОБА_5 й під час якого було тимчасово вилучено майно в т.ч. ноутбуки марки ASUS та DELL, мобільний телефон Samsung з сім каратами.

Після ОМП, на це майно не накладався арешт у порядку п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України.

З огляду на наведене, заявник, у світлі норм ст.ст. 169, 171 КПК України, просить дану скаргу задовольнити та повернути вилучене під час огляду майно ОСОБА_5 .

У судовому засіданні особа, що подала скарга її підтримав та зауважив, що згідно ч. 1 ст. 100 КПК речовий доказ, який був наданий стороні кримінального провадження або нею вилучений, повинен бути якнайшвидше повернутий володільцю, крім випадків, передбачених статтями 160-166, 170-174 цього Кодексу. Так як зазначене майно не підпадає під визначення ст.ст. 160-166 КПК України та не було арештоване в порядку ст.ст. 170-174 КПК України, таке майно відповідно до ч. 1 ст. 100 КПК має бути якнайшвидше повернуто володільцю. Відповідно до ч. 1 ст. 16 КПК позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченому цим Кодексом. Станом на цей час судове рішення про позбавлення або обмеження права власності на майно, що було тимчасово вилучене під час обшуку 22.12.2021 відсутнє.

Прокурор групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурор Дніпровської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_4 заперечував проти задоволення скарги, враховуючи те, що в силу положень КПК України, вилучене майно, яке зазначено у скарзі, не є «тимчасово вилученим майном», оскільки перебуває в статусі «майна до якого прямо надано дозвіл на відшукування в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку».

Інші сторони (слідчий УП) у судове засідання не з`явилися, відповідно слідчий суддя беручи до уваги положення ст.ст. 22, 26 даного Кодексу в частині того, що сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом та норми його ч. 3 ст. 306, яка регламентує, що неявка суб`єкта оскарження не перешкоджає розгляду провадження, з урахуванням строків розгляду скарг даного типу, вважає за можливе, у даному конкретному випадку, перейти до розгляду скарги по суті у їх відсутність.

Слідча суддя, вивчивши скаргу, дослідивши матеріали провадження за скаргою, приходить до наступного.

Як убачається з матеріалів судового провадження ухвалою слідчого судді цього місцевого суду від 23.11.2021 надано дозвіл на проведення обшуку у будинку за фактичною адресою: АДРЕСА_1 , право власності на який, згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, належить ОСОБА_7 , де проживає ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою виявлення та вилучення предметів та документів, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для встановлення об`єктивної істини та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності, а саме Документи щодо фінансово-господарської діяльності: між Управлінням житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради (ЄДРПОУ 03366374) та ТОВ «УТБ-Інжиніринг» (ЄДРПОУ 40627275), а саме договорів, платіжних доручень, рахунків-фактури, товаро-транспортних накладних, виписок з банківських рахунків, актів приймання-передачі, паспортів якості, які підтверджують постачання піску та надання транспортних послуг ПП «Орбіта-СЛ» на адресу ТОВ «Сівертехбуд», ТОВ «УТБ-Інжиніринг» для виконання робіт з капітального ремонту парку ім. Коцюбинського в м. Чернігові, реконструкції мощення Красної площі у м. Чернігів за період з 29 березня 2019 року по 30 червня 2021 року; комп`ютерної техніки, магнітних та електронних інформаційних систем або їх частин, цифрових носіїв інформації, планшети, засобів телефонного зв`язку на яких в електронному вигляді містяться відповідні відомості що підтверджують протиправну діяльність під час виконання робіт з капітального ремонту парку ім. Коцюбинського в м. Чернігові, реконструкції мощення Красної площі у м. Чернігів, щодо постачання піску та транспортних послуг ПП «Орбіта-Сл»; чорнових записів, які стосуються злочину.

За результатами обшуку було вилучено майно указане в протоколі обшуку від 22.12.2021 в т.ч. майно указане в скарзі.

Відповідно в ключі наведеного, аналізуючи питання дотримання вимог КПК щодо долі майна після проведення обшуку Суд зауважує, що згідно п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК у разі задоволення скарги такого типу майно підлягає поверненню володільцю.

Статтею 16 КПК визначено неприпустимість позбавлення або обмеження права власності.

В той же час, право власності це система правових норм, які регулюють відносини щодо володіння, користування та розпорядження майном його власником.

Стаття 316 Цивільного кодексу України (далі ЦК) визначає, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону з власної волі, незалежно від волі інших осіб. Воб`єктивному значенні право власності це право суб`єкта володіти, користуватися та розпоряджатися належними йому матеріальними благами на власний розсуд у межах закону. Усуб`єктивномузначенні право власності це система правових норм, які закріплюють належність матеріальних благ визначеним суб`єктом, й регулюють володіння, користування та розпорядження ними, а також захист компетентності власника. Зміст права власності складається з компетентності власника щодо володіння, користування та розпорядження певною річчю (ст. 317 ЦК України).

В цій ситуації установлено (див. ухвалу про надання дозволу на обшук), що згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, будинок за адресою: АДРЕСА_1 належить направі власності ОСОБА_7 (РНОКПП НОМЕР_1 ).

До скарги (згідно додатків вказаних самим автором скарги) на підтвердження факту володіння надано такі докази: ордер; скаргу про повернення тимчасово вилученого майна; протокол обшуку; відповіді на запит, і все.

Тим самим, з доданих до скарги матеріалів не витікає факт права власності особи в інтересах якої подано скарга у відношенні майна, котре вилучене у приміщенні, що належить на праві власності ОСОБА_7 (РНОКПП НОМЕР_1 ).

Факт проживання особи в інтересах, котрої подвно скаргу не може засвідчувати, в силу норм ЦК, автоматично її право власності на майно, котре перебуває в такому приміщенні.

Адже, відповідно достатті 328 ЦК Українинабуття права власності - це певний юридичний механізм, з яким закон пов`язує виникнення в особи суб`єктивного права власності на певні об`єкти, а тому Суд при застосуванні норми п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК, ст. 16 КПК, повинен встановити, з яких саме передбачених законом підстав, у який передбачений законом спосіб особа, яка подала в даному порядку скаргу набула право власності на майно, котре просить повернути та чи підлягає це право захисту в порядку, визначеномуКПК.

За таких обставин, викладені у скарзі доводи в цій частині не є обґрунтованими, у зв`язку з чим слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин провадження, керуючись законом, оцінюючи кожний доказ, що наявний у провадженні, з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку вважає, що скарга з даного питання не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 16, 167-169, 171, 303-307, 309, 310, 369-372, 376, 395 КПК України Суд постановив:

відмовити у задоволенні скарги ОСОБА_3 , в інтересах ОСОБА_5 , на бездіяльність слідчого у рамках кримінального провадження унесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.05.2021 за № 42021102040000024, яка полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 Кримінального процесуального Кодексу України.

Ухвала оскарженню не підлягає та є обов`язковою до виконання на всій території України.

Визначити час проголошення повного тексту ухвали - 12:00 год. 14.11.2022.

Слідча суддя ОСОБА_8

Дата ухвалення рішення09.11.2022
Оприлюднено17.01.2023
Номер документу107295021
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —755/18664/21

Ухвала від 09.11.2023

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Козачук О. М.

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Галига І. О.

Ухвала від 12.09.2023

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 28.07.2023

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Мельниченко Л. А.

Ухвала від 18.07.2023

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Метелешко О. В.

Ухвала від 18.07.2023

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Метелешко О. В.

Ухвала від 18.07.2023

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Метелешко О. В.

Ухвала від 17.07.2023

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Галига І. О.

Ухвала від 17.07.2023

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Галига І. О.

Ухвала від 17.07.2023

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Галига І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні