Ухвала
від 14.11.2022 по справі 308/15117/22
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/15117/22

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

14 листопада 2022 року м. Ужгород

Суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Голяна О.В., ознайомившись з матеріалами позовної заяви ОСОБА_1 до Ужгородської міської ради про визнання права власності,-

В С Т А Н О В И Л А :

10.11.2022 року ОСОБА_1 звернулась до Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області з позовом до Ужгородської міської ради про визнання права власності на гараж, розташований за адресою АДРЕСА_1 .

Дослідивши матеріали позовної заяви та додані до неї документи, суддя дійшла наступних висновків.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

При цьому згідно п. 9 ч. 1ст. 176 ЦПК України, у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності ціна позову визначається - дійсною вартістю нерухомого майна, а на нерухоме майно, що належить юридичним особам, - не нижче його балансової вартості.

Так позивачкою зазначено ціну позову в розмірі 11 350 грн. 00 коп. та виходячи із неї сплачено судовий збір в сумі 992 грн. 40 коп.

Механізм проведення оцінки нерухомого та рухомого майна для цілей обчислення державного мита та інших обов`язкових платежів, визначений постановою Кабінету Міністрів України «Про проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов`язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства» від 21 серпня 2014 року № 358.

Документ, який підтверджує вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб`єктом оціночної діяльності - суб`єктом господарювання відповідно до договору - це звіт про оцінку майна (стаття 12 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні»).

Однак позивачка ОСОБА_1 самостійно визначила ціну позову, що не може бути прийнято судом для оцінки дійсної вартості майна.

Таким чином, позивачці необхідно визначити ціну позову, виходячи з дійсної вартості нерухомого майна, та сплатити судовий збір.

Вважаю за необхідне роз`яснити, що дійсну ціну позову можливо встановити шляхом звернення позивачки до відповідних експертних та інших установ для визначення оцінки майна, після чого можливо визначити дійсну ціну позову і сплатити відповідний розмір судового збору.

Відповідно до п. 5 ч. 3ст.175ЦПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Всупереч названій вимозі процесуального закону, позивачем не зазначено доказів, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, а саме:

1.Не зазначено чи збудований гараж, на який позивачка ОСОБА_1 просить визнати право власності, під час шлюбу з будь - якою особою, в тому числі з ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , та чи розповсюджується на вказаний гараж право спільної сумісної власності подружжя;

2.Не зазначено хто прийняв спадщину після смерті батька позивачки ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ; чи була заведена спадкова справа за померлим ОСОБА_3 ; якщо спадщина була прийнята, то слід вказати коло спадкоємців та яким чином ними була прийнята спадщина (шляхом подання нотаріусу відповідної заяви у встановлені законом строку чи шляхом факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, з наданням відповідних доказів); як здійснювалося спадкування після смерті ОСОБА_3 (за законом чи за заповітом);

3.Не зазначено інших спадкоємців, окрім позивачки ОСОБА_1 , після смерті матері позивачки ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ; якщо наявні інші спадкоємці, то слід вказати яким чином ними була прийнята спадщина (шляхом подання нотаріусу відповідної заяви у встановлені законом строку чи шляхом факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, з наданням відповідних доказів); як здійснювалося спадкування після смерті ОСОБА_2 (за законом чи за заповітом);

4.Не надано доказів (свідоцтва про народження, свідоцтва про одруження, про зміну прізвища тощо) кровного споріднення померлих ОСОБА_3 та ОСОБА_2 з їх дочкою, яка є позивачкою по даній справі ОСОБА_1 ;

5.Не зазначено кадастровий номер земельної ділянки площею 0,0100 га, на якій розміщений гараж, що є предметом спору; відсутня актуальна на день подання позову інформація щодо власника земельної ділянки, на якій розміщений гараж.

6.Не надано доказів, що рішенням №747 виконкому Ужгородської міської ради депутатів трудящих від 03.10.1974 року «Про надання дозволу окремим громадянам на встановлення металевих гаражів на виділених ділянках» було дозволено будівництво цегельного гаражу «на ділянках власних та комунальних садиб», саме: на АДРЕСА_2 .

Згідно з ч. 1ст. 185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, вважаю, що позовну заяву ОСОБА_1 слід залишити без руху на підставі ч.1ст. 185 ЦПК України.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями175 і 177 цьогоКодексу, усуне зазначені в ухвалі недоліки позовної заяви, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Керуючись статтями 175, 185, 260 ЦПК України, суддя,-

П О С Т А Н О В И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Ужгородської міської ради про визнання права власності - залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків позовної заявипротягом десяти днів з дня вручення копії ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Роз`яснити позивачу, що в разі якщо у вказаний строк недоліки позовної заяви не будуть усунуті, позовна заява вважається неподаною і повертається позивачу.

Копію ухвали надіслати особам, які звернулися із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не може бути оскаржена.

Суддя Олена ГОЛЯНА

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення14.11.2022
Оприлюднено17.11.2022
Номер документу107316410
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них:

Судовий реєстр по справі —308/15117/22

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Собослой Г. Г.

Ухвала від 14.08.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Кондор Р. Ю.

Ухвала від 13.06.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Кондор Р. Ю.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Кондор Р. Ю.

Ухвала від 19.05.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Кондор Р. Ю.

Рішення від 11.04.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Голяна О. В.

Ухвала від 16.02.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Голяна О. В.

Ухвала від 26.12.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Голяна О. В.

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Голяна О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні