Ухвала
від 25.11.2022 по справі 750/6989/22
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа № 750/6989/22

Провадження № 1-кс/750/2667/22

У Х В А Л А

25 листопада 2022 року м. Чернігів

Слідчий суддя Деснянського районного суду міста Чернігова ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах слідчого відділу Управління СБ України в Чернігівській області ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 22022270000000058 від 09.08.2022, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду з клопотанням про арешт майна, яке погоджено прокурором у провадженні начальником відділу Чернігівської обласної прокуратури ОСОБА_4 , в якому просить накласти арешт на корпоративні права, які належать громадянину російської федерації ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в частині 50% від загальної частки статутного капіталу СТОВ «Агрольон» (код ЄДРПОУ 31872064).

Слідчий у судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання без його участі.

Відповідно до ч. 2 ст. 172 КПК України, власник майна у судове засідання не викликався.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, якими обґрунтоване клопотання, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання, з огляду на таке.

СВ Управління СБУ України в Чернігівської області проводиться досудове розслідування у даному кримінальному провадженні, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 110-2 КК України.

З клопотання слідчого вбачається, що громадянин рф ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець рф, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , та громадянин рф ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець рф, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , який має посвідку на постійне перебуванні в Україні, є засновниками та кінцевими бенефіціарними власниками СТОВ «Агрольон» (код ЄДРПОУ 31872064, Чернігівська обл., Новгород-Сіверський р-н (Коропська ОТГ), с. Вільне), яке здійснює господарську діяльність в сфері сільського господарства на території Чернігівської області.

Відповідно до п. 8.3. Статуту СТОВ «Агрольон» (в новій редакції 2019 р.) для забезпечення господарської діяльності у Товаристві створений статутний капітал у розмірі 16 500,00 (шістнадцять тисяч п`ятсот) гривень. Вказаний статутний капітал зараз повністю сформований учасниками Товариства.

Пунктом 8.4. вказаного Статуту визначено, що частки учасників у статутному капіталі Товариства становлять: ОСОБА_5 - 8250,00 (вісім тисяч двісті п`ятдесят гривень 00 копійок), що становить 50% статутного капіталу Товариства (50 голосів), ОСОБА_6 - 8250,00 (вісім тисяч двісті п`ятдесят гривень 00 копійок), що становить 50% статутного капіталу Товариства (50 голосів).

Згідно з п. 8.5. даного Статуту передбачено, що джерелами формування статутного капіталу Товариства є власні грошові кошти учасників ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Відповідно до п.п. 4.1.2. Статуту СТОВ «Агрольон» учасники Товариства мають право брати участь в розподілі прибутку Товариства і одержувати його частину (дивіденди). Право на отримання частки прибутку (дивідендів) пропорційно частці кожного учасника мають особи, які є учасниками Товариства на початок строку виплати дивідендів.

Згідно з наданою ГУ ДПС у Чернігівській області інформацією СТОВ «Агрольон» (код ЄДРПОУ 31872064) на даний час є працюючим підприємством, яке за січень-червень 2022 рік сплатило єдиний внесок на загальну суму 672735,19 грн.

Разом з цим, в ході досудового розслідування отримано інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майн, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, відповідно до якої у власності СТОВ «Агрольон» (код ЄДРПОУ 31872064) перебувають наступні об`єкти нерухомого майна:

- майновий комплекс, розташований за адресою: Чернігівська область, Новгород-Сіверський район (Коропський район), с. Зайцеве, вул. Заводська, буд. 1-А, (земельна ділянка з кадастровим номером 7422282000:05:000:0551);

- нежитлова будівля, розташована за адресою: Чернігівська область, Новгород-Сіверський район (Коропський район), с. Краснопілля, вул. Травнева, буд. 41;

- тракторний стан, розташований за адресою: Чернігівська область, Новгород-Сіверський район (Коропський район), с. Краснопілля, вул. Центральна, буд. 76;

- комплекс МТФ, розташований за адресою: Чернігівська область, Новгород-Сіверський район (Коропський район), с. Краснопілля, вул. Зелена, буд. 19.

Крім того, відповідно до інформації отриманої з Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Чернігівській області (філія ГСЦ МВС) та Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області у власності СТОВ «Агрольон» (код ЄДРПОУ 31872064) перебуває значна кількість транспортних засобів та сільськогосподарської техніки.

Також в ході досудового розслідування встановлено, що громадянин рф ОСОБА_5 є директором та засновником юридичних осіб, які здійснюють свою господарську діяльність на території рф (Іванівська область), а саме: ООО «Новатекс», ООО «ТД КинТекс» та ООО «КинТекс».

Проаналізувавши діяльність російських юридичних осіб шляхом збору та узагальнення інформації стосовно них за допомогою даних, що містяться на офіційних сайтах російських державних органів встановлено, що ООО«КинТекс» було постачальником у 205 державних контрактах, зокрема до структурних підрозділів МВД рф, МЧС рф, ФСБ рф, «Уралтрансмаш», «Уралвагонзавод» та інших силових структур та державних органів рф. Серед іншого ООО «КинТекс» займається виробництвом форменого одягу для співробітників вищевказаних правоохоронних органів та інших силових структур рф.

За отриманими оперативними даними частину прибутку від діяльності СТОВ«Агрольон» ОСОБА_5 використовував для організації діяльності підприємств ООО «Новатекс», ООО «ТД КинТекс» та ООО «КинТекс», розташованих на території російської федерації, які причетні до постачання своєї продукції співробітникам правоохоронних органів та інших силових структур рф.

Разом з цим, в ході досудового розслідування встановлено та зібраними матеріалами підтверджується, що СТОВ «Агрольон» 10.03.2017 відкрито в АТ «Укрексімбанк» банківський рахунок НОМЕР_1 (валюта - російський рубль). По зазначеному рахунку здійснювалися операції із купівлі російських рублів та проводились валютні перекази через платіжну систему SWIFT (міжнародна міжбанківська платіжна система передавання інформації та здійснення платежів) до російської федерації. Зокрема, із вказаного рахунку у 2017 році здійснювався перерахунок коштів до рф за допомогою платіжної системи SWIFT на користь ООО «Фабрика нетканных материалов» (ИНН 3703017532), яке на даний час ліквідовано, проте до 05.02.2018 належало на праві власності ОСОБА_5 .

Згідно з інформацією, яка міститься у відкритих реєстрах даних рф ООО «Фабрика нетканых материалов» було зареєстровано за адресою: рф, Ивановская область, г. Кинешма, ул. Социалистическая, 54, де на даний час зареєстровано ООО «ТД КинТекс», що належить тому ж самому ОСОБА_5 .

Постановою слідчого СВ Управління СБ України в Чернігівській області від 15.11.2022 корпоративні права, які належать громадянину російської федерації ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в частині 50% від загальної частки статутного капіталу СТОВ «Агрольон» (код ЄДРПОУ 31872064), визнано речовими доказами у кримінальному провадженні №22022270000000058 від 09.08.2022.

Слідчий обґрунтовує клопотання тим, що вказані корпоративні права, як об`єкт злочинного посягання, можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, тому з метою збереження речових доказів, уникнення можливого відчуження ОСОБА_5 своєї частки у статутному капіталі СТОВ «Агрольон», необхідно накласти арешт на вищевказані корпоративні права, які належать громадянину російської федерації ОСОБА_5 , в частині 50% від загальної частки статутного капіталу СТОВ «Агрольон» (код ЄДРПОУ 31872064).

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

За таких підстав та враховуючи те, що наявні матеріали кримінального провадження вказують на те, що корпоративні права, які належать громадянину російської федерації ОСОБА_5 , в частині 50% від загальної частки статутного капіталу СТОВ «Агрольон» (код ЄДРПОУ 31872064) визнані у кримінальному провадженні речовими доказами та можуть бути використані у якості доказів у кримінальному провадженні, слідчий суддя приходить до висновку, що дані корпоративні права підлягають арешту, а клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 98, 170, 172, 173 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на корпоративні права, які належать громадянину російської федерації ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в частині 50% від загальної частки статутного капіталу СТОВ «Агрольон» (код ЄДРПОУ 31872064).

Старшому слідчому в особливо важливих справах слідчого відділу Управління СБ України в Чернігівській області ОСОБА_3 забезпечити зберігання арештованого майна.

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим.

Роз`яснити, що підозрюваний, його захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання слідчому судді про скасування арешту майна повністю або частково. За клопотанням вказаних осіб арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Апеляційна скарга на ухвалу слідчого судді подається до апеляційного суду Чернігівської області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудДеснянський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення25.11.2022
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу107494848
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —750/6989/22

Ухвала від 29.08.2024

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Салай Г. А.

Ухвала від 26.08.2024

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Салай Г. А.

Ухвала від 19.08.2024

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Кулініч Ю. П.

Ухвала від 19.08.2024

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Кулініч Ю. П.

Ухвала від 07.08.2024

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Кулініч Ю. П.

Ухвала від 04.04.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Іваненко Ігор Володимирович

Ухвала від 20.03.2023

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Баглай І. П.

Ухвала від 04.01.2023

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Баглай І. П.

Ухвала від 19.12.2022

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Баглай І. П.

Ухвала від 19.12.2022

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Баглай І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні