Ухвала
від 22.11.2022 по справі 922/656/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі про банкрутство

(підготовче засідання)

"22" листопада 2022 р.м. ХарківСправа № 922/656/22

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Кононової О.В.

при секретарі судового засідання Зубко Ю.В.

розглянувши заявуТовариства з обмеженою відповідальністю "Маркс. Капітал" про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю "Західна фінансова компанія" , код ЄДРПОУ 39928124 за участю :

представника ТОВ "Маркс.Капітал" - Більчук О.О.

ВСТАНОВИВ:

Заявник - Товариство з обмеженою відповідальністю "Маркс. Капітал", звернувся до господарського суду з заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Західна фінансова компанія", оскільки боржник має перед кредитором заборгованість на загальну суму 239 342,46 грн.

Розглянувши зазначену заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Маркс. Капітал" та додані до неї документи, судом встановлено, що вона відповідає вимогам Кодексу України з процедур банкрутства.

Ухвалою суду від 21.02.2022 було прийнято заяву ТОВ "Маркс. Капітал" про відкриття провадження у справі про банкрутство до розгляду, підготовче засідання по справі призначено на "02" березня 2022 р. о(б) 10:50 год.

Зобов`язано ініціюючого кредитора надати суду: додаткові документи в обґрунтування заборгованості (в разі наявності).

Зобов`язано боржника у відповідності до ст. 36 Кодексу України з процедур банкрутства до дати проведення підготовчого засідання надати суду відзив на заяву кредитора.

Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" введено в Україні воєнний стан.

Згідно зі ст. 3 Конституції України людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

З метою убезпечення від ризику життя та здоров`я людей, зокрема, учасників справи та працівників суду, судове засідання, призначене на 02.03.2022, не відбулося.

У зв`язку із реальною загрозою життю, здоров`ю та безпеці відвідувачів суду, працівників апарату суду та суддів, керуючись ст. 3 Конституції України, ст. 24 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", рішенням Ради суддів України № 9 від 24.02.2022, враховуючи положення Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" № 64/2022 від 24.02.2022, розпоряджень Харківської обласної військової адміністрації, прийнятих відповідно до ст. 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану", керівництвом Господарського суду Харківської області встановлено особливий режим роботи суду в умовах воєнного стану.

З метою подальшого розгляду справи суд дійшов висновку про необхідність призначення підготовчого засідання суду, тому відповідною ухвалою від 22.06.2022 призначив підготовче засідання суду на "16" серпня 2022 р. о(об) 10:40 год.

В судовому засіданні 16.08.2022 було відкладено розгляд справи в підготовчому засіданні до 04.10.2022 о 11:00 год.

29.09.2022 до канцелярії суду від представника ТОВ "Західна фінансова компанія" надійшло клопотання (вх. № 10801), в якому боржник повідомив суд про відсутність відзиву на заяву та просив суд розглядати справу у відсутності представника ТОВ "Західна фінансова компанія".

04.10.2022 в призначений час судове засідання не відбулось, оскільки в приміщенні суду було відсутнє електроживлення, про що складено відповідний акт, який долучений до матеріалів справи.

Ухвалою суду від 07.10.2022 було повторно призначено розгляд справи в підготовчому засіданні на "22" листопада 2022 р. о(об) 12:20 год.

08.11.2022 до канцелярії суду від арбітражного керуючого Тищенко О.І. надійшла заява (вх. №13632) про розгляд справи в підготовчому засіданні у її відсутності.

Присутній в судовому засіданні представник ініціюючого кредитора підтримав подану заяву, просив суд відкрити провадження у справі про банкрутство ТОВ "Західна фінансова компанія" та призначити розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Тищенко О.І.

Розглянувши та перевіривши у порядку ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства обґрунтованість вимог заявника у підготовчому засіданні суду, здійснивши всебічно та повно оцінку поданих суду кредитором доказів, що мають значення для розгляду судом заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство та вислухавши пояснення представників кредитора, суд встановив наступне.

Заявник вказує, що станом на день подання заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, боржником не було виконано зобов`язання, яке виникло на підставі Договору про відступлення права вимоги та не сплачено суму у розмірі 239 342,46 грн.

Частиною 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Цей Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника - юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Статтею1Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що неплатоспроможність - це неспроможність боржника виконати після настання встановленого строку грошові зобов`язання перед кредиторами не інакше, як через застосування процедур, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 3 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства, якщо провадження у справі відкривається за заявою кредитора, господарський суд перевіряє можливість боржника виконати майнові зобов`язання, строк яких настав. Боржник може надати підтвердження спроможності виконати свої зобов`язання та погасити заборгованість.

Так, з наданої заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Маркс.Капітал" вбачається наступне.

22.12.2020 між ТОВ "Західна фінансова компанія" та ТОВ "Компанія з управління активами "Опіка - Капітал" Пайового закритого недиверсифікованого венчурного інвестиційного фонду "Кепітал Девелопмент Фонд" було укладено Договір про відступлення прав вимоги (надалі - "Договір відступлення").

Відповідно до п. 1.1 Договору відступлення, на користь ТОВ "Західна фінансова компанія" було відступлено право грошової вимоги на нараховані відсотки за простими іменними облігаціями Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Саламандра" в сумі 239 342,46 грн., що належали ТОВ "Опіка - Капітал" на підставі володіння вищезазначеними облігаціями.

22.12.2020 на підставі Акту приймання-передачі ТОВ "Західна фінансова компанія" було передано право грошової вимоги в розмірі 239 342,46 грн. 46 коп., а також документи на підтвердження права вимоги:

1) копія Проспекту емісії іменних відсоткових звичайних (незабезпечених) облігацій ПрАТ "Страхова компанія "Саламандра";

2) оригінал Акту звірки розрахунків №137 від 21.12.2020 між ТОВ «Компанія з управління активами "Опіка - Капітал" та ПрАТ "Страхова компанія "Саламандра";

3) копія Виписки з рахунку в цінних паперах ПЗНВІФ КДФ ТОВ «Компанія з управління активами "Опіка - Капітал" АБ «Кліринговий Дім».

У свою чергу, відповідно до п.п. 2.1., 3.2. Договору відступлення, ТОВ "Західна фінансова компанія" зобов`язалося сплатити за придбане право вимоги суму у розмірі 239 342,46 грн. у строк до 30.11.2021.

Отже, ТОВ "Компанія з управління активами "Опіка - Капітал" виконало свої зобов`язання за Договором про відступлення права вимоги (передало право вимоги до ПрАТ "Страхова компанія "Саламандра"), тоді як ТОВ "Західна фінансова компанія" не виконало свої зобов`язання та не сплатило суму у розмірі 239 342,46 грн. у строк до 30.11.2021.

У свою чергу, в подальшому ТОВ "Компанія з управління активами "Опіка - Капітал" передало право вимоги до ТОВ "Західна фінансова компанія", що виникло на підставі Договору про відступлення права вимоги, на користь ТОВ "Маркс. Капітал".

Так, 20.12.2021 між ТОВ "Компанія з управління активами "Опіка - Капітал" та ТОВ "Маркс. Капітал" було укладено Договір про надання фінансових послуг факторингу №07/20.12.21 та Акт приймання-передачі прав грошової вимоги.

10.02.2022 ТОВ "Маркс. Капітал" було виконано зобов`язання щодо оплати придбаного права вимоги до ТОВ "Західна фінансова компанія". Натомість станом на день подання заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, Боржником не було виконано зобов`язання, яке виникло на підставі Договору про відступлення права вимоги та не сплачено суму у розмірі 239 342,46 грн.

Боржником, не надано суду доказів погашення заборгованості перед заявником.

Статтею 1 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що неплатоспроможність - це неспроможність боржника виконати після настання встановленого строку грошові зобов`язання перед кредиторами не інакше, як через застосування процедур, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1 ст.39 Кодексу перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з`ясування наявності підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Грошове зобов`язання - це зобов`язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах. Склад і розмір грошових зобов`язань, у тому числі розмір заборгованості за передані товари, виконані роботи і надані послуги, сума кредитів з урахуванням відсотків, які зобов`язаний сплатити боржник, визначаються на день подання до господарського суду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Вимоги ініціюючого кредитора до боржника складають загальну суму 239 342,46 грн., які не були задоволені боржником протягом встановленого для їх погашення строку, що не заперечується боржником.

Ініціюючим кредитором при подачі до суду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство повністю дотримані вимоги ст.ст. 1, 34 Кодексу.

Відсутність спору про право в межах процедури банкрутства полягає у відсутності неоднозначності у вирішенні питань щодо сторін зобов`язання, суті (предмета) зобов`язання, підстави виникнення зобов`язання, суми зобов`язання та структури заборгованості, а також строку виконання зобов`язання тощо.

Згідно з ч.ч. 5, 8 ст. 39 Кодексу встановлено, що за результатами розгляду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство суд постановляє ухвалу про відкриття провадження у справі про банкрутство, визнання вимог кредитора та їх розмір, введення мораторію на задоволення вимог кредиторів, введення процедури розпорядження майном та призначення розпорядника майна.

Оцінивши представлені сторонами докази, враховуючи, що між кредитором та боржником відсутній спір про право, суд на підставі ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства вважає за необхідне відкрити провадження у справі про банкрутство ТОВ "Західна фінансова компанія", ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів, визнати вимоги ініціюючого кредитора до боржника у загальному розмірі 322652,46 грн (239342,46 грн основний борг, 24 810,00 судовий збір за звернення із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство у даній справі та 58 500,00 грн витрат пов`язаних із розглядом цієї справи (авансовий платіж згідно ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства)) та ввести процедуру розпорядження майном боржника до 170 календарних днів.

Відповідно до ч. 8ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутствав ухвалі про відкриття провадження у справі про банкрутство зазначається про призначення розпорядника майна, встановлення розміру його винагороди та джерела її сплати.

Приписамист. 28 Кодексу України з процедур банкрутствавстановлено, що кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією визначається судом шляхом автоматизованого відбору із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з числа арбітражних керуючих, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, за принципом випадкового вибору.

Проте,Законом України від 05.06.2020 N 686-IX "Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства"доповненоПрикінцеві та перехідні положення Кодексу України з процедур банкрутствапунктом 2-1, відповідно до якого встановлено, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи призначення арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією у разі відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) здійснюється з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом.

Заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), крім відомостей, передбачених частиною першою статті34, частиною другою статті116цьогоКодексу, повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією.

Ініціюючий кредитор або боржник - фізична особа додає до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) заяву арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, про участь у справі, яка повинна відповідати вимогам, встановленим частиною третьоюстатті 28 цього Кодексу.

Господарський суд, відкриваючи провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), призначає арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, розпорядником майна або керуючим реструктуризацією.

Так, з матеріалів справи вбачається, що кредиторпри зверненні до суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутствоТОВ "Маркс.Капітал"запропонував кандидатуру арбітражного керуючого Тищенко Оксани Іванівни (свідоцтво № 318 від 28.02.2013) для призначення розпорядником майна та надав суду заяву Тищенко О.І. на призначення її розпорядником майна.

Розглянувши заяву арбітражного керуючого Тищенко Оксани Іванівни (свідоцтво № 318 від 28.02.2013), суд встановив наступне.

Частиною 3 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрута встановлено, що розпорядником майна, керуючим реструктуризацією, керуючим санацією, ліквідатором, керуючим реалізацією не можуть бути призначені арбітражні керуючі:

1) які є заінтересованими особами у цій справі;

2) які здійснювали раніше управління цим боржником - юридичною особою, крім випадків, коли з дня відсторонення від управління зазначеним боржником минуло не менше трьох років;

3) яким відмовлено в допуску до державної таємниці, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов`язків, визначених цим Кодексом;

4) які мають конфлікт інтересів;

5) які здійснювали раніше повноваження приватного виконавця щодо примусового виконання судових рішень або рішень інших органів (посадових осіб), у яких боржник був стороною виконавчого провадження;

6) які є близькими особами боржника - фізичної особи.

До призначення арбітражним керуючим особа повинна подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до осіб, зазначених у цій частині.

Судом встановлено, що кандидатура арбітражного керуючого Тищенко Оксани Іванівни не належить до жодної з категорії осіб, перелічених в ч. 3 ст. 28 Кодексу.

Так, арбітражний керуючий Тищенко О.І. здійснює діяльність арбітражного керуючого з 2005 року, має договір добровільного страхування відповідальності арбітражного керуючого N ДЦВАК/372/21 від 30.08.2021 зПАТ "Страхова компанія "Рідна".

Дослідивши надану суду інформацію, суд встановив, що зазначена кандидатура відповідає вимогамКодексу України з процедур банкрутства, в зв`язку з чим суд дійшов висновку про призначення розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Тищенко Оксани Іванівни.

При цьому, за приписами ч. 1ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутстваарбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду.

Відповідно до ч. 2ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутстварозмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

У зв`язку з викладеним вище, враховуючи відсутність у справі відомостей про середньомісячну заробітну плату керівника боржника за останні 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, суд встановлює розпоряднику майна боржника арбітражному керуючому Тищенко О.І. розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна боржника в розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання повноважень, джерелом оплати встановити кошти, авансовані кредитором на депозитний рахунок Господарського суду Харківської області.

Враховуючи, що на час проведення підготовчого засідання боржник не може у повному обсязі задовольнити вимоги кредитора, з метою виявлення всіх кредиторів і осіб, які мають бажання взяти участь у санації боржника, суд здійснює оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет.

Керуючись ст.ст. 233-234 ГПК України, ст. ст. 1, 11, 28, 36, 39, 41, 44-45 Кодексу України з процедур банкрутства,

УХВАЛИВ:

1. Відкрити провадження у справі про банкрутство Товариство з обмеженою відповідальністю "Західна фінансова компанія", код ЄДРПОУ 39928124.

2. Визнати розмір вимог ініціюючого кредитора Товариства з обмеженою відповідальністю «Маркс.Капітал» в сумі 322652,46 грн (239342,46 грн основний борг, 24 810,00 судовий збір за звернення із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство у даній справі та 58 500,00 грн витрат пов`язаних із розглядом цієї справи (авансовий платіж згідно ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства).

3. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів, який передбачає зупинення виконання боржником грошових зобов`язань і зобов`язань щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), строк виконання яких настав до дня введення мораторію, і припинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов`язань та зобов`язань щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), застосованих до дня введення мораторію.

Протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів: забороняється стягнення на підставі виконавчих та інших документів, що містять майнові вимоги, у тому числі на предмет застави, за якими стягнення здійснюється в судовому або в позасудовому порядку відпо відно до законодавства, крім випадків перебування виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум (у тому числі одержаних від продажу майна боржника), перебування майна на стадії продажу з моменту оприлюднення інформації про продаж, а також у разі виконання рішень у немайнових спорах;

забороняється виконання вимог, на які поширюється мораторій;

не нараховується неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші фінансові санкції за невиконання чи неналежне виконання зобов`язань із задоволення всіх вимог, на які поширюється мораторій;

зупиняється перебіг позовної давності на період дії мораторію;

не застосовується індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошового зобов`язання, три проценти річних від простроченої суми тощо.

4. Ввести процедуру розпорядження майном боржника.

5. Призначити розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Тищенко Оксану Іванівну (свідоцтво №318 від 28.02.2013), адреса: 62456, Харківська область, Харківський район, с. Буди, вул. Харківська, буд. 6), та встановити розмір оплати послуг арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю «Західна фінансова компанія» у розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень, джерелами сплати грошової винагороди розпоряднику майна є авансування кредитором, що внесено на депозитний рахунок господарського суду.

6. Здійснити офіційне оприлюднення на офіційному веб-порталі судової влади України про відкриття справи про банкрутство боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Західна фінансова компанія», м. Харків , код ЄДРПОУ 39928124, із зазначенням повного найменування боржника, його поштової адреси, банківських реквізитів, найменування та адреси господарського суду, номера справи, відомостей про розпорядника майна, граничний строк подання заяв конкурсних кредиторів з вимогами до боржника.

7. Встановити строк подання розпорядником майна до господарського суду відомостей про результати розгляду вимог кредиторів до 10.01.2023.

8. Встановити строк проведення розпорядником майна інвентаризації майна боржника до 10.01.2023.

9. Попереднє засідання господарського суду призначити на "07" лютого 2023 р. о(б) 11:20 год.

10. Зобов`язати розпорядника майна боржника надати до суду не пізніше 30.01.2023 звіт про поведену роботу.

11. Зобов`язати боржника провести аудит. Аудиторський висновок надати до суду.

12. Зобов`язати розпорядника майна провести аналіз фінансово - господарської діяльності боржника та надати його до суду.

13. Ухвалу про відкриття провадження у справі про банкрутство надіслати кредитору, боржнику, власнику майна, розпоряднику майна, державному реєстратору, органу державної податкової служби за місцезнаходженням боржника, Московському районному суду м. Харкова, Московському відділу державної виконавчої служби м. Харкова Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків), установам, що здійснюють облік нерухомого та рухомого майна (органу державної реєстрації речових прав, органам державної автомобільної інспекції за місцезнаходженням боржника), установам банків, що обслуговують рахунки боржника, державному органу з питань банкрутства.

Ухвала про відкриття провадження у справі про банкрутство набирає законної сили з моменту її постановлення та може бути оскаржена протягом десяти днів з дня складення повного судового рішення.

Ухвалу підписано 25.11.2022.

СуддяКононова О.В.

Дата ухвалення рішення22.11.2022
Оприлюднено28.11.2022
Номер документу107515469
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю "Західна фінансова компанія" , код ЄДРПОУ 39928124

Судовий реєстр по справі —922/656/22

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 25.04.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Постанова від 25.04.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 10.03.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 07.03.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 07.03.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 14.02.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 22.11.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 21.11.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні