Рішення
від 29.11.2022 по справі 157/783/22
КАМІНЬ-КАШИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 157/783/22

Провадження №2/157/276/22

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 листопада 2022 року Камінь-Каширський районний суд Волинської області в складі: головуючого судді Тімонової В.М.,

з участю секретаря судового засідання Кисляка Я.П.,

позивача ОСОБА_1 ,

відповідачки ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, орган опіки і піклування Камінь-Каширської районної військової адміністрації Волинської області, орган опіки і піклування Камінь-Каширської міської ради, про визначення місця проживання дитини та припинення стягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, орган опіки і піклування Камінь-Каширської районної військової адміністрації Волинської області, орган опіки і піклування Камінь-Каширської міської ради, про визначення місця проживання дитини та припинення стягнення аліментів.

Рішенням суду від 23.11.2022 позов задоволено частково та, з метою надання строку для подання відповідачці заперечень на понесені позивачем витрат з надання правничої допомоги адвоката, призначено судове засідання для вирішення питання про судові витрати.

Позивач в судовому засіданні просив стягнути з відповідачки понесені ним судові витрати за оплату правничої допомоги адвоката згідно з поданим розрахунком у розмірі 9400 грн.

Відповідачка в судовому засіданні заперечила про розмір понесених позивачем вказаних витрат посилаючись на їх необґрунтованість.

Представники третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, на розгляд справи не з`явилися.

Заслухавши пояснення сторін, проаналізувавши матеріали справи, суд дійшов наступного.

Згідно з п. 1, п. 3 ч. 1 ст. 270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Відповідно до абз. 2 ч. 3 ст. 259 ЦПК України суд може вирішити питання розподілу судових витрат у додатковому рішенні після ухвалення рішення за результатами розгляду справи по суті.

Частиною 1 ст. 246 ЦПК України передбачено, якщо сторона з поважних причин не може подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат до закінчення судових дебатів у справі, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог.

Відповідно до ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: 1) на професійну правничу допомогу; 2) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; 3) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; 4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Згідно з ч. 8 ст. 141 ЦПК України розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Перед судовими дебатами позивач подав квитанцію до прибуткового касового ордеру № б/н від 23.11.2022 про сплату адвокату Бельському І.В. 9400 грн витрат за надання правничої допомоги. На підтвердження розміру таких витрат позивачем додано відповідний розрахунок.

Рішенням Камінь-Каширського районного суду Волинської області від 23 листопада 2022 року позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, орган опіки і піклування Камінь-Каширської районної військової адміністрації Волинської області, орган опіки і піклування Камінь-Каширської міської ради, про визначення місця проживання дитини та припинення стягнення аліментів задоволено частково.

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, орган опіки і піклування Камінь-Каширської районної військової адміністрації Волинської області, орган опіки і піклування Камінь-Каширської міської ради, про визначення місця проживання сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з батьком ОСОБА_1 відмовлено.

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, орган опіки і піклування Камінь-Каширської районної військової адміністрації Волинської області, орган опіки і піклування Камінь-Каширської міської ради, про припинення стягнення аліментів задоволено повністю.

Звільнено ОСОБА_1 від обов`язку утримувати дочку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з 04 квітня 2022 року.

У відповідності до частини 2 статті 141 ЦПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову на відповідача; 2) у разі відмови в позові на позивача; 3) у разі часткового задоволення позову на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Зі змісту позовної заяви та заяви про уточнення позовних вимог вбачається, що позивач просив стягнути з відповідачки понесені судові витрати у справі згідно поданого розрахунку.

На підтвердження понесення витрат за надання професійної правничої допомоги в матеріалах цивільної справи містяться договір про надання правничої допомоги від 07.07.2022 (а.с. 19), а також позивач подав розрахунок оплати правничої допомоги адвоката у цивільній справі № 157/783/22, згідно з яким вартість послуг за надання правової допомоги становить 9400 грн, які були сплачені ОСОБА_1 на користь ОСОБА_5 , що вбачається з квитанції до прибуткового касового ордеру № б/н від 23.11.2022.

Таким чином, слідуючи наведеним вище нормам закону, зважаючи на наявність належних доказів, що підтверджують факт та розмір понесених позивачем витрат на професійну правничу допомогу, які в загальному склали 9400 грн., беручи до уваги, що позовні вимоги задоволені частково, в розмірі половини від заявлених, суд вважає за необхідне ухвалити додаткове рішення, яким стягнути з відповідачки на користь позивача половину понесених ним судових витрат на професійну правничу допомогу, що становить 4700 грн.

Керуючись статтями 133, 141, 270 Цивільного процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Ухвалити додаткове рішення в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, орган опіки і піклування Камінь-Каширської районної військової адміністрації Волинської області, орган опіки і піклування Камінь-Каширської міської ради, про визначення місця проживання дитини та припинення стягнення аліментів.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 4700 (чотири тисячі сімсот) гривень витрат на професійну правничу допомогу.

Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги додаткове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Додаткове рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач: ОСОБА_1 , фактичне місце проживання: АДРЕСА_1 , паспорт НОМЕР_1 .

Відповідачка: ОСОБА_2 , фактичне місце проживання: АДРЕСА_2 , паспорт НОМЕР_2 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: орган опіки і піклування Камінь-Каширської районної військової адміністрації Волинської області: вул. Воля, 2, м. Камінь-Каширський, Волинська область, код ЄДРПОУ 04051371.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: орган опіки і піклування Камінь-Каширської міської ради: вул. Воля, 2, м. Камінь-Каширський, Волинська область, код ЄДРПОУ 348369909.

Головуючий: В. М. Тімонова

Дата ухвалення рішення29.11.2022
Оприлюднено02.12.2022
Номер документу107586157
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення місця проживання дитини та припинення стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —157/783/22

Рішення від 29.11.2022

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Тімонова В. М.

Рішення від 23.11.2022

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Тімонова В. М.

Рішення від 23.11.2022

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Тімонова В. М.

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Тімонова В. М.

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Тімонова В. М.

Ухвала від 27.09.2022

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Тімонова В. М.

Ухвала від 13.07.2022

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Тімонова В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні