Ухвала
від 17.11.2022 по справі 465/49/22
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

465/49/22

2-з/465/307/22

У Х В А Л А

17.11.2022 року м. Львів

Франківський районний суд м.Львова в особі судді Гладишевої Х.В.,

за участю секретаря судового засідання Василюк В.Б.

представник позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2 (в режимі відеоконференції)

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в режимі відеоконференції в м.Львові цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_3 поданою представником адвокатом Стахів Боженою Олегівною, до ОСОБА_4 про визнання договору дарування недійсним, -

встановив:

У провадженні Франківського районного суду м.Львова перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_3 поданим представником адвокатом Стахів Боженою Олегівною до ОСОБА_4 про визнання договору дарування недійсним.

В матеріалах справи знаходиться клопотання представника позивача ОСОБА_3 адвоката Стахів Б.О. про приєднання до матеріалів справи медичних обстежень ОСОБА_5 надані ОСОБА_6 на 3 арк. та квитанції про оплату з житлово-комунальні послуги за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім цього, в матеріалах справи наявне клопотання представника позивача ОСОБА_3 адвоката Стахів Б.О. про забезпечення доказів, яке в подальшому 18.07.2022 року уточнила та просить зобов`язати амбулаторію ЗПСМ №10 філія №2 КНП «ЦПМСД №1» Оболонського району м.Києва (ЄДРПОУ 38960518, адреса 02000, м.Київ, вул.Маршала Тимошенка, 14) надати документи, які містять інформацію щодо перебігу онкологічного захворювання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , амбулаторну картку хворого, історію хвороби, призначення лікуючого лікаря, результати обстежень тощо та призначених препаратів для лікування від дня встановлення діагнозу до дня його смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також окреме підтвердження чи призначалися йому впродовж липня 2020 року наркотичні препарати та зобов`язати Комунальне некомерційне підприємство «Київський міський клінічний онкологічний центр» (ЄДРПОУ 13697965, адреса: м.Київ, вул.Верховинна, 69) надати документи, які містять інформацію щодо перебігу онкологічного захворювання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , амбулаторну картку хворого, історію хвороби, призначення лікуючого лікаря, результати обстежень тощо та призначених препаратів для лікування від дня встановлення діагнозу до дня його смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також окреме підтвердження чи призначалися йому впродовж липня 2020 року наркотичні препарати.

На обґрунтування поданого клопотання про забезпечення доказів зазначила, що з метою обґрунтування позовних вимог вона звернулася із адвокатськими запитами до амбулаторії ЗПСМ №10 філії №2 КНП «ЦПМСДЛ №1» Оболонського району м.Києва та КНП «Київський міський клінічний онкологічний центр» однак медичні заклади відмовили надавати такі документи, оскільки вони містять інформацію з обмеженим доступом. Зазначила, що без вказаних документів буде неможливо реалізувати право на призначення судово-психологічної експертизи на предмет визначення чи міг дарувальник усвідомлювати значення своїх дій в момент вчинення дарування та довести обставини викладені в позовній заяві.

В судовому засіданні 17.11.2022 року представник позивача ОСОБА_3 адвокат Стахів Б.О. підтримала подані клопотання, просила їх задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_4 адвокат Чиляєва І.А. проти задоволення клопотання про забезпечення доказів заперечила, зазначила, що вказані документи не мають жодного значення для справи, оскільки підстави обґрунтування позову інші.

Дослідивши матеріали справи суд дійшов висновку про задоволення клопотання витребування доказів, виходячи з наступного.

Згідно ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. ч.2. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Відповідно до ст.77 ЦПК України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Згідно із ст.78 ЦПК України, позивач повинен подати докази разом з поданням позовної заяви, (та/або у строки, встановлені судом). Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі дії, спрямовані на отримання вказаного доказу.

Статтею 116ЦПК України передбачено, що суд за заявою учасника справи може забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим.

Згідно ч. 2 ст. 116 - способами забезпечення доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Частиною 3 ст. 116 ЦПК України передбачено, що заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви.

Згідно ч. 1 ст. 117 ЦПК України у заяві про забезпечення доказів зазначається, зокрема, п.4) докази, забезпечення яких є необхідним, а також обставини, для доказування яких вони необхідні; п.5) обґрунтування необхідності забезпечення доказів; п.6) спосіб забезпечення доказів.

Згідно ч.5 ст. 118 ЦПК України за результатами розгляду заяви про забезпечення доказів суд постановляє ухвалу про задоволення чи відмову у задоволенні заяви.

Відповідно до ч. 1 ст.5ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Згідно п. 4 ч. 5ст.12ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим кодексом.

Згідно положень ст.84ЦПК України роз`яснюємо, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. У разі неможливості подати доказ, який витребовує суд, або неможливості подати такий доказ у встановлені строки, повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. За неподання таких доказів, з причин визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу передбаченимЦПК України. У разі неподання учасником справи з не поважних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами.

Згідно п. 4 ч. 2ст. 84 ЦПК Україниу клопотанні про витребування доказів повинно бути зазначенопро те, які вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Згідно з п. 4 ст.129Конституції України однією з основних засад судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, а відповідно до ст.6Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод таке конституційне право повинно бути забезпечене судовими процедурами, які повинні бути справедливими.

Беручи до уваги предмет спору, заявлені вимоги і наявні у матеріалах справи докази, а також враховуючи, що обставини цивільних справ з`ясовуються судом на засадах змагальності, суд приходить до висновку про задоволення вищевказаного клопотання так як відомості які містяться у документах, які просить витребувати суд матимуть значення для правильного вирішення справи.

Щодо клопотання про приєднання до матеріалів справи документів, суд заслухавши думку представника позивача ОСОБА_3 - адвоката Стахів Б.О. та представника відповідача ОСОБА_4 адвоката Чиляєвої І.А., яка заперечила щодо задоволення клопотання про приєднання до матеріалів справи в частині долучення квитанцій про оплату з житлово-комунальних послуг, приходить до переконання про часткове задоволення клопотання. В частині приєднання до матеріалів справи квитанції про оплату з житлово-комунальні послуги за адресою: АДРЕСА_1 слід відмовити, оскільки дані докази не стосуються предмету доказування в межах даної справи та задовольнити клопотання в частині долучення до матеріалів справи медичні обстеження ОСОБА_5 надані ОСОБА_6 на 3 арк.

Керуючись ст.ст. 84, 116-118, 260 ЦПК України, суд, -

постановив:

Клопотання представника позивача ОСОБА_3 адвоката Стахів Божени Олегівни про приєднання до матеріалів справи задовольнити частково.

Долучити до матеріалів справи медичні обстеження ОСОБА_5 надані ОСОБА_6 на 3 арк.

В долученні до матеріалів справи квитанції про оплату з житлово-комунальні послуги за адресою: АДРЕСА_1 - відмовити.

Клопотання представникапозивача ОСОБА_3 адвокатаСтахів БожениОлегівнипрозабезпечення доказівзадовольнити.

Зобов`язати амбулаторію ЗПСМ №10 філія №2 КНП «ЦПМСД №1» Оболонського району м.Києва (ЄДРПОУ 38960518, адреса 02000, м.Київ, вул.Маршала Тимошенка, 14) надати Франківському районному суду м.Львова (м.Львів, вул.Генерала Чупринки, 69) належним чином завірені копії документів, які містять інформацію щодо перебігу онкологічного захворювання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , амбулаторну картку хворого, історію хвороби, призначення лікуючого лікаря, результати обстежень тощо та призначених препаратів для лікування від дня встановлення діагнозу до дня його смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також окреме підтвердження чи призначалися йому впродовж липня 2020 року наркотичні препарати.

Зобов`язати Комунальне некомерційне підприємство «Київський міський клінічний онкологічний центр» (ЄДРПОУ 13697965, адреса: м.Київ, вул.Верховинна, 69) надати Франківському районному суду м.Львова (м.Львів, вул.Генерала Чупринки, 69) належним чином завірені копії документів, які містять інформацію щодо перебігу онкологічного захворювання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , амбулаторну картку хворого, історію хвороби, призначення лікуючого лікаря, результати обстежень тощо та призначених препаратів для лікування від дня встановлення діагнозу до дня його смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також окреме підтвердження чи призначалися йому впродовж липня 2020 року наркотичні препарати.

Витребувані судом документи надати в строк 10 днів від дня отримання ухвали суду.

Роз`яснити, що відповідно до ч. 6 ст. 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Оголосити перерву у підготовчому судовому засіданні.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Х.В.Гладишева

Дата ухвалення рішення17.11.2022
Оприлюднено05.12.2022
Номер документу107612099
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору дарування недійсним

Судовий реєстр по справі —465/49/22

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні