Ухвала
від 01.12.2022 по справі 757/8898/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/8898/21-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 грудня 2022 року м. Київ

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_50

при секретарі ОСОБА_51

за участю слідчого ОСОБА_52.

представників власників майна ОСОБА_53., ОСОБА_54., ОСОБА_55

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання заступника начальника першого відділу Управління з розслідування злочинів, вчинених у зв`язку із масовими протестами у 2013-2014 роках, Державного бюро розслідувань, ОСОБА_1 про передачу арештованого майна у кримінальному провадженні № 4201700000000394 в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів,

В С Т А Н О В И В :

До провадження слідчого судді Печерського районного суду міста Києва надійшло клопотання заступника начальника першого відділу Управління з розслідування злочинів, вчинених у зв`язку із масовими протестами у 2013-2014 роках, Державного бюро розслідувань, ОСОБА_1 , погоджене прокурором групи прокурорів у кримінальному провадженні - прокурором четвертого відділу процесуального керівництва Департаменту організації, процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв`язку із масовими протестами у 2013-2014 роках, Офісу Генерального прокурора Новіковим С. про передачу арештованого майна у кримінальному провадженні № 4201700000000394 в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Обґрунтовуючи вказане клопотанння слідчий вказав наступне.

Слідчими Управління з розслідування злочинів, вчинених у зв`язку із масовими протестами у 2013-2014 роках, Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017000000000394 за підозрою ОСОБА_2 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 209, ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 368, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 375, ч. 2 ст. 376, ч. 2 ст. 376-1 КК України та ОСОБА_3 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 376, ч. 2 ст. 376-1 КК України.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження, ОСОБА_2 підозрюється у тому, що у період серпня - жовтня 2008 року, обіймаючи посаду голови Донецького апеляційного господарського суду, діючи умисно, шляхом усунення перешкод та надання порад, з корисливих та інших особистих мотивів сприяв у постановленні суддею господарського суду Донецької області ОСОБА_4 завідомо неправосудної ухвали від 09.10.2008 у господарській справі № 8/170пн.

У період з вересня 2009 року до 3 грудня 2010 року у місті Донецьку ОСОБА_2 діючи умисно, з корисливих мотивів, за попередньою змовою групою осіб, шляхом обману і зловживання довірою ОСОБА_5 і ОСОБА_6 , заволодів майновими активами ЗАТ «Зуївський енергомеханічний завод», власником яких стало підконтрольне ОСОБА_2 підприємство - ТОВ «Ексімпром», загальною вартістю понад 40 млн. грн.

На початку 2011 року ОСОБА_2 , обіймаючи посаду Голови Вищого господарського суду України, створив стійке ієрархічне об`єднання, до якого в різний період часу залучив окремих суддів та керівників господарських судів України, працівників апарату цих судів, адвокатів, арбітражних керуючих, оцінювачів, службових осіб товарних бірж, членів сім`ї та інших близьких осіб, члени якого та структурні частини якого за попередньою змовою зорганізувалися для спільної діяльності з метою безпосереднього вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів учасниками цієї організації, пов`язаних з систематичним отриманням неправомірної вигоди, незаконного збагачення, заволодіння державним та іншим майном, шляхом постановлення суддями господарських судів України неправосудних рішень, тиску на суддів з метою схилення їх до винесення таких рішень, втручання в автоматизовану систему документообігу суду з метою розподілення господарських справ на потрібного суддю та подальшої легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, а також здійснювали керівництво та координацію злочинної діяльності інших осіб, забезпечували функціонування як самої організації, так і інших злочинних груп.

Діючи у складі цієї злочинної організації, у період з 01.01.2011 до квітня 2014 року, ОСОБА_2 самостійно та через інших осіб, у тому числі членів зазначеного злочинного об`єднання, з корисливих та інших особистих мотивів, з метою перешкоджання належному виконанню окремими суддями службових обов`язків і добитися винесення неправосудного рішення, систематично втручався в діяльність суддів господарських судів України та незаконно втручався в роботу автоматизованої системи документообігу суду, з метою розподілення конкретної господарської справи на завчасно визначеного суддю.

Крім того, ОСОБА_2 підозрюється в тому, що у період лютого - квітня 2012 року, обіймаючи посаду Голови Вищого господарського суду України, у зв`язку з чим, відповідно до пункту 2 примітки до статті 368 КК України будучи службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, отримав від невстановленої досудовим розслідуванням особи, яка діяла в інтересах ТОВ «Будспецсервіс» ЄДРПОУ 32555547 неправомірну вигоду у вигляді об`єктів нерухомості у будинках на АДРЕСА_162 у Печерському районі міста Києва (ЖК «ІНФОРМАЦІЯ_1») за винесення на користь цього товариства судових рішень окремими суддями господарських судів України.

Під час досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_2 отримавши за вищевказаних обставин незаконно матеріальну винагороду в особливо великих розмірах у вигляді готівкових коштів, реалізовуючи свій злочинний план погоджений з усіма членами злочинної організації, з метою подальшої легалізації грошових коштів отриманих злочинним шляхом, придбав елітне нерухоме майно житлового та комерційного призначення на території України, а також в інших країнах Європи, для отримання грошових прибутків від їх використання, у тому числі здачі в оренду.

Переслідуючи мету приховати наявні грошові кошти незаконного походження, ОСОБА_2 залучив до вчинення легалізації коштів здобутих злочинним шляхом осіб, з якими у нього вже склалися довірчі стосунки та які, у свою чергу, не були пов`язані з ним близькими родинними стосунками, а отже він не повинен вносити до своєї декларації про майновий стан відомості про ці доходи, витрати та наявне рухоме і нерухоме майно, цінності, корпоративні права тощо.

До кола цих осіб ОСОБА_2 залучив ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та інших невстановлених на цей час осіб, які увійшли до створеної ним злочинної організації та мали виконати злочинні ролі щодо легалізації доходів здобутих злочинним шляхом за рахунок придбання від свого імені нерухомого та рухомого майна за грошові кошти здобуті ОСОБА_2 злочинним шляхом.

Так, зазначенні особи тривалий час підтримували дружні та родинні зв`язки з ОСОБА_2 і достеменно знали про його місце роботи та посаду, а також про його злочинну діяльність спрямовану на отримання незаконної матеріальної винагороди. При цьому, ці особи достеменно розуміли вимоги законодавства України щодо обмежень можливості державних службовців в отримані та витрачанні грошових коштів, окрім заробітної плати за місцем основної роботи, займатися будь-якою підприємницькою діяльністю. Усвідомлюючи зазначене вони погодились приймати участь у злочинній діяльності ОСОБА_2 пов`язаної з легалізацією доходів одержаних злочинним шляхом.

Так, співмешканка ОСОБА_2 - ОСОБА_8 в 2011-2012 роках отримала від ОСОБА_2 грошові кошти, здобуті злочинним шляхом, з метою їх легалізації, в сумі понад 40 млн. грн. та за його вказівкою внесла на свої депозитні рахунки, які буди відкриті у ПАТ «АКБ Банк». У подальшому за участі цього Банку та фізичних осіб - нерезидентів ОСОБА_12 та ОСОБА_13 (громадян Литовської республіки), використовуючи схему купівлі-продажу цінних паперів (казначейських зобов`язань) за штучно оформленими договорами, за період травень - вересень 2013 року легалізувала грошові кошти, одержані ОСОБА_2 внаслідок вчинення вищевказаних суспільно небезпечних протиправних діянь в розмірі понад 80 млн. грн.

При цьому посадовими особами ПАТ «АКБ Банк» з використанням внесених змін до законодавства, здійснювалась діяльність по використанню сертифікатів казначейських зобов`язань «для легалізації» коштів, отриманих від нерезидентів - громадян Литовської республіки, які працювали за такою схемою.

Посередник, фізична особа, громадянин України (в т.ч. афілійовані особи банку), купує за низькою ціною пакет акцій (казначейського зобов`язання) у нерезидента-громадянина Литовської республіки, а потім перепродає банківській установі ПАТ «АКБ Банк» за номінальною вартістю (яка є майже в 2 рази вищою ціною від ціни придбання).

Банк в свою чергу продає пакет акцій по номіналу фізичним особам - нерезидентам (громадянам Литовської республіки), та в подальшому як повірений допомагає продати цей же пакет акцій за ціною в два рази нижчою номінальної вартості ЦП фізичним особам - громадянам України. В подальшому операції по ланцюгу неодноразово повторюються.

Тобто, завдяки штучному заниженню/завищенню вартості пакету акцій (казначейських зобов`язань), посередник (фізичні особи - громадяни України), отримують «надприбутки» та завдяки вищезазначеній схемі, здійснюється «осідання» коштів в Україні, тобто їх легалізація.

Також ОСОБА_2 , у період лютого - квітня 2012 року, обіймаючи посаду Голови Вищого господарського суду України, будучи службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, перебуваючи у місті Києві, діючи умисно, з корисливих мотивів, за попередньою змовою з ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , за здійснення в інтересах ТОВ «Будспецсервіс» дій з використанням наданого йому службового становища, отримав на підставних осіб у власність об`єкти нерухомості, а саме: квартиру АДРЕСА_1 , квартиру АДРЕСА_2 , загальною площею 76,5 м.кв., квартиру АДРЕСА_3 , загальною площею 75,8 м.кв., квартиру АДРЕСА_4 , загальною площею 55,6 м.кв., квартиру АДРЕСА_5 , загальною площею 135,5 м.кв., квартиру АДРЕСА_6 загальною площею 23,40 м.кв., а також машиномісця № НОМЕР_1 (20,9 м.кв.), № НОМЕР_92 (21 м.кв.), № НОМЕР_45 (26,2 м.кв.) та № НОМЕР_94 (23 м.кв.), що знаходяться в підземному паркінгу будинку АДРЕСА_7 , загальною вартістю щонайменше 2 171 281,20 грн., тобто в особливо великому розмірі.

Крім того встановлено, що ОСОБА_2 на початку 2012 року прийняв рішення про придбання квартир, машиномісць та приміщень комерційного призначення в елітних новобудовах міста Києва ЖК «ІНФОРМАЦІЯ_1» та ЖК «ІНФОРМАЦІЯ_2», які розташовані по АДРЕСА_156.

Так, ОСОБА_9 виконуючи вказівки ОСОБА_2 та отримавши грошові кошти, які здобуті останнім злочинним шляхом, з метою приховування, маскування джерел їх походження, легалізації (відмивання) вчинила фінансові операції з цими коштами, а саме від свого імені уклала договори купівлі-продажу цінних паперів з ТОВ «Компанія з управлінням активами «ЮДП ЕССЕТ МЕНЕДЖМЕНТ», яка діє від свого імені та за рахунок активів пайового закритого недиверсифікованого венчурного інвестиційного фонду «Міський Квартал» в особі директора ОСОБА_14 , для отримання «Лотів», які в сукупності дають право набуття у власність об`єктів нерухомості у забудовника «ІНФОРМАЦІЯ_1» по АДРЕСА_157 ТОВ «Будспецсервіс» код ЄРДПОУ 32555547 та згідно вказаних договорів внесла на рахунок № НОМЕР_2 в АТ «Сбербанк Росїї», який відкритий для ТОВ «Компанія з управлінням активами «ЮДП ЕССЕТ МЕНЕДЖМЕНТ», кошти в розмірі 25313000 грн., які отримала від ОСОБА_2 .

Після завершення забудовником ТОВ «Будспецсервіс» будівництва житлового комплексу «ІНФОРМАЦІЯ_1» по АДРЕСА_158 в місті Києві згідно вище зазначених договорів, ОСОБА_9 набула право власності на нерухоме майно за адресами:

- АДРЕСА_8 (133,7 кв.м.) на підставі свідоцтва про право власності, серія та номер: НОМЕР_3 , виданого 11.12.2014 Реєстраційною службою Головного управління юстиції у м. Києві;

- АДРЕСА_9 (102,9 кв.м.) на підставі свідоцтва про право власності, серія та номер: НОМЕР_4 , виданого 09.12.2014 Реєстраційною службою Головного управління юстиції у м. Києві;

- АДРЕСА_10 (102,6 кв.м.) на підставі свідоцтва про право власності, серія та номер: НОМЕР_5 , виданого 09.12.2014 Реєстраційною службою Головного управління юстиції у м. Києві;

- АДРЕСА_11 (164,2 кв.м.) на підставі свідоцтва про право власності, серія та номер: НОМЕР_6 , виданого 23.06.2015 Управлінням державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у м. Києві;

- АДРЕСА_12 (147,7 кв.м.) на підставі свідоцтва про право власності, серія та номер: НОМЕР_7 , виданого 23.06.2015 Управлінням державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у м. Києві;

- АДРЕСА_13 (147,2 кв.м.) на підставі свідоцтва про право власності, серія та номер: НОМЕР_8 , виданого 17.06.2015 Управлінням державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у м. Києві;

- АДРЕСА_14 (181,1 кв.м.) на підставі свідоцтва про право власності, серія та номер: НОМЕР_9 , виданого 23.06.2015 Управлінням державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у м. Києві;

- АДРЕСА_15 (59,8 кв.м.) на підставі свідоцтва про право власності, серія та номер: НОМЕР_10 , виданого 17.06.2015 Управлінням державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у м. Києві;

- м. Київ, АДРЕСА_156, 18-Б, гараж № НОМЕР_11 (18,5 кв.м) на підставі свідоцтва про право власності, серія та номер: НОМЕР_12 , виданого 12.12.2014 Реєстраційною службою Головного управління юстиції у м. Києві;

- м. Київ, АДРЕСА_156, 18-Б, гараж № НОМЕР_13 (18,5 кв.м) на підставі свідоцтва про право власності, серія та номер: НОМЕР_14 , виданого 12.12.2014 Реєстраційною службою Головного управління юстиції у м. Києві;

- м. Київ, АДРЕСА_156, 18-Б, гараж № НОМЕР_15 (18,4 кв.м) на підставі свідоцтва про право власності, серія та номер: НОМЕР_16 , виданого 12.12.2014 Реєстраційною службою Головного управління юстиції у м. Києві;

- м. Київ, АДРЕСА_156, 18-Б, гараж № НОМЕР_17 (18,3 кв.м) на підставі свідоцтва про право власності, серія та номер: НОМЕР_18 , виданого 12.12.2014 Реєстраційною службою Головного управління юстиції у м. Києві;

- м. Київ, АДРЕСА_156, 20, гараж № НОМЕР_19 (18,1 кв.м) на підставі свідоцтва про право власності, номер: НОМЕР_9 , виданого 25.06.2015 Управлінням держреєстрації Головного територіального управління юстиції у м. Києві;

- м. Київ, АДРЕСА_156, 20, гараж № НОМЕР_20 (15,8 кв.м) на підставі свідоцтва про право власності, серія та номер: НОМЕР_21 , виданого 25.06.2015 Управлінням державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у м. Києві;

- м. Київ, АДРЕСА_156, 20, гараж № НОМЕР_22 (18,5 кв.м) на підставі свідоцтва про право власності, серія та номер: НОМЕР_23 , виданого 25.06.2015 Управлінням державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у м. Києві;

- м. Київ, АДРЕСА_156, 20, гараж № НОМЕР_24 (18,6 кв.м) на підставі свідоцтва про право власності, серія та номер: НОМЕР_25 , виданого 25.06.2015 Управлінням державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у м. Києві;

- м. Київ, АДРЕСА_156, 20, гараж № НОМЕР_26 (27,1 кв.м) на підставі свідоцтва про право власності, серія та номер: НОМЕР_27 , виданого 22.06.2015 Управлінням державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у м. Києві;

- м. Київ, АДРЕСА_156, 20, гараж № НОМЕР_28 (20,2 кв.м) на підставі свідоцтва про право власності, серія та номер: НОМЕР_29 , виданого 22.06.2015 Управлінням державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у м. Києві;

- м. Київ, АДРЕСА_156, 20, гараж № НОМЕР_30 (18,3 кв.м) на підставі свідоцтва про право власності, серія та номер: НОМЕР_31 , виданого 22.06.2015 Управлінням державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у м. Києві;

- м. Київ, АДРЕСА_156, 20, гараж № НОМЕР_32 (17,7 кв.м) на підставі свідоцтва про право власності, серія та номер: НОМЕР_33 , виданого 17.06.2015 Управлінням державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у м. Києві.

Продовжуючи злочин з легалізації доходів здобутих злочинним шляхом ОСОБА_2 на початку лютого 2014 року (точний час і місце не встановлено), діючи умисно та погоджуючи свої дії з членами злочинної організації передав грошові кошти, які здобуті злочинним шляхом ОСОБА_9 в розмірі 12 140 000,00 грн. для придбання нерухомості в елітних новобудовах міста Києва «Новопечерські Двір», які розташовані по АДРЕСА_156.

Діючи умисно та погоджуючи свої дії з іншими учасниками злочинної організації ОСОБА_9 достеменно знаючи незаконне походження отриманих від ОСОБА_2 грошових коштів від свого імені уклала з ТОВ «Фінансова Компанія «Житло-Капітал» код ЄРДПОУ 35393445 договори про участь у фонді фінансування будівництва житлового-офісного комплексу з вбудованими та прибудинковими приміщеннями і підземним паркінгом, що розташований за адресою: м. Київ, АДРЕСА_157, 2-А, а саме:

- договір № 14-1902/2014-20 від 19.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири № НОМЕР_95 загальною площею 89,4 кв.м.

- договір № 14-1902/2014-21 від 19.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_16 загальною площею 44,55 кв.м.

- договір № 14-1902/2014-18 від 19.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_17 загальною площею 64,35 кв.м.

- договір № 14-1902/2014-11 від 19.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_18 загальною площею 54,74 кв.м.

- договір № 14-1902/2014-10 від 19.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_19 загальною площею 64,35 кв.м.

- договір № 14-1902/2014-16 від 19.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_20 загальною площею 44,55 кв.м.

З метою виконання договорів про участь у фонді фінансування будівництва житлового-офісного комплексу з вбудованими та прибудинковими приміщеннями і підземним паркінгом, що розташований за адресою: м. Київ, АДРЕСА_157, 2-А, діючи умисно та погоджуючи свої дії з членами злочинної організації ОСОБА_9 18.02.2014 знаходячись за адресою м. Київ, вул. Боричів Тік, 35-В в приміщенні ПАТ «Фортуна Банк» уклала договір про відкриття банківського рахунку № НОМЕР_34 /ФР ПАТ «Фортуна Банк».

В той же день о 18 годині 21 хв. ОСОБА_9 внесла в касу ПАТ «Фортуна Банк» готівкові кошти у розмірі 12 140 000,00 грн., які були отримані від ОСОБА_2 на банківський рахунок ПАТ «Фортуна Банк» № НОМЕР_35 який відкритий на її ім`я.

З 26.02.2014 по 28.02.2014 з банківського рахунку ПАТ «Фортуна Банк» № НОМЕР_35 який відкритий на її ім`я ОСОБА_9 перерахувала 12 140 000,00 грн. на користь ТОВ «ФК «ЖИТЛО-КАПІТАЛ».

Крім того ОСОБА_8 , діючи за вказівкою ОСОБА_2 , від свого імені уклала з ТОВ «Фінансова Компанія «Житло-Капітал» код ЄРДПОУ 35393445 договори про участь у фонді фінансування будівництва житлового-офісного комплексу з вбудованими та прибудинковими приміщеннями і підземним паркінгом, що розташований за адресою: м. Київ, АДРЕСА_157, 2-А, а саме:

- договір № 14-1109/2013-3 від 11.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири НОМЕР_52 загальною площею 64,35 кв.м.

- договір № 14-1109/2013-5 від 11.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_21 загальною площею 64,35 кв.м.

- договір № 14-1109/2013-6 від 11.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_22 загальною площею 64,35 кв.м.

- договір № 14-1109/2013-1 від 11.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_23 загальною площею 64,35 кв.м.

- договір № 14-1109/2013-2 від 11.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_24 загальною площею 64,35 кв.м.

- договір № 14-1009/2013-2 від 10.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_25 загальною площею 89,04 кв.м.

- договір № 14-1009/2013-3 від 10.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_26 загальною площею 64,35 кв.м.

- договір № 14-1009/2013-4 від 10.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_27 загальною площею 74,76 кв.м.

- договір № 14-1009/2013-5 від 10.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_28 загальною площею 89,04 кв.м.

- договір № 14-1009/2013-7 від 10.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_29 загальною площею 74,76 кв.м.

- договір № 14-1009/2013-8 від 10.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_30 загальною площею 89,04 кв.м.

- договір № 14-1109/2013-15 від 11.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_31 загальною площею 74,76 кв.м.

З метою виконання договорів про участь у фонді фінансування будівництва житлового-офісного комплексу з вбудованими та прибудинковими приміщеннями і підземним паркінгом, що розташований за адресою: м. Київ, АДРЕСА_157, 2-А, діючи умисно та погоджуючи свої дії з членами злочинної організації ОСОБА_8 10.09.2013 за адресою АДРЕСА_32 в приміщенні ПАТ «Фортуна Банк» уклала договір про відкриття банківського рахунку № 11РО/357/4883/ФР ПАТ «Фортуна Банк».

В той же день о 14 годині 22 хв. ОСОБА_8 внесла на банківський рахунок ПАТ «Фортуна Банк» № НОМЕР_36 , який відкритий на її ім`я в касу ПАТ «Фортуна Банк» готівкові кошти в розмірі 13 236 000 грн., які були отримані від ОСОБА_2

26.02.2014 по 28.02.2014 з банківського рахунку ПАТ «Фортуна Банк» № НОМЕР_35 який відкритий ОСОБА_8 на її ім`я на користь ТОВ «ФК «ЖИТЛО-КАПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 35393445) було перераховано 13 236 000 грн.

Крім того ОСОБА_2 , долучив до злочинної схеми матір ОСОБА_8 - ОСОБА_15 , яка від свого імені уклала з ТОВ «Фінансова Компанія «Житло-Капітал» код ЄРДПОУ 35393445договори про участь у фонді фінансування будівництва житлового-офісного комплексу з вбудованими та прибудинковими приміщеннями і підземним паркінгом, що розташований за адресою: м. Київ, АДРЕСА_157, 2-А, а саме:

- договір № 14-1802/2014-9 від 18.02.2014 року про участь у фонді фінансування будівництва квартири НОМЕР_54 загальною площею 54,74 кв.м.

- договір № 14-1802/2014-8 від 18.02.2014 року про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_33 загальною площею 89,04 кв.м.

- договір № 14-1802/2014-6 від 18.02.2014 року про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_34 загальною площею 44,55 кв.м.

- договір № 14-1802/2014-4 від 18.02.2014 року про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_35 загальною площею 54,74 кв.м.

- договір № 14-1802/2014-3 від 18.02.2014 року про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_36 загальною площею 64,35 кв.м.

- договір № 14-1802/2014-10 від 18.02.2014 року про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_37 загальною площею 54,74 кв.м.

- договір № 14-1802/2014-11 від 18.02.2014 року про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_38 загальною площею 54,74 кв.м.

- договір № 14-1802/2014-7 від 18.02.2014 року про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_39 загальною площею 54,74 кв.м.

У подальшому, діючи умисно та погоджуючи свої дії з іншими учасниками злочинної організації ОСОБА_7 отримав від ОСОБА_2 довіреність на представлення інтересів та укладання договорів, відкриття і розпорядження банківськими рахунками від іменні його колишньої дружини ОСОБА_16 та грошові кошти. ОСОБА_7 достеменно знаючи незаконне походження отриманих від ОСОБА_2 грошових коштів від імені ОСОБА_16 уклав з ТОВ «Фінансова Компанія «Житло-Капітал» код ЄРДПОУ 35393445 договори про участь у фонді фінансування будівництва житлового-офісного комплексу з вбудованими та прибудинковими приміщеннями і підземним паркінгом, що розташований за адресою: АДРЕСА_7 , а саме:

- договір № 14-1109/2013-21 від 11.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_40 загальною площею 44,55 кв.м.

- договір № 14-1109/2013-23 від 11.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_41 загальною площею 44,55 кв.м.

Також, діючи умисно та погоджуючи свої дії з іншими учасниками злочинної організації ОСОБА_7 отримав від ОСОБА_2 довіреність на представлення інтересів та укладання договорів, відкриття і розпорядження банківськими рахунками від іменні рідної сестри ОСОБА_2 - ОСОБА_17 та грошові кошти. ОСОБА_7 достеменно знаючи незаконне походження отриманих від ОСОБА_2 грошових коштів від імені ОСОБА_17 уклав договори з ТОВ «Фінансова Компанія «Житло-Капітал» код ЄРДПОУ 35393445 про участь у фонді фінансування будівництва житлового-офісного комплексу з вбудованими та прибудинковими приміщеннями і підземним паркінгом, що розташований за адресою: м. Київ, АДРЕСА_157, 2-А, а саме:

- договір № 14-1109/2014-29 від 19.02.2014 року про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_42 загальною площею 74,76 кв.м.

- договір № 14-1109/2014-30 від 19.02.2014 року про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_43 загальною площею 89,04 кв.м.

- договір № 14-1109/2014-19 від 19.02.2014 року про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_44 загальною площею 55,66 кв.м.

- договір № 14-1109/2014-17 від 19.02.2014 року про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_45 загальною площею 49,58 кв.м.

- договір № 14-1109/2014-7 від 19.02.2014 року про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_46 загальною площею 54,36 кв.м.

- договір № 14-1109/2014-12 від 19.02.2014 року про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_47 загальною площею 49,58 кв.м.

- договір № 14-1109/2014-9 від 19.02.2014 року про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_48 загальною площею 89,04 кв.м.

- договір № 14-1109/2014-15 від 19.02.2014 року про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_49 загальною площею 49,58 кв.м.

- договір № 14-1109/2014-14 від 19.02.2014 року про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_50 загальною площею 49,58 кв.м.

- договір № 14-1109/2014-38 від 19.02.2014 року про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_51 загальною площею 44,55 кв.м.

Таким чином ОСОБА_2 використовуючи членів злочинної організації ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та інших невстановлених на цей час осіб, які діяли спільно та погоджено для досягнення спільної злочинної мети, вчинив легалізацію доходів отриманих ним злочинним шляхом.

Отже ОСОБА_2 став фактичним власником вказаного нерухомого майна на загальну суму 63 789 663 грн. право власності на яке було оформлено на підставних осіб - вказаних вище членів злочинної організації.

Продовжуючи реалізацію свого злочинного плану, з метою приховування фактичного власника об`єктів нерухомості, ОСОБА_2 прийняв рішення про залучення до легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, наближених до нього та членів злочинної організації осіб із числа близьких родичів, а саме: колишню дружину ОСОБА_18 , сестру ОСОБА_17 , батьків дружини ОСОБА_7 - ОСОБА_19 та ОСОБА_20 , співмешканця підозрюваної ОСОБА_3 - ОСОБА_21 , родичів ОСОБА_7 - ОСОБА_22 та ОСОБА_23 , матір та батька ОСОБА_7 - ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , няню дітей - ОСОБА_26 , водія та сина няні - ОСОБА_27 , родичів ОСОБА_18 - ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , няню дітей ОСОБА_2 - ОСОБА_30 , бухгалтера та довірену особу ОСОБА_2 - ОСОБА_31 , довірену особу ОСОБА_11 - ОСОБА_32 та ОСОБА_33 , батька дружини ОСОБА_11 - ОСОБА_34 та інших.

Переслідуючи на меті забезпечення контролю над належним йому вказаним вище нерухомим майном, яке формально було оформлено на вказаних підставних осіб, ОСОБА_2 прийняв рішення про подальше оформлення право власності від членів злочинної організації та близьких родичів на наближених осіб, які не були повідомлені про злочинні наміри ОСОБА_2 та інших членів злочинної організації і не володіли інформацією про злочинне походження грошових коштів за рахунок яких були придбані ці об`єкти нерухомості.

На виконання злочинних намірів ОСОБА_2 , членами злочинної організації було забезпечено документальне оформлення переходу права власності на об`єкти нерухомості від них до вказаних вище наближених осіб за наступних обставин:

- ОСОБА_8 згідно договору № В 14-1109/2013-3 від 17.02.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1109/2013-3 від 11.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_52 загальною площею 64,35 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_19 ;

- ОСОБА_8 згідно договору № В 14-1109/2013-3 від 17.02.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1109/2013-5 від 11.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_21 загальною площею 64,35 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_21 ;

- ОСОБА_8 згідно договору № В 14-1109/2013-3 від 18.02.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1109/2013-6 від 11.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_22 загальною площею 64,35 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_23 , зазначений договір підписав за дорученням від іменні останнього ОСОБА_7 ;

- ОСОБА_8 згідно договору № В 14-1109/2013-1 від 18.03.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1109/2013-1 від 11.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_23 загальною площею 64,35 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_25 , зазначений договір підписав за дорученням від іменні останнього адвокат ОСОБА_2. - ОСОБА_35 ;

- ОСОБА_8 згідно договору № В 14-1009/2013-3 від 18.03.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1009/2013-3 від 10.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_26 загальною площею 64,35 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_25 , зазначений договір підписав за дорученням від іменні останнього адвокат ОСОБА_2. - ОСОБА_35 ;

- ОСОБА_8 згідно договору № В 14-1109/2013-2 від 17.02.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1109/2013-2 від 11.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_24 загальною площею 64,35 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_19 ;

- ОСОБА_8 згідно договору № В 14-1009/2013-2 від 17.02.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1009/2013-2 від 10.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_25 загальною площею 89,04 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_27 ;

- ОСОБА_8 згідно договору № В 14-1109/2013-15 від 17.02.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1109/2013-15 від 11.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_31 загальною площею 74,76 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_27 ;

- ОСОБА_8 згідно договору № В 14-1009/2013-4 від 18.02.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1009/2013-4 від 10.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_27 загальною площею 74,76 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_22 , зазначений договір підписав за дорученням від іменні останньої ОСОБА_7 ;

- ОСОБА_8 згідно договору № В 14-1009/2013-7 від 17.02.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1009/2013-7 від 10.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_29 загальною площею 74,76 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_11 ;

- ОСОБА_8 згідно договору № В 14-1009/2013-8 від 17.02.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1009/2013-8 від 10.09.2013 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_30 загальною площею 89,04 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_11 ;

- ОСОБА_17 згідно договору № В 14-1902/2014-29 від 17.02.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1109/2014-29 від 19.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_42 загальною площею 74,76 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_24 ;

- ОСОБА_17 згідно договору № В 14-1902/2014-30 від 17.02.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1109/2014-30 від 19.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_43 загальною площею 89,04 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_28 , зазначений договір підписав за дорученням від іменні останньої ОСОБА_7 ;

- ОСОБА_17 згідно договору № В 14-1902/2014-15 від 17.02.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором договір № 14-1109/2014-15 від 19 лютого 2014 року про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_49 загальною площею 49,58 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_29 , зазначений договір підписав за дорученням від іменні останньої ОСОБА_36 ;

- ОСОБА_17 згідно договору № В 14-1902/2014-14 від 17.02.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором договір № 14-1109/2014-14 від 19.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_50 загальною площею 49,58 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_29 , зазначений договір підписав за дорученням від іменні останньої ОСОБА_36 .;

- ОСОБА_17 згідно договору № В 14-1902/2014-19 від 17.02.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1109/2014-19 від 19.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_44 загальною площею 55,66 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_30 ;

- ОСОБА_17 згідно договору № В 14-1902/2014-17 від 17.02.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1109/2014-17 від 19.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_45 загальною площею 49,58 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_30 ;

- ОСОБА_17 згідно договору № В 14-1902/2014-12 від 17.02.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1109/2014-12 від 19.02.2014 року про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_47 загальною площею 49,58 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_30 ;

- ОСОБА_17 згідно договору № В 14-1902/2014-19 від 17.02.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1109/2014-9 від 19.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_48 загальною площею 89,04 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_30 ;

- ОСОБА_17 згідно договору № В 14-1902/2014-7 від 18.03.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1109/2014-7 від 19.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_46 загальною площею 54,36 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_31 , зазначений договір підписав за дорученням від іменні останньої ОСОБА_7 ;

- ОСОБА_17 згідно договору № В 14-1902/2014-38 від 18.03.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором договір № 14-1109/2014-38 від 19.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_51 загальною площею 44,55 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_31 , зазначений договір підписав за дорученням від іменні останньої ОСОБА_7 ;

- ОСОБА_9 згідно договору № В 14-1902/2014-21 від 18.03.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1902/2014-21 від 19.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_16 загальною площею 44,55 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_28 , зазначений договір підписав за дорученням від іменні останньої ОСОБА_7 ;

- ОСОБА_9 згідно договору № В 14-1902/2014-20 від 18.03.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1902/2014-20 від 19.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_53 загальною площею 89,4 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_11 ;

- ОСОБА_9 згідно договору № В 14-1902/2014-18 від 18.03.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1902/2014-18 від 19.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_17 загальною площею 64,35 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_26 ;

- ОСОБА_9 згідно договору № В 14-1902/2014-16 від 17.03.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором договір № 14-1902/2014-16 від 19.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_20 загальною площею 44,55 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_26 ;

- ОСОБА_9 згідно договору № В 14-1902/2014-11 від 17.02.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1902/2014-11 від 19.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_18 загальною площею 54,74 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_33 , зазначений договір підписав за дорученням від іменні останньої ОСОБА_11 ;

- ОСОБА_9 згідно договору № В 14-1902/2014-10 від 18.02.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1902/2014-10 від 19.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_19 загальною площею 64,35 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_33 , зазначений договір підписав за дорученням від іменні останньої ОСОБА_11 ;

- ОСОБА_15 згідно договору № В 14-1802/2014-9 від 20.03.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1802/2014-9 від 18.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_54 загальною площею 54,74 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_20 ;

- ОСОБА_15 згідно договору № В 14-1802/2014-8 від 18.03.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1802/2014-8 від 18.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_33 загальною площею 89,04 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_32 зазначений договір підписав за дорученням від іменні останнього ОСОБА_11 ;

- ОСОБА_15 згідно договору № В 14-1802/2014-7 від 18.03.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1802/2014-7 від 18.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_39 загальною площею 54,74 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_32 зазначений договір підписав за дорученням від іменні останнього ОСОБА_11 ;

- ОСОБА_15 згідно договору № В 14-1802/2014-6 від 17.02.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1802/2014-6 від 18.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_34 загальною площею 44,55 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_21 ;

- ОСОБА_15 згідно договору № В 14-1802/2014-4 від 17.02.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1802/2014-4 від 18.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_35 загальною площею 54,74 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_34 ;

- ОСОБА_15 згідно договору № В 14-1802/2014-3 від 17.02.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1802/2014-3 від 18.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_36 загальною площею 64,35 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_34 ;

- ОСОБА_15 згідно договору № В 14-1802/2014-10 від 20.03.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1802/2014-10 від 18.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_37 загальною площею 54,74 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_20 ;

- ОСОБА_15 згідно договору № В 14-1802/2014-11 від 17.02.2015 про відступлення прав та переведення обов`язків за договором № 14-1802/2014-11 від 18.02.2014 про участь у фонді фінансування будівництва квартири АДРЕСА_38 загальною площею 54,74 кв.м. передає право власності на вказану квартиру ОСОБА_28 .

З метою забезпечення контролю, а також вирішення господарських питань з експлуатації і здачі в оренду та з метою подальшого отримання прибутків ОСОБА_2 організував та забезпечив видачу вказаними вище особами, на ім`я яких членами злочинної організації оформлено право власності на зазначені об`єкти нерухомості, довіреностей з правом розпорядження цими об`єктами нерухомості наближеній особі ОСОБА_11 , а саме:

- ОСОБА_37 видав ОСОБА_11 довіреність від 20.11.2014, реєстраційний номер 41715652 на розпорядження усім майном;

- ОСОБА_33 видала ОСОБА_11 довіреність від 20.11.2014, реєстраційний номер 41715701 на розпорядження усім майном;

- ОСОБА_38 видала ОСОБА_11 довіреність від 20.11.2014, реєстраційний номер 41715713 на розпорядження усім майном;

- ОСОБА_32 видав ОСОБА_11 довіреність від 02.12.2014, реєстраційний номер 41764014 на розпорядження усім майном;

- ОСОБА_39 видала ОСОБА_11 довіреність від 20.02.2015,реєстраційний номер 42060154 на розпорядження усім майном;

- ОСОБА_40 видав ОСОБА_11 довіреність від 20.02.2015, реєстраційний номер 42060169 на розпорядження усім майном;

- ОСОБА_15 видала ОСОБА_11 довіреність від 13.03.2015, реєстраційний номер 42135000 на розпорядження усім майном;

- ОСОБА_41 видала ОСОБА_11 довіреність від 03.04.2015, реєстраційний номер 42221395 на розпорядження усім майном;

- ОСОБА_34 видав ОСОБА_11 довіреність від 12.06.2015, реєстраційний номер 42484151 на розпорядження усім майном;

- ОСОБА_42 видала ОСОБА_11 довіреність від 12.06.2015, реєстраційний номер 42484177 на розпорядження усім майном;

- ОСОБА_26 видала ОСОБА_11 довіреність від 23.09.2015, реєстраційний номер 42924235 на розпорядження усім майном;

- ОСОБА_9 видала ОСОБА_11 довіреність від 17.12.2015, реєстраційний номер 43281456 на розпорядження майном, а саме: квартирою АДРЕСА_55 , машиномісцем № НОМЕР_19 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_7 , гаражем № НОМЕР_19 , підвалом 2-го рівня та машиномісцем у підземному паркінгу (підвал 2-й рівень), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_7 , гаражем № НОМЕР_30 ;

- ОСОБА_43 видала ОСОБА_11 довіреність від 17.12.2015, реєстраційний номер 43281456 на розпорядження та управління майном, а саме: квартирою АДРЕСА_56 (дванадцять);

- ОСОБА_44 видав ОСОБА_11 довіреність від 14.01.2016, реєстраційний номер 43367569 на розпорядження усім майном;

- ОСОБА_45 видав ОСОБА_11 довіреність від 20.01.2016, реєстраційний номер 43385608 на розпорядження майном, а саме: квартирою АДРЕСА_57 , квартирою АДРЕСА_58 та машиномісцем (паркомісця) в будинку АДРЕСА_7 ;

- ОСОБА_46 видала ОСОБА_11 довіреність від 20.01.2016, реєстраційний номер 43385625 на розпорядження майном, а саме: квартирою АДРЕСА_59 , квартирою АДРЕСА_60 та машиномісцем (паркомісця) в будинку АДРЕСА_7 ;

- ОСОБА_8 видала ОСОБА_11 довіреність від 13.04.2016, реєстраційний номер 43762908 на відкриття рахунків в будь-яких банківських установах на території України та за межами України; користування та розпорядження будь-якими рахунками;

- ОСОБА_30 видав ОСОБА_11 довіреність від 14.01.2016, реєстраційний номер 43367569 на розпорядження майном, а саме: квартирою АДРЕСА_48 , АДРЕСА_47 , АДРЕСА_45 , АДРЕСА_61 та машиномісцем (паркомісця) в будинку АДРЕСА_7 ;

- ОСОБА_34 видав ОСОБА_11 довіреність від 22.09.2016, реєстраційний номер 44483330 на розпорядження майном, а саме: квартирою АДРЕСА_62 , квартирою АДРЕСА_63 та машиномісцем (паркомісце) АДРЕСА_64 ;

- ОСОБА_42 видала ОСОБА_11 довіреність від 22.09.2016, реєстраційний номер 44483354 на розпорядження майном, а саме: квартирою АДРЕСА_65 та квартирою АДРЕСА_66 ;

- ОСОБА_47 видав ОСОБА_11 довіреність від 12.10.2016, реєстраційний номер 44577559 на розпорядження майном, а саме: квартирою АДРЕСА_67 , квартирою АДРЕСА_68 та машиномісцем (паркомісце) АДРЕСА_69 ;

- ОСОБА_21 видав ОСОБА_11 довіреність від 12.10.2016, реєстраційний номер 44577597 на розпорядження майном, а саме: квартирою АДРЕСА_70 , квартирою АДРЕСА_71 , машиномісцем (паркомісце) АДРЕСА_72 та машиномісцем (паркомісце) АДРЕСА_73 ;

- ОСОБА_27 видав ОСОБА_11 довіреність від 12.10.2016, реєстраційний номер 44577659 на розпорядження майном, а саме: квартирою АДРЕСА_74 , квартирою АДРЕСА_75 , машиномісцем (паркомісце) АДРЕСА_76 та машиномісцем (паркомісце) АДРЕСА_77 ;

- ОСОБА_26 видала ОСОБА_11 довіреність від 12.10.2016, реєстраційний номер 44577765 на розпорядження майном, а саме: квартирою АДРЕСА_78 , квартирою АДРЕСА_79 та машиномісцем (паркомісце) АДРЕСА_80 ;

- ОСОБА_29 видала ОСОБА_11 довіреність від 28.10.2016, реєстраційний номер 44653112 на розпорядження майном, а саме: квартирою АДРЕСА_81 , квартирою АДРЕСА_82 , машиномісцем підземного паркінгу НОМЕР_96 (-2 поверх), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_83 , гаражем НОМЕР_37 та квартирою АДРЕСА_2 ;

- ОСОБА_28 видала ОСОБА_11 довіреність від 28.10.2016, реєстраційний номер 44653165 на розпорядження майном, а саме: квартирою АДРЕСА_84 , квартирою АДРЕСА_85 та машиномісцем підземного паркінгу № НОМЕР_97) (-2 поверх) що знаходиться за адресою: АДРЕСА_83 , гаражем НОМЕР_38 ;

- ОСОБА_31 видала ОСОБА_11 довіреність від 29.10.2016, реєстраційний номер 44655184 на представлення інтересів;

- ОСОБА_25 видав ОСОБА_11 довіреність від 14.11.2016, реєстраційний номер 44727157 на розпорядження майном, а саме: квартирою АДРЕСА_84 , квартирою АДРЕСА_85 та машиномісцем підземного паркінгу № НОМЕР_97) (-2 поверх) що знаходиться за адресою: АДРЕСА_86 , код НОМЕР_39 ;

- ОСОБА_24 видала ОСОБА_11 довіреність від 14.11.2016, реєстраційний № 44727270 на розпорядження усім майном, а саме: квартирою АДРЕСА_87 , квартирою АДРЕСА_88 та машиномісцем (паркомісце) АДРЕСА_89 ;

- ОСОБА_7 видав ОСОБА_11 довіреність від 14.11.2016, реєстраційний номер 44727310 на розпорядження майном, а саме: квартирою АДРЕСА_90 ;

- ОСОБА_22 видала ОСОБА_11 довіреність від 14.11.2016, реєстраційний номер 44727331 на розпорядження майном, а саме: квартирою АДРЕСА_91 , квартирою АДРЕСА_92 та машиномісцем (паркомісце) АДРЕСА_93 ;

- ОСОБА_23 видав ОСОБА_11 довіреність від 14.11.2016, реєстраційний номер 44727392 на розпорядження майном, а саме: квартирою АДРЕСА_94 та машиномісцем (паркомісце) АДРЕСА_95 ;

- ОСОБА_41 видала ОСОБА_11 довіреність від 25.01.2017, реєстраційний номер 45018096 на представлення інтересів;

- ОСОБА_48 видав ОСОБА_11 довіреність від 25.04.2017, реєстраційний номер 45430687 на розпорядження майном, а саме: квартирою АДРЕСА_96 ;

- ОСОБА_9 видала ОСОБА_11 довіреність від 12.05.2017, реєстраційний номер 45498619 на розпорядження майном, а саме: квартирою АДРЕСА_97 , квартирою АДРЕСА_98 , квартирою АДРЕСА_99 , квартирою АДРЕСА_100 ;

- ОСОБА_10 видала ОСОБА_11 довіреність від 23.05.2017, реєстраційний № 45551044 на розпорядження майном;

- ОСОБА_33 видала ОСОБА_11 довіреність від 23.05.2017, реєстраційний номер 45551044 на представництво інтересів з питань користування та розпорядження нерухомим майном;

- ОСОБА_32 видав ОСОБА_11 довіреність від 16.02.2018, реєстраційний № 46783626 на розпорядження майном, а саме: продати або здати в оренду: квартиру розташовану за адресою: АДРЕСА_101 , та/або квартиру, розташовану за адресою: АДРЕСА_102 , код 2946420952.

Крім того, ОСОБА_2 разом з членами злочинної організації, реалізовуючи свій умисел спрямований на легалізацію грошових коштів здобутих ним злочинним шляхом за рахунок придбання у власність об`єкту нерухомості комерційного призначення з подальшим його використання у підприємницькій діяльності для отримання прибутків, прийняв рішення придбати нежитлове приміщення загальною площею 1091,4 кв.м. яке розташоване по АДРЕСА_7 .

Діючи умисно та погоджуючи свої дії з членами злочинної організації і переслідуючи на меті приховати наявності у нього грошових коштів незаконного походження, прийняв рішення про оформлення права власності на вищевказаний об`єкт комерційного призначення на юридичну особу, з метою забезпечення належної організації використання цього об`єкту в підприємницькій діяльності.

Засновником цієї юридичної особу був визначений член злочинної організації причетний до вчинення легалізація коштів здобутих ОСОБА_2 злочинним шляхом, а саме ОСОБА_11 з яким у ОСОБА_2 вже склалися довірчі стосунки та який у свою чергу не пов`язаний з ним близькими родинними стосунками.

ОСОБА_11 продовжуючи злочин з легалізації доходів здобутих злочинним шляхом 07.03.2013 в органі державної реєстрації Печерського району в місті Києві подав документи та зареєстрував підприємство ТОВ «Лідер Групп» на якому в подальшому став засновником, директором та бухгалтером.

02.04.2014 на підставі договору-купівлі продажу, нежитлового приміщення, серії та номеру 394 від 02.04.2014 підприємство ТОВ «Лідер Групп» набуло право власності на нежитлове приміщення загальною площею 1091,4 кв.м. по АДРЕСА_7 .

Крім того, здійснюючи легалізацію коштів отриманих злочинним шляхом ОСОБА_2 , залучивши до діяльності злочинної організації дружину ОСОБА_7 та свою довірену особу ОСОБА_10 , діючи спільно за попередньо погодженим планом для досягнення спільної злочинної мети, здійснювали придбання за такі кошти об`єкти нерухомості на території Київської області.

Аналітичним дослідженням щодо співставлення доходів та витрат ОСОБА_2 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 , ОСОБА_9 , ОСОБА_7 встановлено наступне:

- дохід, отриманий ОСОБА_2 за період з 1 кварталу 1998 року по 3 квартал 2017 року, складає 3 873 848,66 грн., можливі витрати - 174 728,68 грн. Необхідно зазначити, що дохід за період з 1 кварталу 1998 року по 2003 рік складає 162 743,32 грн., можливі витрати на придбання нерухомості у 2004 році - 149 420,68 грн.;

- у періоді з 08.07.2009 по 08.02.2011, згідно депозитних угод №1271 вiд 08.07.2009, №1423 від 29.01.2010, №1436 вiд 09.02.2010, №1664 від 07.02.2011, ОСОБА_8 внесено готівковими коштами на депозитні рахунки в ДФ ПАТ "АКБ Банк" загальну суму 48 554 379,86 грн., при цьому виплачений дохід ОСОБА_8 за період з 1 кварталу 1998 року по 2011 рік складає 11 260 435,43 грн., з урахуванням капіталізації відсотків, нарахованих на депозитні рахунки та не знятих готівкою станом на 08.02.2011, у сумі 6 525 066,50 грн., сума зняття готівки 01.02.2011р., в якості часткового повернення депозиту по угоді №1436 від 09.02.2010, складає 1 300 014,71 грн. Тобто, відсутня інформація щодо джерела походження суми в розмірі 42 518 996,22 грн.

- дохід, отриманий ОСОБА_9 за період з 1 кварталу 1998 року по 3 квартал 2017 роки, складає 6 612 903,08 грн., витрати - 12 245 209,88 грн. Необхідно зазначити, що дохід за період з 1 кварталу 1998 року по 2013 рік - 35 614,94 грн., за 2014 рік - 4 144,76 грн., витрати за лютий 2014 року складають 12 245 207,48 грн. Тобто, витрати ОСОБА_9 значно вищі в порівнянні з сумами офіційно отриманих доходів;

- дохід, отриманий ОСОБА_10 за період з 1 кварталу 1998 року по 3 квартал 2017 роки, складає 6 340 969,58 грн., витрати - 16 999 357,51 грн. Необхідно зазначити, що дохід за період з 1 кварталу 1998 року по 2013 рік - 4 200 804,65 грн., за 2014 рік - 1 425 744,93 грн., витрати за листопад 2013 року складають 8 137 635,00 грн., за грудень 2014 року - 8 861 722,51 грн. Тобто, витрати ОСОБА_10 значно вищі в порівнянні з сумами офіційно отриманих доходів;

- дохід, отриманий ОСОБА_7 за період з 1 кварталу 1998 року по 1 квартал 2017 роки, складає 1 991 272,87 грн., витрати - 1 456 700,47 грн. Необхідно зазначити, що дохід за період з 1 кварталу 1998 року по 2013 рік (включно) - 754 875,61 грн., по 2014 рік (включно) - 1 352 604,57 грн., витрати за грудень 2014 року складають 1 456 700,47 грн. Тобто, витрати ОСОБА_7 у періоді з 1 кварталу 1998 року по 2014 рік (включно) вищі, в порівнянні з сумами офіційно отриманих доходів.

Також під час досудового розслідування встановлено, що згідно відомостей з інформаційного фонду Державного реєстру фізичних осіб - платників податків ДФС України вищезазначені довірені особи на яких було переоформлено майно в м. Києві та Київській області не мали можливості придбати зазначене майно.

Таким чином, з матеріалів кримінального провадження вбачається, що діяльність ОСОБА_2 та вищезазначених наближених до нього осіб з легалізації (відмивання) коштів отриманих злочинним шляхом, направлена на приховування, маскування незаконно походження коштів та надання їм вигляду коштів отриманих в законний спосіб.

Зважаючи на викладене, у органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що вказане нерухоме майно, придбано за рахунок коштів одержаних ОСОБА_2 злочинним шляхом та він на цей час є його фактичним власником і вигодонабувачем (бенефіціаром).

Постановою від 23.07.2019 об`єкти нерухомості, які набуті підозрюваним ОСОБА_2 кримінально протиправним шляхом, визнані речовими доказами у даному кримінальному провадженні.

21.08.2019 ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва у справі № 757/44498/19-к, накладено арешт на нерухоме майно, яке належить на праві власності фізичним та юридичним особам із забороною розпорядження (у тому числі відчуження), а саме на майно, що зареєстровано за :

ОСОБА_10 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_40 :

1. м. Київ, АДРЕСА_157, 2-А, гараж 98 (13,8 м2);

2. АДРЕСА_103 (83,2 м2);

3. АДРЕСА_89 (76,50 м2);

4. АДРЕСА_104 (76,80 м2);

5. АДРЕСА_105 (135,50 м2);

6. АДРЕСА_106 (55,60 м2);

7. АДРЕСА_107 , гараж 19 (16,9 кв.м);

8. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_159-Д, гараж 18 (16,9 кв.м);

9. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_160-Д, гараж 14 (16,9 кв.м);

10. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_160-Д, гараж 13 (16,9 кв.м);

11. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_160-В, квартира 9 (260,5 кв.м);

12. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_160-В, квартира 8 (249,8 кв.м);

13. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_160-В, квартира 7 (252,6 кв.м);

14. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_160-В, квартира 6 (254,5 кв.м);

15. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_160-Б, квартира 12 (249,6 кв.м);

16. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_160-Б, квартира 10 (229,6 кв.м);

17. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_160-Б, квартира 9 (232,8 кв.м);

18. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_159-Б, квартира 8 (201 кв.м);

19. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_159-Б, квартира 7 (203,5 кв.м);

20. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_159-Б, квартира 4 (240,1 кв.м);

21. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_160-Б, квартира 3 (233 кв.м);

22. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_160-Б, квартира 2 (212 кв.м);

23. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_159-Б, квартира 1 (245,5 кв.м);

24. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_160-А, квартира 4 (169,5 кв.м);

25. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_160-Е, машиномісце № 17 (14,8 кв.м);

26. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_159-Е, машиномісце № 16 (14,7 кв.м);

27. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_159-Е, машиномісце № 14 (15,4 кв.м);

28. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_159-Е, машиномісце № 13 (15,2 кв.м);

29. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_160-Е, машиномісце № 12 (15,2 кв.м);

30. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_160-Е, машиномісце № 11 (14,4 кв.м);

31. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_160-Е, машиномісце № 10 (14,5 кв.м);

32. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_160-Е, машиномісце № 8 (14,8 кв.м);

33. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_160-Е, машиномісце № 7 (14,7 кв.м);

34. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_160-Е, машиномісце № 6 (15,4 кв.м);

35. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_160-Е, машиномісце № 4 (15,2 кв.м);

36. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_159-Е, машиномісце № 3 (15,2 кв.м);

37. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_160-Е, машиномісце № 2 (14,4 кв.м);

38. Київська обл., Обухівський р., АДРЕСА_160-Е, машиномісце № 1 (14,5 кв.м);

39. Київська обл., АДРЕСА_161-з, квартира 6 (45 кв.м);

ОСОБА_20 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_41 :

- АДРЕСА_83 , гараж НОМЕР_42 (13,5 м2);

- АДРЕСА_108 (59,4 м2);

- АДРЕСА_109 (58,8 м2);

ОСОБА_26 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_43 :

- АДРЕСА_83 , гараж НОМЕР_44 (13,5 м2);

- АДРЕСА_110 (68,1 м2);

- АДРЕСА_111 (50,1 м2);

- АДРЕСА_112 (84 м2);

ОСОБА_19 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_45 :

- АДРЕСА_83 , гараж НОМЕР_46 (13,5 м2);

- м. Київ, АДРЕСА_157, 2-А, гараж НОМЕР_47 (13,5 м2);

- АДРЕСА_113 (67,6 м2);

- АДРЕСА_114 (68,5 м2);

ОСОБА_9 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_48 :

- АДРЕСА_7 , гараж НОМЕР_22 (18,5 м2);

- м. Київ, АДРЕСА_157, 20, гараж НОМЕР_24 (18,6 м2);

- АДРЕСА_11 (164,2 м2);

- АДРЕСА_7 , машиномісце № НОМЕР_11 цокольний поверх (18,5 м2);

- м. Київ, АДРЕСА_157, 18-Б, машиномісце №47 цокольний поверх (18,5 м2);

- м. Київ, АДРЕСА_157, 18-Б, машиномісце №44 цокольний поверх (18,4 м2);

- м. Київ, АДРЕСА_157, 18-Б, машиномісце №46 цокольний поверх (18,3 м2);

- АДРЕСА_8 (133,7 м2);

- АДРЕСА_9 (102,9 м2);

- АДРЕСА_10 (102,6 м2);

ОСОБА_8 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_49 :

- АДРЕСА_115 (134,2 м2);

ОСОБА_11 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_39 :

- АДРЕСА_83 , гараж НОМЕР_50 (13,5 м2);

- м. Київ, АДРЕСА_157, 2-А, гараж НОМЕР_51 (13,5 м2);

- АДРЕСА_116 (82,4 м2);

- АДРЕСА_117 (96,3 м2);

- АДРЕСА_7 , гараж НОМЕР_19 (18,1 м2);

- АДРЕСА_12 (147,7 м2);

- АДРЕСА_7 , гараж НОМЕР_30 (18,3 м2);

ОСОБА_31 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_52 :

- АДРЕСА_118 (63 м2);

- АДРЕСА_119 (50,1 м2);

- АДРЕСА_83 , гараж НОМЕР_53 (13,5 м2);

ОСОБА_41 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_54 :

- АДРЕСА_83 , гараж НОМЕР_55 (13,5 м2);

- м. Київ, АДРЕСА_157, 2-А, гараж НОМЕР_56 (13,5 м2);

- АДРЕСА_120 (125,4 м2);

- АДРЕСА_121 (50,2 м2);

ОСОБА_23 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_57 :

- АДРЕСА_83 , гараж НОМЕР_58 (13,5 м2);

- АДРЕСА_122 (96,6 м2);

- АДРЕСА_123 (67,1 м2);

ОСОБА_22 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_59 :

- АДРЕСА_83 , гараж НОМЕР_60 (13,5 м2);

- АДРЕСА_124 (97 м2);

- АДРЕСА_125 (82,4 м2);

ОСОБА_48 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_61 :

- АДРЕСА_126 (87,4 м2);

ОСОБА_28 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_62 :

- АДРЕСА_127 (97 м2);

- АДРЕСА_128 (58,7 м2);

- АДРЕСА_83 , гараж НОМЕР_38 (13,5 м2);

- АДРЕСА_14 (181,1 м2);

- АДРЕСА_7 , гараж 300 (27,1 м2);

- АДРЕСА_7 , гараж НОМЕР_28 (20,2 м2);

- АДРЕСА_15 (59,8 м2);

ОСОБА_29 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_63 :

- АДРЕСА_129 (55,7 м2);

- АДРЕСА_130 (56,2 м2);

- АДРЕСА_83 , гараж НОМЕР_37 (13,5 м2);

- АДРЕСА_89 (76,5 м2);

ОСОБА_7 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_64 :

- АДРЕСА_131 (96,1 м2);

- АДРЕСА_7 , гараж НОМЕР_20 (15,8 м2);

- м. Київ, АДРЕСА_157, 20, гараж НОМЕР_32 (17,7 м2);

- АДРЕСА_13 (147,2 м2);

ОСОБА_25 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_65 :

- АДРЕСА_83 , гараж НОМЕР_66 (13,5 м2);

- м. Київ, АДРЕСА_157, 2-А, гараж НОМЕР_67 (13,5 м2);

- АДРЕСА_132 (67,9 м2);

- АДРЕСА_133 (67,8 м2);

ОСОБА_24 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_68 :

- АДРЕСА_83 , гараж НОМЕР_69 (13,5 м2);

- АДРЕСА_134 (82,1 м2);

ОСОБА_46 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_70 :

- АДРЕСА_83 , гараж НОМЕР_71 (13,5 м2);

- АДРЕСА_135 (58,7 м2);

- АДРЕСА_136 (68,6 м2);

ОСОБА_45 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_72 :

- АДРЕСА_83 , гараж НОМЕР_73 (13,5 м2);

- АДРЕСА_137 (50,2 м2);

- АДРЕСА_138 (50,4 м2);

ОСОБА_42 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_74 :

- АДРЕСА_139 (58 м2);

- АДРЕСА_140 (68,1 м2);

ОСОБА_38 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_75 :

- АДРЕСА_141 (50,2 м2);

- АДРЕСА_142 (50,4 м2);

ОСОБА_33 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_76 :

- АДРЕСА_83 , гараж НОМЕР_77 (13,5 м2);

- АДРЕСА_143 (58,8 м2);

- АДРЕСА_144 (67,9 м2);

ОСОБА_49 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_78 :

- АДРЕСА_83 , гараж НОМЕР_79 (13,5 м2);

- м. Київ, АДРЕСА_157, 2-А, гараж НОМЕР_80 (13,5 м2);

- АДРЕСА_145 (82,8 м2);

- АДРЕСА_146 (96,6 м2);

ОСОБА_21 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_81 :

- АДРЕСА_147 (67,6 м2);

- АДРЕСА_83 , гараж НОМЕР_82 (13,5 м2);

- АДРЕСА_148 (50,8 м2);

- АДРЕСА_83 , гараж НОМЕР_83 (13,5 м2)

ОСОБА_32 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_84 :

- АДРЕСА_102 (96,5 м2);

- АДРЕСА_101 (59,3 м2);

ОСОБА_34 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_85 :

- АДРЕСА_149 (59 м2);

- АДРЕСА_83 , гараж НОМЕР_86 (13,5 м2);

- АДРЕСА_150 (68 м2);

ОСОБА_27 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_87 :

- АДРЕСА_83 , гараж НОМЕР_88 (13,5 м2);

- м. Київ, АДРЕСА_157, 2-А, гараж НОМЕР_89 (13,5 м2);

- АДРЕСА_151 (82,3 м2);

- АДРЕСА_152 (96,2 м2);

ОСОБА_37 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_90 :

- АДРЕСА_153 (50,5 м2);

- АДРЕСА_83 , гараж 238 (13,5 м2);

ТОВ «Лідер Групп», код ЄДРПОУ: 38587693;

- м. Київ, АДРЕСА_157, 16, магазин (супер-маркет) (група приміщень НОМЕР_98) (літ. А) (1091,4 м2);

ТОВ «Ріалдон», код ЄДРПОУ: 41044772;

- м. Київ, АДРЕСА_157, 2-А, кв. 226 (60,7 м2);

- м. Київ, АДРЕСА_157, 2-А, кв. НОМЕР_45 (56,1 м2);

- м. Київ, АДРЕСА_157, 2-А, кв. 90 (56,6 м2);

- м. Київ, АДРЕСА_157, 2-А, кв. 66 (56,2 м2);

- м. Київ, АДРЕСА_157, 2-А, гараж 141 (13,5 м2);

- м. Київ, АДРЕСА_157, 2-А, гараж 140 (13,5 м2).

Згідно абзацу сьомого ч. 6 ст. 100 КПК України, речові докази вартістю понад 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження, передаються за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності - за рішенням слідчого судді, суду Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ними з метою забезпечення їх збереження або збереження їхньої економічної вартості, а речові докази, зазначені в абзаці першому цієї частини, такої самої вартості - для їх реалізації з урахуванням особливостей, визначених законом.

Згідно ч. 7 ст. 100 КПК України у випадках, передбачених пунктами 2, 4 та абзацом сьомим ч. 6 цієї ст. 100 КПК України, слідчий за погодженням із прокурором або прокурор звертається з відповідним клопотанням до слідчого судді місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, а в кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - до слідчого судді Вищого антикорупційного суду, або до суду під час судового провадження, яке розглядається згідно із статтями 171-173 цього Кодексу.

У кримінальному провадженні відсутня згода осіб, за якими зареєстровано право власності на вказане майно, на його передачу Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ними, а від самого ОСОБА_2 , який є фактичним вигодонабувачем (бенефіціаром) вказаного нерухомого майна, така згода стороною обвинувачення теж не отримувалась.

При цьому, вартість вказаних перерахованих речових доказів, на які накладено арешт, значно перевищує 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, з огляду на перелік і характеристики цього майна, період його формування та цільове призначення, а також підтверджується висновком аналітичного дослідження щодо співставлення доходів та витрат ОСОБА_2 , а також іншими матеріалами кримінального провадження у їх сукупності.

Зважаючи на викладене, з метою забезпечення збереження та збереження економічної вартості арештованого майна, об`єктивну необхідність забезпечити збереження цього майна і виключити прямий або опосередкований вплив та посягання на нього, запобігти можливості знищення, відчуження майна, а також враховуючи, що передача зазначених речових доказів до Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів не зашкодить кримінальному провадженню, виникла необхідність у передачі арештованого майна у кримінальному провадженні № 4201700000000394 в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

У судовому засіданні слідчий підтримав клопотання, просив його задовольнити з підстав в ньому наведених.

Представник власників майна ОСОБА_9 , ОСОБА_10 - ОСОБА_56. в судовому засіданні заперечив щодо задоволення клопотання. Вказав, що клопотання слідчого про передачу арештованого майна в управління не містить належного обґрунтування стосовно необхідності передачі майна його довірителів та наявності будь-яких ризиків передбачених п. 2 ч. 1 ст. 170 КПК України.

Представник власників майна ОСОБА_41 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 - ОСОБА_57. в судовому засіданні заперечив щодо задоволення вказаного клопотання, вважаючи його безпідставним та необґрунтованим.

Представник власників майна ОСОБА_41 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 - ОСОБА_58. до судового засідання не з`явилася, надала письмові заперечення, в яких просить відмовити у задоволенні клопотання у повному обсязі. Вказала, що слідчим до клопотання не долучені письмові матеріали щодо дійсної вартості об`єктів нерухомого майна, про передачу в управління яких клопоче слідчий. Твердження слідчого, що вартість майна перевищує 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб не підтверджується жодним доказом. Також слідчим не долучено звітів про оцінку арештованого майна. Долучений до матеріалів клопотання лист АРМА за № 1368/1-25-19/6 від 01.03.2019 щодо порядку прийняття майна в управління не є доказом в розумінні КПК України. Крім того, слідчим протиправно ототожнено вартість усього майна, як єдиного майнового комплексу, та як наслідок до матеріалів клопотання не долучено вартості кожного з об`єктів нерухомого майна, як того вимагає законодавство. Разом з цим, майно, про передачу якого просить слідчий, арештовано на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 21.08.2019, якою частково задоволено клопотання про арешт майна, без встановлення заборони користування арештованим майном. Таким чином, відсутність встановлення заборони користування майном, виключає можливість передання цього майна в управління АРМА та порушує права осіб у користуванні яких воно перебуває. Також адвокат ОСОБА_58. просила врахувати, що наявні в матеріалах клопотання інформаційні довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно формувалися в кримінальному провадженні №12013110060002990, в зв`язку з чим, вказані довідки не можуть бути належними та допустимими доказами в кримінальному провадженні № 420170000000394.

Представник власника майна ТОВ «Лідер Груп» - ОСОБА_59. в судовому засіданні заперечив щодо задоволення клопотання. Вказав, що ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 09.04.2021 у справі № 757/11566/21-к скасовано арешт, накладений ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 21.08.2019 у справі № 757/44489/19-к, на нерухоме майно ТОВ «Лідер Груп», що виключає передачу цього майна в управління АРМА, при цьому, будь-яких доказів накладення арешту повторно, органом досудового розслідування не надано.

Представник власника майна ОСОБА_2 - ОСОБА_60. до судового засідання не з`явився, надав письмові пояснення, відповідно до яких зазначив, що ОСОБА_2 не має статусу підозрюваного у кримінальному провадженні. Зазначив, що матеріали клопотання не містять належних доказів, які засвідчують наявність всіх процесуальних підстав для зупинення досудового розслідування, що свідчить про завершення строків досудового розслідування у кримінальному провадженні № 420170000000394.

Представник ТОВ «Ріалдом» - ОСОБА_61. до судового засідання не з`явився, надав письмові заперечення щодо задоволення клопотання. Вказав, що клопотання слідчого не мотивоване, ризики пошкодження чи зниження економічної вартості майна існують в майбутньому. Просив врахувати, що ухвала слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 21.08.2019 про накладення арешту на майно не містить встановлення заборони щодо користування майном. Таким чином, вказаний захід не відповідає вимог пропорційності у кримінальному провадженні.

Інші учасники кримінального провадження до судового засідання не з`явились, тому слідчий суддя розглянув клопотання у їх відсутність відповідно до ч. 2 ст. 172 КПК України.

Слідчий суддя, заслухавши думку учасників кримінального провадження, вивчивши клопотання та матеріали, якими воно обґрунтовується, надходить до наступного висновку.

Статтею 24 Конвенції Організації Об`єднаних Націй проти корупції, ратифікованої Законом України «Про ратифікацію Конвенції Організації Об`єднаних Націй проти корупції» від 18.10.2006, визначено, що без шкоди для положень ст. 23 цієї Конвенції кожна Держава-учасниця розглядає можливість вжиття таких законодавчих та інших заходів, які можуть бути необхідними для визнання будь-якого умисно вчиненого злочину, передбаченого цією Конвенцією, злочином, без участі у вчиненні таких злочинів, приховання або безперервного утримання майна, якщо відповідній особі відомо, що таке майно здобуте в результаті будь-якого зі злочинів, що визначений цією Конвенцією.

Згідно із положеннями ст. 31 Конвенції, кожна Держава-учасниця вживає, максимальною мірою, можливою в рамках її внутрішньої правової системи, таких заходів, які можуть бути необхідними для забезпечення можливої конфіскації доходів від злочинів, що визначені цією Конвенцією, або майна, вартість якого відповідає вартості таких доходів.

Також кожна Держава-учасниця вживає таких заходів, які можуть бути необхідними для забезпечення можливості виявлення, відстеження, заморожування або арешту будь-чого з переліченого в ч. 1 цієї статті з метою подальшої конфіскації, а також вживає, відповідно до її внутрішнього права, таких законодавчих та інших заходів, які можуть бути необхідними для управління компетентними органами замороженим, арештованим або конфіскованим майном, зазначеним у ч. 1 і 2 цієї статті.

Відповідно до абз. 7 ч. 6 ст. 100 КПК України речові докази вартістю понад 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження, передаються за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності - за рішенням слідчого судді, суду Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ними з метою забезпечення їх збереження або збереження їхньої економічної вартості, а речові докази, зазначені в абзаці першому цієї частини, такої самої вартості - для їх реалізації з урахуванням особливостей, визначених законом.

Таким чином, виходячи із приписів ч. 6 ст. 100 КПК України вирішенню питання про передачу речового доказу в управління АРМА слідчим суддею має передувати попереднє звернення з цього приводу до власника майна.

Так, використання законодавцем в ч. 6 ст. 100 КПК України словосполучення «передаються за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності - за рішенням слідчого судді» чітко вказує на те, що визначення порядку зберігання речових доказів слідчим суддею може здійснюватися виключно за відсутності згоди власника майна, а отже до подання відповідного клопотання на вирішення слідчого судді органом досудового розслідування мають бути вжиті заходи, спрямовані на отримання згоди власника майна щодо передачі його майна в управління АРМА чи з`ясування його думки.

Разом з цим, всупереч вказаним нормативним приписам, органом досудового розслідування не вжито жодних заходів, спрямованих на отримання згоди власників майна, що було підтверджено в ході судового розгляду.

Згідно із вимогами ст. 19 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» Національне агентство здійснює управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, у тому числі як захід забезпечення позову - лише щодо позову, пред`явленого в інтересах держави, із встановленням заборони розпоряджатися та/або користуватися такими активами, сума або вартість яких дорівнює або перевищує 200 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» управління активами - це діяльність із володіння, користування та/або розпорядження активами, тобто забезпечення збереження активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, та їх економічної вартості або реалізація таких активів чи передача їх в управління відповідно до цього Закону, а також реалізація активів, конфіскованих у кримінальному провадженні.

Статтею 21 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» передбачено, що управління активами, зазначеними у частині першій цієї статті, здійснюється на умовах ефективності, а також збереження та збільшення їх вартості.

Норми статей 19, 20, 21 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» встановлюють правові механізми управління арештованими у кримінальному провадженні активами (грошовими коштами, банківськими металами, рухомим та нерухомим майном, цінними паперами, майновими та іншими правами), сума або вартість яких дорівнює або перевищує 200 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року.

При цьому, вказаний граничний розмір має дотримуватися відносно кожного об`єкта нерухомого майна, оскільки об`єкти нерухомого майна відповідно до положень ст.184 ЦК України є речами, визначеними індивідуальними ознаками. З урахуванням вказаного, їх об`єднання у якості єдиного речового доказу для цілей визначення сукупної вартості є невірним, оскільки вони належать різним фізичним та юридичним особам, набуті ними у різний час, за різних обставин, за рахунок різних джерел тощо.

В свою чергу, визначення ринкової вартості об`єкта нерухомого майна - це діяльність, яка відповідно до Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» може здійснюватися виключно суб`єктами оціночної діяльності, які повинні мати спеціальні знання та отримати відповідний сертифікат оцінювача.

Таким чином, обов`язковою умовою для вирішення питання про передачу того чи іншого нерухомого майна в управління АРМА є встановлення його ринкової вартості суб`єктом оціночної діяльності.

Разом з цим, матеріали клопотання не містять жодного письмового доказу щодо визначення вартості об`єктів нерухомого майна, а отже умова щодо обов`язкового перевищення 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб не доведена слідчим належними доказами.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 19 цього Закону, АРМА здійснює управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні із встановленням заборони розпоряджатися та/або користуватися такими активами.

Використання законодавцем у наведеній фразі «із встановленням заборони розпоряджатися та/або користуватися такими активами» не тільки сурядного єднального сполучника «та», але й сурядного розділового сполучника «або» вказує на те, що встановлення заборони користування активами є обов`язковим для здійснення управління ними АРМА.

В свою чергу, згідно із положеннями ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Таким чином, виключно під час вирішення питання про арешт майна слідчий суддя чи суд приймає рішення про застосування обмежень (позбавлень) таких прав власника чи володільця майна як права на відчуження майна; права на розпорядження майном; права на користування майном.

Отже, обов`язковою умовою для передачі майна в управління АРМА в порядку ст.100 КПК України є наявність чинного арешту такого майна з метою збереження речових доказів з обов`язковим встановленням заборони власнику користуватися цим майном, про що має бути окремо зазначено в резолютивній частині ухвали про арешт.

Однак, ухвалою Печерського районного суду міста Києва від 21.08.2019 у справі № 757/44498/19-к, клопотання про арешт майна, про передачу в управляння якого клопоче слідчий, задоволено частково, та зазначено, що клопотання прокурора в частині встановлення заборони користування вказаним майном задоволенню не підлягає.

Разом з цим, в ході судового розгляду клопотання встановлено, що тотожне за змістом клопотання, подане в рамкам кримінального провадження №42017000000000394, вже було предметом розгляду слідчим суддею Печерського районного суду міста Києва.

Так, слідчим суддею Печерського районного суду міста Києва ОСОБА_62. в рамках справи №757/52086/19-к відмовлено в задоволенні клопотання слідчого ОСОБА_52. про передачу в управління АРМА того ж нерухомого майна, на яке накладено арешт згідно з ухвалою Печерського районного суду міста Києва від 21.08.2019 і яке належить на праві власності тим самим фізичним та юридичним особам.

Всупереч тому, що недоліки, які стали підставою для відмови у задоволенні клопотання, органом досудового розслідування виправлені не були, а правова перешкода у вигляді відсутності встановленої заборони власникам користуватися, яка унеможливлювала передачу майна в управління АРМА, також ніяким чином не подолана органом досудового розслідування, слідчий повторно звернувся до суду із аналогічним клопотанням.

Крім того, в ході судового розгляду встановлено, що окремі об`єкти нерухомого майна, а саме:

- квартира АДРЕСА_154 , загальною площею 84,00 м.кв.;

- машиномісце № НОМЕР_91 , що знаходиться в підземному паркінгу будинку АДРЕСА_7 , загальною площею 23,40 м.кв.;

- квартира АДРЕСА_2 , загальною площею 76,5 м.кв.;

- квартира АДРЕСА_3 , загальною площею 75,8 м.кв.;

- квартира АДРЕСА_4 , загальною площею 55,6 м.кв.;

- квартира АДРЕСА_5 , загальною площею 135,5 м.кв.;

- квартира АДРЕСА_155 , загальною площею 83,2 м.кв.;

- квартира АДРЕСА_100 , загальною площею 84,9 м.кв.;

- машиномісце № НОМЕР_1 , що знаходиться в підземному паркінгу будинку АДРЕСА_7 , загальною площею 20,9 м.кв.;

- машиномісце № НОМЕР_92 , що знаходиться в підземному паркінгу будинку АДРЕСА_7 , загальною площею 21 м.кв.;

- машиномісце № НОМЕР_93 , що знаходиться в підземному паркінгу будинку АДРЕСА_7 , загальною площею 26,2 м.кв.;

- машиномісце № НОМЕР_94 , що знаходиться в підземному паркінгу будинку АДРЕСА_7 , загальною площею 23 м.кв.,

які є предметом клопотання слідчого, були визнані речовим доказом у кримінальному провадженні 42017000000000394 у зв`язку з тим, що за версією органу досудового розслідування були отримані ОСОБА_2 у вигляді хабаря від невстановленої особи, що діяла в інтересах ТОВ «Будспецсервіс», тобто в результаті вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КПК України, що і стало підставою для визнання їх речовими доказами як предметів, що були об`єктом кримінально протиправних дій або набуті кримінально протиправним шляхом.

Разом з тим, витребувані слідчим суддею документи, а саме постанова про виділення матеріалів досудового розслідування, засвідчують, що 11.06.2020 матеріали за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, виділені з кримінального провадження № 42017000000000394 в окреме провадження № 52020000000000377. При цьому, копія ухвали Печерського районного суду м. Києва від 21.08.2019 про накладення арешту на вказане вище майно також виділена в окреме провадження № 52020000000000377.

Таким чином, з моменту виділення вказані об`єкти нерухомого майна не можуть мати відношення до даного провадження та рахуватися у якості речових доказів у ньому, а тому, відповідно, не можуть бути предметом розгляду клопотання про визначення порядку їх зберігання як речових доказів шляхом передачі в управління АРМА.

Як вбачається із прохальної частини клопотання, більшість об`єктів нерухомого майна, які є предметом клопотання слідчого про їх передачу в управління АРМА - квартири, тобто житлові приміщення.

Проте, як встановлено ч. 12 ст. 170 КПК України, заборона використання житлового приміщення особам, які на законних підставах проживають у такому житловому приміщенні, не допускається.

Разом з тим, з моменту постановлення слідчим суддею ухвали про передачу нерухомого майна в управління АРМА, власник такого майна позбавляється свого права володіти та користування ним, а будь-які договори, укладені власником майна з третіми особами, в тому числі й ті, що опосередковують законні підстави для проживання в житлових приміщеннях, зокрема, договори оренди, втрачають юридичну силу.

Саме такий характер юридичних наслідків ухвали про передачу майна в управління АРМА прямо підтверджується правовим висновком Верховного Суду, сформульованим в п.п. 63-66 постанови від 04.12.2019 у справі № 910/15262/18, відповідно до якої зазначено:

«63. Таким чином, з постановленням слідчим суддею ухвали про арешт активів та ухвали про їх передачу в управління АРМА, виключно останнє уповноважується здійснювати права володіння, розпорядження та користування щодо цього майна.

64. Тобто, лише АРМА має юридично забезпечену можливість бути в безпосередньому фактичному зв`язку з відповідними речовими доказами, вилучати корисні властивості з цього майна, визначати долю цих активів шляхом, зокрема, їх передачі в управління.

65. Враховуючи специфічний правовий статус речового доказу у кримінальному провадженні, а також суть накладеного арешту та головне призначення Національного агентства, АРМА не є правонаступником жодних прав чи обов`язків власника активів за будь-якими правочинами та перед будь-якими третіми особами. Чинним законодавством не передбачено процедури, механізму чи якоїсь іншої можливості, за яких АРМА може стати кредитором чи боржником у зобов`язаннях власника активів за будь-якими правочинами та перед будь-якими третіми особами.

66. У зв`язку з цим, будь-які правочини (договори), укладені власником активу з третіми особами, не мають жодної зобов`язальної сили для АРМА та/або обраного ним професійного управителя».

Аналогічний правовий висновок викладений в постановах Верховного Суду від 31.05.2022 у справі № 910/20577/20, від 25.02.2021 у справі № 910/800/19, від 03.03.2020 у справі № 910/6091/19.

Отже, у випадку передачі житлових приміщень в управління АРМА з моменту винесення такої ухвали особи, які на законних підставах там проживають (власники, орендарі, родичі та знайомі власників тощо), будуть позбавлені юридичної можливості подальшого використання таких приміщень, що прямо заборонено спеціальною нормою, встановленою ч.12 ст.170 КПК України.

Разом з цим, слідчий суддя враховує, що ухвалою Печерського районного суду міста Києва від 09.04.2021 у справі №757/11566/21-к скасовано арешт з об`єкту нерухомого майна ТОВ «Лідер Груп», а саме об`єкту за адресою: м. Київ, АДРЕСА_157, 16, магазин (супер-маркет) (група приміщень НОМЕР_98) (літ. А) (1091,4 м2), що виключає передачу цього майна в управління АРМА. При цьому, будь-яких доказів накладення арешту на майно повторно, органом досудового розслідування не надано.

З урахуванням наведеного, слідчий суддя дійшов висновку про відмову у задоволенні клопотання про передачу арештованого майна у кримінальному провадженні № 4201700000000394 в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, у зв`язку з відсутністю для цього правових підстав.

Керуючись ст. 98, 100, 131, 132, 170-173, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання заступника начальника першого відділу Управління з розслідування злочинів, вчинених у зв`язку із масовими протестами у 2013-2014 роках, Державного бюро розслідувань, ОСОБА_1 про передачу арештованого майна у кримінальному провадженні № 4201700000000394 в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_63

Дата ухвалення рішення01.12.2022
Оприлюднено07.12.2022
Номер документу107679250
СудочинствоКримінальне
Сутьпередачу арештованого майна у кримінальному провадженні № 4201700000000394 в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів

Судовий реєстр по справі —757/8898/21-к

Ухвала від 01.12.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

Ухвала від 01.12.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

Ухвала від 01.09.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

Ухвала від 22.10.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 14.09.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Єремейчук Сергій Володимирович

Ухвала від 07.07.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

Ухвала від 10.06.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Росік Тетяна Володимирівна

Ухвала від 13.04.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 11.03.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні