Ухвала
від 08.12.2022 по справі 385/1204/22
ГАЙВОРОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 385/1204/22

2/385/381/22

У Х В А Л А

08.12.2022 року Гайворонський районний суд Кіровоградської області у складі: головуючогосудді Ханас М.М.

з участю секретарясудового засідання - Хмельовської І.П.,

представника відповідача КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Гайворонської міської ради Мельничука Є.П.,

третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Гайвороні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Гайворонської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_1 , про відшкодування шкоди, завданої неякісним лікуванням,

встановив:

у провадженні суду перебуває вищевказана цивільна справа.

23.11.2022 до суду надійшла заява від позивача про долучення до матеріалів справи копії документів.

Позивач ОСОБА_2 в підготовче засідання не з`явилася, причини неявки суду не повідомила, хоча була своєчасно та належним чином повідомлена про дату та час проведення підготовчого засідання.

У підготовчому судовому засіданні представник відповідача заперечив проти долучення до матеріалів справи копії документів, з огляду на те, що такі подані поза межами строку подання доказів до суду та таких відповідач не отримував.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_1 в підготовчому судовому засіданні також заперечила проти долучення до матеріалів справи копії документів, вказавши на те, що вона таких не отримувала. Крім того, просила суд встановити їй строк для подання пояснень до суду та доказів до таких.

Заслухавши пояснення учасників судового провадження, оглянувши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до частин 1, 3статті 83 Цивільного процесуального кодексу України, сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Згідно вимогстатті 181 Цивільного процесуального кодексу України, у поясненнях третьої особи щодо позову або відзиву третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, викладає свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову. Пояснення третьої особи підписуються третьою особою або її представником. До пояснень третьої особи застосовуються правила, встановлені частинами третьою - шостоюстатті 178 цього Кодексу. Пояснення третьої особи подаються в строк, встановлений судом. Суд має встановити такий строк, який дозволить третій особі підготувати свої міркування, аргументи та відповідні докази та надати пояснення до позову або відзиву, а іншим учасникам справи - отримати відповідь на такі пояснення завчасно до початку розгляду справи по суті.

Ураховуючи викладене, суд вважає за необхідне клопотання третьої особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, задовольнити та встановити третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_1 строк для подання пояснень та відповідних доказів.

Також судом встановлено, що до початку підготовчого судового засідання 23.11.2022 позивачем було подано до суду заяву про долучення до справи копії документів.

Вирішуючи дане клопотання, суд виходить з наступних мотивів.

Згідно вимог ч.2ст. 83 ЦПК Українипозивач, особи, якими законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Відповідно до вимог ч.4ст. 83 ЦПК Україниякщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк, докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу.

Згідно вимог ч.8ст. 83 ЦПК Українидокази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обгрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Крім того, згідно ч.9 ст. 83 ЦПК України, копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Розглянувши заяву позивача про долучення доказів, судом встановлено, що така не містить підтвердження надсилання (надання) копії доказів іншим учасникам справи, а надані позивачем докази, які вона просить долучити до матеріалів справи, перебували у її розпорядженні на момент подачі позову до суду, позивач не обґрунтувала у клопотанні про долучення доказів неможливість їх подання у встановлений строк з причин, що не залежали від позивача.

Ураховуючи вищенаведене, суд дійшов висновку, що в задоволенні заяви позивача про долучення доказів слід відмовити.

На підставі викладеного та керуючись ст. 83, 181, 353 ЦПК України, суд

постановив:

клопотання третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_1 строк терміном 4 (чотири) дні, тобто до 12.12.2022 включно, для подання письмових пояснень та відповідних доказів з врахуванням положень та правил частин 3-6статті 178 Цивільного процесуального кодексу України.

Роз`яснити третій особі, що докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Зобов`язати третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_1 , одначасно із поданням до суду письмових пояснень та відповідних доказів, надіслати вказані документи сторонам по справі відповідно вимог частини 4статті 178 Цивільного процесуального кодексу України.

У задоволенні заяви позивача ОСОБА_2 про долучення доказів відмовити.

Підготовче засідання відкласти на 29.12.2022, о 08 год. 00 хв.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: М. М. Ханас

Дата ухвалення рішення08.12.2022
Оприлюднено12.12.2022
Номер документу107770586
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, завданої неякісним лікуванням

Судовий реєстр по справі —385/1204/22

Постанова від 13.07.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Головань А. М.

Ухвала від 20.06.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Головань А. М.

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Головань А. М.

Ухвала від 31.05.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Головань А. М.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Ханас М. М.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Ханас М. М.

Ухвала від 28.02.2023

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Ханас М. М.

Ухвала від 02.03.2023

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Венгрин М. В.

Ухвала від 25.01.2023

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Ханас М. М.

Ухвала від 08.12.2022

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Ханас М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні