Ухвала
від 15.12.2022 по справі 420/5447/22
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/5447/22

У Х В А Л А

15 грудня 2022 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Марина П.П.

розглянувши в порядку письмового провадження за правилами загального позовного провадження адміністративний позов спеціального українсько-турецького підприємства «Одеські дріжджі» у формі закритого акціонерного товариства до Головного управління ДПС в Одеській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень рішень

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Одеського окружного адміністративного суду перебуває справа №420/5447/22 за адміністративним позовом спеціального українсько-турецького підприємства «Одеські дріжджі» у формі закритого акціонерного товариства до Головного управління ДПС в Одеській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень рішень

В судовому засіданні призначеному на 22.11.2022 року сторони участі не приймали.

У зв`язку з відсутністю потреби заслухання свідка чи експерта, судом, керуючись положеннями ч.9 ст.205 КАС України, прийнято рішення про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Однак, під час розгляду матеріалів справи суд встановив необхідність повернення до стадії судового розгляду у зв`язку з витребуванням у спеціального українсько-турецького підприємства «Одеські дріжджі» у формі закритого акціонерного товариства та у Головного управління ДПС в Одеській області додаткових доказів, а саме:

витребувати у Головного управління ДПС в Одеській області:

витяг з реєстру отриманих податкових накладених за жовтень, листопад, грудень 2020 року;

копії декларацій з податку на додану вартість з додатками за жовтень, листопад, грудень 2020 року та уточнені розрахунки до них;

копію акту перевірки заявленої до бюджетного відшкодування суми по декларації за грудень 2020 року.

витребувати у спеціального українсько-турецького підприємства «Одеські дріжджі» у формі закритого акціонерного товариства:

копії декларацій з податку на додану вартість з додатками за жовтень, листопад, грудень 2020 року та уточнені розрахунки до них;

копію акту перевірки заявленої до бюджетного відшкодування суми по декларації за грудень 2020 року.

У зв`язку з необхідністю з`ясування обставин, що потребують додаткової перевірки, суд вважає за необхідне поновити судовий розгляд справи на підставі ст.227 КАС України.

Відповідно до ч.2 ст.227 КАС України, якщо під час ухвалення рішення виявиться потреба з`ясувати будь-яку обставину через повторний допит свідків або через іншу процесуальну дію, суд постановляє ухвалу про поновлення судового розгляду. Розгляд справи у цьому разі проводиться в межах, необхідних для з`ясування обставин, що потребують додаткової перевірки.

Згідно ч.4 ст.9 КАС України суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до ст.77 КАС України докази суду надають особи, які беруть участь у справі.

Суд може запропонувати надати додаткові докази або витребувати додаткові докази за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, або з власної ініціативи.

Згідно зі ст. 80 КАС України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу. Суд може витребувати докази також до подання позову в порядку, встановленому статтями 114 - 117 цього Кодексу. Суд може уповноважити на одержання таких доказів заінтересовану особу. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом. У разі неподання суб`єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

З огляду на вищевикладене, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи по суті заявлених позовних вимог, з метою забезпечення права на судовий захист та враховуючи неможливість об`єктивного розгляду справи без витребуваних доказів, зазначені письмові докази підлягають витребуванню.

Призначити судове засідання на 17.01.2023 року о 12 год. 00 хв.

Відповідно до ст.370 КАС України судове рішення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами.

Положеннями ч.ч.1 та 2 ст.236 Кодексу адміністративного судочинства України визначено підстави, за наявності яких суд зобов`язаний зупинити провадження у справі та підстави.

Водночас у ч.3 ст.236 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено умови, за наявності яких суд не може зупинити провадження у справі.

Відповідно до п.6 ч.2 ст.236 Кодексу адміністративного судочинства України, суд має право зупинити провадження у справі в разі направлення судового доручення щодо збирання доказів - до надходження ухвали суду, який виконував доручення, про виконання доручення або неможливість виконання доручення.

Однак законодавцем не передбачено як підставу для зупинення провадження у справі витребування доказів. А тому, суд вважає, що в даному випадку слід застосувати правила аналогії закону.

Згідно з ч.6 ст.7 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі відсутності закону, що регулює відповідні правовідносини, суд застосовує закон, що регулює подібні правовідносини (аналогія закону), а за відсутності такого закону суд виходить із конституційних принципів і загальних засад права (аналогія права). Аналогія закону та аналогія права не застосовується для визначення підстав, меж повноважень та способу дій органів державної влади та місцевого самоврядування.

Відтак, враховуючи положення ч.6 ст.7 Кодексу адміністративного судочинства України, а також відсутність прямої заборони щодо зупинення провадження на час витребування доказів, з метою реалізації прав сторін щодо надання доказів на обґрунтування своїх вимог і заперечень та для повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, суд вважає за необхідне зупинити провадження у справі.

На підставі викладеного, керуючись статтями 12, 241-243, 248, 257, 260, 262 КАС України суд

УХВАЛИВ:

Поновити судовий розгляд для з`ясування обставин, що потребують додаткової перевірки.

Витребувати у Головного управління ДПС в Одеській області:

витяг з реєстру отриманих податкових накладених за жовтень, листопад, грудень 2020 року;

копії декларацій з податку на додану вартість з додатками за жовтень, листопад, грудень 2020 року та уточнені розрахунки до них;

копію акту перевірки заявленої до бюджетного відшкодування суми по декларації за грудень 2020 року.

Витребувати у спеціального українсько-турецького підприємства «Одеські дріжджі» у формі закритого акціонерного товариства:

копії декларацій з податку на додану вартість з додатками за жовтень, листопад, грудень 2020 року та уточнені розрахунки до них;

копію акту перевірки заявленої до бюджетного відшкодування суми по декларації за грудень 2020 року.

Зобов`язати спеціальне українсько-турецьке підприємства «Одеські дріжджі» у формі закритого акціонерного товариства та Головне управління ДПС в Одеській області надати до Одеського окружного адміністративного суду (65062, м.Одеса, вул. Фонтанська дорога, 14) інформацію та витребувані документи у строк до 13.01.2023 року.

Зупинити провадження по справі №420/5447/22 за позовом спеціального українсько-турецького підприємства «Одеські дріжджі» у формі закритого акціонерного товариства до Головного управління ДПС в Одеській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень рішень - до отримання витребуваних доказів.

Призначити судове засідання на 17.01.2023 року о 12 год. 00 хв.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://adm.od.court.gov.ua/sud1570/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та, в частині зупинення провадження, може бути оскаржена.

Суддя П.П.Марин

Дата ухвалення рішення15.12.2022
Оприлюднено19.12.2022
Номер документу107909491
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування податкових повідомлень рішень

Судовий реєстр по справі —420/5447/22

Ухвала від 06.07.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Постанова від 18.05.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Єщенко О.В.

Постанова від 18.05.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Єщенко О.В.

Ухвала від 28.02.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Єщенко О.В.

Ухвала від 28.02.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Єщенко О.В.

Ухвала від 20.02.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Єщенко О.В.

Рішення від 19.01.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Марин П.П.

Ухвала від 19.01.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Марин П.П.

Ухвала від 15.12.2022

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Марин П.П.

Ухвала від 19.10.2022

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Марин П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні