Ухвала
від 19.12.2022 по справі 333/3501/22
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа №333/3501/22

Провадження №1-кс/333/1968/22

УХВАЛА

Іменем України

19 грудня 2022 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Комунарського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 про обшук у кримінальному провадженні №42022082030000059 від 01.07.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368, ч. 3 ст. 369-2 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

19.12.2022 слідчий СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про обшук у кримінальному провадженні №42022082030000059 від 01.07.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368, ч. 3 ст. 369-2 КК України.

Вимоги клопотання обґрунтовані тим, що 26.08.2022 приблизно о 08 годині 00 хвилин ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , перебуваючи на території логістичного центру з питань формування гуманітарних колон за адресою: АДРЕСА_1 , діючи умисно, керуючись єдиним злочинним умислом, направленим на одержання неправомірної вигоди, поєднане з вимаганням та продовжуючи свої злочинні дії, використовуючи можливості, пов`язані із їх особистими зв`язками з службовими особами районних державних адміністрацій Запорізької області, одержали від ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 неправомірну вигоду на загальну суму 11200 доларів США та 40 000 гривень для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення службовими особами районних державних адміністрацій Запорізької області, щодо включення вищезазначених осіб до списків на виїзд поза чергою до м. Мелітополя Запорізької області, безперешкодне проходження останніми всіх фільтраційних заходів та забезпечення виїзду транспортного засобу на якому вони будуть переміщатись.

В ході досудового розслідування проведено тимчасовий доступ в Пологівській РВА під час якого вилучено в електронному вигляді інформацію електронних заяв поданих цивільними особами для виїзду на тимчасово непідконтрольну територію та списком осіб і транспортних засобів включених на виїзд. Під час огляду зазначених електронних списків встановлено, що до них не були включені потерпілі у даному кримінальному провадженні та свідок ОСОБА_6 .

При цьому, згідно інформації наявної в матеріалах кримінального провадження встановлено, що першим заступником голови Пологівської районної військової адміністрації - ОСОБА_18 під іменем користувача « ОСОБА_19 » до телеграм чату «ІНФОРМАЦІЯ_2» скеровано файл під назвою «Пологовский выезд 26.08.» до якого включені потерпілі у даному кримінальному провадженні та свідок ОСОБА_6 . Також, вказаний список, який був скерований ОСОБА_18 після опрацювання представниками департаменту з питань цивільного захисту ЗОДА у подальшому направлено до комендатури Василівського району для проведення фільтраційних заходів.

У зв`язку з чим, у органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що до вказаної злочинної схеми може бути причетна перший заступник голови Пологівської районної військової адміністрації ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , яка є внутрішньо-переміщеною особою та тимчасово мешкає за адресою: АДРЕСА_3 .

Згідно матеріалів досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_18 перебуваючи на вказаній посаді виконує свої функціональні обов`язки за тимчасовим місцем роботи, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_4 . У своїй діяльності використовує мобільний телефон з IMEI НОМЕР_1 та абонентським номером «Київстар» НОМЕР_2 та абонентським номером «ВФ Україна» НОМЕР_3 .

Також встановлено, що ОСОБА_18 у своєму користуванні має транспортний засіб «Мazda CX-5» державний реєстраційний номер НОМЕР_4 та автомобіль «Kia Ceed» державний реєстраційний номер НОМЕР_5 .

На даний час з метою повного та неупередженого проведення досудового розслідування та з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, встановлення злочинної схеми та встановлення доказів, які окремо та в сукупності можуть свідчити про факти вчинення кримінального правопорушення, виникла необхідність у проведені обшуку приміщення робочого кабінету ОСОБА_18 за адресою: АДРЕСА_4 .

Згідно інформаційної довідки № 317373103 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо право власності на об`єкт нерухомості розташований за адресою: АДРЕСА_4 належить територіальним громадам сіл, селищ, міст Запорізької області в особі Запорізької обласної ради, код ЄДРПОУ: 20507422, правокористувач: Комунальний заклад "Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти" Запорізької обласної ради, код ЄДРПОУ: 02136146.

Враховуючи наведене, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинених кримінальних правопорушень, досудове слідство вважає необхідним провести обшук за вказаною адресою, з метою виявлення та вилучення наказу про призначення на посаду, посадової інструкції та інших документів, в яких закріплені функціональні обов`язки ОСОБА_18 , документів в яких закріплені повноваження останньої щодо здійснення роботи у сервісі Гугл таблиці (робота із заявами цивільних осіб, які виявили бажання виїхати на тимчасово непідконтрольну територію, їх оброблення, формування та складання списку осіб та транспортних засобів для виїзду), комп`ютерної техніки, носіїв інформації, мобільних телефонів та сім карт операторів стільникового зв`язку у тому числі мобільного телефону з IMEI НОМЕР_1 та абонентським номером «Київстар» НОМЕР_2 та абонентським номером «ВФ Україна» НОМЕР_3 , чорнових записів, документів в яких наявні вільні зразки почерку

ОСОБА_18 (не менше 10 документів), а також інших документів по зазначеним обставинам, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд можуть встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що можуть мати значення для даного кримінального провадження.

Не проведення обшуку може перешкодити отриманню об`єктивних доказів, а також призвести до їх знищення.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 підтримав клопотання та просив його задовольнити у повному обсязі.

Суд, розглянувши подане клопотання, приходить до висновку про його задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що 01.07.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості про скоєння кримінальних правопорушень за ч. 3 ст. 38, ч. 3 ст. 369-2 КК України (кримінальне провадження №42022082030000059).

Клопотання, подане слідчим, затверджене прокурором, оформлене відповідно до вимог ст. 234 Кримінального процесуального кодексу України. До матеріалів клопотання додані копії документів, оригінали яких оглянуті у судовому засіданні, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а саме: Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, заява про вчинення кримінального правопорушення, копії протоколів допиту свідків, інформація з довідки № 317373103 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо право власності на об`єкт нерухомості розташований за адресою: АДРЕСА_4 належить територіальним громадам сіл, селищ, міст Запорізької області в особі Запорізької обласної ради, код ЄДРПОУ: 20507422, правокористувач: Комунальний заклад "Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти" Запорізької обласної ради, код ЄДРПОУ: 02136146.

В статті 2 КПК України, визначено, що завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Так, до визначеного в ч.1 ст.91 КПК України переліку обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні належать зокрема, подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення) та винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини, мотив і мета вчинення кримінального правопорушення.

Частиною 2 ст.91 КПК України визначено, що доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Відповідно до ч.1 ст.98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно положень ч.1 ст.92 КПК України, обов`язок доказування обставин, передбачених статтею 91 цього Кодексу, за винятком випадків, передбачених частиною другою цієї статті, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, - на потерпілого.

У відповідності до положень ч.2 ст.93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Умовою використання того чи іншого доказу у кримінальному провадженні згідно положень діючого КПК України є належність та допустимість доказів.

Так, в ст. 85 КПК України визначено, що належними є докази, які прямо чи непрямо підтверджують існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів.

Згідно положень ч.1 ст.86 КПК України, доказ визнається допустимим, якщо він отриманий у порядку, встановленому цим Кодексом.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 2 статті 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Частина 3 передбачає, що у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням;

8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Частиною четвертою статті 234 КПК України встановлено, що клопотання про обшук розглядається у суді в день його надходження за участю слідчого або прокурора.

Таким чином, враховуючи, що слідчим ОСОБА_3 в судовому засіданні та матеріалами справи доведено про наявність обставин, а також підтверджується, той факт, що відшукуванні речі та документи, мають значення для досудового розслідування, а відомості, які містяться у перелічених у клопотанні речах та документах можуть бути доказами під час судового розгляду, керуючись ст.ст.234-235 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого про проведення обшуку - задовольнити.

Надати дозвіл слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , а також групі слідчих в даному кримінальному провадженні, на проведення обшуку приміщення робочого кабінету ОСОБА_18 за адресою: АДРЕСА_4 , власником якого є територіальні громади сіл, селищ, міст Запорізької області в особі Запорізької обласної ради, з метою виявлення та вилучення: наказу про призначення на посаду, посадової інструкції та інших документів, в яких закріплені функціональні обов`язки ОСОБА_18 , документів в яких закріплені повноваження останньої щодо здійснення роботи у сервісі Гугл таблиці (робота із заявами цивільних осіб, які виявили бажання виїхати на тимчасово непідконтрольну територію, їх оброблення, формування та складання списку осіб та транспортних засобів для виїзду), комп`ютерної техніки, носіїв інформації, мобільних телефонів та сім карт операторів стільникового зв`язку у тому числі мобільного телефону з IMEI НОМЕР_1 та абонентським номером «Київстар» НОМЕР_2 та абонентським номером «ВФ Україна» НОМЕР_3 , чорнових записів, документів в яких наявні вільні зразки почерку ОСОБА_18 (не менше 10 документів), а також інших документів по зазначеним обставинам.

Ухвала діє один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.12.2022
Оприлюднено21.12.2023
Номер документу107937873
СудочинствоКримінальне
Сутьобшук у кримінальному провадженні №42022082030000059 від 01.07.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368, ч. 3 ст. 369-2 КК України

Судовий реєстр по справі —333/3501/22

Ухвала від 18.10.2023

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Ухвала від 15.08.2023

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Ухвала від 21.03.2023

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Ухвала від 27.08.2022

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Ухвала від 27.08.2022

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Ухвала від 13.12.2022

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Ухвала від 27.12.2022

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Ухвала від 13.12.2022

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Ухвала від 23.11.2022

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Ухвала від 19.12.2022

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні