Ухвала
від 26.12.2022 по справі 520/8318/22
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

про відмову у заміні неналежної сторони

26 грудня 2022 р. Справа № 520/8318/22

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Супрун Ю.О., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи клопотання представника відповідача про заміну неналежної сторони у справі за позовною заявою Керівника Новобаварської окружної прокуратури міста Харкова Харківської області (вул. Конєва, буд. 20, м. Харків, 61004) в інтересах держави в особі Харківської обласної військової адміністрації (вул. Сумська 64, м. Харків, 61000, код ЄДРПОУ 23912956) до Акціонерного товариства "Українська залізниця" (вул. Єжи Гедройця, буд. 5, м. Київ, 03150, код ЄДРПОУ 40075815), третя особа: Харківська міська рада (майдан Конституції, буд. 7, м. Харків, 61003, код ЄДРПОУ 04059243) про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

Керівник Новобаварської окружної прокуратури міста Харкова Харківської області в інтересах держави в особі Харківської обласної військової адміністрації звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом, в якому просить суд:

- визнати протиправною бездіяльність Акціонерного Товариства «Українська залізниця» (ЄДРПОУ 40075815, юридична адреса: 03150, м. Київ, вул. Єжи Гедройця, буд. 5) щодо незабезпечення проведення робіт з винесення меж ботанічної пам`ятки природи місцевого значення «Дуб Бабушкін» та закріплення їх в натурі (на місцевості);

- зобов`язати Акціонерне Товариство «Українська залізниця» (ЄДРПОУ 40075815, юридична адреса: 03150, м. Київ, вул. Єжи Гедройця, буд. 5) відповідно до вимог чинного законодавства України забезпечити проведення робіт із винесення меж ботанічної пам`ятки природи місцевого значення «Дуб Бабушкін», загальною площею 0,1 га, який знаходиться по вул. Пестріковій (Бабушкіній), 16 в м. Харкові, та закріплення їх в натурі (на місцевості).

Ухвалою суду від 25.10.222 відкрито провадження у даній справі, ухвалено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

Представником Акціонерного товариства "Українська залізниця" 19.12.2022 до канцелярії суду подано клопотання про заміну неналежної сторони (відповідача).

Клопотання вмотивовано тим, що ботанічна пам`ятка природи місцевого значення «Дуб Бабушкін» знаходиться на землях комунальної власності Харківської міської ради за адресою: м. Харків, вул. Пестрікова (Бабушкіна), 16. Ботанічну пам`ятку природи місцевого значення "Дуб Бабушкін" оголошено природно-заповідним об`єктом рішенням виконавчого комітету Харківської обласної ради народних депутатів вiд 03.12.1984 № 562. Згідно тимчасової картки первинного обліку територій та об`єктів природно-заповідного фонду України (форми 1ДКПЗФ), виданої держуправлінням екології та природних ресурсів в Харківській області, адреса розташування об`єкту ПЗФ "Дуб Бабушкін" визначена як м. Харків, вул. Полтавський шлях, 53/55, географічні координати крайніх точок території не встановлені. Аналогічної карткою (форми 1ДКПЗФ), виданої держуправлінням екобезпеки в Харківській області, адреса розташування об`єкту ПЗФ «Дуб Бабушкін» визначена вже як м. Харків, вул. Бабушкіна, 16, географічні координати крайніх точок території знов не встановлені. Листом від 16.04.2021 №2019/0/90-21 Харківська міська рада повідомляє Харківську обласну державну адмiнiстрацiю про те, що ботанічна пам`ятка «Дуб Бабушкін» розташована на прилеглій території від межі земельної ділянки, яка перебуває на балансі структурного підрозділу «Служба воєнізованої охорони» регіональної філії «Піденна залізниця» ПАТ «Українська залізниця». Також відповідачем в клопотанні вказано, що Акціонерне товариство «Українська залізниця» є комерційним підприємством, тобто суб`єктом приватного права і не може бути належним відповідачем у адміністративній справі. Враховуючи, що Акціонерне товариство «Українська залізниця» не може бути належним відповідачем у адміністративній справі, а проведення робіт з винесення меж ботанічної пам`ятки природи місцевого значення "Дуб Бабушкін» та закріплення їх в натурі (на місцевості) повинне бути здійснено Харківською міською радою або Харківською обласною державною (військовою) адміністрацією, підлягає заміні неналежної сторони (вiдповiдач) в адміністративному провадженні № 520/8318/22. З огляду на викладене, просив суд здійснити заміну неналежної сторони (відповідача) у адміністративній справі №520/8318/22 з Акціонерного товариства «Українська залізниця» на Харківську міську раду або Харківську обласну державну (військову) адмiнiстрацiю.

Так, від Харківської обласної державної (військової) адміністрації до суду надійшло письмове пояснення, в якому представник зазначив, що рішенням виконавчого комітету Харківської обласної ради народних депутатів від 03.12.1984 № 562 «Про мережу територій та об`єктів природно-заповідного фонду області», ботанічну пам`ятку природи «Дуб Бабушкін» загальною площею 0,1 га на території м. Харків, вул. Пестрікова (Бабушкіна), 16, оголошено природно-заповідним об`єктом. Відповідно до охоронного зобов`язання № МПб-1-574 від 13.01.1998 обов`язки щодо забезпечення режиму охорони та збереження вищевказаної пам`ятки природи покладено на Станцію переливання крові на станції Харків (СПК на ст. Харків). Водночас після реорганізації правонаступником став Державний заклад «Дорожня клінічна лікарня станції Харків СТГО «Південна залізниця». З 18.10.2018 правонаступником прав та обов`язків Державного закладу «Дорожня клінічна лікарня станції Харків СТГО «Південна залізниця» є Акціонерне товариство «Українська залізниця», на даний час не ліквідовано та не перебуває у стані припинення. Відповідно до статті 104 Цивільного кодексу України, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації, у разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Акціонерне товариство «Українська залізниця» є правонаступником всіх прав та обов`язків ДП «Станції переливання крові на станції Харків», а отже і обов`язку щодо винесення меж пам`ятки природи «Дуб Бабушкін». Таким чином, саме на АТ «Українська залізниця» покладено обов`язок із вчинення дій щодо винесення меж території ботанічної пам`ятки природи місцевого значення «Дуб Бабушкін», та закріплення їх в натурі (на місцевості), оскільки відсутність встановлених меж в натурі фактично унеможливить збереження території відповідного об`єкту.

Керуючись приписами ст. ст. 171, 257, 258 КАС України, суд зазначає, що розгляд позовної заяви здійснюється за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно до приписів ч. 4 ст. 229 КАС України, оскільки розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи згідно із приписами ст. 258 КАС України, то фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Таким чином, керуючись приписами чинного адміністративного процесуального законодавства та здійснюючи розгляд заяви представника відповідача про заміну відповідача на належного в порядку спрощеного провадження.

Перевіривши матеріали справи, суд зазначає наступне.

Предметом позову у даній справі є забезпечення проведення робіт із винесення меж ботанічної пам`ятки природи місцевого значення «Дуб Бабушкін», загальною площею 0,1 га, який знаходиться по вул. Пестріковій (Бабушкіній), 16 в м. Харкові, та закріплення їх в натурі (на місцевості).

Так, з матеріалів справи вбачається, що рішенням виконавчого комітету Харківської обласної ради народних депутатів від 03.12.1984 № 562 «Про мережу територій та об`єктів природно-заповідного фонду області», ботанічну пам`ятку природи «Дуб Бабушкін» (далі пам`ятка природи) загальною площею 0,1 га на території м. Харків, вул. Пестрікова (Бабушкіна), 16, оголошено природно-заповідним об`єктом.

Відповідно до охоронного зобов`язання № МПб-1-574 від 13.01.1998 обов`язки щодо забезпечення режиму охорони та збереження вищевказаної пам`ятки природи покладено на Станцію переливання крові на станції Харків (СПК на ст. Харків). Водночас після реорганізації правонаступником став Державний заклад «Дорожня клінічна лікарня станції Харків СТГО «Південна залізниця».

Відповідно до розміщеної в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань інформації, Станція переливання крові на станції Харків (СПК на ст. Харків) (ЄДРПОУ 01108283) з 11.08.2008 реорганізовано на підставі рішення № 1480112003024352.

Правонаступником Станції переливання крові на станції Харків (СПК на ст. Харків) після реорганізації став Державний заклад «Дорожня клінічна лікарня станції Харків СТГО «Південна залізниця», який також з 18.10.2016 реорганізований рішенням №14801120023020199.

Правонаступником Державного закладу «Дорожня клінічна лікарня станції Харків СТГО «Південна залізниця» з 18.10.2018 є Акціонерне товариство «Українська залізниця».

Тобто, з 18.10.2018 правонаступником прав та обов`язків Державного закладу «Дорожня клінічна лікарня станції Харків СТГО «Південна залізниця» є Акціонерне товариство «Українська залізниця», на даний час не ліквідовано та не перебуває у стані припинення.

Відповідно до частини третьої статті 26 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» визначено, що власники або користувачі земельних ділянок, водних та інших природних об`єктів, оголошених заказником, беруть на себе зобов`язання щодо забезпечення режиму їх охорони та збереження.

Тобто, Акціонерне товариство «Українська залізниця» є правонаступником всіх прав та обов`язків ДП «Станції переливання крові на станції Харків», а отже і обов`язку щодо винесення меж пам`ятки природи «Дуб Бабушкін».

Відповідно до ч.3 ст. 48 КАС України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Згідно з ч.5 ст.48 КАС України під час вирішення питання про залучення співвідповідача чи заміну належного відповідача суд враховує, зокрема, чи знав або чи міг знати позивач до подання позову у справі про підставу для залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Згідно з ч. 4 ст. 48 КАС України, якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

Відповідно до ч.6 ст.48 КАС України після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Таким чином, однією з підстав для заміни первісного відповідача належним відповідачем є встановлення факту звернення позивача з позовом не до тієї особи, яка повинна відповідати за таким позовом. При цьому, в силу положень ч. 3 ст. 48 КАС України заміна первісного відповідача належним відповідачем допускається лише за згодою позивача. Однак, як встановлено судом, такої згоди позивачем надано не було підстав такої заміни відсутні.

Отже, АТ "Українська залізниця" є належним відповідачем по справі, зважаючи на наявні матеріали справи.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні клопотання представника відповідача

Керуючись ст. ст. 4, 44, 48, 46, 49, 52, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В :

У задоволенні заяви клопотання представника відповідача про заміну неналежної сторони у справі відмовити.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути включені до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Текст ухвали складено та підписано 26.12.2022.

Суддя Ю.О. Супрун

Дата ухвалення рішення26.12.2022
Оприлюднено28.12.2022
Номер документу108080651
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері

Судовий реєстр по справі —520/8318/22

Постанова від 30.10.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бегунц А.О.

Ухвала від 27.09.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бегунц А.О.

Ухвала від 27.09.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бегунц А.О.

Ухвала від 07.09.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бегунц А.О.

Ухвала від 27.06.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бегунц А.О.

Рішення від 24.05.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

Ухвала від 26.12.2022

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

Ухвала від 25.10.2022

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

Ухвала від 12.10.2022

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні