Рішення
від 19.12.2022 по справі 285/4352/22
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2022 року, місто Новоград-Волинський Житомирської області

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

в складі: головуючого - судді Мозгового В.Б.,

за участю секретаря судового засідання Горбатюк І.О.

представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача Семеньки В.М.

відповідача ОСОБА_2

(Справа № 285/4352/22, провадження у справі № 2/0285/894/22)

розглянув у судовому засіданні цивільну справу за позовом керівника Новоград-Волинської окружної прокуратури Житомирської області до ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог Управління соціально-економічного розвитку території Новоград-Волинської районної військової адміністрації, про відшкодування завданої кримінальним правопорушенням шкоди,

В С Т А Н О В И В:

Керівник Новоград-Волинської окружної прокуратури Житомирської області в межах повноважень, наданих йомуст. 23 Закону України «Про прокуратуру»звернувся до суду з позовом в інтересах державив особі Управління соціально-економічного розвитку території Новоград-Волинської районної військової адміністрації (далі - Управління) до відповідачки ОСОБА_2 про стягнення з останньої на користь держави в особі Управління заподіяну кримінальним правопорушенням майнову шкоду у сумі 411 939 (чотириста одинадцять тисяч дев`ятсот тридцять дев`ять) грн. 46 коп.

На обґрунтування позовних вимог прокурор зазначив, що ухвалою Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області по справі №285/1505/21 від 16.02.2022 року ОСОБА_2 було звільнено від кримінальної відповідальностіза ч. 2ст. 367 КК Україниу зв`язку із закінченням строків давності притягнення її до кримінальної відповідальності. Кримінальне провадження №285/1505/21 (42018061240000036) відносно ОСОБА_2 закрито. Зазначеним судовим рішення, що набрало законної сили, встановлено, що ОСОБА_2 як заступникголови тендерногокомітету,виконуюча обов`язкиголови тендерногокомітету відділуосвіти Новоград-Волинськоїрайонної державноїадміністрації здійснюючиорганізаційно-розпорядчіфункції,будучи службовоюособою відповіднодо положеньп.1Примітки дост.364Кримінального кодексуУкраїни,неналежно виконуючисвої службовіобов`язкичерез несумліннеставлення доних,проводячи засіданнятендерного комітету,в порушеннявимог Положенняпро тендернийкомітет абоуповноважену особу(осіб),режиму економіївикористання бюджетнихкоштів,а такожпринципу максимальноїекономії таефективності,здійснення закупівель,що передбаченіп.2ч.1ст.3Закону Пропублічні закупівлі,не використалаоб`єктивнуможливість особистота непоклала функціюна окремогочлена комітету,з проведеннязапиту ціновихпропозицій длявизначення оптимальноївартості обладнаннязгідно предметудоговору №232/твід 28.12.2018року.Будь-якоїз дій,а самездійснення маркетинговогодослідження,вивчення ситуаціїна ринку,моніторингу комерційнихпропозицій потенційнихпостачальників товарів,надавачів послугта виконавцівробіт якз відкритихджерел,так ібезпосередньо консультуючисьз ними,дослідження інформаціїщодо ціновогодіапазону іззастосуванням аналітичногомодуля bi.prozorro.org,отримання данихвід органіввлади,підприємств,установ організаційзгідно їхфункцій,а такожз іншихджерел інформації,яка можебути використанадля формуванняочікуваної вартостіпредмета закупівлі, ОСОБА_2 здійснено небуло.Також, ОСОБА_2 ,будучи службовоюособою,виступаючи відімені розпорядникабюджетних коштів,який здійснюєзакупівлю,внаслідок неналежноговиконання юридичнообов`язкових,об`єктивнонеобхідних тареально можливихдій,у порушенняпринципу економіївикористання бюджетнихкоштів,не відхилилатендерну пропозиціюФОП ОСОБА_3 ,що призвелодо завищенняобладнання згіднодоговору поставки№ 232/твід 28.12.2016року табезпідставного перерахуваннягрошових коштівФОП ОСОБА_3 в сумі411939,46грн.

Цивільний позов в кримінальному провадженнізалишено без розгляду та роз`яснено право на звернення в порядку цивільного судочинства.

У поданому відзиві відповідачка позовні вимоги не визнала та просила у їх задоволенні відмовити з наступних підстав: прокурором не надано доказів про її винність у заподіяній шкоді і шкода заподіяна саме Управлінню: невірне нормативне обґрунтування позову; прокурором пропущено строк звернення до суду згідно ч. 3 ст.233 КЗпП України; відсутність підстав у прокурора зі зверненням з даним позовом до суду.

У відповіді на відзив прокурор просив суд відхилити всі доводи відповідачки, які вона виклала у відзиві, оскільки вони є безпідставними та спростовуються долученими до позовної заяви доказами.

В судовому засіданні прокурор підтримав позовні вимоги та просив їх задовольнити в повному обсязі.

Відповідачка та її представник в судовому засіданні просили у задоволенні позовних вимог відмовити з підстав викладених у відзиві та додаткових письмових поясненнях.

Представник третьої особи в судове засідання не прибув, направив заяву про слухання справи у його відсутності.

Вислухавши усні пояснення учасників справи, дослідивши наявні матеріали в справі та давши їм належну оцінку, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з частиною п1ятоюстатті 175 ЦПК Україниу разі пред`явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення. Близька за змістом вимога застосовується згідно з абзацами першим і другим частини четвертоїстатті 23 Закону України «Про прокуратуру»: прокурор має обґрунтувати наявність підстав для представництва.

Як випливає з позовної заяви, прокурором згідно з вимогами частини четвертоїстатті 56 ЦПК України, абзацу першого частини третьої, абзацу першого частини четвертоїстатті 23 Закону України «Про прокуратуру»у тексті позовної заяви обґрунтовано неналежне здійснення захисту державних інтересів уповноваженим органом у спірних правовідносинах (тобто, наведено підставу для представництва інтересів держави), а також обґрунтовано, у чому, з його погляду, полягає порушення цих інтересів (тобто наведено підстави позову).

Таким чином доводи відповідачки ОСОБА_2 та її представника, що у прокурора відсутні повноваження на звернення з даним позов, суд відхиляє.

Відповідно до частини першоїстатті 9 Цивільного кодексу України(далі -ЦК України) положення цьогоКодексузастосовуються також до трудових відносин, якщо вони не врегульовані іншими актами законодавства.

За змістом частини першої статті 3 КЗпП України трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, регулює законодавство про працю.

Оскільки за позовом прокурора Адамська О. А. має відшкодувати шкоду, завдану державі в особі, у тому числі, органу, в якому відповідачка працювала, то вона має нести, у разі доведення, відповідальність за шкоду, завдану при виконанні трудових обов`язків.

Працівники несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації внаслідок порушення покладених на них трудових обов`язків (стаття 130 КЗпП України).

Встановлено, ухвалою Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області по справі №285/1505/21 від 16.02.2022 року ОСОБА_2 було звільнено від кримінальної відповідальностіза ч. 2ст. 367 КК Україниу зв`язку із закінченням строків давності притягнення її до кримінальної відповідальності ст.49 КК України).

Як вбачається з ухвали суду, яка набрала законної сили, ОСОБА_2 як заступник голови тендерного комітету, виконуюча обов`язки голови тендерного комітету відділу освіти Новоград-Волинської районної державної адміністрації здійснюючи організаційно-розпорядчі функції, будучи службовою особою відповідно до положень п. 1 Примітки до ст. 364 Кримінального кодексу України, виступаючи від імені розпорядника бюджетних коштів, який здійснює закупівлю, внаслідок неналежного виконання юридично обов`язкових, об`єктивно необхідних та реально можливих дій, у порушення принципу економії використання бюджетних коштів, не відхилила тендерну пропозицію ФОП ОСОБА_3 , що призвело до завищення обладнання згідно договору поставки № 232/т від 28.12.2016 року та безпідставного перерахування грошових коштів ФОП ОСОБА_3 в сумі 411 939,46 грн. (а.с.11-15).

Таким чином, з ухвали суду вбачається, що шкода завдана саме ОСОБА_2 , і вона має ознаки кримінального правопорушення.

Статтею 134 КЗпП Українипередбачено, що працівники несуть матеріальну відповідальність у повному розмірі шкоди, заподіяної підприємству, установі, організації у випадках, зокрема, коли шкоди завдано діями працівника, які мають ознаки діянь, переслідуваних у кримінальному порядку.

Пунктом 9Постанови Пленуму Верховного Суду України №14 від 29.12.1992 року "Про судову практику в справах про відшкодування шкоди, заподіяної підприємствам, установам, організаціям їх працівниками "роз`яснено, що судам слід мати на увазі, що до позовних заяв про матеріальну відповідальність у повному розмірі шкоди, заподіяної діями працівника, які мають ознаки діянь, переслідуваних у кримінальному порядку (п. 3 ст. 134 КЗпП),повинні додаватисьдокази,які підтверджують,що вчиненняпрацівником такихдіянь встановленоу порядкукримінального судочинства. Матеріальна відповідальність у повному розмірі шкоди покладається і в тих випадках, коли шкода заподіяна діями працівника, що мають ознаки діянь, переслідуваних у кримінальному порядку, але він був звільнений від кримінальної відповідальності у зв`язку зі спливом строку давності для притягнення до кримінальної відповідальності, або з інших підстав, передбачених законом.

Встановлено, що згідно висновку товарознавчої експертизи від 29.09.2020 року №1251/2623-2697/20-25, висновку додаткової товарознавчої експертизи від 17.03.2021 року та висновку економічної експертизи від 19.03.2021 р. №505/583/.../585/21-21 у кримінальному провадженні №42018061240000036, різниця вартості придбаного обладнання згідно договору №232/т від 28.12.2016 року, укладеного між ФОП Гарбузюк та відділом освіти Новоград-Волинської РДА склала в сумі 411 939,46 грн. (а.с.31-74).

Доводи відповідачки ОСОБА_4 , що під час проведення експертиз не було враховано інші витрати, зокрема роботи щодо підключення обладнання, судом до уваги не беруться, оскільки в порушення вимог ст. 12, 81 ЦПК України нею не було надано суду доказів на підтвердження своїх доводів. А своїм правом на заявлення клопотання щодо призначення експертизи з включенням до неї необхідних на її думку питань вона під час досудового розслідування та під час розгляду даної справи не зверталась. Також відповідачка не заперечувала встановлених слідством обставин (суми збитків) в межах кримінального провадження, а навпаки просила закрити кримінальне провадження у зв`язку зі спливом строку давності.

Таким чином, встановлені судом обставини дають підстави дійти висновку, що розмір заподіяно шкоди діями ОСОБА_4 складає в сумі 411 939,46 грн..

При вирішенні спорів щодо відшкодування шкоди, завданої діями працівника, суд також повинен перевірити, чи додержався власник або уповноважений ним орган установленого статтею 233 КЗпП України річного строку з дня виявлення заподіяної працівником шкоди для звернення до суду з позовом про її відшкодування

Цей строк застосовується і в разі звернення із заявою прокурора.

Днем виявлення шкоди необхідно вважати день, коли власнику або уповноваженому ним органу стало відомо про наявність шкоди, завданої працівником.

Значення слова «виявлення» в українській мові. Це слово походить від дієслова доконаного виду «виявити». В українській мові слово «виявити» - багатозначне. Одне з його значень, що стосується правової сфери, таке: «перевіривши що-небудь, установити якийсь факт».

Таким чином, днем виявлення шкоди потрібно вважати день підписання відповідного акта або висновку за результатом перевірки (в результаті інвентаризації матеріальних цінностей, при ревізії або перевірці фінансово-господарської діяльності підприємства, установи, організації, отримання висновку експертизи).

Судом не беруться до уваги доводи захисника, що строк звернення до суду слід рахувати з дня підписання акту приймання-передачі матеріальних цінностей, оскільки зазначеним актом посвідчується лише факт передачі майна від однієї особи іншій, а не наявність чи відсутність збитків, які заподіяно, в даному випадку, внаслідок завищення вартості цього майна.

Встановлено,що виявленняшкоди таїї розмірувідбулось напідставі висновку товарознавчої експертизи від 29.09.2020 року №1251/2623-2697/20-25, проведеної у кримінальному провадженні №42018061240000036 (а.с.31-45).

Отже, в даному випадку право на звернення з позовом до суду виникло 29.09.2020 року.

Встановлено, що з позовом до суду прокурор звернувся разом з подачею обвинувального акту, а саме 29.03.2021 року, тобто в межах річного строку (ст.233 КЗпПУ).

Ухвалою Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області №285/1505/21 від 16 лютого 2022 року цивільний позов в кримінальному провадженнізалишено без розгляду та роз`яснено право на звернення в порядку цивільного судочинства (а.с.11,12).

Згідно ч. 2 ст.265 ЦК України якщо судзалишив безрозгляду позов,пред`явленийу кримінальномупровадженні,час віддня пред`явленняпозову донабрання законноїсили судовимрішенням,яким позовбуло залишенобез розгляду,не зараховуєтьсядо позовноїдавності. Якщо частина строку, що залишилася, є меншою ніж шість місяців, вона подовжується до шести місяців.

Разом з тим, відповідно до п.19 «Прикінцевих таперехідних положень»ЦК Україниу період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану строки, визначені, зокрема статтею 265 цього Кодексу, продовжуються на строк його дії.

Враховуючи вищевикладене суд вважає, що прокурором не пропущений строк для звернення до суду про стягнення з ОСОБА_4 шкоди завданої при виконанні трудових обов`язків, у зв`язку з чим позовні вимоги задовольняє.

Також з урахуванням задоволення позову, наявні підстави згідно ст. 141 ЦПК України для стягнення із відповідачки на користь держави судового збору.

Керуючись ч. 6 ст. 259, 265, 268, 273 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги керівника Новоград-Волинської окружної прокуратури Житомирської області до ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог Управління соціально-економічного розвитку території Новоград-Волинської районної військової адміністрації, про відшкодування завданої кримінальним правопорушенням шкоди задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , проживаючої АДРЕСА_1 ) на користь держави в особі Управління соціально-економічного розвитку території Новоград-Волинської районної військової адміністрації (ЄДРПОУ 44048062) заподіяну кримінальним правопорушенням майнову шкоду у сумі 411 939 (чотириста одинадцять тисяч дев`ятсот тридцять дев`ять) грн. 46 коп.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір в розмірі 4119 (чотири тисячі сто дев`ятнадцять ) грн. 39 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а в разі оголошення лише вступної та резолютивної частини судового рішення з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення виготовлено 23 грудня 2022 року.

Головуючий

СудНовоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення19.12.2022
Оприлюднено28.12.2022
Номер документу108088468
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої майну фізичних або юридичних осіб

Судовий реєстр по справі —285/4352/22

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Ухвала від 08.05.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Постанова від 20.03.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Микитюк О. Ю.

Постанова від 20.03.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Микитюк О. Ю.

Ухвала від 14.02.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Микитюк О. Ю.

Ухвала від 14.02.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Микитюк О. Ю.

Ухвала від 02.02.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Микитюк О. Ю.

Рішення від 19.12.2022

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Мозговий В. Б.

Рішення від 19.12.2022

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Мозговий В. Б.

Ухвала від 31.10.2022

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Мозговий В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні