Ухвала
від 16.12.2022 по справі 295/11467/22
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/11467/22

Категорія 75

2/295/2590/22

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

16.12.2022 року

Суддя Богунського районного суду м. Житомира Воробйова Т.А.,

вирішуючи питання про відкриття провадження у цивільній справі

за позовною заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 )

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Інвест Плюс» (м. Житомир, вул. Перемоги, 53)

про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся до Богунського районного суду м. Житомира з вищезазначеною позовною заявою.

Ухвалою суду від 17.11.2022 позовну заяву було залишено без руху та встановлено позивачу строк для усунення виявлених недоліків, що не перевищує 7 (семи) днів з моменту отримання копії ухвали.

12.12.2022, на виконання ухвали суду від 17.11.2022 про залишення позовної заяви без руху, позивачем подано заяву про усунення недоліків позову.

Позовна заява відповідає вимогам ст.175 ЦПК України, спір підсудний Богунському районному суду.

Підстав для повернення позовної заяви та відмови у відкритті провадження у справі, передбачених статтями 185, 186 ЦПК України, не вбачається.

Враховуючи категорію та складність справи, обсяг та характер доказів, що підлягають дослідженню, необхідність заслухати пояснення сторін, керуючись статтями 19, 274 ЦПК України суддя вважає, що позовна заява підлягає розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

Окрім того, разом із заявою про усунення недоліків, позивачем подано клопотання про витребування доказів, у якому позивач просить витребувати у відповідача: копію розрахунку про нарахування додаткової відпустки учаснику ліквідації аварії на ЧАЕС категорія 1 з вказаними утриманнями податками військовий збір та ПДФО; інформацію про надходження сум оплати додаткової відпустки на розрахунковий рахунок ТОВ Інвест-плюс в Укрексімбанку м. Житомир; копію розрахунку компенсації за невикористану відпустку з 18.02.2019 по день звільнення - 16.09.2022 з вказаними утриманнями податків (військового збору та ПДФО); копію розрахунку нарахування зарплати за період з 01.09.2022 по 16.09.2022 з вказаними утриманими податками військового збору та ПДФО; копію розрахунку нарахування заробітної плати за серпень 2022 року з вказаними утриманих податків та зборів; штатний розпис, діючий у 2022 році; копії документів про виплату вказаних сум при наявності; розрахунок середньоденного заробітку для нарахування середнього заробітку за час затримки розрахунку.

Клопотання обґрунтоване тим, що на неодноразові звернення позивача до відповідача з питанням отримання вищевказаної інформації та документів, які необхідні для підтвердження обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, відповідач у їх наданні відмовив та не обґрунтував підстави такої відмови.

Відповідно до частин 2, 3 ст. 12 Цивільного процесуального кодексу України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з ч. 1 ст. 81 Цивільного процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частиною 2 ст. 83 Цивільногопроцесуального кодексуУкраїни визначено, що позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Відповідно дост.84Цивільногопроцесуального кодексуУкраїни учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третійстатті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Нормами ч. 2 ст. 187 Цивільногопроцесуального кодексуУкраїни передбачено, що про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначаються, зокрема, результат вирішення заяв і клопотань позивача, що надійшли разом із позовною заявою, якщо їх вирішення не потребує виклику сторін.

Зважаючи на те, що документи, які просить витребувати позивач, стосуються обставин, що підлягають встановленню судом під час розгляду справи та мають істотне значення для вирішення спору, а також самостійно надати їх до суду позивач не має можливості, тому клопотання про витребування доказів підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 19, 84, 174, 175, 178, 179, 180, 187, 274, 277, 278, 352 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в :

Відкрити провадження у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Інвест Плюс» про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку.

Розгляд справи проводити в порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні з повідомленням сторін.

Призначити розгляд справи на 12:00 год 20.01.2023, викликати сторін до Богунського районного суду м. Житомира за адресою: м. Житомир, м-н. Соборний 1, зал судового засідання №2-Б-7.

Одночасно з копією цієї ухвали відповідачу надсилається копія позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Клопотання позивача про витребування доказів задовольнити.

Витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю «Інвест Плюс»:

копію розрахунку про нарахування додаткової відпустки учаснику ліквідації аварії на ЧАЕС категорія 1 з вказаними утриманнями податками військовий збір та ПДФО;

інформацію про надходження сум оплати додаткової відпустки на розрахунковий рахунок ТОВ Інвест-плюс в Укрексімбанку м. Житомир;

копію розрахунку компенсації за невикористану відпустку з 18.02.2019 по день звільнення - 16.09.2022 з вказаними утриманнями податків (військового збору та ПДФО);

копію розрахунку нарахування зарплати за період з 01.09.2022 по 16.09.2022 з вказаними утриманими податками військового збору та ПДФО;

копію розрахунку нарахування заробітної плати за серпень 2022 року з вказаними утриманих податків та зборів;

штатний розпис, діючий у 2022 році; копії документів про виплату вказаних сум при наявності;

розрахунок середньоденного заробітку для нарахування середнього заробітку за час затримки розрахунку.

Попередити про встановлену законодавством відповідальність за ненадання доказів.

Відповідно до ч.ч.7-10 ст.84ЦПК України, особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

У разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами, або, у разі неподання таких доказів позивачем, - також залишити позовну заяву без розгляду.

Відповідно до вимог ч.ч.1,2 ст.174 ЦПК України при розгляді справи судом у порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

Відповідач маєправо подати досудувідзивна позовнузаяву. Вимоги до відзиву на позовну заяву встановлені ст.178 ЦПК України.

Відповідно до ч.ч.3-6 ст.178 ЦПК України відзив повинен містити:

1) найменування (ім`я) позивача і номер справи;

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові для фізичних осіб) відповідача, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв`язку, офіційну електронну адресу та адресу електронної пошти, за наявності;

3) у разі повного або часткового визнання позовних вимог - вимоги, які визнаються відповідачем;

4) обставини, які визнаються відповідачем, а також правову оцінку обставин, надану позивачем, з якою відповідач погоджується;

5) заперечення (за наявності) щодо наведених позивачем обставин та правових підстав позову, з якими відповідач не погоджується, із посиланням на відповідні докази та норми права;

6) перелік документів та інших доказів, що додаються до відзиву, та зазначення документів і доказів, які не можуть бути подані разом із відзивом, із зазначенням причин їх неподання;

7) заперечення (за наявності) щодо заявленого позивачем розміру судових витрат, які позивач поніс та очікує понести до закінчення розгляду справи по суті;

8) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які відповідач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

До відзиву додаються:

1) докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем;

2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

До відзиву, підписаного представником відповідача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача.

Встановити відповідачустрок 15днів здня врученнякопії ухвалипро відкриттяпровадження усправі дляподачівідзивунапозовтанадання доказів в обґрунтування заперечень, якщо такі докази не надані позивачем.

В разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин справа буде розглянута за наявними матеріалами.

Позивач маєправонадативідповідь навідзивпротягом5днівзмоменту отриманнявідзиву. Згідно з ч.3 ст.179 ЦПК України до відповіді на відзив застосовуються правила, встановлені частинами третьою - п`ятою статті 178 цього Кодексу.

Відповідач має право податизапереченнянавідповідь навідзивпротягом5днівзмоментуотримання відповідінавідзив. Частиною 3 статті 180 ЦПК України до заперечення застосовуються правила, встановлені частинами третьою - п`ятою статті 178 цього Кодексу.

Відповідно до ст.83 ЦПК України сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Позивач повинен подати докази разом з поданням позовної заяви.

Відповідач повинен подати суду докази разом з поданням відзиву.

Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Копії доказів(крімречових доказів),що подаютьсядо суду,заздалегідь надсилаютьсяабо надаютьсяособою,яка їхподає,іншим учасникамсправи.Суд небере доуваги відповіднідокази уразі відсутностіпідтвердження надсилання(надання)їх копійіншим учасникамсправи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається за електронною адресою inbox@bg.zt.court.gov.ua на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет.

Ухвала про відкриття провадження оскарженню не підлягає.

Суддя: Т.А. Воробйова

Дата ухвалення рішення16.12.2022
Оприлюднено28.12.2022
Номер документу108105571
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку

Судовий реєстр по справі —295/11467/22

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Воробйова Т. А.

Рішення від 15.06.2023

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Воробйова Т. А.

Ухвала від 16.12.2022

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Воробйова Т. А.

Ухвала від 17.11.2022

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Воробйова Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні