Ухвала
від 28.12.2022 по справі 902/1385/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про забезпечення позову

"28" грудня 2022 р. Cправа № 902/1385/22

Суддя Господарського суду Вінницької області Матвійчук В.В., розглянувши матеріали

за позовом: Комунального некомерційного підприємства "Немирівська міська лікарня" Немирівської міської ради Вінницької області (вул. Шевченка, 26, м. Немирів, Вінницька область, 22800)

до: Немирівської міської ради Вінницької області (вул. Соборна, 26, м. Немирів, Вінницька область, 22800)

про визнання недійсним та скасування розпорядження

В С Т А Н О В И В :

На розгляд Господарського суду Вінницької області надійшла позовна заява № б/н від 27.12.2022 (вх. №1388/22 від 27.12.2022) Комунального некомерційного підприємства "Немирівська міська лікарня" Немирівської міської ради Вінницької області з вимогами до Немирівської міської ради Вінницької області про визнання недійсним та скасування розпорядження міського голови Немирівської міської ради Вінницької області від 21 грудня 2022 року № 425-рк-о "Про призначення тимчасово виконуючою обов`язки генерального директора комунального некомерційного підприємства "Немиріська міська лікарня" Немирівської міської ради Вінницької області Верлан-Кульшенко Олену Олександрівну".

Ухвалою суду від 28.12.2022 за вказаним позовом відкрито провадження у справі №902/1385/22 з призначенням до розгляду за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на 26.01.2023.

Разом з позовною заявою № б/н від 27.12.2022 (вх. №1388/22 від 27.12.2022) до суду надійшла заява № б/н від 27.12.2022 (вх. № 01-48/58/22) про застосування заходів забезпечення позову відповідно до якої останній просить суд:

Зупинити дію розпорядження міського голови Немирівської міської ради від 21 грудня 2022 року № 425-рк-о «Про призначення виконуючою обов`язки генерального директора комунального некомерційного підприємства «Немирівська міська лікарня» Немирівської міської ради Вінницької області Верлан-Кульшенко Олену Олександрівну».

Заборонити будь-яким суб`єктам державної реєстрації, державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, які уповноважені відповідно до законодавства України здійснювати реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, вчиняти та здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо внесення чи зміну відомостей про керівника комунального некомерційного підприємства «Немирівська міська лікарня» Немирівської міської ради Вінницької області (ЄДРПОУ 01982614, вул. Шевченка, 26, м. Немирів, Немирівський район, Вінницька область, 22800).

Розглянувши подану заяву Комунального некомерційного підприємства «Немирівська міська лікарня» Немирівської міської ради Вінницької області про забезпечення позову, суд зазначає таке.

За приписами статті 136 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Частиною першою статті 137 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позов забезпечується, зокрема, накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачу і знаходяться у нього чи в інших осіб; забороною відповідачу вчиняти певні дії; встановленням обов`язку вчинити певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві, або виконувати щодо нього інші зобов`язання; зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку; іншими заходами, необхідними для забезпечення ефективного захисту або поновлення порушених чи оспорюваних прав та інтересів, якщо такий захист або поновлення не забезпечуються заходами, зазначеними у пунктах 1 - 9 цієї частини.

Частинами першою, третьою статті 138 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що заява про забезпечення позову подається: 1) до подання позовної заяви - за правилами підсудності, встановленими цим Кодексом для відповідного позову, або до суду за місцезнаходженням предмета спору - якщо суд, до підсудності якого відноситься справа, визначити неможливо; 2) одночасно з пред`явленням позову - до суду, до якого подається позовна заява, за правилами підсудності, встановленими цим Кодексом; 3) після відкриття провадження у справі - до суду, у провадженні якого перебуває справа.

За змістом статті 140 Господарського процесуального кодексу України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи. Ухвалу про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову може бути оскаржено. Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

У вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням:

- розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову;

- забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу;

- наявності зв`язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову;

- імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів;

- запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Заходи до забезпечення позову повинні бути співмірними із заявленими заявником вимогами. Співмірність передбачає співвідношення господарським судом негативних наслідків від вжиття заходів до забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів, з урахуванням відповідності права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду, та майнових наслідків заборони відповідачу здійснювати певні дії.

Особа, яка подала заяву про забезпечення позову, повинна обґрунтувати необхідність вжиття відповідного заходу забезпечення позову. Достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтвердження доказами наявність фактичних обставин, з якими пов`язується застосування певного виду забезпечення позову.

Умовою застосування заходів до забезпечення позову за вимогами майнового характеру є достатньо обґрунтоване припущення, що майно, яке є у відповідача на момент пред`явлення позову до нього, може зникнути, зменшитись за кількістю або погіршитись за якістю на момент виконання рішення.

Достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов`язується застосування певного виду забезпечення позову.

Під час вирішення питання щодо забезпечення позову обґрунтованість позову не досліджується, оскільки питання обґрунтованості заявлених позовних вимог є предметом дослідження судом під час розгляду спору по суті та не вирішується ним під час розгляду клопотання про забезпечення позову.

Якщо позивач звертається до суду з немайновою позовною вимогою, судове рішення у разі задоволення якої не вимагатиме примусового виконання, то в даному випадку не має взагалі застосуватися та досліджуватися така підстава вжиття заходів забезпечення позову, як достатньо обґрунтоване припущення, що невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду, а має застосовуватися та досліджуватися така підстава вжиття заходів забезпечення позову як достатньо обґрунтоване припущення, що невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

В таких немайнових спорах має досліджуватися, чи не призведе невжиття заявленого заходу забезпечення позову до порушення вимоги щодо справедливого та ефективного захисту порушених прав, зокрема, чи зможе позивач їх захистити в межах одного цього судового провадження за його позовом без нових звернень до суду (аналогічну правову позицію викладено у постанові Об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 16.08.2018 у справі № 910/1040/18).

Оскільки у цьому випадку Комунальне некомерційне підприємство «Немирівська міська лікарня» Немирівської міської ради Вінницької області звернулося до суду з немайновими позовними вимогами, судове рішення у разі задоволення яких не вимагатиме примусового виконання, то в даному випадку має застосовуватися та досліджуватися така підстава вжиття заходів забезпечення позову, як достатньо обґрунтоване припущення, що невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся до суду.

В обґрунтування поданої заяви заявник зазначає, що станом на день видання спірного розпорядження ОСОБА_1 , на підставі Контракту від 26 грудня 2018 року та Додаткової угоди від 23 липня 2020 року № 1, здійснював та здійснює поточне керівництво підприємством.

Пунктом 7.9 Статуту визначено, що у разі відсутності головного лікаря або неможливості виконувати свої обов`язки з інших причин, обов`язки виконує заступник головного лікаря (медичний директор) чи інша особа згідно з функціональними (посадовими) обов`язками.

У зв`язку з тимчасовою непрацездатністю головного лікаря ОСОБА_1, наказом від 20.12.2022 року № 1082-к, відповідно до положень пункту 7.5.1 Статуту, покладено виконання функціональних обов`язків головного лікаря на заступника головного лікаря з медичної частини Оцупка Юрія Петровича, з наданням тимчасового права першого підпису з 20.12.2022 року.

Попри це, розпорядженням міського голови Немирівської міської ради Вінницької області від 21 грудня 2022 року № 425-рк-о "Про призначення тимчасово виконуючого обов`язки генерального директора комунального некомерційного підприємства "Немиріська міська лікарня" Немирівської міської ради Вінницької області Верлан-Кульшенко Олену Олександрівну".

Тому заявник вважає, що є очевидними ознаки протиправності вищевказаного розпорядження, адже воно суперечить правам та інтересам Комунального некомерційного підприємства «Немирівська міська лікарня» Немирівської міської ради Вінницької області, створює загрозу для нормального функціонування та виконання завдань визначених Статутом Підприємства.

Посилаючись на те, що вжиття заходів забезпечення позову є процесуальною гарантією захисту прав сторін у справі в зв`язку із чим не може порушувати їх прав та інтересів і не є вирішенням судового спору по суті, а не забезпечення позову може утруднити або навіть зробити неможливим виконання рішення суду, заявник вважає, що вимоги заяви про вжиття заходів забезпечення позову шляхом зупинення дії розпорядження міського голови Немирівської міської ради від 06 грудня 2022 року № 422-рк-о «Про призначення виконуючою обов`язки генерального директора комунального некомерційного підприємства «Немирівська міська лікарня» Немирівської міської ради Вінницької області Верлан-Кульшенко Олену Олександрівну» та заборони будь-яким суб`єктам державної реєстрації, державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, які уповноважені відповідно до законодавства України здійснювати реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань, вчиняти та здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо внесення чи зміну відомостей про керівника Комунального некомерційного підприємства «Немирівська міська лікарня» Немирівської міської ради Вінницької області, на час розгляду даної справи підлягають задоволенню.

Дослідивши наведені заявником обставини та докази в обґрунтування необхідності вжиття заходів забезпечення позову, суд дійшов висновку, що виконання оскаржуваного розпорядження міського голови Немирівської міської ради від 06 грудня 2022 року № 422-рк-о під час розгляду справи значно утруднить чи зробить неможливим виконання рішення суду у даній справі виходячи з того, що предметом спору є вимога про визнання недійсним та скасування спірного розпорядження.

Згідно з п. 31 ч. 2 ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб: дата прийняття, дата набрання законної сили та номер судового рішення, на підставі якого проведено реєстраційну дію.

Відповідно до ч. 10 ст. 13 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» державна судова адміністрація України забезпечує передачу до Єдиного державного реєстру примірника судового рішення, яке тягне за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, судового рішення про арешт корпоративних прав та про заборону (скасування заборони) вчинення реєстраційних дій - у день набрання рішенням суду законної сили.

Відповідно до ч. 5 ст. 14 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» направлення судових рішень, які тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, та про заборону (скасування заборони) вчинення реєстраційних дій здійснюється у порядку інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром та Єдиним державним реєстром судових рішень.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі або заборону (скасування заборони) вчинення реєстраційних дій, а також надійшли в електронній формі від суду або державної виконавчої служби відповідно до Закону України «Про виконавче провадження».

Пунктом 2 ч. 1 ст. 28 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» передбачена така підстава для відмови у державній реєстрації, як «у Єдиному державному реєстрі містяться відомості про судове рішення щодо заборони проведення реєстраційної дії».

Отже, заборона вчинення реєстраційних дій є одним із визначених законом способів забезпечення позову, який передбачений зокрема Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (правова позиція викладена в постанові Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду у справі № 915/508/18 від 09.11.2018).

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 5 Господарського процесуального кодексу України здійснюючи правосуддя, господарський суд захищає права та інтереси фізичних і юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного права чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

Враховуючи викладене вище, суд зазначає що належним, співмірним та адекватним заходом забезпечення позову буде зупинення дії розпорядження міського голови Немиріської міської ради Вінницької області № 425-рк-о від 21.12.2022 шляхом заборони будь-яким суб`єктам державної реєстрації, державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, які уповноважені відповідно до законодавства України здійснювати реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, вчиняти та здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо внесення чи зміну відомостей про керівника Комунального некомерційного підприємства «Немирівська міська лікарня» Немирівської міської ради Вінницької області (ЄДРПОУ 01982614, вул. Шевченка, 26, м. Немирів, Немирівський район, Вінницька область, 22800).

Дійшовши таких висновків суд зважає, що у разі, якщо до закінчення розгляду даної справи спірне розпорядження діятиме, позивач не в змозі буде захистити або поновити свої права в межах одного цього судового провадження за його позовом без нових звернень до суду, що істотно ускладнить ефективний захист та поновлення порушених чи оспорюваних прав та інтересів позивача, за захистом яких він звернулвся з позовом у даній справі.

Таким чином, вжиті заходи забезпечення позову мають наслідком лише збереження існуючого становища до розгляду даної справи по суті та ніяким чином не зумовлюють фактичного вирішення спору по суті.

Слід зазначити, що під час вирішення питання щодо забезпечення позову, обґрунтованість позову не досліджується, адже питання обґрунтованості заявлених позовних вимог є предметом дослідження судом під час розгляду спору по суті і не вирішується ним під час розгляду заяви про забезпечення позову.

Крім того, суд зазначає, що відповідно до ч. 7, 9 Господарського процесуального кодексу України у разі ухвалення судом рішення про задоволення позову заходи забезпечення позову продовжують діяти протягом дев`яноста днів з дня набрання вказаним рішенням законної сили або можуть бути скасовані за вмотивованим клопотанням учасника справи. У випадку залишення позову без розгляду, закриття провадження у справі або у випадку ухвалення рішення щодо повної відмови у задоволенні позову, суд у відповідному судовому рішенні зазначає про скасування заходів забезпечення позову.

З приводу зустрічного забезпечення, суд зазначає, що відповідач чи інша зацікавлена особа не позбавлені права та можливості звернутись до суду з окремим клопотанням про застосування заходів зустрічного забезпечення у відповідності до ст. 141 Господарського процесуального кодексу України.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 2, 4, 14, 20, 73, 74, 79, 86, 136-140, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву Комунального некомерційного підприємства "Немирівська міська лікарня" Немирівської міської ради Вінницької області № б/н від 27.12.2022 (вх. №1388/22 від 27.12.2022) про забезпечення позову задовольнити .

Зупинити дію розпорядження міського голови Немиріської міської ради Вінницької області № 425-рк-о від 21 грудня 2022 року "Про призначення тимчасово виконуючою обов`язки генерального директора комунального некомерційного підприємства "Немиріська міська лікарня" Немирівської міської ради Вінницької області Верлан-Кульшенко Олену Олександрівну" шляхом заборони будь-яким суб`єктам державної реєстрації, державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, які уповноважені відповідно до законодавства України здійснювати реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, вчиняти та здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо внесення чи зміну відомостей про керівника Комунального некомерційного підприємства «Немирівська міська лікарня» Немирівської міської ради Вінницької області (ЄДРПОУ 01982614, вул. Шевченка, 26, м. Немирів, Немирівський район, Вінницька область, 22800).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 28.12.2022 та підлягає негайному виконанню.

Ухвала про забезпечення позову є виконавчим документом, підлягає негайному виконанню в порядку, визначеному Законом України "Про виконавче провадження", та може бути пред`явлена до виконання в передбаченому чинним законодавством порядку протягом 3 років.

Примірник ухвали, засвідчений гербовою печаткою суду надіслати позивачу, відповідачу копію ухвали - рекомендованими листами з повідомленнями про вручення поштового відправлення, та на відомі суду адреси електронної пошти позивача - crl_nem@ukr.net, представника позивача - absp.vn@gmail.com, відповідача - ІНФОРМАЦІЯ_1

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та відповідно до ст.255 ГПК України підлягає оскарженню в апеляційному порядку до апеляційного господарського суду, у межах територіальної юрисдикції якого перебуває місцевий господарський суд.

Ухвала підписана 28.12.2022.

Суддя Василь МАТВІЙЧУК

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу (вул. Шевченка, 26, м. Немирів, Вінницька область, 22800)

3 - відповідачу (вул. Соборна, 26, м. Немирів, Вінницька область, 22800)

Дата ухвалення рішення28.12.2022
Оприлюднено03.01.2023

Судовий реєстр по справі —902/1385/22

Судовий наказ від 22.05.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Постанова від 02.05.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Мельник О.В.

Ухвала від 18.04.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Мельник О.В.

Ухвала від 05.04.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Мельник О.В.

Рішення від 09.03.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Постанова від 21.02.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Грязнов В.В.

Ухвала від 09.02.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 06.02.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Грязнов В.В.

Ухвала від 26.01.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 28.12.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні