Рішення
від 19.08.2010 по справі 2-8200/2010
ІЛЛІЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

№ 2-8200/2010

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М     У К Р А Ї Н И

19 серпня  2010 року Іллічівський районний суд м. Маріуполя  Донецької області під головуванням судді Іванченко А.М.., при секретарі Корольовій Т.О.., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Маріуполі цивільну справу за позовом   ОСОБА_1 до Управління пенсійного фонду України  Іллічівського району м. Маріуполя, про визнання дій неправомірними та зобов’язання здійснити перерахунок пенсії,

В С Т А Н О В И В :

26.07.2010 року  позивачка звернулася з позовною заявою до Управління Пенсійного фонду України в Іллічівському районі м. Маріуполя про визнання дій неправомірними та зобов’язання здійснити перерахунок пенсії за 2009 рік , посилаючись на те, що вона отримує пенсію за віком, але продовжує працювати.   12.03.2010 р.  вона звернулася із заявою до відповідача про перерахунок пенсії на підставі ч.4 ст. 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». За її заявою перерахунок пенсії було проведено відповідачем виходячи із показника заробітної плати в середньому на одну особу по Україні за 2007 рік, в той час як за Законом зобов’язані були взяти до уваги цей показник за рік, який передує року проведення перерахунку, тобто за 2009 рік. Свої дії відповідач пояснює роз’ясненнями, які їм надані Пенсійним фондом України, що позивач вважає незаконним та таким, що порушує його пенсійні права та суперечить вимогам статті 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».  Просила визнати дії відповідача неправомірними та  зобов’язати Управління пенсійного фонду України в Іллічівському районі м. Маріуполя Донецької області провести перерахунок пенсії за 2010 р. , виходячи з урахування середньої заробітної плати по економіці країни за 2009 рік у розмірі 1650 грн. 43 коп ..

         Позивач у судове засідання не з»явився, просила слухати справу за її відсутністю, позовні вимоги підтримала.

          Представник відповідача у судове засідання не з’явилася, надіслала заяву про розгляд справи за її відсутності та заперечення, згідно з якими проти позовних вимог заперечувала, посилаючись на те, що         ОСОБА_1 дійсно перебуває на обліку   в УПФУ в Іллічівськом районі і отримує пенсію, а 12.03.2010 р.  звернулася до відповідача із заявою про перерахунок пенсії, на підставі  якої їй було відмовлено в перерахунку пенсії по заробітку, та проведено перерахунок по стажу. З 01.03.2010 р . їй здійснено перерахунок пенсії, виходячи із положень п.11 пп.3 Постанови КМУ № 530 від 28.05.08 р. виходячи із застосування показника заробітної плати (доходу) в середньому на одну особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески та які враховуються для обчислення пенсії, за 2007 рік. Ці положення зазначені у спільному листі Міністерства праці та соціальної політики України та Пенсійного фонду України від 11.03.09 р. за № 20/0/18-09/039 та № 4096/02-01. Вимоги позивача про застосування такого показника за 2009 рік вважала незаконними та просила відмовити у задоволенні позову в повному обсязі.

         Суд, дослідивши доводи відповідача, матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

 Судом встановлено, що позивач перебуває на обліку в УПФУ  в Іллічівському районі м. Маріуполя Донецької області отримує пенсію за віком, що не оспорюється сторонами і підтверджується пенсійним посвідченням НОМЕР_1 .

      З 1 січня 2004 року набрав чинності Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року № 1058-ІV, який відповідно до його преамбули визначає принципи, засади і механізм функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій.

    Абзацом другим преамбули передбачено, що зміна умов і норм загальнообов'язкового державного пенсійного страхування здійснюється виключно шляхом внесення змін до цього Закону. Частиною 3 статті 4 даного Закону передбачено, що умови, норми та порядок пенсійного забезпечення визначаються виключно законами про пенсійне забезпечення.

     Право громадян України на отримання пенсійних виплат та соціальних послуг визначене статтею 8 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

           Відповідно до частини четвертої статті 42 Закону України «Про загальнообов‘язкове державне  пенсійне страхування» у разі, якщо особа продовжувала працювати, провадиться перерахунок пенсії з урахуванням не менше ніж 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії  здійснюється  із  заробітної  плати (доходу),  з  якої  була обчислена пенсія.  За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії провадиться  із  заробітної  плати  за  періоди страхового  стажу,  зазначені  в  частині  першій  статті 40 цього Закону,  із застосуванням  показника  середньої  заробітної  плати працівників  в  середньому  на одну застраховану особу в цілому по Україні,  з якої сплачено страхові внески  та  яка  відповідно  до цього  Закону  враховується для обчислення пенсії,  за календарний рік,  що передує року перерахунку пенсії.  

Із змісту частини четвертої статті 42 зазначеного Закону випливає, що для перерахунку пенсій застосовується показник середньої зарплати за рік, що передує року звернення з перерахунком пенсії. Адже, якщо при перерахунку пенсії береться заробітна плата відповідно до абзацу першого частини першої статті 40, то, відповідно, має застосовуватися і той показник середньої заробітної плати, який береться при призначенні пенсії із заробітку відповідно до цієї ж частини першої статті 40 Закону, тобто за календарний рік, що передує року звернення за перерахунком пенсії.

У Законі України «Про державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» вносилися зміни до законів лише на період до 31 грудня 2008 року, а постановою Кабінету Міністрів України від 28.05.2008 р. №530 ”Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян», на яку посилається відповідач, тільки підтверджується застосування при перерахунку пенсії показника середньої заробітної плати в Україні саме за календарний рік, що передує року перерахунку пенсії ( розділ 11, підпункт 3).

Управління Пенсійного фонду України в Іллічівському районі м. Маріуполя на обґрунтування законності своїх дій посилається на спільний лист Міністерства праці та соціальної політики і Пенсійного фонду України від 11.03.2009 р. N20/0/18-09/039, N4096/02-01, який визначив порядок застосування статей ст.40 і ст.42 (частина 4) Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, визначаючи для працюючих пенсіонерів базу для перерахунку пенсії виходячи з показника за 2007 рік, а не рік що передував року перерахунку, як прописано у Законі.

  Ці посилання суд вважає необґрунтованими, оскільки листом не можуть регулюватися пенсійні правовідносини і його зміст суперечить Закону України „Про загальнообов‘язкове державне пенсійне страхування”.

      Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

          Керуючись ст.10,11,15,109,209, 213, 215, 218 ЦПК України, суд,-

     ВИРІШИВ:

   Позов   ОСОБА_1  до Управління пенсійного фонду України  Іллічівського району м. Маріуполя про визнання дій неправомірними та зобов’язання здійснити перерахунок пенсії - задовольнити повністю.

    Визнати дії Управління Пенсійного фонду України в Іллічівському районі м. Маріуполя   при проведенні у 2010 році  перерахунку пенсії за віком ОСОБА_1 неправомірними.

    Зобов'язати Управління Пенсійного фонду України в Іллічівському районі м. Маріуполя  здійснити перерахунок та виплату  пенсії ОСОБА_1  за віком за період з 01.03.2010 року  відповідно до вимог ч.4 ст. 42, ч.4 ст. 45 Закону України „Про загальнообов‘язкове державне пенсійне страхування”, виходячи з показника середньої  заробітної  плати працівників  в  середньому  на одну застраховану особу в цілому по Україні,  з якої сплачено страхові внески  та  яка  враховується для обчислення пенсії,  за календарний рік,  що передує року перерахунку пенсії, тобто за 2009 рік.

На рішення може бути подана апеляція в Апеляційний суд Донецької області через Іллічівський районний суд м. Маріуполя.

       Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя :

СудІллічівський районний суд м.Маріуполя
Дата ухвалення рішення19.08.2010
Оприлюднено25.08.2010
Номер документу10820925
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-8200/2010

Рішення від 23.12.2010

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Антонюк О. А.

Рішення від 25.11.2010

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Гончар Марина Сергіївна

Рішення від 25.11.2010

Цивільне

Сніжнянський міський суд Донецької області

Корекян НаталІя Равіліївна

Рішення від 26.08.2010

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Бакуменко Анна Валеріївна

Рішення від 30.07.2010

Цивільне

Харцизький міський суд Донецької області

Носовська Людмила Олексіївна

Рішення від 19.08.2010

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Іванченко Алла Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні