Ухвала
від 02.01.2023 по справі 463/9257/22
ЛИЧАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №463/9257/22

Провадження №1-кс/463/94/23

У Х В А Л А

про проведення обшуку

02 січня 2023 року слідчий суддя Личаківського районного суду м. Львова ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , детектива Відділу детективів (на правах самостійного відділу) Територіального управління Бюро економічної безпеки у Львівській області ОСОБА_3 , розглянувши клопотання детектива Відділу детективів (на правах самостійного відділу) Територіального управління Бюро економічної безпеки у Львівській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором Відділу нагляду за додержанням законів органами БЕБ України Львівської обласної прокуратури ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку,-

в с т а н о в и в :

Детектив Відділу детективів (на правах самостійного відділу) Територіального управління Бюро економічної безпеки у Львівській області ОСОБА_3 , за погодженням прокурора Відділу нагляду за додержанням законів органами БЕБ України Львівської обласної прокуратури ОСОБА_4 звернувся до суду до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку. Просив надати дозвіл на проведення обшуку, який проведено у період часу з 02:27 год. до 16:43 год. 31.12.2022, вантажного фургона тентованого марки «IVECO», моделі «DAILY 70C17», д.н.з. НОМЕР_1 , чорного кольору, та причепу ПР-бортового тентованого марки «САНТЕЙ», моделі «3400», д.н.з. НОМЕР_2 , сірого кольору, які припарковані у публічно доступному місці на з`їзді з проїжджої частини траси М-11 (Львів-Шегині) в напрямку м. Львова, яка має географічні координати 49.7908616, НОМЕР_3 , неподалік АЗС «МАНГО», що за адресою: Львівська область, Яворівський район, м. Мостиська, вул. Галицька, 64, з метою виявлення, фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення та вилучення речей і документів, які мають значення у розслідуванні кримінального провадження.

Клопотання мотивує тим, що в провадженні Відділу детективів (на правах самостійного відділу) Територіального управління Бюро економічної безпеки у Львівській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №72022140000000006 від 27.11.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212КК України.

Необхідність та мотивованість проведення обшуку, детектив обґрунтовує отриманою в ході проведення досудового розслідування інформацією, в тому числі оперативною, на підтвердження наявності якої долучив до поданого клопотання відповідні письмові документи (витяг з ЄРДР; рапорт детектива Відділу детективів (на правах самостійного відділу) Територіального управління Бюро економічної безпеки у Львівській області ОСОБА_5 від 27.11.2022; протокол обшуку від 31.12.2022; рапорт детектива Відділу детективів (на правах самостійного відділу) Територіального управління Бюро економічної безпеки у Львівській області ОСОБА_6 від 29.12.2022; протокол допиту в якості свідка детектива Відділу детективів (на правах самостійного відділу) Територіального управління Бюро економічної безпеки у Львівській області ОСОБА_6 від 29.12.2022; рапорт детектива Відділу детективів (на правах самостійного відділу) Територіального управління Бюро економічної безпеки у Львівській області ОСОБА_7 від 30.12.2022).

Вказаними письмовими документами, на думку детектива, підтверджується факт того, що невстановлена група осіб, а також службові особи ТОВ «Вейп Дистрибуція» (код ЄДРПОУ 44415830), ТОВ «ФаворитЗерно» (код ЄДРПОУ 44572712), ТОВ «Укрлісхолдінг-трейд» (код ЄДРПОУ 44316151), ТОВ «Клін Кар Вош» (код ЄДРПОУ 44556423) здійснюються переміщення товарів через митний кордон України без сплати відповідних митних платежів в повному обсязі.

Так, в ході проведення оперативно-пошукових заходів виявлено та затримано поза митним контролем транспортні засоби, які здійснювали переміщення через митний кордон України в пункті попуску «Шегині» без проходження відповідного митного контролю та сплати відповідних митних платежів.

Окрім цього у ході досудового розслідування отримано оперативну інформацію про те, що для вказаної протиправної діяльності невстановленою групою осіб використовуватиметься вантажний транспортний засіб марки «IVECO», моделі «DAILY 70C17», д.н.з. НОМЕР_1 , із причепом марки «САНТЕЙ», моделі «3400», д.н.з. НОМЕР_2 , під керуванням громадянина України, який виїжджатиме на територію України через міжнародний пункту пропуску «Шегині» Львівської митниці Держмитслужби.

Надалі, детективи Відділу детективів (на правах самостійного відділу) Територіального управління БЕБ у Львівській області, які входять до складу слідчої групи у кримінальному провадженні № 72022140000000006 від 27.11.2022, здійснили виїзд за межі міста Львів у напрямку міжнародного пункту пропуску «Шегині» Львівської митниці Держмитслужби, де приблизно о 01 годині 00 хвилин 31.12.2022 на автошляху в напрямку міста Львова помічено згаданий вище вантажний транспортний засіб з причепом, який з метою втечі з місця події та приховання обставин вчинення правопорушення припаркувався у публічно доступному місці, а саме на з`їзді з проїжджої частини траси М-11 (Львів-Шегині) в напрямку м. Львова, яка має географічні координати 49.7908616, НОМЕР_3 , неподалік АЗС «МАНГО», що за адресою: АДРЕСА_1 .

Як у подальшому встановлено, зазначений вище вантажний транспортний засіб з причепом перебував під керуванням ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Власником спеціалізованого вантажного фургона тентованого марки «IVECO», моделі «DAILY 70C17», д.н.з. НОМЕР_1 , чорного кольору, є ОСОБА_9 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 . Власником загального причепу ПР-бортового тентованого марки «САНТЕЙ», моделі «3400», д.н.з. НОМЕР_2 , сірого кольору, є ОСОБА_10 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

У період часу з 02:27 год. до 16:43 год. 31.12.2022 детективами Відділу детективів (на правах самостійного відділу) ТУ БЕБ у Львівській області, у відповідності до ч. 3 ст. 233 КПК України, проведено невідкладний обшук вантажного фургона тентованого марки «IVECO», моделі «DAILY 70C17», д.н.з. НОМЕР_1 , із причепом марки «САНТЕЙ», моделі «3400», д.н.з. НОМЕР_2 .

Детектив в судовому засіданні клопотання підтримав в повному обсязі з підстав, передбачених в ньому.

Заслухавши думку детектива, дослідивши матеріали клопотання та додані до нього письмові документи, слідчий суддя вважає, що клопотання про надання дозволу на проведення обшуку слід задовольнити виходячи з наступних підстав.

Положення статті 30 Конституції України гарантують кожному недоторканність житла чи іншого володіння. Так, згідно із цією статтею «не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше, як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку».

Відповідно до ст.8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод «кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції.

Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб».

Вищенаведені положення ст.30 Конституції України кореспондуються положенням статті 233 КПК України, яка передбачає, що ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення.

Мета проведення такої процесуальної дії, як обшук, що за своєю правовою природою, за наявності для цього відповідних правових підстав, так чи інакше пов`язане із втручанням в охоронюване на конституційному рівні право на недоторканість житла чи іншого володіння, є чітко регламентованою на законодавчому рівні та розширеному тлумаченню не підлягає. Зокрема, відповідно до положень ч.1 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Частиною 3 ст.234 КПК України закріплено загальні вимоги до клопотання про надання дозволу на проведення обшуку. Так, передбачено, що у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості: про найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Судом встановлено, що в провадженні Відділу детективів (на правах самостійного відділу) Територіального управління Бюро економічної безпеки у Львівській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №72022140000000006 від 27.11.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212КК України.

Як вбачається з поданого клопотання детектив просить надати дозвіл на проведення обшуку вантажного фургона тентованого марки «IVECO», моделі «DAILY 70C17», д.н.з. НОМЕР_1 та причепу ПР-бортового тентованого марки «САНТЕЙ», моделі «3400», д.н.з. НОМЕР_2 , оскільки згідно отриманої в ході досудового розслідування інформації, в тому числі оперативної, встановлено, що вказані у клопотанні особи причетні до вчинення розслідуваного кримінального правопорушення.

Оцінюючи мотивованість та підставність поданого детективом клопотання на предмет його відповідності положенням ч.3 ст.234 КПК України, обґрунтованості зазначених у клопотанні обставин та підтвердження їх належними, допустимими, достовірними та достатніми доказами, слідчий суддя вважає за необхідне зазначити про наступне.

З представлених суду матеріалів клопотання та доданих до нього письмових документів, а також здобутої детективом в ході здійснення досудового розслідування кримінального провадження інформації, в тому числі оперативної, суд вважає належним чином обґрунтованою виниклу в ході проведення досудового розслідування необхідність в проведенні обшуку з метою додаткового виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання майна, яке було здобуте у результаті вчинення кримінального правопорушення та має доказове значення для повного та всебічного досудового розслідування та встановлення істини.

Зокрема, на причетність вказаних у клопотанні осіб до вчинення розслідуваного кримінального правопорушення вказують письмові документи, долучені детективом до матеріалів клопотання, які судом оглянуто та досліджено, а саме: витяг з ЄРДР; рапорт детектива Відділу детективів (на правах самостійного відділу) Територіального управління Бюро економічної безпеки у Львівській області ОСОБА_5 від 27.11.2022; протокол обшуку від 31.12.2022; рапорт детектива Відділу детективів (на правах самостійного відділу) Територіального управління Бюро економічної безпеки у Львівській області ОСОБА_6 від 29.12.2022; протокол допиту в якості свідка детектива Відділу детективів (на правах самостійного відділу) Територіального управління Бюро економічної безпеки у Львівській області ОСОБА_6 від 29.12.2022; рапорт детектива Відділу детективів (на правах самостійного відділу) Територіального управління Бюро економічної безпеки у Львівській області ОСОБА_7 від 30.12.2022.

А відтак з урахуванням наведеного та отриманої детективом оперативної інформації суд вважає обґрунтованими припущення детектива про те, що у вантажному фургоні тентованого марки «IVECO», моделі «DAILY 70C17», д.н.з. НОМЕР_1 та причепі ПР-бортового тентованого марки «САНТЕЙ», моделі «3400», д.н.з. НОМЕР_2 на, можуть знаходитись документи, речі, які планується відшукати та вилучити в ході проведення обшуку. У зв`язку із цим суд вважає виправданою необхідність в проведенні саме такої слідчої дії в даному випадку. Більше того, на думку суду, обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

З урахуванням наведених детективом підстав та мотивів для проведення обшуку, які обґрунтовано у відповідності до вимог КПК України, суд приходить до висновку про обґрунтованість та підставність заявлення такого клопотання, а відтак вважає, що наявні підстави для проведення обшуку.

Зважаючи на вищенаведене та з врахуванням того, що детективом доведено наявності достатніх підстав вважати, що мають місце усі вказані у ч.5 ст.234 КПК України обставини, слідчий суддя приходить до висновку про підставність та обґрунтованість заявленого детективом клопотання про надання дозволу на проведення обшуку, а тому таке задовольняє.

Керуючись вимогами ст.ст. 234, 235, 309 КПК України, -

п о с т а н о в и в:

клопотання - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку детективам Відділу детективів

(на правах самостійного відділу) Територіального управління БЕБ у Львівській області, детективам групи детективів ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_3 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 на проведення обшуку до постановлення ухвали слідчого судді, який проведено у період часу з 02:27 год. до 16:43 год. 31.12.2022, вантажного фургона тентованого марки «IVECO», моделі «DAILY 70C17», д.н.з. НОМЕР_1 , чорного кольору, та причепу ПР-бортового тентованого марки «САНТЕЙ», моделі «3400», д.н.з. НОМЕР_2 , сірого кольору, які припарковані у публічно доступному місці на з`їзді з проїжджої частини траси М-11 (Львів-Шегині) в напрямку м. Львова, яка має географічні координати 49.7908616, НОМЕР_3 , неподалік АЗС «МАНГО», що за адресою: Львівська область, Яворівський район, м. Мостиська, вул. Галицька, 64, з метою виявлення, фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення та вилучення речей, предметів і документів, які мають значення та можуть бути доказами у кримінальному провадженні№72022140000000006 від 27.11.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України..

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЛичаківський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення02.01.2023
Оприлюднено05.01.2024
Номер документу108245088
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —463/9257/22

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Рудаков Д. І.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Рудаков Д. І.

Ухвала від 19.01.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Березюк О. Г.

Ухвала від 16.01.2024

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Рудаков Д. І.

Ухвала від 16.01.2024

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Рудаков Д. І.

Ухвала від 26.10.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Рудаков Д. І.

Ухвала від 26.10.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Рудаков Д. І.

Ухвала від 22.09.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Гончарук Л. Я.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Рудаков Д. І.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Рудаков Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні