Ухвала
від 04.01.2023 по справі 127/10941/22
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 127/10941/22

Провадження №22-ц/801/241/2023

Категорія: 80

Головуючий у суді 1-ї інстанції Федчишен С. А.

Доповідач :Якименко М. М.

УХВАЛА

04 січня 2023 рокуСправа № 127/10941/22м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з цивільних справ:

судді - доповідача: Якименко М.М.,

суддів: Ковальчука О.В., Сала Т.Б.,

вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою адвоката Геращенко Т.В. в інтересах ОСОБА_1 на рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 09 листопада 2022 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Вінницького міського комунального підприємства «Вінницяміськліфт» про стягнення грошових коштів невиплачених при звільненні, середній заробіток за весь період затримки розрахунку, компенсацію за невикористану відпустку,

ВСТАНОВИЛА:

До Вінницького апеляційного суду надійшла апеляційна скарга адвоката Геращенко Т.В. в інтересах ОСОБА_1 на рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 09 листопада 2022 року.

Ухвалою Вінницького апеляційного суду від 21 грудня 2022 року апеляційну скаргу залишено без руху, у зв`язку з несплатою судового збору, надано строк протягом десяти днів з дня отримання копії вказаної ухвали для усунення недоліків. Попереджено скаржника про те, що в разі невиконання вимог цієї ухвали в указаний строк, скарга буде вважатись неподаною і повернута особі, яка її подала.

Копію зазначеної ухвали направлено на електронну адресу адвоката Геращенко Т.В., вказану нею у апеляційній скарзі - ІНФОРМАЦІЯ_1 . Відповідно до довідки про доставку електронного листа документ «Ухвала про залишення апеляційної скарги без руху» доставлено до поштової скриньки (а.с.137).

Крім того, в матеріалах справи наявна телефонограма від 22 грудня 2022 року, якою ОСОБА_1 повідомлено щодо залишення апеляційної скарги без руху (а.с. 136).

Таким чином, апеляційний суд вважає, що ним належним чином виконано обов`язок щодо повідомлення скаржника про залишення його апеляційної скарги без руху.

У постанові Верховного Суду від 30.11.2022 у справі № 759/14068/19 вказано, що якщо учасник надав суду електронну адресу (хоча міг цього і не робити), зазначивши їх у заяві (скарзі), то слід припустити, що учасник бажає, принаймні не заперечує, щоб ці засоби комунікації використовувалися судом. Це, в свою чергу, покладає на учасника справи обов`язок отримувати повідомлення і відповідати на них. З огляду на це, суд, який комунікує з учасником справи з допомогою повідомлених ним засобів комунікації, діє правомірно і добросовісно. Тому слід виходити з «презумпції обізнаності»: особа, якій адресовано повідомлення суду через такі засоби комунікації, знає або принаймні повинна була дізнатися про повідомлення.

Попри те, що конституційне право на суд є правом, його реалізація покладає на учасників справи певні обов`язки. Практика Європейського суду з прав людини визначає, що сторона, яка задіяна у ході судового розгляду справи, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитися провадженням у її справі, добросовісно користуватися належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки. Як зазначено у рішенні цього суду у справі «Пономарьов проти України» від 03 квітня 2008 року, сторони мають вживати заходи, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження.

Заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватися від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання (рішення Європейського суду з прав людини у справі «Юніон Аліментарія Сандерс С. А. проти Іспанії» від 07 липня 1989 року).

Натомість скаржник з дня надходження апеляційної скарги до апеляційного суду не вчиняв жодних дій, щоб дізнатись про рух справи за його апеляційною скаргою, не цікавився станом її розгляду з часу подання до апеляційного суду 15 грудня 2022 року.

Відповідно до ч. 2 ст. 43 ЦПК України імперативно визначено, що учасники справи, зобов`язані виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки.

Статтею 44 ЦПК України закріплено обов`язок особи, яка бере участь у справі, добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати процесуальні обов`язки.

Сторона, яка бере участь у судовому процесі, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитися провадженням у її справі, добросовісно користуватися належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Враховуючи, що скаржником вимоги ухвали суду апеляційної інстанції у встановлені строки не виконано, апеляційну скаргу не приведено до вимог ст.356 ЦПК України, а тому апеляційну скаргу слід вважати неподаною та повернути особі, яка її подала, відповідно до вимог ст.ст.185, 357 ЦПК України.

Суд роз`яснює скаржнику, що повернення апеляційної скарги не перешкоджає повторному зверненню зі скаргою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення.

Керуючись ст.ст. 185, 357 ЦПК України, суддя -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 09 листопада 2022 року у вказаній справі вважати неподаною та повернути цій особі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення та може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Головуючий М.М. Якименко

Судді: О.В. Ковальчук

Т.Б. Сало

Дата ухвалення рішення04.01.2023
Оприлюднено05.01.2023
Номер документу108247307
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення грошових коштів невиплачених при звільненні, середній заробіток за весь період затримки розрахунку, компенсацію за невикористану відпустку

Судовий реєстр по справі —127/10941/22

Ухвала від 04.01.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Якименко М. М.

Ухвала від 21.12.2022

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Якименко М. М.

Рішення від 09.11.2022

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Федчишен С. А.

Рішення від 09.11.2022

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Федчишен С. А.

Ухвала від 03.07.2022

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Федчишен С. А.

Ухвала від 29.05.2022

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Федчишен С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні