Ухвала
від 04.01.2023 по справі 308/16800/22
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/16800/22

1-кс/308/36/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 січня 2023 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , за участі секретаря судових засідань - ОСОБА_2 , слідчого - ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП в Закарпатській області майора поліції ОСОБА_4 , погоджене прокурором Закарпатської обласної прокуратури ОСОБА_5 про надання дозволу на проведення обшуку, -

в с т а н о в и в:

З поданого клопотання та матеріалів, доданих до нього, встановлено, що Головним управлінням Національної поліції в Закарпатській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42021070000000291 від 02.11.2022 за ознаками за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364, ч.3 ст.240 Кримінального кодексу України.

У ході досудового розслідування встановлено, що службові особи органів місцевого самоврядування спільно з службовими особами контролюючих органів Закарпатської області, з використанням свого службового становища та діючи спільно з іншими невстановленими фізичними особами підприємцями здійснюють незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення «Андезит» на території Берегівського та Мукачівського районів.

Окрім цього, в ході проведення досудового розслідування зібрано інформацію стосовно службових та інших осіб, які причетні до незаконного видобутку корисних копалин на території кар`єру поза межами с. Негрово, Мукачівського району.

27.12.2022 о 15:05 год. працівниками поліції на території кар`єру, розташованого поза межами с Негрово, Мукачівського району, в порядку ст. 208 КПК України затримано ОСОБА_6 та ОСОБА_7 під час вчинення останніми кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 240 КК України, яким 28.12.2022 в рамках кримінального провадження №12022070000000358 від 27.12.2022 повідомлено про підозру за ч.3 ст.240 КК України.

28.12.2022 постановою прокурора матеріали кримінального провадження №12022070000000358 від 27.12.2022 приєднано до матеріалів кримінального провадження №42021070000000291 від 05.08.2021.

З метою безпосереднього переслідування та затримання інших невстановлених осіб, причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення, на підставі ч. 3 ст.233 КПК України, було проведено обшук на закинутій території колишнього заводу « ІНФОРМАЦІЯ_1 », розташованого за адресою АДРЕСА_1 . Дана ділянка була частково огородженою та доступ до неї був вільний. Під час обшуку було встановлено, що на вказану територію незаконно завозили каміння, ззовні схоже на корисну копалину «Андезит», після чого дане каміння обрізали та погружали на дерев`яні піддони. В ході обшуку було виявлено та вилучено: 19 дерев`яних піддонів розміром 120х80 см, навантажених необробленим камінням ззовні схожим на корисну копалину «Андезит» товщиною 5-10 см.; 20 дерев`яних піддонів розміром 120х80 см, навантажених необробленим камінням ззовні схожим на корисну копалину «Андезит» товщиною до 5 см.; 18 дерев`яних піддонів розміром 120х80 см, навантажених обробленим (обрізаним) камінням ззовні схожим на корисну копалину «Андезит»; 4 металеві круги (диски) для обробки та нарізання каменю; 2 кутові лінійки.

Клопотання мотивоване тим, з що метою проведення обшуку на закинутій території колишнього заводу «ІНФОРМАЦІЯ_1», розташованого за адресою АДРЕСА_1 , було зумовлено та пов`язано безпосереднього переслідування та затримання інших невстановлених осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення передбаченого ст. 240 КК України, а також своєчасного виявлення, перевірки та фіксації відомостей про вчинене кримінальне правопорушення, із необхідністю вилучення майна, яке має значення для кримінального провадження і яке могло бути знищене, приховане чи пошкоджене в разі його невилучення.

Як випливає з клопотання, огляд вищевказаного приміщення проводився без відповідної ухвали слідчого судді, а тому відповідно до вимог ч. 3 ст. 233 КПК України, у сторони кримінального провадження виникла необхідність звернутися до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засіданні слідчий підтримав подане клопотання у повному обсязі, просив таке задовольнити.

Заслухавши пояснення сторони кримінального провадження та дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Як встановлено слідчим суддею, Головним управлінням Національної поліції в Закарпатській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42021070000000291 від 02.11.2022 за ознаками за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364, ч.3 ст.240 Кримінального кодексу України.

Згідно свідоцтва про право власності майновий комплекс за адресою АДРЕСА_1 на праві приватної власності належить ОСОБА_8 , з яким в телефонному режимі було отримано відомості, що він находиться в Чеській Республіці, а дана територія на даний час ніким не орендується та не охороняється.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру іпотек, єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна - земельна ділянка з кадастровим номером 2121983200:06:001:0059 за адресою АДРЕСА_1 на праві приватної власності належить ОСОБА_8 .

Згідно з положеннями ст. 223 КПК України, слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Відповідно до ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи. Для участі в огляді може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів. Особи, у присутності яких здійснюється огляд, при проведенні цієї слідчої (розшукової) дії мають право робити заяви, що підлягають занесенню до протоколу огляду. При проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов`язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування. Слідчий, прокурор має право заборонити будь-якій особі залишити місце огляду до його закінчення та вчинювати будь-які дії, що заважають проведенню огляду. Невиконання цих вимог тягне за собою передбачену законом відповідальність. При огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, що не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Згідно з ч. 1 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Згідно з ч. 2 ст. 233 КПК України, під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ч. 3 ст. 233 КПК України, слідчий, дізнавач, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення. У такому разі прокурор, слідчий, дізнавач за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися до слідчого судді із клопотанням про проведення обшуку. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогами статті 234 цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді. Якщо прокурор відмовиться погодити клопотання слідчого, дізнавача про обшук або слідчий суддя відмовить у задоволенні клопотання про обшук, встановлені внаслідок такого обшуку докази є недопустимими, а отримана інформація підлягає знищенню в порядку, передбаченому статтею 255 цього Кодексу.

Відповідно до положень ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно з ч. 1 ст. 13 КПК України, не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Заслухавши пояснення сторони кримінального провадження з приводу внесеного клопотання, дослідивши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до переконання, що клопотання підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 110, 234, 237, 309 КПК України, слідчий суддя, -

п о с т а н о в и в:

Клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП в Закарпатській області майора поліції ОСОБА_4 , погоджене прокурором Закарпатської обласної прокуратури ОСОБА_5 про надання дозволу на проведення обшуку - задовольнити.

Надати стороні кримінального провадження - начальнику відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_9 , дозвіл на проведення обшуку на закинутій території колишнього заводу « ІНФОРМАЦІЯ_1 », розташованого за адресою АДРЕСА_1 виявлено та вилучено 27.12.2022:

- 19 дерев`яних піддонів розміром 120х80 см, навантажених необробленим камінням ззовні схожим на корисну копалину «Андезит» товщиною 5-10 см.;

- 20 дерев`яних піддонів розміром 120х80 см, навантажених необробленим камінням ззовні схожим на корисну копалину «Андезит» товщиною до 5 см.;

- 18 дерев`яних піддонів розміром 120х80 см, навантажених обробленим (обрізаним) камінням ззовні схожим на корисну копалину «Андезит»;

- 4 металеві круги (диски) для обробки та нарізання каменю;

- 2 кутові лінійки.

Ухвала оскарженню не підлягає, набирає законної сили з моменту оголошення.

Повний текст ухвали оголошено 04 січня 2023 року о 16 год. 00 хв.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення04.01.2023
Оприлюднено08.01.2024
Номер документу108256396
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —308/16800/22

Ухвала від 06.06.2023

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Феєр І. С.

Ухвала від 01.05.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шепетко І. О.

Ухвала від 13.04.2023

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Феєр І. С.

Ухвала від 05.01.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шепетко І. О.

Ухвала від 05.01.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шепетко І. О.

Ухвала від 05.01.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шепетко І. О.

Ухвала від 05.01.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шепетко І. О.

Ухвала від 04.01.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шепетко І. О.

Ухвала від 04.01.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шепетко І. О.

Ухвала від 04.01.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шепетко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні