Ухвала
від 17.01.2023 по справі 293/67/23
ЧЕРНЯХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №293/67/23

Провадження № 2/293/153/2023

УХВАЛА

17 січня 2023 рокусмт Черняхів

Суддя Черняхівського районного суду Житомирської області Збаражський О.М., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 (зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 ) до Приватного акціонерного товариства Петроімпекс (місцезнаходження: м. Київ, вул. Фізкультури, 1), третя особа на стороні відповідача без самостійних вимог щодо предмета спору відособлена філія ПрАТ Петроімпекс Виробниче підприємство Осники (місцезнаходження: Житомирська область, Черняхівський район, с. Осники) про стягнення заборгованості із заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з указаним позовом, в якому просить стягнути з відповідача заборгованість по заробітній платі в сумі 61415,65грн без утримання податків та інших обов`язкових платежів, а також середній заробіток за весь час затримки розрахунку при звільненні починаючи з 05.11.2022 по день ухвалення рішення.

13.01.2023 згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями справу передано судді Збаражському О.М. для розгляду.

Позовна заява подана з додержанням вимог ст.ст.175-177 ЦПК України, віднесена до предметної, суб`єктної, інстанційної та територіальної юрисдикції суду.

Підстав, передбачених ст.ст.185-186 ЦПК України, для залишення заяви без руху, повернення заяви чи відмови у відкритті провадження у справі не встановлено.

Згідно з п.2 ч. 4 ст.19 ЦПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ, що виникають з трудових відносин. Аналогічні норми містяться також у п. 2 ч.1 ст. 274 ЦПК України.

З поданого позову убачається, що спір між сторонами виник з трудових відносин. Відтак, розгляд справи у відповідності до п.2 ч.4 ст. 19, п.2 ЦПК України слід здійснювати за правилами спрощеного провадження. Зважаючи на те, що характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін, для повного і всебічного встановлення обставин справи, суд, з урахуванням положень ст.19, ст.274 ЦПК України, приходить до висновку, що справа підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

Разом із заявою про стягнення заборгованості із заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні із клопотанням про звільнення від сплати судового збору, який підлягає сплаті за подання заяви до суду. В обгрунтування клопотання посилається на тяжкий матеріальний стан. На підтвердження тяжкого матеріального стану надав відомості з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про джерела-суми виплачених доходів та утриманих податків станом на 09.12.2022 №0622-22-01457, форму ОК-5 від 09.12.2022.

Закон України «Про судовий збір» визначає правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.

Положеннями статті 8 Закону України «Про судовий збір» регулюються питання відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі виключно у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

За вимогами чинного законодавства середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за своєю правовою природою не є основною чи додатковою заробітною платою, а також не є заохочувальною чи компенсаційною виплатою (зокрема, компенсацією працівникам втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням термінів її виплати) у розумінні статті 2 Закону України «Про оплату праці», тобто середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні не входить до структури заробітної плати.

Пільга щодо сплати судового збору, передбачена пунктом 1 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір», згідно з якою від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі, не поширюється на вимоги позивачів про стягнення середнього заробітку за весь час затримки розрахунку при звільненні (або за весь час вимушеного прогулу) під час розгляду таких справ в усіх судових інстанціях.

Такий правовий висновок міститься у постанові Великої Палати Верховного Суду від 30 січня 2019 року у справі № 910/4518/16 (провадження № 12-301гс18).

Відтак, позивач не звільняється від сплати судового збору у справі за заявленою ним позовною вимогою щодо стягнення середнього заробітку за затримку розрахунку при звільненні.

Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до пп. 1 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою, справляється судовий збір у розмірі 1 відсотку ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Як вбачається із позову, ціна позову становить 67906,33 грн., відтак 1 відсоток від ціни позову становитиме 679,06 грн, що є меншим за 0,4 розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб встановлений станом на 01.01.2023 року. Таким чином, за подання позову до суду сплаті підлягає судовий збір у розмірі 1073,60 грн.

Враховуючи майновий стан позивача, суд вважає за можливе задовольнити клопотання ОСОБА_1 та звільнити його від сплати судового збору в розмірі 1073,60грн за подання заяви до суду про стягнення середнього заробітку.

Крім того, позивачем до позову додано клопотання про витребування доказів, за змістом якого останній просить витребувати з ПрАТ «Петроімпекс» довідку про розмір нарахованої, але не виплаченої йому заробітної плати станом на день звільнення 04.11.2022 року та довідку про розмір грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки.

Клопотання обґрунтоване тим, що наказом від 04.11.2022 позивача звільнено із займаної посади за власним бажанням, однак копії наказу про звільнення та відомостей про невиплачену заробітну плату йому видано не було. Також при звільнені з позивачем не було проведено повного розрахунку та не виплачено всіх належних йому до виплати коштів.

На численні звернення позивача щодо виплати заборгованості із заробітної плати не отримано жодної відповіді, лише видана роздруківка про заборгованість по заробітній платі, яка не містить ні підпису посадової особи ні печатки підприємства.

Згідно з ч. 1 ст. 81 Цивільного процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з ч. 1 ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Враховуючи неможливість позивача самостійно надати доказ, положення ч.1 ст. 84 ЦПК України, та приймаючи до уваги характер спірних правовідносин, предмет позову, суд з огляду на важливість зазначених матеріалів для розгляду справи, вважає за необхідне клопотання позивача про витребування доказів задовольнити.

Керуючись ст.ст. 187, 274, 277, 279 ЦПК України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання позивача про звільнення від сплати судового збору задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору в розмірі 1073,60грн за подання до суду позовної заяви про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства Петроімпекс, третя особа на стороні відповідача без самостійних вимог щодо предмета спору відособлена філія ПрАТ Петроімпекс Виробниче підприємство Осники про стягнення заборгованості із заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

Цивільну справу №293/67/23 розглядати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

При розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджуватиме докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, поданих до суду.

Клопотання позивача про витребування доказів, задовольнити.

Витребувати ПрАТ Петроімпекс довідку про розмір нарахованої, але не виплаченої йому заробітної плати ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 станом на день звільнення - 04.11.2022 року та довідку про розмір грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки.

Відповідно до вимог ч.6-7 ст.84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Витребувані судом документи надіслати на адресу Черняхівського районного суду Житомирської області: Житомирська область, смт Черняхів, вул. Слобідська, 1, впродовж п`яти робочих днів з дня отримання ухвали суду.

Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення копії ухвали для подання відзиву на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам п.п.1-8 ч.1 ст.178 ЦПК України, подання доказів, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем.

Відповідно до ч.4 ст.178 ЦПК України одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд згідно ч.8 ст.178 ЦПК України вирішує справу за наявними матеріалами.

Згідно ч.1 ст.193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам ч.ч.3-5 ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам ч.ч.3-5 ст.178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі, копію позовної заяви та копії доданих до неї матеріалів надіслати учасникам справи.

Третя особа має протягом десяти днів із дня вручення копії цієї ухвали подати пояснення щодо позову, які мають відповідати вимогам частинам третій - шостій статті 178 Цивільного процесуального кодексу України.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному вебпорталі судової влади України за веб-адресою https://cr.zt.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Олег ЗБАРАЖСЬКИЙ

СудЧерняхівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення17.01.2023
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу108422984
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —293/67/23

Рішення від 31.08.2023

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Збаражський О. М.

Рішення від 31.08.2023

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Збаражський О. М.

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Збаражський О. М.

Ухвала від 08.05.2023

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Збаражський О. М.

Ухвала від 22.03.2023

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Збаражський О. М.

Ухвала від 17.01.2023

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Збаражський О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні