Рішення
від 12.01.2023 по справі 285/5305/22
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

іменем України

Справа № 285/5305/22

провадження у справі № 2/0285/108/23

12 січня 2023 року м. Звягель

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

в складі головуючої судді Сташків Т.Г.,

за секретаря судового засідання Матвіюк Т.М.,

за участі представника позивача ОСОБА_1 , представника відповідача Скидан І.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Новоград-Волинського політехнічного фахового коледжу про визнання незаконним та скасування наказу про відрахування, поновлення у складі студентів, затвердження порядку та графіку ліквідації академічної заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2022 року ОСОБА_2 звернулась до суду із зазначеним позовом, у якому просила: визнати незаконним і скасувати наказ Новоград-Волинського політехнічного фахового коледжу державної форми власності від 05.07.2022 року № 99/1-с про її відрахування з 30.06.2022 року з числа студентів коледжу за академічну заборгованість; поновити ОСОБА_2 до складу студентів Новоград-Волинського політехнічного фахового коледжу державної форми власності групи О-295 за спеціальністю код 071 «Облік та оподаткування»; зобов`язати Новоград-Волинський політехнічний фаховий коледж затвердити порядок та графік ліквідації академічної заборгованості ОСОБА_2 .

В обґрунтування позовних вимог ОСОБА_2 зазначає, що 20.08.2021 року між Новоград-Волинським політехнічним фаховим коледжем (далі Коледж) та ОСОБА_3 укладено договір про надання платної освітньої послуги для підготовки фахівця щодо здобуття ОСОБА_2 фахової передвищої освіти зі спеціальністю 071 «Облік і оподаткування». У зв`язку із введенням в Україні військового стану 24.02.2022 року ОСОБА_2 була вимушена залишити територію України та переїхати до Іспанії, де позивач перебуває в статусі біженця. Перебуваючи за кордоном за дистанційною формою навчання позивач виконувала своєчасно та в повному обсязі навчальний процес, у тому числі у ІІ-му семестрі 2021-2022 навчального року. Викладачі з відповідних навчальних дисциплін жодного разу не зробили позивачці зауваження щодо наявності у неї академічної заборгованості з жодного предмету. Однак у липні 2022 року позивач дізналась, що її відраховано зі складу студентів у зв`язку із академічною заборгованістю за ІІ-й семестр 2021-2022 навчального року. При цьому, Коледж не встановив позивачці графік ліквідації академічної заборгованості. Не зрозуміло, чим керувався Коледж вирішуючи питання щодо порядку погашення академічної заборгованості, переведення студентів на наступний курс та порядку відрахування студентів. Так, одногрупникам позивачки, які також мають академічну заборгованість, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 було переведено на наступний навчальний курс та запропоновано ліквідувати академічну заборгованість до 01.09.2022 року.

У листопаді 2022 року відповідач подав відзив на позов, у якому просив відмовити в задоволенні позову, посилаючись на його необґрунтованість. Зазначив, що із введенням в Україні воєнного стані, з метою дотримання зокрема вимог ст. 57-1 Закону України «Про освіту», ОСОБА_8 було видано наказ № 27-С від 24.02.2022 року «Про організацію освітнього процесу з 24.02.2022», яким, зокрема, передбачено обов`язок організації освітнього процесу у студентів в он-лайн режимі з використанням дистанційних технологій відповідно до Тимчасового положення про організацію освітнього процесу у Коледжі в умовах карантину. Тобто, Коледжем було забезпечено здійснення навчального процесу в онлайн-режимі, відповідно дотримано передбачені ст. 57-1 Закон України «Про освіту» державні гарантії щодо забезпечення здобувачам освіти в умовах воєнного стану організацію освітнього процесу в дистанційній формі. Враховуючи існування особливого періоду та екстремальних умов освітнього процесу, на засіданні Адміністративної ради Коледжу з питань контролю за організацією та веденням освітнього процесу від 06.06.2022 року прийнято рішення про те, що студенти, які за підсумками семестру мають заборгованості з одного-чотирьох предметів, підлягають умовному переведенню на наступний курс з наданням можливості ліквідації академічної заборгованості до початку наступного семестру; якщо ж студент має за підсумками семестру п`ять і більше академічних заборгованостей, то такий студент підлягає відрахуванню із навчального закладу за академічну неуспішність (невиконання навчального плану). Оскільки ОСОБА_2 мала академічну заборгованість із восьми дисциплін, що вивчались у ІІ-му семестрі 2021-2022 навчального року, тому адміністрацією Коледжу було видано наказ № 99/1-с від 05.07.2022 року про відрахування позивача із числа студентів. Перехід на дистанційну форму навчання не вплинув на обсяг та якість наданої ОСОБА_2 освітньої послуги. Всі навчальні матеріали з дисциплін освітньо-професійної програми у повному обсязі були розміщені на веб-сайті Коледжу, доступ до системи дистанційного навчання ОСОБА_2 було надано, також регулярно надсилались відповідні посилання на лекції у Viber, Telegram, Classroom, що свідчить про надання ОСОБА_8 всіх навчальних матеріалів для проходження навчання. Попри це, здобувач ОСОБА_2 не завжди виходила на он-лайн заняття, не виконувала завдання по навчальних дисциплінах та не здавала їх на перевірку для оцінювання, що підтверджується Журналом обліку роботи академічної групи та викладачів О-295; інформацією з Viber-груп «Група О-295» та «Батьки групи О-295»; інформацією з Telegram-каналу «Бух. Облік О-295»; інформацією, що відображалась у Classroom з курсів «Політична економія» та «Фінанси» (а.с. 160-162).

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав та просив задовольнити з підстав, викладених у позові.

Представник відповідача заперечила щодо задоволення позову з підстав, викладених у відзиві.

Заслухавши в судовому засіданні пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали справи та подані докази, з`ясувавши всі обставини справи в їх сукупності, суд дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що 20.08.2021 року між Новоград-Волинським політехнічним фаховим коледжем (далі Коледж) та ОСОБА_3 укладено договір про надання платної освітньої послуги для підготовки фахівця щодо здобуття ОСОБА_2 фахової перед вищої освіти зі спеціальністю 071 «Облік і оподаткування» (а.с. 184-185).

У зв`язку із введенням в Україні воєнного стану 24.02.2022 року ОСОБА_2 була вимушена залишити територію України та переїхати до Іспанії, де позивач перебуває в статусі біженця.

Коледжем затверджено робочий навчальний план по спеціальності 071 «Облік і оподаткування» групи О-295 (а.с. 78-82).

Наказом т.в.о. директора Коледжу № 27-с від 24.02.2022 року з 24.02.2022 року організовано освітній процес для студентів в онлайн-режимі з використанням дистанційних технологій (за можливості відповідно до Тимчасового положення про організацію освітнього процесу у Коледжі в умовах карантину) (а.с. 186, 187).

06.06.2022 року відбулось засідання Адміністративної ради Коледжу з питань контролю за організацією та веденням освітнього процесу, яке оформлено протоколом № 8/16 від 06.06.2022 року (а.с. 197).

На підставі вищезазначеного засідання Адміністративної ради Коледжу, т.в.о. директором Коледжу видано наказ № 107/1-к від 13.06.2022 року, згідно якого у зв`язку з екстремальними умовами освітнього процесу, завершення навчального року та переведення студентів на наступний курс навчання провести з урахуванням рішення Адміністративної ради:

-студентів, що мають 1-4 академічні заборгованості перевести умовно, дозволити ліквідувати заборгованості в період до 1.09.2022 року;

-студентів, що мають 5 і більше заборгованостей за підсумками семестру відрахувати з числа студентів за академічну неуспішність (невиконання індивідуального плану)

Зазначений наказ оголошено довести до відома педагогічному колективу (а.с. 198).

Згідно доповідної записки завідувача економіко-технічним відділенням Коледжу від 05.07.2022 року за підсумками ІІ семестру 2021-2022 навчального року студентка групи О-295 ОСОБА_2 має академічні заборгованості із навчальних восьми предметів: «Інформатика та комп`ютерна техніка», «Податкова система», «Вища математика», «Політична економія», «Фінанси», «Економіка підприємства», «Бухгалтерський облік» та «Обчислювальна практика» (а.с. 199).

Наказом т.в.о. директора Коледжу від 05.07.2022 року № 99/1-с ОСОБА_2 з 30.06.2022 року відраховано з числа студентів Коледжу за невиконання індивідуального навчального плану згідно п. 4. ч. 1 ст. 44 Закону України «Про фахову передвищу освіту». Згідно змісту цього наказу студентка групи О-295 ОСОБА_2 впродовж семестру недбало відносилась до навчання та мала академічні заборгованості із навчальних восьми предметів: «Інформатика та комп`ютерна техніка», «Податкова система», «Вища математика», «Політична економія», «Фінанси», «Економіка підприємства», «Бухгалтерський облік» та «Обчислювальна практика». Зі студенткою неодноразово проводились бесіди про незадовільний стан навчання завідувачем відділення, куратором та радою самоврядування відділення. Повідомляли батьків, але позитивних змін не відбулося (а.с. 77).

Статтею 53 Конституції України та статтею 3 Закону України «Про освіту» передбачено, що кожен має право на освіту.

Згідно ч.ч.1-5ст.3Закону України«Про освіту»право наосвіту включаєправо добуватиосвіту впродовжусього життя,право надоступність освіти,право набезоплатну освітуу випадкахіпорядку,визначенихКонституцією тазаконами України.В Україністворюються рівніумови доступудо освіти.Ніхто неможе бутиобмежений управі наздобуття освіти.Право наосвіту гарантуєтьсянезалежно відвіку,статі,раси,стану здоров`я,інвалідності,громадянства,національності,політичних,релігійних чиінших переконань,кольору шкіри,місця проживання,мови спілкування,походження,соціального імайнового стану,наявності судимості,а такожінших обставинта ознак. Правоособи наосвіту можереалізовуватися шляхомїї здобуттяна різнихрівнях освіти,у різнихформах ірізних видів,у томучислі шляхомздобуття дошкільної,повної загальноїсередньої,позашкільної,професійної (професійно-технічної),фахової передвищої,вищої освітита освітидорослих. Коженмає правона доступдо публічнихосвітніх,наукових таінформаційних ресурсів,у томучислі вмережі Інтернет,електронних підручниківта іншихмультимедійних навчальнихресурсів упорядку,визначеному законодавством. Держава здійснює соціальний захист здобувачів освіти у випадках, визначених законодавством, а також забезпечує рівний доступ до освіти особам із соціально вразливих верств населення.

Аналогічні положення містяться у статті 3 Закону України «Про фахову передвищу освіту».

Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 року в Україні введено воєнний стан.

За змістом ч. 1 ст. 57-1 Закону України «Про освіту» здобувачам освіти, у тому числі тим, які в умовах воєнного стану в Україні були вимушені змінити місце проживання (перебування), залишити місце навчання, незалежно від місця їх проживання (перебування) на час особливого періоду гарантується організація освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників.

Організація освітнього процесу в дистанційній формі (в он-лайн режимі) у Коледжі була врегульована спочатку Тимчасовим положенням про організацію освітнього процесу у Коледжі в умовах карантину 3 1/42 від 28.08.2020 року, а згодом Положенням про застосування технологій дистанційного навчання у Коледжі від 15.04.2022 року (а.с. 187, 192).

Згідно п.п. в) п. 9.3. Положення про організацію освітнього процесу в Коледжі від 01.06.2016 року, чинного на момент звільнення позивача, студент відраховується з технікуму у випадку, якщо студент не ліквідував академічну заборгованість у встановлений термін (а.с. 54).

Відповідно до п. 4. ч. 1 ст. 44 Закону України «Про фахову передвищу освіту» підставою для відрахування здобувача фахової передвищої освіти є невиконання індивідуального навчального плану.

Згідно із ч. 3 зазначеної статті Закону особа, відрахована із закладу фахової передвищої освіти до завершення навчання за відповідною освітньою, освітньо-професійною програмою, має право на поновлення на навчання в межах ліцензованого обсягу закладу фахової передвищої освіти.

Згідно ст. 6 Закону України «Про освіту» передбачено, що однією із засад державної політики у сфері освіти та принципами освітньої діяльності є прозорість і публічність прийняття та виконання управлінських рішень.

Згідно п. 4 ч. 2 ст. 17 Закону України «Про фахову передвищу освіту» система забезпечення закладами фахової передвищої освіти якості освітньої діяльності та якості фахової передвищої освіти (внутрішня система забезпечення якості освіти) включає: забезпечення дотримання вимог правової визначеності, оприлюднення та послідовного дотримання нормативних документів закладу фахової передвищої освіти, що регулюють усі стадії підготовки здобувачів фахової передвищої освіти (прийом на навчання, організація освітнього процесу, визнання результатів навчання, переведення, відрахування, атестація тощо).

Як встановлено судом підставою для винесення т.в.о. директором Коледжу наказу про відрахування студентки ОСОБА_2 було невиконання індивідуального навчального плану (у зв`язку із академічною заборгованістю із 8-ми навчальних предметів).

При цьому, наказом т.в.о. директора Коледжу № 107/1-к від 13.06.2022 року було визначено, що студенти, які мають 1-4 академічні заборгованості підлягають умовному переведенню на наступний навчальний курс, а студенти, які мають 5 і більше академічних заборгованостей за підсумками семестру підлягають відрахуванню. Зазначений наказ було доведено до відома лише педагогічному колективу.

Однак, у порушення вимог ст. 6 Закону України «Про освіту» та п. 4 ч. 2 ст. 17 Закону України «Про фахову передвищу освіту» наказ т.в.о. директора Коледжу № 107/1-к від 13.06.2022 року не було оприлюднено для всіх учасників навчального процесу та не доведено до відома студентів.

Зазначене порушення призвело до обмеження права позивача на освіту, і як наслідок, необізнаності останньої щодо підстав для відрахування студентів із Коледжу (наявність 5 і більше академічних заборгованостей).

За таких обставин, позовні вимоги про визнання незаконним і скасування наказу про відрахування позивача з числа студентів коледжу та поновлення позивача до складу студентів Коледжу є обґрунтованими, підтверджуються належними і допустимими доказами, а тому підлягають задоволенню.

Також суд звертає увагу, що не зважаючи на зміст наказу т.в.о. директора Коледжу № 107/1-к від 13.06.2022 року 15.07.2022 року т.в.о. директора коледжу було прийнято наказ № 123-с відповідно до пункту 2 якого студента, який мав академічні заборгованості з п`яти навчальних дисциплін, було переведено на наступний курс навчання при умові ліквідації академічної заборгованості до 01.09.2022 року.

Вказаний факт свідчить про вибіркове застосування положень наказу № 107/1-к від 13.06.2022 року 15.07.2022 року керівництвом коледжу до здобувачів освіти.

Крім того, позовна вимога щодо зобов`язання Коледжу затвердити порядок та графік ліквідації академічної заборгованості позивача, задоволенню не підлягає, оскільки суд не вправі втручатись у діяльність навчального закладу, переймати на себе його повноваження та встановлювати, зокрема, порядок і графік академічної заборгованості у цьому навчальному закладі.

Інші доводипозовної заявиспростовуються поясненнями,викладеними увідзиві напозов, та долученими до відзиву письмовими доказами.

За змістом статей 12, 13, 81 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Суд розглядає цивільні справи в межах заявлених фізичними або юридичними особами вимог і на підставі наданих ними доказів. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є частково обґрунтованими, підтверджуються належними доказами, а тому підлягають частковому задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись статтями 12, 13, 76-83, 141, 258, 259, 264-265, 268, 280-282, 354-355Цивільного процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ :

Позовні вимоги ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ;РНОКПП НОМЕР_1 )до Новоград-Волинського політехнічного фахового коледжу (11700, вул. Шевченка, 38, м. Звягель, Житомирська область, код ЄДРПОУ 05395894) задовольнити частково.

Визнати незаконним і скасувати наказ Новоград-Волинського політехнічного фахового коледжу від 05.07.2022 року № 99/1-с про відрахування ОСОБА_2 з 30.06.2022 року з числа студентів коледжу за академічну заборгованість.

Поновити ОСОБА_9 до складу студентів Новоград-Волинського політехнічного фахового коледжу за спеціальністю код 071 «Облік та оподаткування».

У задоволенні решти вимог відмовити.

Стягнути з Новоград-Волинського політехнічного фахового коледжу на користь ОСОБА_2 витрати по сплаті судового збору в розмірі 496 грн 20 коп.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках на касаційний розгляд справи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом 30-ти днів з дня складення повного судового рішення.

Дата складення повного тексту рішення 17.01.2023 року.

Головуюча суддя Т.Г. Сташків

Дата ухвалення рішення12.01.2023
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу108447256
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Інші справи позовного провадження

Судовий реєстр по справі —285/5305/22

Постанова від 18.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Постанова від 20.06.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Постанова від 20.06.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Ухвала від 05.04.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Ухвала від 22.02.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Ухвала від 22.02.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Рішення від 12.01.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сташків Т. Г.

Рішення від 12.01.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сташків Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні